«Γκαζώνει» η Ρηγίλλης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη στους ΟΤΑ

Ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστας Σταϊκούρας, ο διευθυντής της Ρηγίλλης, Κώστας Σημαιοφορίδης, ο επικεφαλής του τομέα Αυτοδιοίκησης, Ιορδάνης Τζαμτζής και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού, Νίκος Καραχάλιος, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκαν με τα τοπικά κομματικά στελέχη και τους δημάρχους που εξελέγησαν με την υποστήριξη του κόμματος. Μαζί τους και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος που έδωσε την «κυβερνητική κάλυψη» στη σύσκεψη.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία της ΝΔ προς τις δημοτικές εκλογές του 2006 και ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί. Νωρίτερα ο γραμματέας της ΝΔ είχε συναντηθεί με τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Σε ερώτηση εάν φοβάται κάτι η ΝΔ, ο κ. Νάκος σχολίασε: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατεβαίνει προετοιμασμένη, με πόρους που αποδόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα σε πλήρη εξέλιξη. Άρα όλοι οι δήμαρχοι, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα υποστηρίχθηκαν, έχουν να επιδείξουν έργο». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν «αντάρτικες» υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ, ο κ. Τζαμτζής απάντησε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί τον όρο «αντάρτες». «Υπάρχουν εναλλακτικές υποψηφιότητες. Σήμερα δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Εάν υπάρξουν, στο πλαίσιο της λειτουργίας της παράταξής μας, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα», τόνισε.

Για τον Καρατζαφέρη

Τόσο στη διάρκεια της σύσκεψης όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, το θέμα Καρατζαφέρη αντιμετωπίστηκε ως ταμπού και δεν θίχτηκε. Όλοι το είχαν στο μυαλό τους, αλλά ουδείς το έθεσε επισήμως. Η γραμμή αυτή καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν πριν από τη σύσκεψη οι Μεϊμαράκης, Καραχάλιος, Τζαμτζής, Φρατζής και Παπαγεωργίου με τον άμεσα θιγόμενο και περισσότερο ενδιαφερόμενο για τις προθέσεις του αρχηγού του ΛΑΟΣ, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που είχε ο καθένας και διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις τους, οι «έξι» συμφώνησαν πως δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα του Καρατζαφέρη και να δείξουν πως τους απασχολεί τόσο σοβαρά η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Οι περισσότεροι μάλιστα εκτίμησαν πως ο αρχηγός του ΛΑΟΣ πέταξε στον αέρα ένα «πυροτέχνημα», για να… αναστατώσει τα νερά και να μπει στο προσκήνιο, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτής της εκτίμησης, αναφέρθηκε ότι ο Καρατζαφέρης με αυτήν του την κίνηση κατάφερε να δείξει παρουσία στην περιοχή και να δημιουργήσει θετικό γι’ αυτόν κλίμα, το οποίο καταγράφηκε στις σφυγμομετρήσεις αυτής της περιόδου. Συγκεκριμένα, τονίστηκε πως «αν ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κατεβεί στις εκλογές, θα πρέπει να αποδείξει πως πράγματι κρατά τα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Θεσσαλονίκη και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο μέσα στην ένταση της προεκλογικής περιόδου».
Επίσης, επισημάνθηκε ότι δεν συμφέρει τον Καρατζαφέρη να συγκεντρώσει την προεκλογική του δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που θα τον οδηγήσει να απέχει ουσιαστικά από την πανελλαδική εκλογική μάχη της αυτοδιοίκησης, μην μπορώντας να περιοδεύει σε διάφορες περιοχές, για να στηρίζει τους υποψηφίους που θα κατεβάσει.
Αναφέρθηκαν τέλος πληροφορίες που θέλουν τον πρώην βουλευτή της ΝΔ να προετοιμάζει την κάθοδο του τηλεοπτικού σταρ Λιακόπουλου, στον δήμο Θεσσαλονίκης και πως έκανε ό,τι έκανε για να του ανοίξει τον δρόμο.
Όπως και να ‘ναι, συμφώνησαν να μην υπάρξει καμιά απολύτως αναφορά στον Καρατζαφέρη στη μαζική σύσκεψη που θα ακολουθούσε, καθώς και να υπάρξει σύσταση σε όλους τους μετέχοντες να αγνοήσουν το θέμα.
Έπειτα από αυτά, στην ευρεία σύσκεψη για την αυτοδιοίκηση, το μόνο που συζητήθηκε ήταν οι περιπτώσεις των δήμων στους οποίους υπάρχει «γαλάζιος» δήμαρχος.
Ο Μεϊμαράκης διατύπωσε την επιλογή της ηγεσίας για την εκ νέου υποστήριξη των εκλεγμένων δημάρχων που είχαν το χρίσμα του κόμματος («εκτός κι αν οι ίδιοι επιθυμούν να αποχωρήσουν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά).
Μάλιστα τους κάλεσε να «κλείσουν κάθε ανοιχτό θέμα» και να εργαστούν για να αποτρέψουν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις «ρεαλιστικές τους απαιτήσεις για αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις που θεωρούν αναγκαίες για την εκ νέου επικράτησή τους στις εκλογές του επόμενου φθινοπώρου».
Τα αιτήματα και τις επιθυμίες κατέγραφε ο περιφερειάρχης Γιώργος Τσιότρας, στον οποίο ανατέθηκε «η εξεύρεση πόρων», ενώ τα «μεγαλύτερα θέματα» ανέλαβε να τα προωθήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, εντάσσοντάς τα στον «Θησέα».

