Ρόλο Ζολώτα ονειρεύεται ο Σημίτης!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εδώ ακριβώς είναι το μυστικό της υπόθεσης και «δένει» με δυο τρεις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο:.

Α) Ο Παπανδρέου στη συνάντησή του με δημοσιογράφους είπε πως είναι πιθανό στις εκλογές να μην υπάρξει εκλογική αυτοδυναμία.

Β) Μέρες πριν ομολογήσει αυτό ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, την ίδια εκτίμηση κάνουν και ορισμένα στελέχη της Ρηγίλλης, αλλά και του Μαξίμου, ότι δηλαδή φαινόμενα Μέρκελ μπορεί να εμφανιστούν και στη χώρα μας.

Γ) Η γένεση τρίτου πόλου ευνοεί παρόμοια σενάρια, όπως έχει πει δημόσια ο κ. Μάνος, αλλά και δεν απέκλεισε ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.
Με βάση τις υπόγειες διεργασίες που εξελίσσονται αυτήν την ώρα, αλλά έχοντας υπόψη και τα περί ανανέωσης που επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου στο κόμμα του (δηλαδή νέο κόμμα επί της ουσίας, με στελέχη που δεν θα έχουν πολιτική μνήμη και οπωσδήποτε δεν θα βαρύνονται από κυβερνητικές ευθύνες του παρελθόντος), ο τέως πρωθυπουργός βλέπει έναν ξεχωριστό ρόλο για τον εαυτό του, υπολογίζοντας σε όλα αυτά τα σενάρια που απ’ ό,τι φαίνεται ορισμένοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα καλλιεργούν.

Άλλωστε πώς θα μπορέσουν να «περάσουν» μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό ή στις εργασιακές σχέσεις, ακόμη και η άρση μονιμότητας που μεθοδεύεται, αν δεν υπάρξει κοινωνική συναίνεση, όπως άλλωστε επιθυμεί δημόσια ο κ. Παπανδρέου. Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς ο κ. Σημίτης, σύμφωνα με έμπιστό του συνεργάτη, βλέπει ένα ρόλο Ζολώτα για τον εαυτό του, που θα μπορεί να ενώνει και κυρίως θα μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις κοινωνικές ανατροπές, (πράγμα που προσπάθησε με τον Γιαννίτση αλλά δεν τα κατάφερε) έχοντας τη στήριξη όλων των κομμάτων: της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, μέσα από ένα συνασπισμό κομμάτων. Πιστεύει πως η ώρα αυτή δεν θα αργήσει, αφού οι εξελίξεις τρέχουν και επειδή όλοι του αναγνωρίζουν ότι τουλάχιστον κυβέρνησε έχοντας στόχους, μπορεί να παίξει και τον ρόλο του Ζολώτα προσφέροντας εγγύηση για την ομαλότητα του νέου πολιτικού συστήματος. Το παζλ των εξελίξεων αρχίζει να «δένει» με τις εξής κινήσεις:

Α) Το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν σε μια άνοδο, υποτίθεται, έχοντας μάλιστα συσπειρωθεί και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ξαφνικά πέφτει στα Τάρταρα ιδίως με τους χειρισμούς για τη διάταξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου οι βουλευτές έβαλαν στο στόχαστρό τους τους κ.κ. Ρέππα, Πετσάλνικο, Καστανίδη και Βάρτζελη, για τους οποίους λένε ότι ευθύνονται που το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε υποδεέστερο επικοινωνιακά, γέρνοντας τη ζυγαριά υπέρ της κυβέρνησης.

Β) Ο Καραμανλής φρόντισε και έπαιξε επικοινωνιακά το χαρτί της αναθεώρησης του Συντάγματος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως κλέβει την παράσταση και κάνει αιφνιδιασμό, αφού στην ουσία παραμερίζεται η συζήτηση για την οικονομία, πράγμα που βολεύει και τον ίδιο και δίνοντας τη δυνατότητα στον Τύπο να αναφερθεί μόνο στην πρότασή του για την αναθεώρηση εξοβελίζοντας τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης για άλλη μια φορά να τρώγεται με τον εαυτό του.

Γ) Η γκρίνια αυτή φυσικά δεν είναι τυχαία. Προέρχεται από διαφορετικούς βουλευτές ετερόκλητες συμμαχίες που πρόσκαιρα συνασπίστηκαν. Λοβέρδος, για παράδειγμα, Βενιζέλος, Κουλούρης, Παπαδόπουλος, Γεωργακόπουλος, Αργύρης και μια σειρά άλλων βουλευτών καταμαρτυρούσαν στο ΠΑΣΟΚ ότι έχασε τη χρυσή ευκαιρία να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας στην κυβέρνηση και την οικονομική της πολιτική. Βέβαια, ύστερα από αυτή την «πατάτα» των υπευθύνων, ο Γιώργος Παπανδρέου με διάφορα τρικ προσπάθησε να αναστρέψει το κλίμα, ώστε να εμφανιστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας έντονα αντιπολιτευτικός και επικριτικός προς την κυβέρνηση, όπως άλλωστε επιθυμούν οι περισσότεροι βουλευτές που έχουν άγνοια για το τι παίζεται στο παρασκήνιο. Ο δε Δημήτρης Ρέππας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μαζί με την κ. Βάρτζελη, διευθύντρια και στενή συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου, πάλι στο παρασκήνιο καταδίκαζαν την πρακτική των βουλευτών που αμφισβήτησαν τους σχεδιασμούς τους λέγοντας ότι όλα κινούνται εκ του πονηρού. Ιδιαίτερα ο κ. Ρέππας ήταν έντονα επικριτικός και έπειτα από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με στελέχη που είχαν αντιδράσει στους σχεδιασμούς έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής πως ορισμένοι έχουν αγωνία μήπως και ο Παπανδρέου εμφανιστεί καλός στην ομιλία του.

Κυρίως φωτογράφιζαν τον κ. Βενιζέλο, αλλά και τον κ. Λοβέρδο, για τον οποίο είναι αλήθεια ότι δεν περίμεναν να αντιδράσει κατʼ΄ αυτόν τον τρόπο και ξαφνιάστηκαν μόλις τον άκουσαν από τα μέσα ενημέρωσης να κάνει λόγο για προχειρότητα. Κάποιοι θέλουν να τους κάνει ο Παπανδρέου υπουργούς από τώρα, ήταν το σχόλιο του κ. Ρέππα.

Οι συμμαχίες συνεχίζονται όμως παρασκηνιακά, καθώς μερίδα στελεχών διοργανώνει διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις που έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση του Γιώργου, αφού βλέπουν ότι ο αρχηγός πηγαίνει το καράβι σε άλλην κατεύθυνση απ’ αυτήν που επιθυμούν οι περισσότεροι. Δηλαδή, σε εκδήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που έγινε προ ημερών, συγκεντρώθηκαν και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, ενώ σε εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτεργάτη τον κ. Βερελή, εμφανίστηκαν στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης που είχε ο Σημίτης, προσκεκλημένα του τέως υπουργού, δείχνοντας πως έστω και με ετερόκλητες συμμαχίες ο στόχος είναι κοινός.

Αν όλα αυτά δεν είναι τυχαία, τότε τι είναι;


Σχολιάστε εδώ