Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Οι χρηματιστηριακές αγορές τις ημέρες των εορτών είθισται να παρουσιάζουν δύο διαφορετικά πρόσωπα. Είτε θα κινούνται μεταξύ φθοράς και απάθειας ή θα «γεννούν» ειδήσεις που θα σημαδεύουν ολόκληρη τη χρονιά. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε φέτος η Σοφοκλέους. Κι αν η είδηση ενός επιχειρηματικού γάμου του μεγέθους της συμφωνίας ΔΕΛΤΑ – CHIPITA δεν εμπίπτει στον κανόνα, ειλικρινά δεν ξέρω τι είδους επιχειρηματική συμφωνία θα μπορούσε να ταράξει συθέμελα την αγορά μας.

Αν βέβαια κάποιος μείνει προσκολλημένος στενά στη γλώσσα των αριθμών, τότε θα απογοητευτεί. Την ώρα που ανακοινωνόταν η συμφωνία ο δείκτης επεδείκνυε μιαν αξιοθαύμαστη απάθεια. Θα μου πείτε πως το συγκεκριμένο «deal» το είχε προ πολλού -για την ακρίβεια προ μηνός- ενσωματώσει στην πορεία της η Σοφοκλέους. Πέραν αυτού όμως, σπάνια είχαμε φέτος την ευκαιρία να ακούμε τέτοιες ειδήσεις και να πλάθουμε σενάρια για πορεία μετοχών, συνεργασίες, εξαγορές και ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών. Οπότε ή θα παραδεχθούμε πως η Σοφοκλέους έχει απολέσει εντελώς τα αντανακλαστικά της ή θα περιμένουμε να δούμε ποια μετοχή (ΔΕΛΤΑ ή CHIPITA) θα «τσιμπήσει» πρώτη όσα της αναλογούν.

Κατά τα λοιπά, κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από το ότι η αγορά μας πια κινείται σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, με λίγες μετοχές να πρωταγωνιστούν και ισχνό τζίρο. Σαφώς ικανοποιημένοι πρέπει να αισθάνονται μόνον εκείνοι οι αναλυτές που είχαν «υπογράψει» στις αρχές του έτους το επίπεδο των 3.500 μονάδων για τη φετινή χρονιά και οι διαχειριστές κεφαλαίων που είδαν μια κάποια ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των ιδιωτών επενδυτών για τα αμοιβαία κεφάλαια. Η στήλη πάντως εξακολουθεί να πιστεύει πως στην παρούσα φάση ο μικροεπενδυτής έχει δύο επιλογές: ή μπαίνει απευθείας σε μετοχές και αναλαμβάνει το ρίσκο του ή μένει να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα και διατηρεί ρευστότητα -και ψυχραιμία- για μια καλύτερη ευκαιρία. Τόσο απλά…

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, πάντως, θεωρούν ότι σε περίπτωση υποχώρησης τα όποια περιθώρια πτώσης είναι περιορισμένα. Όπερ σημαίνει πως αν ψάχνετε για «άνοιγμα» προκειμένου να «χωθείτε» στην αγορά, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένετε.

ΥΓ.: Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσω περιφερειακών συνεργασιών υπογράμμισε ο κύριος Καπράλος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. Η είδηση εδώ έγκειται στο ότι ο κύριος Καπράλος μίλησε για συνεργασίες με χώρες που πρόκειται να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αλλά και για τη συμφωνία με το κυπριακό χρηματιστήριο που τίθεται σε ισχύ από το 2006.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