ΧΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη, παρά τον απόηχο της συμφωνίας της Δέλτα, οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.612,99 μονάδες, καταγράφοντας υποχώρηση 0,38%, ενώ από το σύνολο των μετοχών 148 ενισχύθηκαν, 113 υποχώρησαν και 126 παρέμειναν αμετάβλητες. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, στην οποία ελλείψει εταιρικών ειδήσεων επικράτησαν ελαφρά πτωτικές τάσεις, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να αδυνατεί να δώσει ώθηση σε υψηλότερα επίπεδα και το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Αποτέλεσμα αυτών ήταν ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 3.610,70 μονάδες, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,06%.

→ Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, σε σχέση με το 2004 το κόστος των φετινών Χριστουγέννων αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 15,79%, όταν οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν ξεπερνούν τον πληθωρισμό.

→ «…Η τιμή διαμορφώθηκε στο ανώτατο του εύρους…»! Πάντα έτσι δεν γίνεται με τις δημόσιες εγγραφές; Γιατί να μη γίνει και με αυτήν της Proton;

→ Λέτε να είχαν στο μυαλό τους την εικόνα της χώρας μας; Σύμφωνα με την PwC, τα πιο συνήθη οικονομικά εγκλήματα είναι η κλοπή περιουσιακών στοιχείων, η παραποίηση γεγονότων, η δωροδοκία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

→ Tο 2005 xρηματιστηριακά μπορεί να χαρακτηριστεί μία καλή χρονιά! Αύξηση του γενικού δείκτη τιμών, με ταυτόχρονη ενίσχυση των συναλλαγών, όταν για μία ακόμη φορά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση κατέγραψε κέρδη, ενώ η μικρή διατήρησε αρνητικό το ισοζύγιο κερδισμένων – χαμένων.

→ Οι ξένοι δεν είναι κορόιδα! Για να έρθουν και να συμμετάσχουν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Πρώτον, να επιλυθεί το ασφαλιστικό των τραπεζών. Δεύτερον, να διαγραφούν κάποιες επιπλέον επισφαλείς απαιτήσεις. Και τρίτον, να έχουν μερίδιο από την πίτα

→ Για ποια ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μιλάμε, όταν το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται διαρκώς;

→ Φαίνεται ότι οι αναδιαρθρώσεις και τα φιλόδοξα σχέδια κάποιων εισηγμένων εταιρειών παραμένουν σε επίπεδο μελών διοικητικού συμβουλίου! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τις συνεχείς εταιρικές ανακοινώσεις που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τις παραιτήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών;

→ Αληθεύει ότι ο ΣΜΕΧΑ δέχθηκε πιέσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να μη διατυπώσει αίτημα για τη δημιουργία ειδικού ανεξάρτητου δικαστηρίου επιβολής ποινών; Απ’ ό,τι φαίνεται, η εκτελεστική επιτροπή της εποπτικής αρχής δεν θέλει να χάσει από τα χέρια της τη δύναμη αυτή!

→ Ο υπουργός το υπονόησε και οι διαχειριστές το υιοθέτησαν! Ο λόγος για την προαναγγελλόμενη αύξηση των μερισματικών αποδόσεων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν μεγαλομέτοχο το Δημόσιο.

→ Κλείσιμο ανοιχτών θέσεων και μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς παραγώγων την προηγούμενη εβδομάδα.

→ Μήπως και η Eurostat λέει ψέματα; Μέσα στο 2005 το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας παρουσίασε μείωση της τάξης του 3,6%.

→ Άντε πάλι το ίδιο ποίημα! Ο λόγος για τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε μεταξύ άλλων για τους Έλληνες που έχασαν τα χρήματά τους το 1999 «…δεν ήταν πραγματικοί επενδυτές, ήταν τζογαδόροι…». Και κάτι ακόμα, πώς είναι τόσο σίγουρος ότι πάνω από το 50% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται από το εξωτερικό, όταν υπάρχουν εξωχώριες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων;

→ Κάποιοι κοροϊδεύουν, ενώ κάποιοι άλλοι αισχροκερδούν! Ο λόγος για τις αυξήσεις στους φόρους και στα τέλη ελέω νέων αντικειμενικών.

→ Αυτή είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος! Καταγγελία σύμβασης πίστωσης, ασφαλιστικά μέτρα και αναγκαστικές κατασχέσεις συνθέτουν το «παζλ» των προβλημάτων έστω και λίγων εισηγμένων εταιρειών.

