«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»
Αυξάνονται οι αποσπάσεις
Εκεί ο θεσπρωτός πολιτικός δεν δίστασε να εκφράσει τη διαφωνία του με την αύξηση των αποσπασμένων στα κόμματα υπαλλήλων που γίνεται με το ίδιο νομοσχέδιο και βρίσκει φυσικά τους πάντες σύμφωνους.
Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι διατύπωσε σοβαρές -και μάλλον βάσιμες- ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του άρθρου με το οποίο επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα με τον υπολογισμό των λευκών στην έκδοση του εκλογικού μέτρου που προέκυψε μετά τη γνωστή απόφαση του Εκλογοδικείου με την οποία επανήλθε στη Βουλή ο Αχ. Καραμανλής (που στη συνέχεια, λόγω της κατάθεσης του περί ου ο λόγος νομοσχεδίου παραιτήθηκε).
Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογικές διαδικασίες έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η καθιέρωση του 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή δημάρχων και νομαρχών να προκαλέσει σωρεία ενστάσεων που θα «φρακάρουν» τα δικαστήρια όλης της χώρας.
Είπε ακόμη -και σε αυτό δεν υπήρχε κανείς σοβαρός αντίλογος- ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους κατώτερους δικαστές στους οποίους υποβάλλονται οι ενστάσεις για τις τοπικές εκλογές να ακολουθήσουν την τελευταία απόφαση του Εκλογοδικείου για τον νομό Πέλλας που «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου», κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη για τη μη προσμέτρηση των λευκών.
«Το ότι θα το επαναλάβουμε εμείς με έναν νόμο, ο οποίος μπορεί κα κριθεί κι αυτός αντισυνταγματικός, δεν λέει τίποτε», είπε ο πρώην υπουργός.
Η πιο υποτονική συζήτηση κρατικού προϋπολογισμού
Η πιο υποτονική συζήτηση προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, όπως παραδέχονται στελέχη όλων των κομμάτων.
Οι βουλευτές, βεβαίως, γράφηκαν μαζικά στον κατάλογο των ομιλητών για να πάρουν τον λόγο -ξεπέρασαν τους 200, αν και αρκετοί ήξεραν ότι δεν θα προλάβουν να μιλήσουν- αλλά, όπως συχνά γίνεται οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια.
Και στην προκειμένη περίπτωση δεν λένε την αλήθεια γιατί δεν ανταποκρίνονται στο μειωμένο ενδιαφέρον που παρουσίαζε για πολλούς αυτή η φετινή διαδικασία. Οι περισσότεροι γράφτηκαν για να μιλήσουν καθαρά από λόγους κομματικής υποχρέωσης και μόνον, κάτι που ήταν εμφανές στο περιεχόμενο του λόγου τους που ήταν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- πολύ, μα πάρα πολύ φτωχό.
Γι΄ αυτό και παρότι οι συνεδριάσεις διαρκούσαν μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο, οι αντεγκλήσεις περιορισμένες και τα έδρανα τις περισσότερες ώρες παρέμεναν άδεια.
Πολύς κόσμος βρέθηκε στην αίθουσα μόνον στην αρχή της πρώτης συνεδρίασης, την Κυριακή, όπου ήταν παρόντες οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και στις συνεδριάσεις της Δευτέρας που εμφανίστηκε και κάθησε για αρκετή ώρα στα «ορεινά» ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και της Τρίτης, που παρακολούθησε για λίγο τις ομιλίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
Με το που αποχώρησαν όμως οι δύο τους, μαζί τους εγκατέλειψαν την αίθουσα και τα στελέχη τους.
—————*—————
Με τις… δάφνες των Βρυξελλών οι «γαλάζιοι» κατά του ΠΑΣΟΚ
Η μονοτονία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των ομιλιών των κυβερνητικών βουλευτών.
Όλοι σχεδόν ξεκινούσαν τις αγορεύσεις τους με αναφορά στη «μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού» να εξασφαλίσει τα 20 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες. Και μόλις τελείωναν με τους επαίνους και το «λιβάνισμα», αφιέρωναν το υπόλοιπο του χρόνου τους σε κριτική των πεπραγμένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σε προσπάθειες να αποδείξουν ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έπρεπε να κάνουν κριτική, αφού το κόμμα κληροδότησε χρέη και ελλείμματα που δεν επιτρέπουν στους σημερινούς κυβερνώντες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
Ήταν μάλιστα τόσο μονότονα τα όσα έλεγαν οι «γαλάζιοι», που ανεξάρτητοι παρατηρητές το απέδιδαν στο ότι έπλεκαν τον λόγο τους πάνω στο «non paper» που τους είχε διανεμηθεί από την Κ.Ο. του κόμματος τους και δεν ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι «ξέφυγαν από τη γραμμή», σε μια περίοδο που ο ανασχηματισμός έρχεται και στον οποίο είχαν οι περισσότεροι στραμμένη την προσοχή τους.
Εκτός της πεπατημένης έμεινε μόνον ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος αφού καταφέρθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ (εδώ δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί), έστρεψε τα πυρά του και των βιομηχάνων «που τα θέλουν όλα»…
—————*—————
Με πεσμένο το ηθικό οι «πράσινοι» βουλευτές
Αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση τα πράγματα σίγουρα δεν ήταν καλύτερα, αν δεν ήταν και πολύ χειρότερα. Το ηθικό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ πεσμένο και αυτό είχε άμεση επίπτωση στις ομιλίες που εκείνοι από υποχρέωση εκφωνούσαν.