Στους «πράσινους» δήμους

Καμιά ειδική αναφορά δεν έγινε στη σύσκεψη για το τι θα πράξει το κόμμα στους δήμους που σήμερα διοικούνται από δημάρχους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή στη σύσκεψη κανενός στελέχους που προέρχεται από αυτές τις περιοχές και δραστηριοποιείται ή ενδιαφέρεται για το χρίσμα (δεν κλήθηκαν δηλαδή οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στους «πράσινους» δήμους). Επισήμως αυτό που ειπώθηκε είναι ότι με αυτές τις περιοχές θα ασχοληθεί το κόμμα, αφού προηγουμένως αποσαφηνίσουν τις επιλογές τους οι εν ενεργεία δήμαρχοι και το ΠΑΣΟΚ. Τονίστηκε ωστόσο πως ειδική ομάδα αποτελούμενη από τοπικά κομματικά στελέχη και τον υπεύθυνο για θέματα αυτοδιοίκησης Βόρειας Ελλάδας, Σάκη Παπαγεωργίου, θα εργαστεί για την αναζήτηση «υπερκομματικών» υποψηφίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηριχθούν στις «χαμένες περιοχές» υποψήφιοι από τον χώρο της Αριστεράς ή «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποδυναμωθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, το γεγονός ότι ο καθορισμός της στρατηγικής του κόμματος στους «πράσινους» δήμους παραπέμφθηκε στο μέλλον θεωρήθηκε από πολλούς -και σχολιάστηκε δεόντως- έμμεση απόδειξη ότι η Ρηγίλλης τούς θεωρεί εκ των προτέρων χαμένους και πως η προσπάθειά της θα εστιαστεί στο να διατηρηθούν τα δημαρχεία που σήμερα της ανήκουν.
Ειδικές πληροφορίες

