«Απόλυτο χάος» στο ΠΑΣΟΚ

Τα πράγματα γίνονται τραγικότερα εξαιτίας της ανυπαρξίας τοπικής κομματικής ηγεσίας με κύρος και πολιτικές διεργασίες. Τα κομματικά στελέχη στην πλειονότητά τους, αντί να στέκονται στη μέση και να αποτρέπουν με τη στάση τους τις συγκρουσιακές λογικές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, ουσιαστικά στρατεύτηκαν με τη μια ή την άλλη πλευρά, δίνοντας «αιματηρότερες» διαστάσεις στην «εμφύλια» αναμέτρηση.
Οι επιμένοντες στην ουδετερότητα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν ανοιχτά πλέον για άμεση ανάγκη πρωτοβουλίας του προέδρου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μπορέσει να αποκατασταθεί η κομματική λειτουργία στην τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

Δεν λειτουργούν τα… όργανα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η αρμόδια για την πολιτική καθοδήγηση Περιφερειακή Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τον Σεπτέμβριο, ενώ η Νομαρχιακή ουσιαστικά έχει σπάσει σε δύο κομμάτια, από τα οποία το ένα συνεδριάζει με τη νομιμοποίηση που του παρέχουν τα τέσσερα από τα επτά μέλη της γραμματείας της, ενώ το άλλο παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις όποιες πρωτοβουλίες του συντονιστή και της μειοψηφίας.
Και όλα αυτά ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αξιολόγησης των νυν δημάρχων και η επιλογή των νέων υποψηφίων. Διεργασίες, δηλαδή, στις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει βαρύνουσα σημασία, καθώς όλοι γνωρίζουν πως αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να έχει πιθανότητες νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα πρέπει πρωτύτερα να καταγράψει επιτυχίες στην αυτοδιοίκηση.

Ο εμφύλιος στη φόρα

Η παρατεταμένη κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε -και δεν θα ήταν δυνατόν- να περιοριστεί για πολύ στο εσωτερικό των κομματικών γραφείων. Η… βόμβα έσκασε με αφορμή μία δωρεάν διανεμόμενη «free press» δεκαπενθήμερη εφημερίδα που αποφάσισε να εκδώσει η παρέα του Νίκου Κριθαρίδη (γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής).
Από το πρώτο φύλλο τής εν λόγω εφημερίδας -με τον τίτλο «Πολιτεία»- οι προθέσεις των εμπνευστών του εγχειρήματος έγιναν ολοφάνερες. Σε ανυπόγραφο κείμενο επιτίθενται με δριμύτητα στον Χάρη Καστανίδη, κατηγορώντας τον πως δημιουργεί κλίκες σε κάθε δήμο και πως θυσιάζει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ χάριν των προσωπικών του συμφερόντων.
Επιπλέον, σχολιάζουν τη μακρά διαδρομή του στο κοινοβούλιο, αφήνοντας υπονοούμενο πως η ανανέωση θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτόν που είναι ο παλαιότερος βουλευτής της πόλης. Αναφέρεται, επίσης, πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν τον χρειάζεται και πως του επιφυλάσσει τον ρόλο της… Ιφιγένειας!
Σε άλλο δημοσίευμα, με τη φωτογραφία του Κριθαρίδη (και λεζάντα για το πόσο κουράζεται για το καλό του ΠΑΣΟΚ!!!), υπάρχουν αναφορές υπέρ των διεκδικητών των κομματικών χρισμάτων που υποστηρίζονται από τους Βενιζέλο και Τσοχατζόπουλο και επικριτικά σχόλια για τους εσωκομματικούς συνυποψηφίους τους.
Να σημειώσω πως οι δύο «μικροί» βουλευτές Αράπογλου και Μαγκριώτης προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπήκαν στο… στόχαστρο των ανώνυμων σχολιαστών, σε μια προσπάθεια των «μετόχων της εφημερίδας» να μη γενικευτεί η σύρραξη. Πάντως, προειδοποιούνται, καθώς υπάρχει προαναγγελία πως στο επόμενο φύλλο θα φιλοξενηθεί δημοσίευμα με τίτλο: «Ο Άκης και οι κουμπάροι Αράπογλου – Μαγκριώτης». Άρχισαν τα όργανα λοιπόν…
Η έκδοση της συγκεκριμένης εφημερίδας, στην ύλη της οποίας συμπεριλαμβάνονται αρκετά δημοσιεύματα με αντιπολιτευτικές αναφορές στον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης, του νομάρχη και του δημάρχου, προκάλεσε την μήνιν του Χάρη Καστανίδη.
Πληροφορούμαι πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έχασε την ψυχραιμία του και επετέθη επί δικαίων και αδίκων, ζητώντας εξηγήσεις και απειλώντας με συνέπειες.