Κανένα ενδιαφέρον και καμιά πρωτοτυπία δεν είχε ο λόγος τους. Γιʼ΄ αυτό και οι εφημερίδες του αντιπολιτευόμενου χώρου το μόνο που βρήκαν να προβάλουν ήταν η καταγγελία του Μιχάλη Καρχιμάκη για το «βόλεμα» της νονάς της κόρης του Γ. Αλογοσκούφη!
Η επωδός ότι «η απογραφή φταίει για όλα» ήταν σαφές ότι δεν πιάνει, πλέον, τόπο και το μαύρο οικονομικό παρόν και το άραχλο μέλλον των Ελλήνων που περιέγραφαν στις ομιλίες τους δεν μπορεί να αποδίδεται μόνον στην, κατά τους ίδιους, «αναταξινόμηση των μεγεθών στο χρέος και στο έλλειμμα που έκανε η σημερινή κυβέρνηση».
Η ανάγκη να αλλάξει «τροπάρι» η αξιωματική αντιπολίτευση και να αντιπαραθέσει τη δική της πρόταση (εφόσον έχει ή θα διαμορφώσει τέτοια) ήταν περισσότερο από πασιφανής στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
—————*—————
Τα λάθη που έκριναν τον αγώνα «από τα αποδυτήρια»
Πέρα από το στρατηγικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την απουσία, δηλαδή εναλλακτικής πρότασης, στην πτώση του ηθικού των «πράσινων» βουλευτών συνέβαλαν και τρία σημαντικά λάθη τακτικής:
Το πρώτο και μεγαλύτερο ήταν «το χαλί που έστρωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Καραμανλή», με τη δήλωσή του της προπερασμένης Παρασκευής, όταν λίγο πριν κλείσει το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού έσπευσε να βάλει τον πήχη των κονδυλίων από το Δ΄ ΚΠΣ στα 20,1 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή πέτυχε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες νικητής και τροπαιούχος.
Το δεύτερο λάθος ήταν η υποβαθμισμένη επιλογή του γενικού εισηγητή, αφού ο Ανδρέας Μακρυπίδης μπορεί να μην ήταν κακός, αλλά έχασε στη σύγκριση τόσο με τον Σάββα Τσιτουρίδη, που ήταν ο εισηγητής της ΝΔ στη φετινή συζήτηση, όσο και με τον Γ. Φλωρίδη που ήταν πέρυσι.
Και το κακό τρίτωσε για το ΠΑΣΟΚ με την απόφαση να μη δοθεί λίστα με ομιλητές και να αφεθεί η σειρά στην τυχαία κατανομή που έγινε από την ηλεκτρονική εγγραφή, η οποία άφησε εκτός καταλόγου στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Θ. Πάγκαλος και άλλοι.
«Με αυτές τις κινήσεις χάσαμε τον αγώνα από τα αποδυτήρια…», ήταν το σχόλιο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
—————*—————
Πλημμύρισε κάρτες και δώρα η αίθουσα δημοσιογράφων
Με κάρτες, γλυκά και δώρα πλημμύρισαν και φέτος την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών υπουργοί και βουλευτές που διάλεξαν αυτόν τον τρόπο για να πουν τα «χρόνια πολλά» στους δημοσιογράφους. Το πιο εντυπωσιακό δώρο ήταν -ποιου άλλου;- του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, που προσέφερε από ένα «ΜP 3 Player» σε όλους τους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τους οποίους δεξιώθηκε στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Μια ασημένια τριήρη πάνω σε ημιπολύτιμο λίθο απέστειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ βιβλία χάρισαν η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Θ. Κασσίμης.
Κρασιά μοίρασαν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καλογιάννης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απ. Σταύρου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Όθωνας, ο πρώτος από δική του παραγωγή του και οι άλλοι δύο από τους συνεταιρισμούς των περιοχών τους (Σπάτα και Ρέθυμνο).
Μαρμελάδες και τσίπουρο παραγωγής του δώρισε ο «γαλάζιος», Δάνης Τζαμτζής από την Πέλλα, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα προσέφερε δώρα που αγόρασε σε παζάρι συλλόγου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Και του χρόνου!
—————*—————
Ο Λευτέρης για δήμαρχος, κόντρα στη λήθη για την περιπέτειά του
Τον δικό του αγώνα κόντρα στη λήθη για την μεγάλη προσωπική του περιπέτεια από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε στα πόδια από τη «17 Νοέμβρη» στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, τον Δεκέμβριο του 1992, δίνει ο πρώην βουλευτής Άρτας, Λευτέρης Παπαδημητρίου.
Ήταν, για όσους θυμούνται, μια από τις πιο ανεξήγητες επιλογές στόχων που έγιναν, παρότι στην προκήρυξη που κυκλοφόρησε τότε γινόταν λόγος για «χτύπημα» κατά του προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο συμπαθής Λευτέρης, που μετά το «χτύπημα» δεν επανεξελέγη, εμφανίστηκε στη Βουλή για να πει ότι η δολοφονική απόπειρα εναντίον του «δεν επιδέχεται καμιάς εξήγησης ούτε κάτω από τα αξιακό σύστημα των τρομοκρατών».
Ο ίδιος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του δεν κρύβει και την απογοήτευσή του από τη συμπεριφορά του κόμματός του, για την οποία, λέει, ότι επίσης δεν επιδέχεται καμιάς εξήγησης, αφού στα δύο χρόνια που είναι στην εξουσία το κόμμα του δεν του προσφέρθηκε καμία θέση.
Ο ίδιος, πάντως, δεν πτοείται και ήδη έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία (έχει εκδώσει και εφημερίδα) για να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος τον δήμο Αμαρουσίου, που είναι η περιοχή στην οποία δέχθηκε τα πυρά των τρομοκρατών.