Αρπαχτή 800.000 ευρώ στο ΠΕΣΥΠ Δυτ. Ελλάδας !
Το κόλπο, στο οποίο είναι ανεμειγμένα 6 άτομα, το οργάνωσε, από το πρώτο κιόλας διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της, η πρώην προϊσταμένη του Αυτοτελούς τμήματος διοίκησης του ΠΕΣΥΠ Δυτικής Ελλάδας, Μαριάνθη Κουφοπούλου, εναντίον της οποίας ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πάτρας άσκησε δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου καθώς και για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων. Στην κ. Κουφοπούλου όπως και στους: Χριστίνα Χακκά, (συνταξιούχο του Δημοσίου), Σοφίας Κουμανιώτη, (διευθύντρια της Αγροτικής Τράπεζας στο Μαντούδι Εύβοιας), Νίκανδρου Νίκανδρου (ασφαλιστικό σύμβουλο), Βασιλικής Οχτάρα (υπαλλήλου του ΟΤΕ), και Ελένης Αγαλοπούλου (ιδιωτική υπάλληλο), που κατηγορούνται για συνεργεία στην καθ’ όλα επαγγελματική απάτη, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και φυσικά τους ζητείται η επιστροφή των χρημάτων που καταχράστηκαν.
Το κόλπο
Η αποκάλυψη της απίστευτης αυτής ιστορίας άρχισε όταν ο κ. Θεόδωρος Κούβελας διαπίστωσε, στο πλαίσιο μιας συναλλαγής που είχε με την τράπεζά του (Eurobank), ότι στις 5 Ιανουαρίου του 2004 είχε ανοιχτεί λογαριασμός στο όνομά του με συνδικαιούχο την κ. Κουφοπούλου, υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος του ΠΕΣΥΠ Δυτικής Αττικής, στο οποίο είχε υπηρετήσει για δύο μήνες (Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2003), οπότε και παραιτήθηκε ύστερα από τον διορισμό του ως εκπαιδευτικού.
Ζήτησε να πληροφορηθεί την κίνηση του λογαριασμού και έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι η υπηρεσία από την οποία είχε παραιτηθεί κατέβαλλε στον λογαριασμό αυτό μισθοδοσίες, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα μέχρι και… αναδρομικά. Απευθύνθηκε στον εισαγγελέα και οι επιθεωρητές Κ. Μαυρίκης και Χρ. Κυριαζής ανέλαβαν να δειρευνήσουν τι ακριβώς είχε συμβεί.
Όπως προκύπτει απο το πολυσέλιδο πόρισμά τους, η κ. Κουφοπούλου, που χαρακτηρίζεται άτομο με δίψα για χρήμα, άρχισε το θεάρεστο έργο της αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, που ήταν να ελέγχει τα… οικονομικά του ΠΕΣΥΠ. Απο την πρώτη κιόλας χρονιά, το 2002, η προϊσταμένη ξεκίνησε την καθ’ όλα παράνομη δράση της, περιλαμβάνοντας στα μισθολόγια της υπηρεσίας δύο ανύπαρκτα άτομα, αλλά και τον εαυτό της με άλλη ιδιότητα απο την πραγματική.
Το 2003, και στη λογική τρώγοντας ανοίγει και η όρεξη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ελεγκτές-επιθεωρητές «η παράνομη δράση της Κουφοπούλου επεκτάθηκε και στη μισθοδοσία του ΠΕΣΥΠ, όπου μπήκαν και άλλα άτομα τα οποία είτε δεν υπηρετούσαν στην υπηρεσία είτε η μισθοδοσία τους καταβαλλόταν από άλλη υπηρεσία. Το 2004 η δράση της συνεχίστηκε αμείωτα, αφού «διευρύνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μισθοδοτούμενων πλην ανύπαρκτων υπαλλήλων», ενώ επαναφέρει στη λίστα και τον εαυτό της, ως υπάλληλο ειδικών θέσεων. Το 2005 η Κουφοπούλου, βλέποντας ότι η όλη δραστηριότητά της δεν γινόταν αντιληπτή, μεγάλωσε την… επιχείρηση βάζοντας στη μισθοδοσία του ΠΕΣΥΠ ακόμα 9 ανύπαρκτους υπαλλήλους, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανύπαρκτων υπαλλήλων στους 28!
Χαρακτηριστικό της αδηφαγίας της Κουφοπούλου είναι το ότι επειδή προφανώς δεν της έφταναν τα χρήματα που έτρωγε, άρχισε να καταβάλλει στους ανύπαρκτους υπαλλήλους και αναδρομικά(!), ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανύπαρκτων υπαλλήλων μισθοδοτούνταν στην κατηγορία «Προσωπικό Ειδικών Θέσεων», για τους οποίους προβλέπεται υψηλός μισθός και λίγες κρατήσεις.
Είναι ενδιεκτικό ότι το 2002 οι καθαρές αποδοχές των ανύπαρκτων υπαλλήλων ανέρχονταν στο ποσό των 18.168,22 ευρώ. Το 2003 έφτασαν τα 51.053,77 ευρώ για να εκτιναχθούν το 2004 στο ποσό των 256.343 ευρώ(!), ενώ για το μισό 2005 έφτασαν τα 234.854 ευρώ. Για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων από τις παράνομες μισθοδοσίες, η Κουφοπούλου είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο λογαριασμών διάφορων δικαιούχων στηριζόμενη στους συγκατηγορούμενούς της και κυρίως στη συνταξιούχο Οχτάρα Βασιλική, που είχε ανοίξει δέκα λογαριασμούς στην Εθνική και την Εμπορική Τράπεζα. Όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές, «η Κουφοπούλου, ιδιαίτερα αδίστακτη στην πρακτική της, δεν είχε κανέναν απολύτως φραγμό, προκειμένου να αποκομίσει όσο το δυνατόν πρισσότερα χρήματα», έφτασε στο σημείο να βάλει σε κάποιους απο τους λογαριασμούς συνδικαιούχους ακόμα και τα ανήλικα παιδιά της!
Τώρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη και ποιος ξέρει τι άλλα σημεία και τέρατα μπορεί να αποκαλυφθούν στην ακροαματική διαδικασία.