αιρετικά

Το καταστάλαγμα της πολύχρονης εμπειρίας του σε συνδυασμό με τις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν στη λειτουργία και την εξέλιξη του αθλητισμού τον κάνουν να είναι κάθετος έως απόλυτος: «Το μέλλον του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων δεν είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά στην επαρχία, στις πόλεις που με σωστή οργάνωση μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά. Η επαρχία διψάει για αθλητισμό, επιτυχίες, υπάρχει δυναμική και υποστήριξη. Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το τοπίο στον αθλητισμό αλλάζει τόσο το καλύτερο. Χρειάζεται διαφορετικό μοντέλο ομάδων. Παλαιά ήταν κρατικοδίαιτες οι ομάδες. Τώρα χρειάζεται ικανότατο τμήμα μάρκετινγκ και έσοδα από τις τοπικές κοινωνίες και τους χορηγούς. Εμείς το πετύχαμε. Έχουμε 50 χορηγούς που είναι ικανοποιημένοι και εμείς κάνουμε δουλειά. Έτσι στηρίζεται η ομάδα, οι υποδομές και οι ακαδημίες. Μόνο έτσι θα ανακάμψει το μπάσκετ και θα συνεχίσει η παραγωγή από Ελληνόπουλα.

Η Ολύμπια

Για την Ολύμπια Λάρισας η χρονιά κλείνει θετικά. Ο Αλεξανδρής είναι ικανοποιημένος: «Πετύχαμε την παραμονή και παράλληλα χτίζουμε νέα ομάδα, με καλές εμφανίσεις. Προκριθήκαμε στους ʽʽ8ʼʼ του Τσάλεντ FIBA Cup της Ευρώπης και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με αισιοδοξία. Στο γηπεδικό περιμένουμε την άδεια της ΓΓΑ για να ολοκληρωθεί το έργο. Νέο αθλητικό κέντρο με γήπεδο 4.000 θέσεων, ξενώνες 30 δωματίων με δύο σουίτες και τα γραφεία της ΚΑΕ.
Η Ολύμπια βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, έχει αυτάρκεια και γίνεται προγραμματισμένη δουλειά χωρίς να υπάρχει πίεση για τίποτα. Φέτος θέλουμε μια θέση παραπάνω από πέρυσι. Σιγά σιγά».

Εμπιστοσύνη

Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της Ολύμπιας, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής δείχνει εμπιστοσύνη στα ταλέντα. «Πλην των ομάδων παίδων και εφήβων κάναμε ακαδημία, μαζέψαμε 130 παιδιά εκ των οποίων τα 27 κορίτσια και δημιουργήσαμε γυναικεία ομάδα. Στα παιδιά που έχουν ενταχθεί στην πρώτη αντρική ομάδα της Ολύμπιας, έχουμε τους Τραϊανό και Τριχόπουλο, γεννημένους το ’87 και τον Καραβασάνη το ’88. Προετοιμάζονται δύο παίδες, ο Καραγκιλίδης και ο Θεοδωράκος, γεννημένοι το ’89. Μέσα στα πλάνα μου είναι και οι δανεικοί φέτος στη Νήαρ Ηστ, ο Φρούσκλιας που παίζει στην Εθνική Εφήβων και ο Νεοφυτίδης που κλήθηκε στην Εθνική Νέων. Δεν βιαζόμαστε ούτε έχουμε άγχος. Υπάρχουν αξιόλογα παιδιά, που μπορούν να κάνουν καριέρα και οφείλουμε να τους δίνουμε ευκαιρίες. Είναι το μέλλον».


Ενίσχυση ταμείου

Η Σούπερ και η Μικρή Λίγκα, η κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων, η ένταξη των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα, η εξέλιξη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στα θέματα της βίας στα γήπεδα ήταν ο κεντρικός άξονας των θεμάτων που συζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό για μιάμιση ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχετικά με τον νέο ποδοσφαιρικό χάρτη σε επίπεδο διοικητικό, οργανωτικό και οικονομικό, όπως αυτό προσδιορίζεται μέσα από τις προτάσεις Σούπερ Λίγκας και προ Λίγκας, ο κ. Καραμανλής θεωρεί αναγκαίες τις μεταβολές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί στη διαμόρφωση ενός μοντέλου που θα συντηρήσει την προνομιακή μεταχείριση των μεγάλων ομάδων. Το μήνυμα που βγαίνει σχετικά με το θέμα και μεταφράζεται σαφώς σε εντολή είναι μέριμνα για την περιφέρεια.

