Ανασχηματισμός με… σκούφια

Συγκεκριμένα, συζητά την τοποθέτηση του Γ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον τελικά μετακινηθεί σε επιτελικό ρόλο κοντά στον πρωθυπουργό ο Π. Μολυβιάτης.

Αυτή η αλλαγή, που δεν έχει προβλεφθεί έως τώρα απ’ τα ποικίλα περί ανασχηματισμού σενάρια, αν υλοποιηθεί, συνιστά μια πρώτης τάξεως έκπληξη και σηματοδοτεί ευρύτερες αλλαγές. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες με μια τέτοια κίνηση ο Καραμανλής «δείχνει» ακόμα και τον διάδοχό του, όταν αποφασίσει να αποχωρήσει!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Αλογοσκούφης είναι ένας απ’ τους επτά βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να προτείνουν τον Κ. Καραμανλή (το 1996) για αρχηγό της ΝΔ. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο πρωθυπουργός σταδιακά περνά σε στελέχη «καραμανλικά», της ηλικίας του, τα ηνία της κυβερνητικής εξουσίας.


Με την ψήφιση του προϋπολογισμού και με αναβαθμισμένη τη θέση του λόγω και της επιτυχίας των Βρυξελλών ο Κώστας Καραμανλής προχωρεί στις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες, όπως έγραψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», θα είναι:

= Πρωτοβουλία για συνταγματική αναθεώρηση.
= Παρεμβάσεις θεσμικές για να δείξει πως η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν έχει ανασταλεί ή δεν έχει τελειώσει.
= Αλλαγές σε κυβέρνηση και ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αναθεώρηση του Συντάγματος απλώς επισημαίνουμε πως απ’ αυτήν τη σελίδα είχαμε απ’ την προηγούμενη Κυριακή προαναγγείλει αυτό που τελικά έγινε μεγάλο θέμα τις προηγούμενες ημέρες…
Παρά τα δεκάδες σενάρια σχετικά με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό (τα βλέπει ο πρωθυπουργός και γελάει ή… αναλογίζεται πώς θέλουν την κυβέρνησή του ορισμένοι εκ των «νταβατζήδων»…), η σύνθεση του σχετικού παζλ τώρα μόλις ξεκίνησε.

Ξεκίνησε πάντως. Και αν κρίνουμε απ’ τις πρώτες συζητήσεις, διερευνητικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις, αυτά που ο Καραμανλής σκέφτεται δεν έχουν και τόση σχέση με τα όσα λέγονται, γράφονται ή ακούγονται, τα οποία μάλλον ευσεβείς πόθοι ενδιαφερόμενων ή εξωπολιτικών κύκλων παρά πληροφορίες και μάλιστα… ασφαλείς είναι.
Κατ’ αρχάς δεν έχουν βάση τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα μάλιστα με κάποια «ακραία» εξ αυτών, ακόμα και μέσα στις γιορτές ή έστω αμέσως μετά.

Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πιθανότερος χρόνος είναι μέσα στον Φλεβάρη, χωρίς να αποκλείεται και ο Μάρτης. Φαίνεται να επιβεβαιώνεται δηλαδή η πληροφορία, που έχουμε εδώ και μήνες γράψει, ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει κοντά στη συμπλήρωση δύο χρόνων θητείας της κυβέρνησης. Και είναι χαρακτηριστική η σπουδή του κυβερνητικού εκπροσώπου να «μπλοκάρει» (την Τρίτη) τα διακινούμενα σενάρια, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα δυσαρέσκειας του Καραμανλή προς όσα μέλη της κυβέρνησης τα διακινούν.

