Ο ανασχηματισμός

Ως πολιτική κίνηση ο ανασχηματισμός μιας κυβέρνησης είναι κίνηση εντυπωσιασμού, εφόσον δεν συνδυάζεται με αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική. Γι’ αυτό κατά κανόνα οι ανασχηματισμοί δεν αφήνουν πολιτικά ίχνη ούτε επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις, πολλάκις δε δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Κατά κανόνα η «πίεση» της κοινής γνώμης για ανασχηματισμό κυρίως εκφράζει τις προσδοκίες της για αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, και δευτερευόντως για αλλαγές στα πρόσωπα. Μάλιστα όταν η κοινή γνώμη διαπιστώσει ότι ο ανασχηματισμός δεν έφερε αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, αισθάνεται «προδομένη», με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η φθορά της κυβέρνησης.

• Το ορθολογικό είναι όταν ο πρωθυπουργός δεν διαπιστώνει ότι ένας υπουργός του δεν «τραβάει», να τον αντικαθιστά, χωρίς να μπαίνει στην περιπέτεια ενός ανασχηματισμού. Στην περίπτωση μάλιστα της κυβέρνησης Καραμανλή είναι διπλό λάθος ο ανασχηματισμός, αφού θα αναγκαστεί να ρίξει τις εφεδρείες της στη μάχη, μέσα στο τοπίο της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, με πιθανότερο αποτέλεσμα να τις «κάψει». Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ρίξει τις εφεδρείες του στη μάχη, όταν θα ήταν έτοιμος να υποσχεθεί «καλύτερες μέρες», ώστε να σηματοδοτήσει τις «καλύτερες μέρες» με μια «καλύτερη κυβέρνηση». Επιπροσθέτως με δεδομένο ότι αλλαγές προσώπων στον επικείμενο ανασχηματισμό θα είναι περιορισμένες, ούτε πρόσκαιρα θα εισπράξει κέρδη η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα θα έχει να διαχειριστεί τη «δυσαρέσκεια» αυτών που φεύγουν καθώς και την «άγνοια» των νεοεισερχομένων.

•·Κατά κανόνα η πρώτη κίνηση ενός νέου υπουργού είναι να ξηλώσει τον μηχανισμό του προκατόχου του και να τον αντικαταστήσει με δική του «στρατιά κολλητών». Έτσι εκτός από τη δεδομένη δυσαρέσκεια τον απομακρυνθέντος υπουργού, υπάρχει και η δυσαρέσκεια των καρατομηθέντων συμβούλων και συνεργατών του. Και το κακό δεν σταματά εδώ, καθότι ο υπουργός που έχασε το πόστο του αισθάνεται «υποχρέωσή του» να υπονομεύσει τον αντικαταστάτη του, «καραδοκεί, ψάχνει, βρίσκει, καρφώνει», πόσο μάλλον που ο νεοφερμένος τον πρώτο καιρό πελαγοδρομεί, ώσπου να καταλάβει πού βρίσκεται και τι πρέπει να κάνει. Διά ταύτα οι ανασχηματισμοί, αντί να δίνουν λύσεις, δημιουργούν προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