Ο Ορφανός, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ζήτησε από τον Καραμανλή για τα επόμενα δύο χρόνια ενίσχυση του ταμείου της ΓΓΑ κατά 15% που μεταφράζεται σε 30 εκατ. ευρώ και εισέπραξε θετική στάση από τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα, η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπολογίζεται στο τέλος Φεβρουαρίου και η ένταξη των ομάδων στις αρχές Μαρτίου σταδιακά. Θα ισχύσει ό,τι και στον «βασικό μέτοχο» σε ό,τι αφορά τα κωλύματα.
Τέλος, η κατάσταση θα σκληρύνει περισσότερο απέναντι στους χούλιγκαν με οργανωμένη δράση σε όλα τα επίπεδα του σώματος της Αθλητικής Αστυνομίας που έχει ήδη συγκροτηθεί.

Παρέμβαση

Την τακτική του Πανόπουλου της Ξάνθης κατά κάποιον τρόπο ακολουθεί ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Καλλιθέα Νίκος Σαλευρής. Ύστερα από κάθε ματς που η ομάδα του «Ελ Πάσο» αδικείται, βγάζει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας. Ο κ. Σαλευρής κάλεσε τον Ορφανό να πάρει σκούπα και να καθαρίσει τον χώρο του ποδοσφαίρου από διαχρονικά νοσηρές καταστάσεις. Να ασκήσει τις αρμοδιότητες που έχει ο Ορφανός, λέει ο κ. Σαλευρής, από τους νόμους. Δηλαδή πρακτικά τι να κάνει; Να τραβήξει το αφτί του διαιτητή Νικολαΐδη ή να καθαιρέσει τον αρχιδιαιτητή Γερμανάκο; Γιατί στον Γκαγκάτση δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες. Τι ζητάει δηλαδή ο κ. Σαλευρής, παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου; Δεν γίνονται αυτά. Στο τέλος του πρωταθλήματος κλαίνε όσοι ήταν… άτυχοι, καταμετρούνται τα ανθρώπινα λάθη των διαιτητών και πάμε για άλλα… Χρόνια τώρα…

Νέα πρόταση

Ο Μάκης Κατσαβάκης αντικατέστησε τον Ντράγκαν Κοκότοβιτς στην τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Προπονητή άλλαξε η Καλαμαριά, αφεντικά θα αλλάξει; Ο Γιώργος Ξενίδης και ο Βασίλης Μπορμπόκης, που παίζουν μπάλα στην Κύπρο, δημοσίως εκδήλωσαν ενδιαφέρον να πάρουν το πακέτο των μετοχών του Απόλλωνα. Διατεθειμένοι να κόψουν την μπάλα και να γίνουν ποδοσφαιροπαράγοντες, αφεντικά της ομάδας των Ποντίων. Έγιναν συναντήσεις και επαφές με τον κάτοχο του πακέτου των μετοχών, πρόεδρο του Απόλλωνα Ηλία Δαμήλο. Η κοστολόγηση του πακέτου έφτασε μέχρι το 1 εκατ. ευρώ.

Ανέβηκε στη συνέχεια και πήγε στο 1,25 εκατ. ευρώ και εκεί «πάγωσε» το θέμα. Οι δύο ποδοσφαιριστές είναι αποφασισμένοι να επανέλθουν με νέα πρόταση. Ο Δαμήλος ξεκόβει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μέχρι να οριστικοποιηθεί ο χρόνος και η νέα πρόταση των δύο παικτών που βεβαίως θα έχουν και τα στηρίγματά τους. Είναι σοβαροί και οι δύο και γνώστες πολύ καλά του χώρου. Δεν κάνουν βεβιασμένες κινήσεις. Το ψάχνουν το θέμα.

Η περίπτωση λοιπόν της πώλησης του Απόλλωνα Καλαμαριάς δεν έχει κλείσει, σας γράφω εγώ, είναι ανοιχτή και θα υπάρξουν μετά τις γιορτές νέες εξελίξεις. Ξενίδης και Μπορμπόκης θα είναι στο νέο πρωτάθλημα δίδυμο ως παράγοντες στους Πόντιους. Τα νεότερα και πιο αναλυτικά με τον καινούργιο χρόνο.

