Απαγορεύεται το «λουκέτο» στους παραβάτες!
«Παραβάσεις στην πώληση κρεάτων διαπίστωσαν στη Βαρβάκειο Αγορά οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι παραβάσεις αφορούν παραπλάνηση καταναλωτών αναφορικά με τις αναγραφόμενες τιμές, την πώληση εισαγομένων κρεάτων ως εγχωρίων, ενώ εντοπίστηκαν και κρεοπώλες που πουλούσαν ξεπαγωμένα χοιρινά κρέατα σαν φρέσκα. Τουλάχιστον σε τέσσερις έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ οι άλλοι τέσσερις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα»!
«Από τον Μάιο του 2003 είχε καταγγελθεί το παράνομο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Αμφιάλη, όπως αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι κάτοικοι της περιοχής. Παρά ταύτα, κανένας έλεγχος όλο αυτό το διάστημα δεν ολοκληρώθηκε, αφού, όπως αποκαλύπτουν οι καταγγέλλοντες, οι ελεγκτές της νομαρχίας έκαναν αυτοψία μόνο στο πεζοδρόμιο και τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας… Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μόλις την Κυριακή και οι εικόνες που αντίκρισαν τα συνεργεία της νομαρχίας προκάλεσαν φρίκη. Μουχλιασμένα γλυκά, αλλοιωμένα παγωτά, σιρόπια χυμένα στους πάγκους και πάνω τους κατσαρίδες και περιττώματα ποντικών… Ο ιδιοκτήτης παραμένει άφαντος, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν εάν το εργαστήριο προμήθευε και άλλους βρεφονηπιακούς σταθμούς»!
«750.000 ελέγχους έχουν κάνει ο νομαρχίες σε όλη τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και περίπου 3.000.000 κιλά ακατάλληλων τροφών δεν έφτασαν στο πιάτο του καταναλωτή, χάρη στη δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες. Γίνονται έλεγχοι, η αγορά δεν είναι ανεξέλεγκτη, οι επιχειρηματίες δεν είναι όλοι ασυνείδητοι και προφανώς στόχος όλων μας δεν είναι να τρομάξουμε τον καταναλωτή και να χάσει την εμπιστοσύνη του», τόνισε σε δηλώσεις της η υπερνομάρχης Αθηνών και Πειραιώς, η κυρία Φώφη Γεννηματά.
Αυτά μεταξύ των άλλων άκουσαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, διάβασαν στις εφημερίδες και είδαν στις τηλεοπτικές οθόνες οι έλληνες καταναλωτές. Όλα αυτά σε μία… μέρα! Τις προηγούμενες μέρες οι ίδιοι καταναλωτές, πολίτες, συναλλασσόμενοι με δημόσιες υπηρεσίες και φορολογούμενοι παρακολουθούσαν άφωνοι τα ίδια αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται στην ελληνική αγορά για τη νοθεία και τα επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα ή των ερευνών για τη «θραύση» της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, τα οποία ανακοινώνονται κάθε μέρα σχεδόν από αρμόδιους φορείς και οργανισμούς. Και όλοι προφανώς προβληματίζονται ακούγοντας και βλέποντας όλα αυτά, ότι δηλαδή οι ποσότητες ακατάλληλων τροφών που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Εύλογος ο προβληματισμός, αλλά και η απογοήτευση, αφού η χώρα μας δίνει την εντύπωση «ξέφραγου αμπελιού». Γιατί σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Γεννηματά, η χώρα μας θα έπρεπε, με βάση τον πληθυσμό της, να έχει 1.000 επόπτες υγείας και πριν από λίγο είχε 250 και, ύστερα από πιέσεις, έγιναν 450! Επίσης, όπως τόνισε, «δεν πληρώνονται οι υπερωρίες, δεν υπάρχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα για να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και να μην είναι οι καταναλωτές στο έλεος των ασυνειδήτων».
Οι ίδιοι καταναλωτές διερωτώνται ύστερα από όλα αυτά: Μα, γιατί δεν μπαίνουν «λουκέτα» έστω και σ’ αυτές τις επιχειρήσεις αυτές που αποκαλύπτονται από τους έστω και λίγους αυτούς ελέγχους να πουλούν ή να παρασκευάζουν ακατάλληλα τρόφιμα; Γιατί είναι σίγουρο: το «λουκέτο» είναι ο μόνος τρόπος που θα περιόριζε τον αριθμό αυτών των ασυνειδήτων. Γιατί ο φόβος θα φύλαγε τα έρμα. Κι όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία! Το είπε ο νομάρχης Πειραιώς, ο κ. Μίχας: «Το νομικό πλαίσιο, είπε, δεν μας επιτρέπει να κλείνουμε τις επιχειρήσεις και επιβάλλουμε πρόστιμα 3.000 ευρώ, ενώ όταν πηγαίνω τέτοιες υποθέσεις στον Εισαγγελέα και τέσσερα χρόνια μετά γίνεται το δικαστήριο, πώς εγώ θα προστατεύσω τον πολίτη;». Εύλογο το ερώτημα που αφήνει άναυδους τους καταναλωτές.
Αλλά οι έλληνες πολίτες δεν αγανακτούν και δεν προβληματίζονται μόνο γι’ αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική αγορά. Διερωτώνται επίσης γιατί δεν πάνε σπίτια τους και όλοι οι δημόσιοι «λειτουργοί» που έχουν αναγάγει σε σπορ τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Η απάντηση έρχεται από το παρελθόν, όταν αλώθηκε σχεδόν όλη η δημόσια διοίκηση, όταν ισοπεδώθηκαν όλα στον δημόσιο τομέα, όταν καταργήθηκαν σχεδόν οι έλεγχοι, καταργήθηκαν σχεδόν οι κυρώσεις, καταργήθηκαν σχεδόν τα υπηρεσιακά συμβούλια! Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάνει το 1990 στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο τότε υπουργός Προεδρίας, ο κ. Νίκος Θέμελης: «Ουδείς μέχρι τώρα δημόσιος υπάλληλος τιμωρήθηκε για οποιοδήποτε πειθαρχικό και άλλο αδίκημα»! Σας έκανα την καρδιά περιβόλι. Καλές γιορτές.