Συγγραφέας του βιβλίου «Ένα κόκκινο πιόνι» ο Κώστας Τσαρούχας

Με την απόφασή του, η οποία καθαρογράφτηκε στις 13 Δεκέμβρη και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε, το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ:

= Επιβάλλει στον Κ. Τσαρούχα την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

= Στον Μ. Μουζάκη επιβάλλει την ποινή της απλής επίπληξης.

Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία ότι με την απόφασή του το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ δέχεται επί της ουσίας ότι πράγματι ο Κ. Τσαρούχας είναι ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου «ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΟΝΙ», βιβλίου αντικομμουνιστικού, που είχε εκδοθεί το 1969 από τη Στρατιά στη Λάρισα. Ενώ σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τη δράση των δημοσιογραφικών του εταιρειών, το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ δεν μπήκε στην ουσία τους, αφού τα σχετικά δημοσιεύματα δεν βρίσκονταν στην ομώνυμη σελίδα του Μ. Μουζάκη αλλά σε άλλες σελίδες και συνεπώς έκρινε ότι δεν συνέτρεχε λόγος να κριθούν.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το βιβλίο «ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΟΝΙ», η απόφαση τονίζει:

= «Κατ’ αρχήν ως προς το αν ο ισχυρισμός του συν. Μουζάκη ότι ο συν. Τσαρούχας είναι συγγραφέας μαζί με τον Ν. Καραθάνο του προαναφερόμενου βιβλίου, το ΠΠΣ θεωρεί ότι τα στοιχεία που υπάρχουν οδηγούν στο καταφατικό συμπέρασμα. Η ένορκη βεβαίωση του Ν. Καραθάνου, που επικαλείται ο συν. Τσαρούχας περί του αντιθέτου, δεν κρίνεται επαρκές στοιχείο που να ανατρέψει εκείνο που από το εξώφυλλο του βιβλίου, αλλά και από τα εσώφυλλα προκύπτει για τον αναγνώστη. Ότι, δηλαδή, συγγραφείς του βιβλίου είναι οι Κ. Τσαρούχας και Ν. Καραθάνος, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά το διάστημα που εκδόθηκε, στη διάρκεια της δικτατορίας, κατά το οποίο ο συν. Τσαρούχας υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Ως εκ τούτου, ο συν. Μουζάκης δεν επικαλέστηκε κάτι το αναληθές» .

Καταδικάζει όμως τον συνάδελφο Μ. Μουζάκη στην ποινή της απλής επίπληξης, επειδή, όπως σημειώνεται στην απόφαση:

= «Υπάρχει όμως παραβίαση της δεοντολογίας κατά το σημείο που στα σχόλιά του περιλαμβάνεται έμμεση προτροπή προς τον Τ/Σ Alpha να διακόψει τη συνεργασία που είχε με τον συν. Κ. Τσαρούχα. Ανεξάρτητα με το αν η διακοπή της συνεργασίας αυτής, που επήλθε πολύ αργότερα, είχε ή όχι σχέση με τα σχόλια αυτά».

Η καταδίκη του Κ. Τσαρούχα με την ποινή της επίπληξης με ανάρτηση στους χώρους εργασίας στηρίχθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ, στα εξής:

«Ο συν. Κ. Τσαρούχας πράγματι σε εξώδικά του προς την εφημερίδα ʽʽΤο Παρόν” αναφέρεται με προσβλητικές φράσεις για τον συν. Μ. Μουζάκη. Υπερβαίνοντας ακόμη και για την περίπτωση της αγανάκτησης κάθε όριο, υπαινίσσεται με απαράδεκτη φρασεολογία ότι πηγές του είναι ʽʽ…κραγμένοι, άτομα που ξέρασε η δημοσιογραφία ή σαγήνευσε το πρακτοριλίκι, κοιτάζονται στον καθρέπτη, φτύνουν τον εαυτό τους και μετά προσεύχονται στον Ναζωραίο…”. Και οι αναφορές αυτές είναι πράγματι έξω από τους κανόνες δεοντολογίας».


Σχολιάστε εδώ