Βορειοελλαδίτες στην κυβέρνηση

Χίλιοι καλοί από τη Ρηγίλλης και το Μαξίμου βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να σηματοδοτήσουν την εκκίνηση της πορείας του κόμματος προς τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου και δύο ήταν τα θέματα που τους απασχολούσαν στα «πηγαδάκια» και στα «κλειστά ραντεβού» τους: ο Καρατζαφέρης και ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Και αφού για τον αρχηγό του ΛΑΟΣ γράφω σε άλλο σημείο της στήλης, θα σας ενημερώσω για όσα σημαντικά ακούστηκαν σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού στα «μπες – βγες» στην κυβέρνηση για τους βορειοελλαδίτες βουλευτές. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

• Παρουσιάζεται ως ώριμη η σκέψη να συγχωνευτούν τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου και στη θέση τους να δημιουργηθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στη σχετική πρόταση επισημαίνεται ότι το νέο υπουργείο, για να αποκτήσει ρόλο και κύρος, θα πρέπει να εφοδιαστεί με συγκεκριμένες και σημαντικές αρμοδιότητες.

Ως τέτοιες περιλαμβάνονται στο σχέδιο η μεταφορά στο νέο υπουργείο της εποπτείας των πέντε υπό ίδρυση αναπτυξιακών περιφερειών, καθώς και όλο το περιφερειακό σκέλος του Δ΄ ΚΠΣ. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν «λυγίσει» την τελευταία στιγμή -από την αδράνεια του συστήματος- ως πρώτος υπουργός στο νέο υπουργείο προορίζεται ο Σάββας Τσιτουρίδης, του οποίου η επάνοδος στην κυβέρνηση θεωρείται βέβαιη.

• Θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η αποχώρηση από την κυβέρνηση τόσο του Γιώργου Ορφανού όσο και του Γιώργου Σαλαγκούδη, των δύο δηλαδή Θεσσαλονικιών που απέμειναν στο κυβερνητικό σχήμα μετά την αποπομπή του Ρεγκούζα. Ως νέες είσοδοι ακούγονται ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Κώστας Γκιουλέκας.

• Παραμένουν οι Φώλιας, Κωνσταντόπουλος και Στυλιανίδης, από τους οποίους ο πρώτος και ο τρίτος δεν αποκλείεται να αναβαθμιστούν κιόλας.

• Πιθανές θεωρούνται οι υφυπουργοποιήσεις του Κώστα Κιλτίδη (και ως αντίβαρο στην άνοδο του Καρατζαφέρη στην περιοχή) και του φλωρινιώτη βουλευτή Κορτσάρη, ο οποίος διατηρεί στενότατη προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό.


Σχολιάστε εδώ