ο δαίμονας των δημαρχείων

Από αυτήν τη στήλη έχω επισημάνει και άλλη φορά πως η πόλη έχει ελλείψεις στην καθαριότητα και ακόμη ότι στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου συμβαίνουν διάφορα «παρατράγουδα» που ίσως κάποτε ξαναγίνουν πρωτοσέλιδο. Άλλο όμως το ένα και άλλο το άλλο. Η δημοκρατικότητα του φίλτατου Στέφανου όχι μόνο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αλλά μάλλον στους σημερινούς περίεργους καιρούς πρέπει να βρει και άλλους μιμητές.

Αν νομίζετε ότι οι «αγορές του αιώνα» γίνονται μόνο σε εξοπλιστικά προγράμματα, κάνετε λάθος. Ο δήμος Ζωγράφου προσπαθεί να σπάσει τον κανόνα. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η αγορά του κτήματος Ζωγράφου. Οι προσπάθειες που γίνονταν για να απαλλοτριωθεί ο χώρος αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες. Το κόστος της αγοράς είναι περίπου 40 (!) εκατομμύρια ευρώ. Τεράστιο ποσό. Τώρα, βέβαια, προκύπτουν και τα «εύλογα» ερωτήματα, αλλά φαντάζομαι ότι το ήθος του έμπειρου τοπάρχη δεν θα επιτρέψει να δοθούν και οι «εύλογες» απαντήσεις.

Το φαινόμενο με τους δημοτικούς συμβούλους που είναι και προμηθευτές διαφόρων ειδών ή υπηρεσιών στον δήμο τους είναι κάτι που κοντεύει να εξελιχθεί σε ανίατη αρρώστια. Φυσικά ο κώδικας ορίζει ότι αυτό είναι εντελώς παράνομο. Θα μου πείτε ότι δεν περιμέναμε τον κώδικα για να το καταλάβουμε. Το αντιλαμβάνεται και ένα μικρό παιδάκι, γιατί είναι ανήθικο και παράνομο. Φαίνεται, όμως, ότι οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής και Αργυρούπολης δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Αλλιώς πώς μπορώ να εξηγήσω το φαινόμενο ότι επιτρέπουν στους δημοτικούς τους συμβούλους να παίρνουν δουλειές αξίας χιλιάδων ευρώ από τους δήμους που διοικούν; Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Έχω στα χέρια μου την αναφορά του δημοτικού συμβούλου Αγ. Παρασκευής Ζορμπά, ο οποίος αναφέρει ότι ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαλάς είναι προμηθευτής του δήμου. Αναφέρει λεπτομέρειες. Έμαθα ότι ο δήμαρχος της πόλης, ο φίλτατος Σιδέρης, έστειλε την αναφορά αυτή στον περιφερειάρχη προκειμένου να εξεταστεί. Στην Αργυρούπολη μια από τα ίδια. Ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Καποδίστριας με επιστολή καταγγέλλει τον σύμβουλο της πλειοψηφίας Ευάγγελο Μπουλούκο πως, την περίοδο που ήταν πρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση, η εταιρεία της συζύγου του, η οποία ασχολείται με τοπογραφικές εργασίες, έπαιρνε τη μία δουλειά μετά την άλλη. Όλα αυτά εν γνώσει του τοπάρχη Τσαρπαλή. Έτσι λέει η επιστολή. Μπράβο, παιδιά. Και εις ανώτερα.

Σε πολλούς δήμους έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μεταξύ αυτών η Αθήνα και η Κηφισιά. Στην Κηφισιά την επιμέλεια και την πολιτική ευθύνη αυτού του εγχειρήματος, έχει ο αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος. Τις προάλλες, λοιπόν, εγκρίθηκαν από τη δημαρχιακή επιτροπή οι όροι της προκήρυξης για τον διαγωνισμό. Και ενώ όλα βρίσκονται στην τελική ευθεία, η έγκριση των προσλήψεων για το προσωπικό που ασκεί καθήκοντα Δημοτικής Αστυνομίας έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το αίτημα έχει υποβληθεί από τον δήμο στην περιφέρεια Αττικής από τον Ιούλιο! Ο περιφερειάρχης Μπάμπης Μανιάτης δεν φημίζεται ότι κωλυσιεργεί τις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους αρμόδιους διευθυντάδες που έχουν χρεωθεί τις υποθέσεις; Τράβα κανένα αφτί, Μπάμπη μου. Θα τοποθετηθούν τα παρκόμετρα και δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να γυρίζουν τα κουμπιά.

Απ’ όλους τους νομούς της χώρας τα Τρίκαλα αποτελούν τον πιο ισχυρό «πονοκέφαλο» για τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε δήμο έχει εξελιχθεί και ένα «αντάρτικο» για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Πρώην με νυν και έτεροι φιλόδοξοι σωτήρες έχουν βγει στις πλατείες και διεκδικούν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Ο νομός αυτός θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Μια και ο λόγος για τα όμορφα Τρίκαλα, να σας ενημερώσω ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγκούφης δήλωσε και επισήμως, με επιστολή του στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι ενδιαφέρεται για το χρίσμα του υποψήφιου νομάρχη.