Ο πρωθυπουργός έχει και ένα επιπλέον λόγο να δυσανασχετεί με το κλίμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την επιστροφή του απ’ τις Βρυξέλλες. Όλο αυτό το κλίμα μπορεί να ακυρώσει τη δυναμική των κινήσεων και των πρωτοβουλιών του, ενώ δημιουργεί και συνθήκες αδράνειας και παραλυσίας στην κυβερνητική μηχανή, εν όψει αναμονής αλλαγών άμεσα.
Δεν έχει άλλωστε και λόγο ο Καραμανλής να επισπεύσει τον ανασχηματισμό, τώρα που «εισπράττει» τον ευνοϊκό απόηχο των άλλων πρωτοβουλιών και κινήσεών του. Ίσα ίσα τον βολεύει να εντάξει και τις αλλαγές στο κυβερνητικό κλίμα μέσα σε αυτές τις κινήσεις, αλλά όταν θα αρχίσουν επί της ουσίας να «τρέχουν».

Απ’ την άλλη μεριά όμως και ο Μάρτης είναι το απώτατο όριο. Μεταξύ άλλων λόγων υπάρχει και η… Ντόρα. Πράγματι, σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, η δήμαρχος αισθάνεται «αδειασμένη», αφού φαίνεται να έχουν αθετηθεί υποσχέσεις για ανασχηματισμό -και είσοδό της στην κυβέρνηση- τον Σεπτέμβρη και τον Γενάρη. Οπότε αν αυτό δεν γίνει ούτε ως τον Μάρτη, τότε, κατά την ίδια πηγή, δεν αποκλείεται ακόμα και να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στην Αθήνα, ακυρώνοντας διάφορα άλλα σενάρια!
Ίσως δεν είναι καθόλου άσχετη με τα παραπάνω η φράση του Μιχ. Λιάπη για τον «αν αντέχει η Ντόρα να περιμένει μέχρι το
Πάσχα»…

Τα πρόσωπα – κλειδιά
Απ’ τις πρώτες διερευνητικές επαφές του Κώστα Καραμανλή προκύπτει πως υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν, ακόμα και θα «χρωματίσουν» τις αλλαγές στην κυβέρνηση. Απ’ την τοποθέτησή τους θα κριθούν και μετακινήσεις και «καραμπόλες», ίσως δε και το εύρος του ανασχηματισμού, αν και κατ’ αρχάς απόφαση του πρωθυπουργού είναι να μην προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών. Κυρίως στους υφυπουργούς θα είναι ευρείες οι αλλαγές.