→ Λέτε να υπάρχει κυβερνητική βούληση για την εξιχνίαση του χρηματιστηριακού σκανδάλου; Λέτε να γίνονται διεργασίες για αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης με την οποία αθωώθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ; Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων!..

→ Επιχειρηματικές ανακατατάξεις; Αλλαγή αφεντικών; Αυτά τουλάχιστον θυμίζουν οι παραιτήσεις κρατικών αξιωματούχων στις ΔΕΚΟ όπως στη ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ.

→ Ποιοι φιλοκυβερνητικοί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική υπεργολαβία; Ποιοι θα ενταχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΝ; Ποιοι θα λάβουν μέρος των 34 εκατομμυρίων ευρώ;

→ Είναι δυνατόν κάποιοι από τους επίορκους δικαστές να επικαλούνται την παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Είναι δυνατόν κάποιοι από τους αποχωρήσαντες διοικητές τραπεζών και οργανισμών να χρησιμοποιούν το χρηματιστηριακό απόρρητο; Είναι δυνατόν κάποιοι από τους επιχειρηματίες να οχυρώνονται πίσω από το φορολογικό απόρρητο; Είναι δυνατόν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές να εκτελούν εντεταλμένες εντολές; Και όμως, στην Ελλάδα του 2005 όλα είναι δυνατά!!!

→ Ομολογιακά μεν, δάνεια δε! Να δούμε αν οι εισηγμένες αντεπεξέλθουν σε αυτού του είδους τις μελλοντικές υποχρεώσεις ή αν τελικά έχουμε και νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.

→ Όταν στην πίτα των ολυμπιακών ακινήτων εμπλέκονται με το έναν ή τον άλλον τρόπο οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι ισχυρότεροι επιχειρηματίες, οι τράπεζες και οι καιροσκοπικές πολυεθνικές εταιρείες, τότε το μείγμα είναι εκρηκτικό και άκρως επικίνδυνο!

→ Όταν οι εισαγωγές ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο αναβάλλονται, εμείς εδώ θεωρούμε ότι είμαστε ώριμοι να τις δεχτούμε! Το θέμα είναι αν αντέχει η χρηματαγορά τέτοιου μεγέθους εταιρείες.

→ Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που ενημερώνουν με δική τους πρωτοβουλία τη διοίκηση του ΧΑ σχετικά με τη ζημιογόνα χρήση τους, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή των μετοχών τους στην επιτήρηση.

→ Άντε πάλι με τις δήθεν συμβουλευτικές ανακοινώσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με τη σωστή χρήση των πιστωτικών καρτών. Η υποκρισία περισσεύει, καθώς οι θυγατρικές των πιστωτικών ιδρυμάτων εκδίδουν πλαστικό χρήμα ακόμα και μέσω τηλεφώνου.

→ Αποδοχές ανάλογα με την περιοχή; Αμοιβές ακόμα και κάτω από τα ελάχιστα όρια για νέους ανέργους; Με αυτή τη λογική είναι δυνατόν να υπάρξει εργασιακή ειρήνη; Σαν πολύ περίεργα δεν τα λέει ο κ. Κυριακόπουλος;

→ Πολύ αόριστος, ως προς τα βασικά προβλήματα της κτηματαγοράς, δεν είναι ο κώδικας δεοντολογίας των μεσιτών; Πάντως, στις γενικότητες θυμίζει τον αντίστοιχο της κεφαλαιαγοράς που ήταν και υπεύθυνος της χρηματιστηριακής φούσκας.

→ Από αναβολή σε παράταση και πάλι από την αρχή! Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργεί το πολυδιαφημισμένο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς ούτε ενιαίο είναι αλλά ούτε και κανένας γνωρίζει τι θα γίνει με αυτό.

→ Είναι γεγονός ότι η αύξηση στη ζήτηση των εορτοδανείων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο; Αληθεύει ότι οι έλεγχοι του «Τειρεσία» δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τις σχετικές αιτήσεις;

→ Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι, έστω και ξένοι, οι οποίοι έχουν το σθένος να παραιτηθούν! Όταν στο Τόκιο από μια εσφαλμένη χρηματιστηριακή εντολή απομακρύνεται ακόμα και ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου, εδώ στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να πέσει η κυβέρνηση και μετά να παραιτηθεί κάποιος.


Σχολιάστε εδώ