Καινοτομία

Αντί να στέλνει ευχετήριες κάρτες και δώρα για να κάνει δημόσιες σχέσεις τις γιορτές, η εταιρεία του μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλου αποφάσισε τα χρήματα αυτά να τα διαθέτει για κοινωφελείς σκοπούς. Θα πραγματοποιηθεί λοιπόν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Κρήτη με σκοπό την ενίσχυση του κέντρου κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ροδαυγή». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη ΝΕΛΕ Ηρακλείου και λειτουργεί από το 1988, με βασική αρχή την ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό σύνολο. Την εταιρεία του Πασχάλη Παπαδόπουλου PP-Agencies θα εκπροσωπήσουν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου της Αθήνας και της Εθνικής Ελπίδων Κώστας Ανδριόλας.

Τέτοιες καινοτόμες πρωτοβουλίες να γίνονται και όχι μόνο στις γιορτές. Η χαρά που δίνουν οι ποδοσφαιριστές στα παιδιά αρκεί. Ορισμένοι παράγοντες έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους.

Ακράτητος κατήφορος

Δεν υπάρχει όχι αμφιβολία ή αμφισβήτηση αλλά ούτε η παραμικρή επιφύλαξη ότι είναι σε πολλά πράγματα ακράτητος ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Μπορεί οι γνωστοί άγνωστοι χούλιγκαν ή στρατοί ή περιθωριακοί που έχουν παρεισφρήσει (βεβαίως η μειοψηφία) να έχουν… χαλαρώσει, να έχουν φοβηθεί ή να περιμένουν τις… κατάλληλες συνθήκες για να εκτονωθούν. Η θλίψη όμως και ο κατήφορος του ποδοσφαίρου μας δεν προσδιορίζεται, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, μόνο στα ζητήματα της βίας.

Ο Ακράτητος στα Λιόσια νίκησε την Ξάνθη (2-0) μπροστά σε… 26 θεατές! Για σκεφτείτε το καλά. Τι άλλο από θλίψη και απογοήτευση μπορεί να σου προκαλέσει και μόνο ο αριθμός; Ποδοσφαιρικός αγώνας μπροστά σε… 26 θεατές. Ούτε τιμωρημένος να ήταν ο Ακράτητος και να έπαιζε κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή η ομάδα του Ακράτητου ως εμπορικό προϊόν, όπως είναι και αντιμετωπίζεται έστω στραβά και ανάποδα στην πλειοψηφία του το ποδόσφαιρο, συγκινεί μόνο 26 θεατές. Θυμάμαι τα λόγια του Στέλιου Γιαννακόπουλου που μου είχε πει πρόσφατα ότι στην Αγγλία θεωρούν τριτοκοσμικό το ποδόσφαιρό μας και δεν ασχολούνται ούτε γνωρίζουν τι γίνεται με το πρωτάθλημά μας. Και είναι η αλήθεια, όσο πικρή και ενοχλητική μπορεί να είναι. Βεβαίως και δεν είναι φαινόμενο συμπτωματικό τα 26 εισιτήρια του Ακράτητου με την Ξάνθη. Το συναντήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια, το συναντάμε και σε άλλους αγώνες. Ακόμη και αν τα εισιτήρια είναι… 126. Μέσα σε ένα γήπεδο είναι σαν να μη βρίσκεται κανείς. Άδειο είναι το γήπεδο στην ουσία. Γιατί χρόνια τώρα ο κόσμος που αγαπάει το ποδόσφαιρο εκδιώχθηκε.

Διαπιστωμένο

Γιατί να ασχοληθούν με το ελληνικό πρωτάθλημα όχι απλώς από ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον αλλά και εμπορικά ευρωπαϊκές προηγμένες χώρες στο άθλημα;
Διαπιστωμένο δεν είναι ότι ποιοτικά είναι φτωχότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Διαπιστωμένο δεν είναι ότι το 60% των ποδοσφαιριστών που παίζουν και είναι στα ρόστερ ομάδων, κυρίως ξένοι, είναι από μέτριου και κάτω επιπέδου;
Διαπιστωμένο δεν είναι και ευθέως αμφισβητείται ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη πληθώρα διαιτητικών αποφάσεων;
Διαπιστωμένο δεν είναι ότι οι έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι έχουν στραφεί μέσω της τηλεόρασης σε προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα;
Διαπιστωμένο δεν είναι ότι οι μισές τουλάχιστον ΠΑΕ του επαγγελματικού πρωταθλήματος είναι χρεωμένες, υφίστανται και συντηρούνται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις κρατικές χορηγίες;