Μαύρο στο ξύλο έκαναν έναν οδοκαθαριστή του δήμου Π. Φαλήρου έξω από το δημαρχείο. Θύτης ήταν ένας συνάδελφός του. Σε λίγο εκεί κάτω, να μου το θυμηθείτε, ο ένας θα βαράει τον άλλον χωρίς λόγο. Όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος θα γίνονται και χειρότερα. Εκεί, άλλωστε, είχαν σακατέψει και τον δημοτικό σύμβουλο, ναύαρχο Μαγκούρα, επειδή είχε ψηφίσει υπέρ της σφράγισης ενός καταστήματος. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιοι τον είχαν δείρει.

Μέσα σε μια νύχτα κάποιοι επιτήδειοι έκαναν επιχωματώσεις στην παραλία Ελευσίνας. Εξαφανίστηκε η θάλασσα. Το πρωί το πήρε χαμπάρι ο δήμος και την ίδια ημέρα έστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία και στο υπουργείο Ναυτιλίας. Επειδή ρωτώντας μαθαίνεις, μου είπαν ότι τη «δουλειά» πρέπει να την έκαναν κάποιοι ιδιοκτήτες αναψυκτηρίων που βρίσκονται γύρω από την περιοχή, για να μετατρέψουν το καλοκαίρι την παραλία σε… αμμομάγαζα. Βρε συντρόφια, δεν γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές. Γιατί δεν ρωτάτε τους βιλάρχες που έχουν καταπατήσει με μάντρες από μπετόν την παραλία στο Καβούρι της Βουλιαγμένης; Αυτοί ξέρουν τον τρόπο.

Αυτή η περιβόητη διαδημοτική εταιρεία που έχει συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό με την ονομασία «Αττικό Αέριο ΑΕ» με τι ακριβώς ασχολείται; Διευθύνων σύμβουλος είναι ο δήμαρχος Πεύκης, Παύλος Καμάρας. Από έργο πού βρισκόμαστε;

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόνο ως φήμη. Τώρα πια πιο επίσημο δεν γίνεται. Με επιστολή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Πεύκης, Αλέξανδρος Τζούλης, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ενασχόλησή του με τα κοινά της πόλης. Μια μακροσκελής επιστολή στην οποία κάποιος διακρίνει περισσότερο την απογοήτευσή του για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά συγκεκριμένες καταγγελίες για τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης. Φυσικά κάθε απόφαση είναι δεκτή. Αν αναρωτιέστε ποιος θα είναι ο διάδοχος, μάλλον θα μείνετε με την απορία για πολύ καιρό. Οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τη σκυτάλη είναι πολλοί και αυτό είναι το κακό. Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Όλη αυτή η εξέλιξη είναι σαφέστατα προς όφελος του νυν δημάρχου Παύλου Καμάρα. Όχι πως θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά τώρα οι εκλογές γίνονται περίπατος.

Από δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πεύκης παραιτήθηκε και ο Θωμάς Κακκαβάς, ο οποίος ήταν επικεφαλής συνδυασμού. Τη θέση του την πήρε ο Δημήτρης Πολίτης. Οι λόγοι της παραίτησης, όπως λέει, είναι ότι δεν είχε τον ανάλογο χρόνο -λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων- να ασχοληθεί όπως έπρεπε προκειμένου να τιμήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Σας λέω ότι αυτή είναι και η αλήθεια. Αφού ο ίδιος το επέλεξε, καλύτερα έτσι, παρά να μοιάσει σε αυτούς που πηγαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο μόνο για να σηκώσουν και να κατεβάσουν το χέρι τους, εάν το πάρουν χαμπάρι, σε καμιά ψηφοφορία.

Έπεσαν μπουνιές και κλωτσιές στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στον Ωρωπό. Ο δήμαρχος Σπύρος Μέξης βγήκε εκτός εαυτού και κυριολεκτικά όρμηξε πάνω στον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Γαβριήλ. Η αλήθεια είναι ότι ο Γαβριήλ ήταν πολύ εριστικός στην ομιλία του κατά της δημοτικής αρχής. Χρησιμοποίησε εκφράσεις που δεν λένε μεταξύ τους ούτε όταν προαυλίζονται οι ισοβίτες στον Κορυδαλλό. Ο τοπάρχης πετάχτηκε από την καρέκλα του και άρπαξε από τον γιακά τον δημοτικό σύμβουλο. Λάθος, τοπάρχα μου. Ο δήμαρχος δεν φέρεται ως τραμπούκος ούτε χειροδικεί. Οι μισοί πολίτες του δήμου σου δεν συμφωνούν με την πολιτική σου. Φυσικό είναι. Τι θα πρέπει, να αρχίσεις να τους πλακώνεις στα χαστούκια;

Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Παρακολουθώ αρκετές φορές το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Περιστερίου και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του σώματος, αγαπητός μου Τζούμας, δεν έχει τη δυνατότητα να «κουμαντάρει» τους δημοτικούς συμβούλους. Δεν τον ακούει κανένας. Φασαρία, φωνές, οχλαγωγία και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Πολλές φορές ο πρόεδρος σηκώνεται και φεύγει από τη θέση του και γυρίζει ύστερα από δέκα λεπτά! Σκέτο μπάχαλο. Η αλήθεια είναι ότι και ο τοπάρχης Ανδρέας Παχατουρίδης έχει καταλάβει την ακαταλληλότητα του εύσωμου προέδρου, αλλά ας όψονται οι κομματικές ισορροπίες.