Για τους «πράσινους» δήμους οι υπάρχουσες πληροφορίες από τις κινήσεις των «γαλάζιων» αναφέρουν:
•· Στην Καλαμαριά υπάρχει η εκτίμηση πως «ο Χριστόδουλος Οικονομίδης θα ξανακερδίσει τον δήμο, βρίσκοντας τρόπο να μην του κοστίσουν τα όποια εσωτερικά μαχαιρώματα που δέχεται». Το ενδεχόμενο να προταθεί υποψήφιος από το Κοινοβούλιο (Γκιουλέκας, Καλαφάτης) απομακρύνθηκε, ενώ δεν συγκεντρώνει καμιά αποδοχή η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου, Αφεντουλίδη, ο οποίος επιθυμεί σφόδρα να πάρει το χρίσμα. Γι’ αυτό και κρατείται ανοιχτή η περίπτωση του Δημήτρη Σταμάτη (διοικητής της ΥΠΑ, που έχασε στις προηγούμενες εκλογές από τον Οικονομίδη). Σημειώνω ωστόσο πως το ενδιαφέρον των στελεχών της ΝΔ εστιάζεται στο ενδεχόμενο ανακάλυψης και υποστήριξης κάποιου υποψηφίου από τον χώρο της Αριστεράς, εφόσον αυτό κριθεί ότι θα βοηθήσει τη συνολική στρατηγική του κόμματος που είναι η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ.
• Στις Συκιές η αδυναμία εξεύρεσης ελπιδοφόρου «γαλάζιου» υποψηφίου είναι το ίδιο ολοφάνερη. Ο υποψήφιος που στήριξαν την προηγούμενη φορά -ο Αλέξανδρος Σταυράκης- «αυτομόλησε» και εντάχθηκε στον πυρήνα του Σίμου Δανιηλίδη, ενώ όλες οι ελπίδες που απέμειναν στους Νεοδημοκράτες αφορούν την υποστήριξη κάποιου «πράσινου αντάρτη» που θα πείσει πως μπορεί να κάνει κάποια αξιοσημείωτη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.
•· Στη Νεάπολη παραμένει «ζεστή» η περίπτωση Καρακουλάκη (έχασε από τον «πράσινο» Λαδόπουλο στον δεύτερο γύρο), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την «εσωτερική αντιπολίτευση» των «πρασίνων» (Χατζησάββας, Κοπράς, Ιλιδάκης), χωρίς ωστόσο να φαίνονται πιθανότητες επιτυχίας.
•· Εκεί που η κατάσταση είναι απολύτως ασαφής είναι στη Σταυρούπολη, όπου ο «πράσινος» Διαμαντής Παπαδόπουλος (εξελέγη ως «αντάρτης» το 2002 και τώρα ζητεί την υποστήριξη, αλλά όχι το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, έχοντας δημιουργήσει έναν πολυκομματικό συνδυασμό) αντιμετωπίζει προβλήματα αποδοχής από τη Χαριλάου Τρικούπη (κυρίως λόγω Καστανίδη). Η ενδεχόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον Διαμαντή θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία του κυβερνώντος κόμματος να τον υποστηρίξει επισήμως και να εμφανιστεί έτσι το βράδυ των εκλογών πως «κέρδισε έναν ακόμη δήμο», μολονότι ο Διαμαντής δεν έκρυψε ποτέ τα ΠΑΣΟΚικά του αισθήματα και δεν έχει απουσιάσει από καμιά δραστηριότητα του κόμματός του.
•· Στην Τριανδρία οι «γαλάζιοι» βρίσκονται σε μεγάλο δίλημμα ανάμεσα στην Πολυξένη Δρίτσα και τον Δημήτρη Τάτση. Η πρώτη είχε καταγράψει αξιοπρεπή παρουσία προ τετραετίας ως «ανεξάρτητη» και τυγχάνει της υποστήριξης του προέδρου της τοπικής ΝΔ, Βάκη Φρατζή, λόγω στενής φιλικής σχέσης με τον σύζυγό της. Ο δεύτερος έχει την υποστήριξη του Ψωμιάδη, στο στενό περιβάλλον του οποίου ανήκε στο παρελθόν.
•· Τέλος, στον Άγιο Παύλο φέρεται ειλημμένη η απόφαση υποστήριξης του προερχόμενου από τον χώρο του ΚΚΕ σημερινού δημάρχου, Μιχάλη Μοσχονά, είτε με επίσημη ανακοίνωση είτε ανεπισήμως με μη παροχή χρίσματος σε οποιονδήποτε «γαλάζιο» υποβάλει υποψηφιότητα.

