Τσάκωσαν την Eurobank

Κατά τις ίδιες εγκυρότατες πληροφορίες μας, είναι τόσο «καραμπινάτη» η φοροδιαφυγή που διαπιστώθηκε, ώστε η Eurobank δέχτηκε σχεδόν αδιαμαρτύρητα τα μεγάλα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν.

Τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου ενεργοποιήθηκαν και ξεκίνησαν τον έλεγχο στην τράπεζα μετά από σοβαρές καταγγελίες που προηγήθηκαν. Οι πληροφορίες μας μάλιστα λένε πως ήταν σαφής και η εντολή από «ψηλά»: Ο έλεγχος θα γίνει και θα φτάσει ως το τέλος, χωρίς καμιά παρέμβαση ή «παρενόχληση»…

Η έρευνα κράτησε μήνες και από αυτή διαπιστώθηκε ότι πράγματι γινόταν τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή από την τράπεζα και μάλιστα με τον εξής τρόπο:
• Με ομόλογα εξωτερικού, τα οποία η Eurobank διακινούσε σε επιλεγμένους έλληνες πελάτες της. Τα ομόλογα αυτά δεν δηλώνονταν πουθενά. Έτσι η διακίνησή τους ήταν παντελώς άγνωστη στις οικονομικές και ελεγκτικές αρχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο τεράστια ποσά από την παρακράτηση, που ανέρχεται σε 20%. Εκτός, όμως, από τα ποσά αυτά που χάνονταν -έτσι κι αλλιώς τεράστια- το Δημόσιο έχανε επίσης και από τη μη φορολόγηση των εισοδημάτων των κερδισμένων «παικτών».
Απώλεια, δηλαδή, πολλών… επιπέδων. Οπότε και το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι και αυτό πολύ μεγάλο…
Όπως προαναφέραμε, η έρευνα και στη συνέχεια η αποκάλυψη του κυκλώματος φοροδιαφυγής ξεκίνησαν ύστερα από σχετικές καταγγελίες. Μάλιστα -και σύμφωνα με εγκυρότατη πηγή- οι καταγγελίες έγιναν από άλλες τράπεζες, οι οποίες διαπίστωσαν ξαφνικά ότι έχαναν πελάτες τους και μάλιστα πελάτες «περιωπής». Το έψαξαν, λοιπόν, το θέμα και διαπίστωσαν πως οι πελάτες αυτοί πήγαιναν στη Eurobank για τους λόγους που προαναφέραμε.

Ενδεικτικό μάλιστα του κλίματος «εμφυλίου» μεταξύ των τραπεζών είναι και το γεγονός ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αρνήθηκε τη στήριξή της στην Eurobank, όταν αυτή προσέφυγε ζητώντας κάλυψη, μόλις ξεκίνησαν οι έλεγχοι…
Επαναλαμβάνουμε δε ότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια εγκυρότατη πηγή, η τράπεζα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και την επιβολή του προστίμου δεν αντέδρασε. Παραδέχτηκε την φοροδιαφυγή αποδέχτηκε και το πρόστιμο. Προσπάθησε μόνο επίμονα να καλύψει τους πελάτες της, με τη συνδρομή των οποίων έκανε τη «δουλειά». Έτσι αντιδρά και μέχρι στιγμής αρνείται να παραδώσει τις καταστάσεις με τα ονόματα των πελατών, σε μια επίμονη επιχείρηση μη αποκάλυψής τους. Προφανώς είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί για… εχεμύθεια!
Φλέβα χρυσού – και άλλη τεράστια υπόθεση!

Σύμφωνα με αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες μας, παρόμοια περίπτωση τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγής, ύψους επίσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει διαπιστωθεί έπειτα από επισταμένους ελέγχους και σε μεγάλο όμιλο. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Γενάρη. Ασκούνται, βέβαια, μεγάλες πιέσεις για… σιωπή.
Είναι δε τόση η οικονομική επιφάνεια της φοροδιαφυγής του συγκεκριμένου ομίλου, ώστε υπάρχει ακόμα και η εκτίμηση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξει ύστερα από αυτό!
Γεγονός, πάντως, είναι πως το τελευταίο διάστημα η πολιτική του υπουργείου Οικονομίας και γενικότερα της κυβέρνησης είναι ο προσανατολισμός των ελέγχων στα «μεγάλα ψάρια», αντί των μικρομάγαζων και των μικρομεσαίων που ήταν τα συνήθη θύματα της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής. Στόχος να κλείσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής τεράστιας έκτασης ως τις αρχές του 2006.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το υπουργείο, αυτοί οι έλεγχοι έχουν αναδείξει… φλέβες χρυσού. Και αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να το αντιληφθεί κάποιος. Είναι δυνατόν να πιάσει κανείς «ψάρια» από τους… μικρούς; Η ίδια πηγή μάς έλεγε χαρακτηριστικά πως, αν ολοκληρωθούν χωρίς παρεμβάσεις οι έλεγχοι αυτοί, από τα πρόστιμα μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να μαζευτούν όσα χρήματα προσπαθούσε να εξοικονομήσει ο Αλογοσκούφης με την τιτλοποίηση!
Πάντως, η επιλογή του υπουργείου είναι να συνεχιστούν ως το τέλος οι έλεγχοι, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση κουκουλώματος…
Είναι χαρακτηριστικό της απίστευτης φοροδιαφυγής και το εξής κόλπο, όπως μας το περιέγραψε η ίδια πηγή:
• Πολλοί «σεβαστοί» καθηγητές εισπράττουν μεγάλα ποσά για την εκμετάλλευση ερευνητικών προγραμμάτων, με το κόλπο της σύστασης εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, όμως, «πουλάνε» το προϊόν του ερευνητικού τους προγράμματος σε ιδιώτες, εταιρείες κ.λπ. έναντι αδρότατης αμοιβής, γλιτώνοντας φόρους και ΦΠΑ, αν και αυτό απαγορεύεται, αφού το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!

Και το παραπάνω είναι ένα μόνο από τα άπειρα κόλπα των ατσίδων φοροφυγάδων…


Σχολιάστε εδώ