Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Για να μην ξεφύγουμε λοιπόν από τις… παραδόσεις, ας επιχειρήσουμε κι εμείς τη δικιά μας αποτίμηση της χρηματιστηριακής χρονιάς που τέλειωσε.
Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν στους κερδισμένους του 2005 συγκαταλέγονται οι αναλυτές και οι διαχειριστές εκείνοι που είχαν προβλέψει την κίνηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 3.500 μονάδων. Αυτοί και όσοι τους εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους πρέπει σήμερα να αισθάνονται δικαιωμένοι και υπό προϋποθέσεις έτοιμοι να αλλάξουν τις ισορροπίες της αγοράς με το ρευστό που -θεωρητικά έστω- έχουν αποκομίσει.
Σε δεύτερο επίπεδο κερδισμένοι πρέπει να αισθανόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη χρηματαγορά. Και τούτο διότι οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο θεσμικό, το κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και στην ίδια την καθημερινή λειτουργία της αγοράς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προδικάζουν, όπως τουλάχιστον εκτιμά και ο γράφων, καλύτερες ημέρες, πιο «καθαρές» ημέρες και συναλλαγές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…
Τέλος, στους κερδισμένους της χρονιάς πρέπει να τοποθετήσουμε και τους «πιστούς μικρομεσαίους». Έτσι θα ονομάζει εφεξής η στήλη τις εισηγμένες που ανήκουν -τυπικά και ουσιαστικά στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση- αλλά πέτυχαν να ξεχωρίσουν για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Γιατί απέδειξαν στις καθημερινές τους συναλλαγές, στους ισολογισμούς τους, στις επενδυτικές τους κινήσεις, στη στόχευσή τους για το μέλλον πως έχουν θέση σε μια μοντέρνα, υγιή χρηματιστηριακή αγορά, που σέβεται και τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, είτε αυτοί είναι οι γνωστοί θεσμικοί είτε οι ιδιώτες επενδυτές που και το 2005 έλαμψαν διά της απουσίας τους από την αγορά.
Τους χαμένους αφήστε τους στη μοίρα τους. Σε τελική ανάλυση, αν όντως η Σοφοκλέους μπορεί να λειτουργήσει με σύγχρονους κανόνες και με υγιή κριτήρια, τότε όλοι όσοι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να εμφανίζονται στο ταμπλό της αγοράς θα απομονωθούν στην πράξη και θα αποβληθούν από την αγορά.
Μπορεί να πάρει χρόνο αυτό, αλλά στο τέλος θα γίνει. Αν δεν γίνει, τότε του χρόνου θα γράφουμε πάλι για χαμένες ευκαιρίες και προσδοκίες που δεν επαληθεύονται.
Στις προβλέψεις για τη χρονιά που ξεκινά η στήλη επιλέγει να… κρατήσει μικρό καλάθι. Αν πιστέψουμε τους ειδικούς, τους επαγγελματίες, τότε το ΧΑΑ, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες του 2006, θα δείξει και πάλι ζωντάνια και θα κρατήσει τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών. Σημαντικότερο όλων είναι να συνεχισθεί η διάχυση του ενδιαφέροντος σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις και η αύξηση των συναλλαγών. Οι αναλυτές μάς λένε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, εφόσον οι διαχειριστές εξακολουθήσουν να έχουν στη διάθεσή τους ρευστό που είτε είναι υποεπενδυμένο είτε «παρκαρισμένο» εκτός αγοράς και εφόσον τα επιχειρηματικά deals που σημάδεψαν τις τελευταίες εβδομάδες του 2005 συνεχισθούν και τη νέα χρονιά. Σίγουρα το μεγάλο ζητούμενο και για το 2006 είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση όλων εκείνων των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, αλλά αυτά είναι δεδομένα που αλλάζουν κατά περίπτωση και πάντως δεν αποτελούν σαφή δείγματα για χάραξη μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής.
Εν τέλει, αν σε κάτι πρέπει να προσδοκούμε για τη νέα χρονιά, αυτό είναι η διατήρηση της δυναμικής που επιδεικνύει μέχρι τώρα η Σοφοκλέους. Με τις ευχές όλων να αποδειχθεί το 2006 μια χρονιά ακόμα πιο μεστή απ’ ό,τι ήταν το 2005. Οψόμεθα …
Π.Γ.
Υ.Γ: Εντύπωση προκαλεί η… μετριοπάθεια στις προβλέψεις πολλών μεγαλομεσαίων ΑΧΕ για τη νέα χρονιά. Δεν μας είχαν συνηθίσει σε τόσο… πεσιμιστικές προβλέψεις, ούτε πέρυσι ούτε τις προηγούμενς χρονιές που δεν υπήρχε και κάτι θετικό για να πιαστεί κανείς! Για το 2006 λοιπόν πολλοί αναλυτές χρηματιστηριακών, ιδίως εκείνων των περίφημων 8-9 εταιρειών που στην ουσία ελέγχουν την αγορά, «βλέπουν» μεν άνοδο για τη νέα χρονιά, αλλά εκτιμούν πως σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη θα είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τη φετινή χρονιά.