Αυτά τα πρόσωπα είναι:
= Αρχικά η Ντόρα Μπακογιάννη. Όλα δείχνουν και παραπέμπουν στο ότι η δήμαρχος θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση. Το θέμα είναι, πού. Η ίδια δεν κρύβει, αν και δεν το έχει πει δημόσια, ότι προτιμά το υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά ο Καραμανλής δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του επ’ αυτού, ούτε στους στενούς συνεργάτες του. Συνεπώς το πού θα τοποθετηθεί η Ντόρα παραμένει ανοιχτό. Μια άποψη που διακινείται εσχάτως δεν αποκλείει την τοποθέτησή της στο υπουργείο Πολιτισμού.
= Όσο κι αν ακούγεται και φαίνεται περίεργο ίσως σε κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού να αναδειχτεί επίσης και ο Γ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ήδη ο Καραμανλής τον βολιδοσκόπησε, αν θέλει να παραμείνει στο Οικονομίας ή να μετακινηθεί στο Εξωτερικών! Μάλλον ο πρωθυπουργός συζητεί διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την περίπτωση κατά την οποία ο νυν υπουργός Π. Μολυβιάτης θελήσει να αποχωρήσει απ’ το Εξωτερικών, οπότε θα αναλάβει επιτελικό ρόλο κοντά στον πρωθυπουργό, όπως έχουμε γράψει, ότι ο Καραμανλής τον θέλει κοντά του. Υπάρχουν όμως επ’ αυτού και άλλες σκέψεις. Και κυρίως η ανάγκη συνέχισης της οικονομικής πολιτικής, για την οποία βεβαίως εγγύηση είναι ο Γ. Αλογοσκούφης. Σημειώνουμε πάντως ότι στον πρόσφατο δημόσιο «διάλογο» Σιούφα – Αλογοσκούφη ο υπουργός Οικονομίας, σε αντίθεση με τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν προέβλεψε πως θα είναι ο ίδιος που θα χειριστεί τα κονδύλια που πρόσφατα εξασφαλίστηκαν στις Βρυξέλλες. Αν γίνει αυτή η αλλαγή πάντως θα είναι η σημαντικότερη κίνηση-έκπληξη του ανασχηματισμού και θα προκαλέσει σοβαρές «καραμπόλες»…
= Ο Β. Μεϊμαράκης. Ενδεχόμενη είσοδός του στην κυβέρνηση θα είναι επίσης μια σημαντική κίνηση. Όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει συζητηθεί χωρίς να έχει υπάρξει οριστική απόφαση. Αν αυτό γίνει, τότε στο κόμμα θα τον αντικαταστήσει ο Λ. Ζαγορίτης. Αλλά έχει σημασία, σε μια τέτοια περίπτωση, πού θα τοποθετηθεί ο νυν γραμματέας και ποιες εξ αυτού «καραμπόλες» θα προκύψουν…
=Η σφόδρα πιθανολογούμενη είσοδος στην κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά θα αλλάξει επίσης ισορροπίες και θα είναι μια σοβαρή κίνηση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο δεν αποκλείεται και ένα υπουργείο «ανώτερο», ανάλογα και με τις -επαναλαμβάνουμε- «καραμπόλες» που θα προκληθούν. Δεν αποκλείεται ακόμα και έκπληξη, που θα ακούει στο όνομα του υπουργείου Οικονομικών! Επαναλαμβάνουμε πως πολλά θα κριθούν απ’ το τι θα γίνει με τον Γ. Αλογοσκούφη.
= Άλλα πρόσωπα που θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές είναι οι: Θ. Ρουσόπουλος, Σ. Τσιτουρίδης, Β. Πολύδωρας. Πολλά θα εξαρτηθούν απ’ το αν ο Θ. Ρουσόπουλος παραμείνει στη σημερινή του θέση ή αν μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Σημειώνουμε πάντως πως κατά πάσα πιθανότητα ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί όταν θα έχει λήξει ο διάλογος για τον νέο νόμο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, τον οποίο ο Ρουσόπουλος θεωρεί -και δικαιολογημένα- ως τη σημαντικότερη πολιτική του παρέμβαση έως σήμερα…
= Η θεωρούμενη ως περίπου σίγουρη υπουργοποίηση των Σ. Τσιτουρίδη και Β. Πολύδωρα θα χρωματίσει επίσης τις κυβερνητικές αλλαγές. Όπως φυσικά και η αποχώρηση του Νικ. Κακλαμάνη απ’ το υπουργείο Υγείας, εφόσον «κλειδώσει» η υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας, η οποία επίσης θα προκαλέσει «καραμπόλες»…
= Σχετικά πάντως με την υποψηφιότητα του Νικ. Κακλαμάνη σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο Καραμανλής δεν έχει επ’ αυτού τοποθετηθεί και σε όσους του ανοίγουν τέτοια συζήτηση απαντά: «Εγώ δεν έχω πει τίποτα»…
= Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν απ’ το αν θα μετακινηθεί απ’ το υπουργείο Άμυνας σε άλλο υπουργείο ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Πάντως σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο Σπηλιωτόπουλος θα παραμείνει τελικά στο υπουργείο Άμυνας. Και μ’ αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει πολλά…
= Σε ό,τι αφορά τον Σ. Τσιτουρίδη, σύμφωνα με ορισμένες έγκυρες πληροφορίες, πιθανόν θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Απασχόλησης, λόγω και του «λαϊκού» προφίλ που τον χαρακτηρίζει.


Σχολιάστε εδώ