Και ο Παναγιώτης Χλούπης δηλώνει παρών για το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου στο Καματερό.

Ο Βαγγέλης Χριστοφιλάκης θα είναι τελικά η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου στα Άνω Λιόσια. Σήμερα ο Ευάγγελος ασκεί χρέη δημάρχου στην πόλη, έπειτα από την παραίτηση του Παπαδήμα. Δεν λέω, σοβαρός άνθρωπος είναι, αλλά με το κατάντημα που έχει ο δήμος, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Χρωστούν σε όποιον μιλάει ελληνικά…

Η Αγροτική Τράπεζα έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Δραπετσώνας και ζητάει να της παραδοθούν οι αποθήκες που είναι ιδιοκτησία της, αλλά χρόνια τώρα είχαν παραχωρηθεί στον δήμο για να καλύπτει υπηρεσιακές του ανάγκες. Οι πληροφορίες μου λένε ότι τελικά θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση έναντι κάποιου ενοικίου, και όλα θα λήξουν.

Έκπτωτος από το αξίωμά του κρίθηκε ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου Γιώργος Λαζαράκης με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Η υπόθεση προέκυψε ύστερα από καταγγελίες του επικεφαλής της μειοψηφίας ότι ο αντιδήμαρχος νοίκιαζε δύο ακίνητα στον δήμο με τίμημα πολύ μεγαλύτερο από το όριο που επιτρέπει ο κώδικας. Αντικαταστάτης του άτυχου Γιώργη ορίστηκε ο Σπύρος Σταματίκος.

Έβλεπε ο άνθρωπος ότι δεν υπήρχε μέλλον και αποφάσισε να παραιτηθεί. Ο Νίκος Καρδάρας υπέβαλε την παραίτησή του στον… εαυτό του, αφού ο ίδιος ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που είχε δημιουργήσει στη Ν. Σμύρνη πριν από αρκετά χρόνια.

Σε ψαροταβέρνα της περιοχής του Περάματος μου είπε ένα πουλάκι ότι συνέτρωγε ο τοπάρχης της πόλης, φίλτατος Λαγουδάκος, με τη Δήμητρα Λιάνη. Στην παρέα τους ήταν και ο αδελφός του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια αίθουσα του δημαρχείου, ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ως τοπάρχης Κρωπίας, έκανε τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων του. Καλά τα είπε, αλλά δεν άκουσα κουβέντα για τα πλαστά τιμολόγια που βρέθηκαν στη δημοτική επιχείρηση του δήμου και πληρώθηκαν είκοσι πέντε εκατομμύρια από το ταμείο του δήμου. Γιατρέ μου, έχω άδικο;

Στο Δημαρχείο του Υμηττού που κατακλύστηκε από κόσμο για να τιμήσουν τον Ανδρέα Λεντάκη με αφορμή το αφιέρωμα της έκδοσης ημερολογίου 2006 του Α.Ο. Αμύντας, συνέβησαν τα εξής: Ενώ οι ομιλητές Σταύρος Μπένος βουλευτής, Γιάννης Πανούσης, καθηγητής ΜΜΕ, και Παρασκευάς Καρασούλος, συγγραφέας, αναφέρονταν στο πρωτοποριακό έργο που άφησε ο Ανδρέας Λεντάκης «στα δυο διαμάντια της κοινωνικής πολιτικής που χάρισε ο Α. Λεντάκης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σταύρος Μπένος, δημότες παρενέβησαν δυναμικά και υπογράμμισαν την απουσία ενός δρόμου, μιας πλατείας που να φέρει το όνομά του. Ο νυν δήμαρχος όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά απόφυγε και να χαιρετήσει τους διοργανωτές, τον γνωστό αθλητικό όμιλο «Αμύντα» και το ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης». Και να σκεφθεί κανείς ότι πέρασαν ήδη 9 χρόνια από το θάνατό του.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Είμαι δεύτερος ξάδελφος του πρωθυπουργού της Ιορδανίας. Βγάζω λευκώματα και πάσα άλλη εργασία. Ό,τι προαιρείστε. Δυστυχώς, μιλάω πολύ σοβαρά. Υπομονή και θα δείτε τον «ήρωα» επί της μικρής οθόνης.


Σχολιάστε εδώ