Η μάχη για τα λεφτά της ΕΕ κρύβει και επώδυνα μυστικά
Έχει τελείως άδικο το ΠΑΣΟΚ, όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα απ’ αυτά τα χρήματα, όσο και αν έχει πραγματικά δίκιο στο ότι η Αθήνα σε καμιά στιγμή των διαπραγματεύσεων δεν έκανε αισθητή την παρουσία της.
Είναι όμως γνωστό ότι έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ: συζητούν και «σφάζονται» μεταξύ τους η Γαλλία, η Αγγλία και η Γερμανία και οι υπόλοιποι απλώς κοιτάζουν! Μόλις αυτοί οι τρεις συμφωνήσουν, οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί παίρνουν ό,τι τους αναλογεί σχεδόν στη βάση… μαθηματικών τύπων, αυτομάτως, με ρυθμίσεις που αφορούν μικρολεπτομέρειες χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Υποβιβασμός με… κέρδη;
Ο κίνδυνος λοιπόν να πάρει η Ελλάδα πολύ λιγότερα χρήματα από την ΕΕ ήταν υπαρκτός και δεν θα μπορούσε να κάνει και τίποτα, αφού τα πάντα εξαρτώνταν από τη συμφωνία των τριών μεγάλων για τα πόσα είναι τα λεφτά που θα μοιραστούν. Τελικά, το Παρίσι αντιστάθηκε σθεναρά, οπότε «μαζί με τον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα» της χώρας μας με 20 δισ. ευρώ. Δικαίως χαίρεται επομένως ο Καραμανλής και πολύ φυσιολογικό είναι να θέλει να υπερτονίσει τον αντικειμενικά ασήμαντο ρόλο που δήθεν έπαιξε η κυβέρνησή του στην επίτευξη της απόσπασης αυτού του ποσού.
Τόσα μας έδωσαν, τόσα πήραμε – αυτή είναι η αλήθεια! Τα υπόλοιπα είναι θεμιτά πολιτικά παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τεχνητών πανηγυρισμών έλαβε χώρα και μια υποβάθμιση της Ελλάδας, η οποία επιχειρείται να εμφανισθεί ως… «επιτυχία», καθώς επιφέρει μεν βραχυπρόθεσμα χρηματικά κέρδη, αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύει τη διεθνή θέση της χώρας:
Η υποτιθέμενη «ισχυρή Ελλάδα» του Σημίτη μαζί με την Πορτογαλία, ως ουραγοί της ΕΕ των «15», κρίθηκαν τόσο αδύναμες και ανίκανες να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προδιαγραφές της ΕΕ για την απορρόφηση των κονδυλίων που δικαιούνται, ώστε εξομοιώθηκαν με τις εξαθλιωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα αυτόν!
Έτσι, αντί για δύο χρόνια που ίσχυε μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να ισχύει για τους υπόλοιπους 13, οι Ανατολικοευρωπαίοι, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια, ως καθυστερημένοι και υπανάπτυκτοι, για να απορροφήσουν κονδύλια μετά το τέλος του κανονικού χρόνου απορρόφησης.
Ελλάδα και Πορτογαλία υποβιβάστηκαν δηλαδή στην κατώτερη κατηγορία μελών της ΕΕ. Αυτή η παράταση κατά ένα χρόνο θα επιτρέψει σίγουρα την άντληση κάποιων περισσότερων κονδυλίων τουλάχιστον αρχικά. Το βαρύ αντίτιμο όμως είναι το κύρος της χώρας στον ενδοευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων. Πόσο θα σε παίρνουν οι άλλοι υπόψη τους, όταν έχεις καταταγεί στον ίδιο επίπεδο π.χ. με την Εσθονία ή τη Σλοβακία; Τι αντανάκλαση θα έχει αυτό στο κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής;
Αγροτιά: αναστολή εκτέλεσης!
Οι Άγγλοι πρωτίστως, αλλά και οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί έχουν λυσσάξει να περικοπούν δραστικά τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται για την ΚΑΠ και τους αγρότες. Οι ίδιες οι χώρες αυτές έχουν ελάχιστο αγροτικό πληθυσμό, και η αλήθεια είναι πως τα λεφτά της ΚΑΠ πηγαίνουν κατά τεράστιο ποσοστό σε καπιταλιστές μεγαλοεπιχειρηματίες της υπαίθρου. Σε χώρες σαν τη δική μας όμως όπως και σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας ωφελούνται και μικροαγρότες. Το ίδιο θα γίνει αρχικά και με τους φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης.
Έχουμε την πρόκληση από τη μια μεριά η πολιτική της ΕΕ να οδηγεί στο ξερίζωμα των αγροτών από την ύπαιθρο, και από την άλλη να θέλουν να καταργήσουν ακόμη και τα κονδύλια που τα δίνει η ΕΕ, για να επιβραδύνει τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της.
Ήδη από το 2002 ο Σιράκ και πάλι είχε πετύχει να ληφθεί απόφαση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι μέχρι και το 2013 απαγορεύεται να πειραχτεί η ΚΑΠ.
