Στροφή 180 μοιρών…

Ο κ. Παπανδρέου έκανε στροφή 180ο, επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Χριστόδουλο, γνωρίζοντας πως η δύναμη της Εκκλησίας κάνει θαύματα στις εκλογές.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο κ. Παπανδρέου έδειξε πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα και επεσήμανε τα εξής: «Προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουμε τα μεγάλα θέματα της Εκκλησίας», πρόσθεσε όμως, γι’ αυτούς που γνωρίζουν να διαβάζουν τα μηνύματα κάθε φορά, πως εμμένει στις θέσεις του όσον αφορά τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, ενώ φάνηκε διατεθειμένος ακόμη και για την ίδρυση εκκλησιαστικών πανεπιστημίων.
Στην ουσία πρόκειται για ένα βήμα παραπέρα από την πλευρά του Γιώργου και όχι από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου (έχει σημασία αυτό), προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών, επεσήμαναν συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που το σημείωσαν προσεκτικά στα χαρτιά τους, όταν ο κ. Παπανδρέου έδινε την απάντησή του στην ερώτηση που του έγινε.
Πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Χριστόδουλο, ώστε να λιώσουν οι πάγοι και να εγκαινιάσουν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ορθοδοξίας. Ο λόγος είναι προφανής. Η Εκκλησία έχει δύναμη, επηρεάζει την κοινή γνώμη και μια απόσταση του κ. Παπανδρέου από την «οικογένεια» της Εκκλησίας έχει κόστος…

Δεν κάνω εγώ λίστες

Ένα άλλο κεφάλαιο που φρόντισε και έκλεισε με εύσχημο τρόπο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πάλι μέσα από τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους ξένους ανταποκριτές, είναι το εσωκομματικό του μέτωπο, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ίδιο και στις σχέσεις του με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εμφάνισε τον εαυτό του ότι δεν ευθύνεται για τους διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους όσον αφορά την περίφημη ανανέωση -ξεχνώντας ότι ο ίδιος άνοιξε το θέμα- και έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι δεν είναι αυτός που φτιάχνει τις λίστες και τα ονόματα στελεχών που διάκεινται ευμενώς ή δυσμενώς στον αρχηγό.

Αποδοκίμασε όμως ευθέως όσους συγγράφουν λίστες με ονόματα δικών του και άλλων και επειδή γνωρίζει ποιοι από τα στελέχη του παίζουν τέτοιου είδους παιχνιδάκια, κοίταξε και έβγαλε την αμαρτία από πάνω του. «Θέλω να ξέρετε πως όλα αυτά δεν εκπορεύονται από εμένα. Λίστες και τέτοιου είδους λογικές δεν έχουμε».
Στην ουσία ο κ. Παπανδρέου άφησε εκτεθειμένο συνεργάτη του, για τον οποίο λέγεται πως ευθύνεται για διαρροές σε εφημερίδες για το ποια από τα σημερινά στελέχη θέλει ο κ. Παπανδρέου σε μια πιθανή αυριανή κυβέρνησή του και γι’ αυτό τους αναδεικνύει από τώρα.
Αυτά τα δύο θέματα έκλεισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γιατί έχει σχεδιάσει -όπως άλλωστε τον συμβούλεψαν οι συνεργάτες του- να μη χάνει ή τουλάχιστον να μην περιορίζεται η δυναμική του σε κόμμα και κοινωνία σχετικά με αυτά τα δύο κεφάλαια, γιατί όπως και ο ίδιος έλεγε πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του με στελέχη του περιβάλλοντός του, αυτά τα δύο ζητήματα δεν του βγήκαν όπως θα ήθελε και γι’ αυτό ανέκρουσε πρύμνα!

Ερωτηματικό για τις αμυντικές δαπάνες

Από σήμερα κιόλας το βράδυ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ διατάσσει όλες τις δυνάμεις του σε θέση επίθεσης και έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει σε σχέση με τα κονδύλια που αφορούν την άμυνα. Σε πολλούς προϋπολογισμούς υπήρχε η αρχή ότι τα κονδύλια που αφορούν τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα ψηφίζονταν απ’ όλες τις κυβερνήσεις εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.
Στον φετινό προϋπολογισμό τα πράγματα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες είναι διαφορετικά, καθώς έχει μεσολαβήσει το μείζον για το ΠΑΣΟΚ θέμα που είναι η αγορά των 40 F16 και στη συζήτηση στη Βουλή θα ζητήσει διευκρινήσεις για τη σύμβαση από τον κ. Σπηλιωτόπουλο και τον κ. Αλογοσκούφη για την απ’ ευθείας ανάθεση.
Από τις εξηγήσεις αυτές το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτήσει τη στάση του, αν και όπως λένε μέχρι τώρα το πιθανότερο είναι να καταψηφίσουν τα κονδύλια που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες. Για το ΠΑΣΟΚ, αν τα κονδύλια αυτά γραφούν στο 2006, τότε θεωρείται σίγουρη η καταψήφισή τους. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά και δεν υπάρχουν περιθώρια, γιατί ο προϋπολογισμός ψηφίζεται ως έχει.

Στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί η συζήτηση στη Βουλή και πώς το κόμμα του κ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί αξιόπιστο στην κοινωνία. Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπολίτευσης, όχι τόσο πολύ με βάση τους αριθμούς και τις προοπτικές της μακροοικονομίας, αλλά θα προσπαθήσει να μιλήσει όπως θα αισθανόταν ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά που ζει καθημερινά την ακρίβεια και την ανεργία…


Σχολιάστε εδώ