Οι εργοδότες «τορπιλίζουν» τον διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Σε κλίμα όξυνσης μετά τις νέες απαιτήσεις των εργοδοτών για πολλών ταχυτήτων κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια και με την κυβέρνηση να «σιγοντάρει» στις αξιώσεις τους θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου η δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ επιχειρηματιών για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η «επιθετικότητα» των εργοδοτών με κύριο εκφραστή τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο, πυροδότησε ζυμώσεις και συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και ήδη οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής αριστεράς «αναρωτιούνται» για τη σκοπιμότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν η εργοδοσία εμμείνει στις θέσεις της για χορήγηση πιο χαμηλών ημερομισθίων και μισθών από όσο προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ: προβληματίζει και το θέμα περί «κωδικοποίησης των προηγούμενων συμβάσεων» που το έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των εμπόρων ο κ. Αρμενάκης, καθώς ερμηνεύεται από τους συνδικαλιστές ως «υπαινιγμός» για πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσής τους.

Το συγκρουσιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη του διαλόγου δύσκολα θα αποφορτιστεί, ενώ στον αέρα θα βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς η εργατική πλευρά αισθάνεται ότι έχει μπει σε εμπόλεμη ζώνη απορρίπτοντας κάθε ιδέα για συζήτηση της πρότασης των βιομηχάνων με πρόσχημα την ανεργία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, δηλώνει ότι τα Συνδικάτα δεν πρόκειται να μπουν σε τέτοια λογική και δεν πρόκειται να υπάρξει διαχωρισμός και διαφοροποίηση από την ΕΓΣΕΕ καμίας κατηγορίας εργαζομένων. Για αίτημα βόμβα που οδηγεί σε ατομικές, ηλικιακές και τοπικές συμβάσεις μίλησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος, και κατήγγειλε ότι ο ΣΕΒ επιχειρεί να εφαρμόσει πρώτος το περιεχόμενο του άρθρου 14 στο νόμο για τις ΔΕΚΟ, που τον ψήφισε προσφάτως η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Αλ. Καλύβης, κατήγγειλε ότι οι εργοδότες σκοπεύουν με την απαράδεκτη πρότασή τους στην αύξηση των κερδών τους και κάλεσε σε επαγρύπνηση τους εργαζομένους και τα συνδικάτα, για να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση κυβέρνησης εργοδοτών.
Από την πλευρά της ΔΑΚΕ δεν έγιναν δηλώσεις. «Δεν μας ζητήθηκε» δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ο Φιλ. Ταυρής, όμως ο πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και βουλευτής της ΝΔ, ο Γιάννης Μανώλης, παρενέβη δυναμικά μιλώντας στη Βουλή – προκαλώντας και πάλι αίσθηση. Είπε ο κ. Μανώλης:

Οι εργοδότες ζήτησαν και πήραν: μείωση των φορολογικών συντελεστών, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μείωση του κόστους των υπερωριών. Και θέλουν και άλλα… Τώρα όμως οφείλουν να κάνουν επενδύσεις, διαφορετικά η κυβέρνηση να επανεξετάσει σοβαρά τη φορολογική πολιτική της για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι να ζητούν μείωση των αποδοχών. Η κυβέρνηση να κάνει φοροαπαλλαγές μόνο σε όσους κάνουν επενδύσεις και προσλαμβάνουν ανέργους.
Πρόκληση ή απληστία των εργοδοτών που προστίθεται σε πρόταση παρέμβαση των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας για δημιουργία κατά μήκος των συνόρων «ζώνης ελευθέρων συναλλαγών», προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να μη μετακομίζουν οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Και εννοούν οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδος να μπορούν να μεταφέρουν στις ζώνες αυτές το πιο ακριβό κομμάτι της παραγωγής τους και να απασχολούν βαλκάνιους εργάτες με μηνιαίες αποδοχές από 70 έως 200 ευρώ.

Και όλα αυτά, όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της ΓΣΕΕ:
• Οι μισθοί 600.000 εργαζομένων θα μειωθούν κατά 16% (σε κέρδος για τους εργοδότες ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο) εξαιτίας της αύξησης του χρόνου εργασίας με τη μείωση των υπερωριών, όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος, και παράλληλα.
• Σε 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος των εργοδοτών από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή που τον αποφάσισε η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