Τώρα οι Άγγλοι και οι συν αυτοίς ήθελαν να ληφθεί απόφαση ότι η ΚΑΠ θα αλλάξει και μάλιστα νωρίτερα. Δεν το πέτυχαν, πράγμα που ωφελεί την Ελλάδα.
Ο επικίνδυνος Μπαρόζο
Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι το 2008-2009 η Κομισιόν θα κάνει μια εξονυχιστική ανασκόπηση όλων των εξόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΚΑΠ και των επιστροφών που τα έχει κάθε χρόνο η Αγγλία. Η επισκόπηση αυτή θα ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού 2014-2020.
Δεν προεξοφλείται όμως η αλλαγή της ΚΑΠ. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να πάρει αποφάσεις σε όλα τα θέματα που τα καλύπτει η επισκόπηση» αναφέρει κατά λέξη η απόφαση. «Μπορεί», δεν είναι υποχρεωμένο. Μπορεί να αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται καμιά αλλαγή, μπορεί να αποφασίσει αντιθέτως ότι χρειάζονται αλλαγή τα πάντα.
Η ουσία είναι ότι η «εκτέλεση» της ΚΑΠ πήρε τετραετή αναστολή! Θα κριθεί το 2009 υπό το πρίσμα του τότε συσχετισμού δυνάμεων και φυσικά από άλλους πολιτικούς ηγέτες. Τόσο η Γαλλία θα έχει άλλο πρόεδρο, όχι τον Σιράκ, όσο και η Αγγλία θα έχει άλλο πρωθυπουργό, όχι τον Μπλερ. Από το πόσο σκληρά θα αμυνθεί το Παρίσι τότε θα κριθεί και η τύχη των ελλήνων αγροτών που έχουν απομείνει.
Ένας επικίνδυνος παράγοντας είναι ο τελείως αγγλόφιλος πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ακραίος δεξιός νεοφιλελεύθερος ο ίδιος, προερχόμενος από το κόμμα που συνέχισε την κληρονομιά του δικτάτορα Σαλαζάρ, ο Μπαρόζο «ξεσάλωσε» μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής υπέρ των θέσεων του Λονδίνου. Όλα δείχνουν ότι έχει την πρόθεση να φτιάξει έτσι την επισκόπηση τής Κομισιόν το 2009, ώστε να προωθηθούν ιδιαίτερα αρνητικές για τους αγρότες αλλαγές. Πρέπει να του κοπεί έγκαιρα ο αέρας, πριν κάνει τη μεγάλη ζημιά.
Άφθονοι πόροι για… ευρωχαφιεδισμό!
Αποκαλυπτικό για το κλίμα που επικρατεί στους ηγέτες της Ευρώπης, βαθύτατα αντιδραστικό και… «χαφιεδολάγνο» είναι και το γεγονός ότι ενώ για το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού σφάζονταν ανελέητα, αν θα είναι 1,06% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ που το είχε προτείνει το Λουξεμβούργο ή 1,03% που το είχε προτείνει η Αγγλία -δηλαδή μιλάμε για διαφορά… 0,03%!- στην απόφασή τους για τα έξοδα της «ασφάλειας», δηλαδή του «ευρωχαφιεδισμού», αποδείχθηκαν απίθανοι «χουβαρντάδες»: αποφάσισαν αύξηση των σχετικών εξόδων από 600 εκατομμύρια ευρώ το 2007 σε 1,39 δισεκατομμύρια το 2013, σε σταθερές τιμές – δηλαδή αύξηση… 133%!
Αντίθετα, για δράσεις της ΕΕ που αφορούν τη νεολαία, τον πολιτισμό, την προστασία της υγείας και των καταναλωτών, όπου τα κράτη μέλη έχουν την κύρια ευθύνη, η συνεισφορά της ΕΕ θα αυξηθεί την επταετία του νέου προϋπολογισμού κατά… 0%! Μηδέν! Θα είναι 520 εκατομμύρια ευρώ το 2007, 520 εκατομμύρια και το 2013! Ούτε δεκάρα παραπάνω για τους νέους, την υγεία και την κουλτούρα- όλα τα λεφτά για τους χαφιέδες και την παρακολούθηση του μισού δισεκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών!
Έπειτα, απορούν οι ηγέτες γιατί οι Ευρωπαίοι σιχτιρίζουν την ΕΕ και μπουμπουνίζουν «όχι» σε όποιο δημοψήφισμα γίνει…
Η υποψηφιότητα των Σκοπίων
Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ελύφθη μια ακόμη σημαντική απόφαση που ενδιαφέρει την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην ΠΓΔΜ, χωρίς η κυβέρνηση της ΝΔ να προβάλει την παραμικρή αντίρρηση. Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που την ακολούθησε και η τουρκική υποψηφιότητα, η οποία πλέον εξελίσσεται εντελώς ανεξάρτητα από τη στάση της Ελλάδας.
Ήδη και στην υπόθεση της ΠΓΔΜ έγινε πράξη το πρώτο σκαλοπάτι της υποχώρησης. Δεν υπάρχει στο κείμενο της απόφασης των ηγετών των «25» απολύτως καμιά ρητή αναφορά στο θέμα του