Πρόβλημα στον Εύοσμο

Αβεβαιότητα υπάρχει στο νεοδημοκρατικό «στρατόπεδο» και σχετικά με την επιλογή που θα υπάρξει στον Εύοσμο. Με δεδομένη την πρόθεση του Παναγιώτη Αλεξανδρίδη να αποχωρήσει, χρίζοντας διάδοχό του τον Σούλα, οι Νεοδημοκράτες φοβούνται πως κινδυνεύει να χαθεί ο δήμος (ειδικά στην περίπτωση που ο προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ Χατζηβρέττας συμπράξει με τον Πετρίδη του ΠΑΣΟΚ και τον ορκισμένο εχθρό του Σούλα ονόματι Δάλλα).
Γι’ αυτό και πιέζεται αφόρητα ο Αλεξανδρίδης να επιδιώξει μια ακόμη εκλογή (θεωρούν πως «την έχει στο τσεπάκι») και να αποχωρήσει στη συνέχεια, αναλαμβάνοντας μια θέση περιφερειάρχη, την οποία σφόδρα επιθυμεί δικαίως.
Πάντως, η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά που θέλει τον Αλεξανδρίδη να παραμένει στον δήμο, έπειτα από την αμφισβήτηση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Βάκη Φρατζή, για τις διαδικασίες διαδοχής που ακολουθήθηκαν και από τις οποίες προέκυψε ο Σούλας.
Ο Φρατζής είπε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την έγκριση του προκατόχου του στην τοπική ηγεσία του κόμματος, Νίκου Βακάλη, ήταν λαθεμένη, πράγμα που ξεσήκωσε νέο κύκλο εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

Πρόβλημα και στα Πεύκα

Παρόμοιο πρόβλημα διαπιστώθηκε και στην κοινότητα Πεύκων, όπου ο επί σειρά ετών πρόεδρος Δημήτρης Φράγκος επιθυμεί να αποχωρήσει, χρίζοντας διάδοχό του τον προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και παλαίμαχο διαιτητή του μπάσκετ, Στέλιο Συμεωνίδη.
Ο Συμεωνίδης δεν γίνεται αποδεκτός από τους «γαλάζιους» κομματάρχες της περιοχής, οι οποίοι εναντιώνονται στην ενέργεια του «αυτοκράτορα Φράγκου να ορίσει τον διάδοχό του».
Προς το παρόν ως μοναδική λύση στο πρόβλημα διαφαίνεται η εκ νέου υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου, για πέμπτη συνεχή τετραετία.

Από μακριά ο Γιώτης

Πριν από την πλατιά σύσκεψη με τους δημάρχους, η πεντάδα των κεντρικών στελεχών υπό τον Μεϊμαράκη που επισκέφθηκαν τον Παπαγεωργόπουλο πέρασε και από τη νομαρχία για να συναντηθεί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο γραμματέας της ΝΔ μετά τη συνάντηση με τον Ψωμιάδη είπε πως «ο νομός Θεσσαλονίκης έχει έναν καλό και σοβαρό νομάρχη, με μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες και η Νέα Δημοκρατία είναι περήφανη που τον στηρίζει».
Από τη δική του πλευρά ο «καλός και σοβαρός νομάρχης» υπογράμμισε ότι η νομαρχία έχει ανάγκη από κονδύλια, για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα και πως ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να διεκδικεί αυτά που δικαιούται ο νομός.
Τους επανέλαβε, επίσης, τη γνωστή και χιλιοειπωμένη απειλή του πως στην περίπτωση που δεν του δώσουν από τα υπουργεία Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ όσα του υποσχέθηκαν, θα… κλείσει τη νομαρχία σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

Ο Ψωμιάδης δεν πήγε στη σύσκεψη των δημάρχων επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να «μπλέξει» με την υπόθεση Καρατζαφέρη, η οποία πίστευε ότι θα απασχολούσε τη σύσκεψη, καθότι διατηρεί άριστες προσωπικές και πολιτικές σχέσεις με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ.


Σχολιάστε εδώ