Παράδειγμα προς μίμηση

Πράγματι, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία, η οποία παρέχει τις προϋποθέσεις για την εκ των κάτω, από τον λαό γένεση, ανάδειξη και δράση συλλογικών δυνάμεων με στόχο την άσκηση δημοτικής εξουσίας με κριτήρια την προώθηση των συμφερόντων της κάθε τοπικής κοινωνίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες όμως πρέπει να κινούνται σε δημοκρατικό πλαίσιο με καταστατικές αρχές. Και επίσης με πρόγραμμα συλλογικά επεξεργασμένο χωρίς πατερναλιστικές παρεμβάσεις «εκ των άνω», ένα πρόγραμμα με στόχο τη λύση των τοπικών προβλημάτων, όπως αυτά εμφανίζονται σε κάθε περιοχή, και όχι μέσα από το πρίσμα των κομματικών σκοπιμοτήτων.

Υπόδειγμα άξιο ενδιαφέροντος αποτελεί η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερρών. Έχει συγκροτηθεί εδώ και μερικά χρόνια από κοινωνικά στελέχη της πόλης με επικεφαλής τον κτηνίατρο, τον Πέτρο Αγγελίδη και στελεχώνεται από δεκάδες νέους ανθρώπους με κέφι, όραμα και όρεξη για δράση και προπαντός με αυτοδιοικητικό πάθος. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, χωρίς κομματική στήριξη, συγκέντρωσε 21% και συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο με τη δημοτική της ομάδας (τον γιατρό, τον Β. Παπαβασιλείου, την καθηγήτρια, την Σοφ. Μπατζίδη και φυσικά τον Π. Αγγελίδη) δημιουργικά, με αντιπολιτευτική, αλλά και εποικοδομητική κριτική.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερρών λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο με καταστατικό και άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, αριθμεί δε πάνω από 900 ενεργά μέλη. Το δε τμήμα της νεολαίας της είναι το πλέον δραστήριο και έχει στο ενεργητικό του σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη των Σερρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη ανήκουν ιδεολογικά σε όλα τα κόμματα, η δε Πρωτοβουλία επιζητεί την στήριξή τους, αρνείται όμως την κηδεμονία τους.

Γνώρισα από κοντά αυτή την κίνηση, καμάρωσα τη δράση της και πιστεύω ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές οι δημότες των Σερρών θα της αναγνωρίσουν τόσο τον πρωταγωνιστικό και ακηδεμόνευτο ρόλο της όσο και το ειλικρινές και ρεαλιστικό πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλους τους τομείς μιας τοπικής κοινωνίας.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερρών πρέπει να αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα για όλους τους Δήμους της χώρας και για όλες τις τοπικές κοινωνίες. Οι ακηδεμόνευτοι πολίτες κάθε περιοχής και ιδιαίτερα οι νέοι ας πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Τα ακηδεμόνευτα χέρια είναι τα πιο άξια! Καλά Χριστούγεννα!


Σχολιάστε εδώ