ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Περί νέου ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων, πλην βεβαίως των διπλωματικών… Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε προ ημερών την αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Υποτίθεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση οι δημόσιοι υπάλληλοι προσέρχονται στην υπηρεσία τους θερινούς μήνες στις 7-7.30 το πρωί και αποχωρούν στις 14.30-15.00. Η έγκαιρη πρωινή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων έχει γίνει εθνικό ανέκδοτο, αφού ως γνωστόν αρκετοί απ’ αυτούς, εδώ όχι οι περισσότεροι, ξενυχτούν λόγω καλοκαιριού, φεγγαράδας, καλής παρέας και τουρισμού γενικώς. Με το νέο λοιπόν ωράριο θα προσέρχονται μεταξύ 8.30-9 π.μ. χειμώνα καλοκαίρι και θα φεύγουν μεταξύ 16.00-16.30. Δεν ξέρω εάν αυτό το νέο ωράριο θα ισχύσει και στο αριστοκρατικό υπουργείο Εξωτερικών. Καταφτάνουν στο υπουργείο αργότερα, πλην όμως ισχυρίζονται ότι εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και… εγκεφαλικά ακόμη και τις απογευματινές ώρες, ενώ η λέξη υπερωρίες είναι άγνωστη σε αυτούς, εκτός βεβαίως από τους αποσπασμένους στα υπουργικά γραφεία…

Κάποια τάξη στο ωράριο των διπλωματικών και λοιπών υπαλλήλων του υπουργείου προσπάθησε να βάλει κάποτε ο Θ. Πάγκαλος ως υπουργός Εξωτερικών, ενθυμούμενος ίσως και τις στρατιωτικές οικογενειακές καταβολές του, απόγονος επιφανούς στρατηγού, αλλά δεν ευτύχησε να δει κάποια αλλαγή… Στη συνέχεια ήλθε ο Γιωργάκης Παπανδρέου, με άλλου τύπου ωράριο, πρώτα το… γυμναστήριο και μετά το υπουργείο Εξωτερικών… Εδώ άφησε σύξυλο τον τότε πρωθυπουργό, Κων. Σημίτη, να τον περιμένει σε σημαντική κομματική συνεδρίαση, τον ανακάλυψαν να ιδροκοπά σε γυμναστήριο… Οι ξένοι πρέσβεις και τα εθνικά μας θέματα μπορούν να περιμένουν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες…

Το πιο σύντομο ωράριο παρουσίας στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας έχει ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης… Το επιβεβαιώνουν οι θυρωροί της κεντρικής εισόδου με αφοπλιστική ειλικρίνεια (καθ’ ότι μη διπλωμάτες οι άνθρωποι…): μετά τις 2 με 2.30 το μεσημέρι ο υπουργός έχει αποχωρήσει… Σπεύδουν βεβαίως οι παρατρεχάμενοί του να σε διαβεβαιώσουν ότι ο υπουργός συνεχίζει να εργάζεται κατ’ οίκον. Με την αναχώρηση του υπουργού σπεύδουν να εξαφανιστούν και αρκετά στελέχη του υπουργικού προθαλάμου, θηλυκού και αρσενικού φύλου. Στενοί συνεργάτες του υπουργού μάς διαβεβαιώνουν ότι το υπουργείο έχει ικανότατα και έμπειρα στελέχη. Κατά συνέπεια ο υπουργός δεν χρειάζεται να μένει στο γραφείο για «θέματα ρουτίνας». Αυτά όμως ακούει και η υπουργός Παιδείας, η Μαρ. Γιαννάκου, και αποκαλεί «ανώδυνο» το υπουργείο Εξωτερικών, επώδυνο βεβαίως γεγονός, εάν τελικά δεν της το προσφέρει ο πρωθυπουργός, Κων. Καραμανλής, στον επόμενο ανασχηματισμό…

Εντυπωσίασε προ ημερών στο Όσλο ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Σε ζωντανή συνέντευξη με δημοσιογράφο του CNN σε πυκνό ακροατήριο νέων κυρίως ανθρώπων καταχειροκροτήθηκε για τις εύστοχες απαντήσεις του. Προσπάθησαν επανειλημμένως να απαλλαγούν από την παρουσία του οι Αμερικανοί, απέτυχαν, δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων των κρατών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξετίμησαν την εμπειρία και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του Αιγύπτιου Ελ Μπαραντέι. «Προτιμώ να αποχωρήσω παρά να κάνω έκπτωση στις αρχές και στις πεποιθήσεις μου για να παραμείνω σ’ αυτήν τη θέση που κατέχω» είπε και επευφημήθηκε από το διεθνές ακροατήριο. Η πιο δραματική στιγμή της συνέντευξης ήταν όταν αποκάλυψε ότι εκλιπαρούσε τον Πρόεδρο Μπους να του δώσει χρονικό διάστημα μόνο 1-2 μηνών για να διαπιστώσει μαζί με τους ελεγκτές συνεργάτες του από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εάν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στο Ιράκ και να μη σπεύσει σε στρατιωτική ενέργεια. Τι είναι ένας δύο μήνες χάριν της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και για να αποφευχθούν υλικές ζημιές και απώλειες αμάχων…

Δεν εισακούστηκε όμως από τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος προτίμησε την άμεση στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ… για να ομολογήσει σε συνέντευξη Τύπου παραμονή των γενικών «εκλογών» στο Ιράκ ότι τελικά έκανε λάθος και το μόνο δικαιολογητικό που προέβαλε ήταν ότι «στηρίχτηκε σε εσφαλμένη πληροφόρηση που του περιήλθε»… όμως οι ανθρώπινες απώλειες, οι άμαχοι, τα αθώα θύματα αυτής της εισβολής και της κατοχής είναι πολλαπλάσια από τις όποιες θηριωδίες του καθεστώτος Σαντάμ… Κρίνετε τελικά μόνοι σας ποιος είναι ο εγκληματίας στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας.

Ας επιστρέψουμε στον Ελ Μπαραντέι, σε μια άλλη ανθρώπινη πτυχή του. Ρωτήθηκε από αμερικανό δημοσιογράφο τι θα κάνει το σεβαστό χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ για να λάβει την απάντηση ότι δεσμεύτηκε ήδη να το διαθέσει ολόκληρο σε ορφανοτροφεία της χώρας του.

Για έλλειψη διαφάνειας μίλησε ο αμερικανός πρέσβης, Τσαρλς Ρις, στην ετήσια γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων… Και προέτρεψε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν τα αναγκαία βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς… Προφανώς στη χώρα του υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ, στο Πεντάγωνο, στον Λευκό Οίκο και στις… μυστικές πτήσεις της CIA για μεταφορά και ανάκριση κρατουμένων. Όσον αφορά τη διαφθορά θα πρέπει κάποιος να του στείλει μερικές κασέτες από τις πρόσφατες τοπικές εκλογές σε νότιες αμερικανικές πολιτείες, όπου οι αλληλοκατηγορίες για διαφθορά μεταξύ ευυπόληπτων αμερικανών πολιτών που διεκδικούσαν δημόσιο αξίωμα «έδιναν και έπαιρναν». Παράδεισος διαφθοράς οι ΗΠΑ, αν υιοθετήσεις έστω και το ένα τρίτο από τις αλληλοεκτοξευόμενες κατηγορίες… Στο Ελλάντα λέμε: δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