Διαπιστωμένο δεν είναι πως το τοπίο είναι θολό στα διοικητικά των ΠΑΕ και ότι παρά το γεγονός πως υπάρχει αυστηρός νόμος ζουν και βασιλεύουν οι εξυπηρετήσεις, οι αναβολές, οι διευκολύνσεις και τα στραβά μάτια που λέει και ο λαός μας;

Ζούγκλα

Διάβασα τις δηλώσεις του πρώην προπονητή της ομάδας χάντμπολ Ελπίδας Δράμας Πέτρου Τσακαλίδη για τον πρόεδρο Δημήτρη Κασαπίδη. Τον απείλησε ότι θα βάλει συγκεκριμένο άτομο να του σπάσει τα χέρια και τα πόδια για να βάλει μυαλό! Εύκολο πράγμα να σπάσεις τα χέρια και τα πόδια σε όποιον δεν σκύβει, δεν προσκυνάει, σου μπαίνει στη μύτη ενώ εσύ είσαι ο ισχυρός, ο ξεχωριστός, ο καβατζωμένος και αισθάνεσαι… ημίθεος.

Γυναικεία ομάδα χάντμπολ είναι η Ελπίδα και ξένη παίκτρια που δεν είχε ούτε ναύλα να γυρίσει στην πατρίδα της (Πορτογαλία) ο ζόρικος Κασαπίδης την προέτρεπε να τα εξασφαλίσει με καμιά… βίζιτα σύμφωνα με τις καταγγελίες.
Για το… καλό του ελληνικού αθλητισμού. Σε αυτήν τη ζούγκλα, που βεβαίως μεμονωμένοι είναι αυτοί που έχουν παρεισφρήσει και παριστάνουν τους Ταρζάν, υπάρχει κανείς να τους στείλει σπίτι τους; Τον Κασαπίδη μπορεί.

Κινηματογραφικό σενάριο

Οσα συμβαίνουν στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να ήταν κινηματογραφικό σενάριο που θα έσπαγε ταμεία. Μέχρι σημείου να σηκώνει τα χέρια ψηλά η λογική, να γίνεται κουραστική η εξέλιξη, να δημιουργούνται καινούργια ερωτηματικά.

Μόνο σε τούτο τον τόπο, όπου έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα, έχουν διαπιστωθεί άλλα τόσα, μπορεί ένα πρόσωπο που διαπιστωμένα βούλιαξε στα χρέη μια ιστορική ομάδα όπως ο Ηρακλής να επιστρέφει μετά βαΐων και κλάδων και με την ευλογία της πολιτείας, που διατυμπανίζει την πρόθεσή της για τη νομιμότητα και κάθαρση του σάπιου στο ποδόσφαιρο, ως σωτήρας.

Και τι διαβάζω με έκπληξη. Με μια αιφνιδιαστική… επίσκεψη του Γιώργου Σπανουδάκη στα γραφεία του Παπαλάκη, προ ημερών, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των εξελίξεων στον Ηρακλή.
Έπεισε, λέει, ο Σπανουδάκης τον Παπαλάκη για την επιστροφή του στα διοικητικά του Ηρακλή. Και λύθηκαν τα χέρια του Παπαλάκη ξαφνικά, ο οποίος όμως είχε έτοιμα τρία εναλλακτικά σενάρια δράσης σε περίπτωση που δεν τον έπειθε ο Σπανουδάκης.

Ο Εισαγγελέας και το ΣΔΟΕ μπορούν, λέει, να περιμένουν καθότι ο Παπαλάκης έχει έτοιμες εισηγήσεις παραπομπής του φακέλου Χούλη. Δηλαδή ο Παπαλάκης περίμενε την… αιφνιδιαστική επίσκεψη του Σπανουδάκη του οποίου ο πρότερος παραγοντίστικος βίος στον Ηρακλή… παραγράφεται και εξαγνισμένος πείθει τον Παπαλάκη.
Ο τελευταίος κρατάει τον φάκελο του Χούλη και τον μελετάει, ενώ είναι για παραπομπή και ας περιμένουν ο Εισαγγελέας και το ΣΔΟΕ. Αθάνατη Ελλάδα, το μεγαλείο σου.


Σχολιάστε εδώ