Ονόματα για «πράσινα» χρίσματα

Μέσα στην ούτως ή άλλως συγκεχυμένη κατάσταση, λοιπόν, για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και την ανυποχώρητη, απ’ ό,τι φαίνεται, στάση όλων των μέχρι σήμερα υποψηφίων που θεωρούν την υποψηφιότητά τους «αδιαπραγμάτευτη», ήρθε να προστεθεί και η εγκύκλιος του Αλέκου Παπαδόπουλου που παρέτεινε την ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα προτάσεων και αυτοπροτάσεων μέσα από το διαδίκτυο.
Έτσι αφενός οι νυν δήμαρχοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθότι καθυστερεί και παρατείνεται η δική τους αξιολόγηση και αφετέρου οι δημοτικές οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των τελικών υποψηφίων στην περιοχή τους, αφού όλο και θα προκύψουν καινούργιες μέσω του… διαδικτύου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι… κοκορομαχίες των τοπικών στελεχών για το ποιος έχει την ευθύνη των διαδικασιών και η κατάσταση… μυρίζει μπαρούτι.
Υπό αυτά τα δεδομένα και καθότι η κατάσταση, όπως προαναφέραμε, αλλάζει από λεπτό σε λεπτό, οι υποψηφιότητες που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι οι εξής:

  • Δήμος Αμπελοκήπων: Άρης Παπαδόπουλος και Βούλα Τεκτονίδου. Ο πρώην περιφερειάρχης εναντίον της υποστηριζόμενης από τον Χάρη Καστανίδη δημοτικής συμβούλου.
  • Δήμος Αγίου Παύλου: Νίκος Βαρσάμης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Νίκος Μπίμπας και Γιώργος Μαμούκαρης. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν με φαξ, καθώς στη δημοτική ολομέλεια που έγινε ήταν παρόντα μόνο δεκαπέντε άτομα (οι περισσότεροι δήλωσαν πως δεν ενημερώθηκαν).
  • Δήμος Ευόσμου: Γιάννης Λεμπτελής, Παναγιώτης Πετρίδης, Περικλής Νικολαΐδης, Νίκος Ανανιάδης, Απόστολος Καφαρίδης. Η κατάσταση κινδυνεύει να εκτραπεί μετά την ανάμειξη του «γαλάζιου αντάρτη» Χατζηβρέττα, ο οποίος ενδιαφέρεται να ενώσει τις δυνάμεις του με αυτές του Πετρίδη, κόντρα στη «γαλάζια» παράταξη της σημερινής διοίκησης του δήμου.
  • Δήμος Πολίχνης: Κυριάκος Θεοδωρίδης, Πέτρος Μυρίδης, Δημήτρης Λαζαρίδης, ενώ ο κινούμενος στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Θεοδωρίδης δεν κατέθεσε το ενδιαφέρον του, επιθυμώντας να λάβει το χρίσμα του ΚΚΕ.
  • Δήμος Σταυρούπολης: Διαμαντής Παπαδόπουλος (σημερινός δήμαρχος), Συλβάνα Καρασαββίδου, Κίμων Σαραφίδης, Σάββας Σερασίδης, Μηνάς Λαδόπουλος, Ζηγανιτίδης και Γιώργος Ζέρβας. Στην περίπτωση του δήμου Σταυρούπολης ο Καστανίδης (μετά το γνωστό επεισόδιο που προκάλεσε στη σύσκεψη με τον Ευθυμίου) κατάφερε να αντιμετωπιστεί ο δήμος σαν να μην έχει «πράσινο» δήμαρχο (ο Διαμαντής είχε βγει ως «αντάρτης»). Έτσι, οι επιθυμίες εκφράστηκαν ελεύθερα με αποτέλεσμα να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Το θέμα περιπλέχθηκε και άλλο μετά τη διατύπωση του Διαμαντή πως «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά ο συνδυασμός μου είναι υπερκομματικός και έτσι θέλω να μείνει. Χρειάζομαι την υποστήριξη του κόμματός μου, αλλά δεν θέλω χρίσμα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δίλημμα που θα έχει η ηγεσία του
    ΠΑΣΟΚ είναι, να πάει με τα νερά του Διαμαντή ή να χρίσει άλλον δικό του υποψήφιο, κόντρα στον αδιαμφισβήτητο «πράσινο» σημερινό δήμαρχο, χαρίζοντάς τον στη Νέα Δημοκρατία που καιροφυλακτεί για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση;
  • Δήμος Μενεμένης: Γιάννης Βασιλειάδης, Άρης Πουρπουλάκης και Νίκος Γερμανός ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με τον «γαλάζιο» δήμαρχο Ακτσελή. Από τους τρεις προαναφερόμενους οι δύο πρώτοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και θα συνεργαστούν, όποια και αν είναι η επιλογή του κόμματος. Και οι δύο, ωστόσο, δεν θέλουν να βλέπουν στα μάτια τους τον Γερμανό, μη διστάζοντας μάλιστα να συγκρουστούν μαζί του και με δημόσιες ανακοινώσεις.
  • Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού: Στάθης Καϊτετζίδης, Νίκος Αμανατιάδης, Παντελής Ιωαννίδης, Στάθης Σαλακίδης.
  • Κοινότητα Πεύκων: Απόστολος Γενίτσαρης (ο παλιός πρόεδρος του ΟΛΘ και του Ηρακλή) και Άγης Χρυσίδης, ενώ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του ο Κώστας Νικολόπουλος. Απέναντί τους ο επίσης «πράσινος» (παλιός διαιτητής του μπάσκετ) Συμεωνίδης που χρίστηκε διάδοχος του σημερινού «γαλάζιου» δημάρχου Φράγκου. Μπερδέματα!

Τριάντα τόσοι υποψήφιοι, λοιπόν, μέχρι τώρα σε οκτώ δήμους και έπεται συνέχεια. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι περισσότεροι από τους προτεινόμενους δεν έχουν καμιά σχέση με το παλιό ΠΑΣΟΚ (sic) και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες. Συμμετοχική δημοκρατία και ανανέωση στο αποκορύφωμά τους λοιπόν!..


Σχολιάστε εδώ