Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Διότι, αν θυμάστε, προ μηνός περίπου που «βγήκε» το θέμα, τόσο η διοίκηση της Chipita όσο και αυτή της Δέλτα Συμμετοχών έσπευσαν να διαψεύσουν επισήμως την ύπαρξη της μεταξύ τους προσέγγισης. Τώρα πάλι, διά της… επισήμου οδού, μας πληροφορούν πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για διαρκή επιχειρηματική συνεργασία. Και όλα αυτά, την ώρα που στα διεθνή επιχειρηματικά φόρα ο διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Συμμετοχών, ο Τζάστιν Τζενκ, ανέφερε πως όλα είναι «καθαρά φήμες της αγοράς και εικασίες».

Πέραν όλων αυτών, που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιχειρηματικοί ελιγμοί, η προοπτική δημιουργίας ενός εγχώριου ομίλου με ηγετική θέση στην αγορά τροφίμων, τουλάχιστον στη Νότια Ευρώπη (προβλεπόμενος τζίρος άνω του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως), σίγουρα τονώνει την αγορά. Μια αγορά που διψάει για επιχειρηματικά deals, πολλώ δε μάλλον για συμφωνίες τέτοιου μεγέθους.

Αν εξαιρέσει όμως κανείς το μεμονωμένο αυτό γεγονός, μένει να παρακολουθεί μια αγορά που πραγματικά κινείται με… εορταστικό ρυθμό. Ρυθμό ράθυμο, με «επιλεκτικό» ενδιαφέρον όπως αρέσκονται να ονομάζουν οι ειδικοί την… απουσία τζίρου, επενδυτικού ενδιαφέροντος και κίνησης στα περισσότερα χαρτιά του ταμπλό. Και να θυμίσω πως πλέον η δικαιολογία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα λειτουργίας του ΧΑ δεν ευσταθεί. Για κανέναν.

Συνεπώς, ως παραμέτρους της αγοράς για το προσεχές διάστημα, τουλάχιστον δηλαδή μέχρι τις αρχές του νέου έτους, μπορούμε να ορίσουμε τα εξής:

Πρώτον, τη διατήρηση του γενικού δείκτη σε επίπεδα πέριξ των 3.500 μονάδων. Κάτι θεωρητικά εύκολο, αφού ακόμα και με μερικές «επιλεκτικές» κινήσεις στα χαρτιά που διαμορφώνουν τάση στην αγορά, μπορεί κανείς να κρατήσει ένα επίπεδο.

Δεύτερον, την εξαιρετικά αυξημένη πιθανότητα να επικρατήσουν έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας τάσεις συσσώρευσης, φυσιολογικές δηλαδή κινήσεις αποκόμισης κερδών όλων όσοι είχαν θέσεις στην άνοδο των τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εδώ και καιρό. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνηθίζουμε να απορούμε (!) με τέτοιου είδους κινήσεις ρευστοποίησης θέσεων. Να ΜΑΣ θυμίσω λοιπόν ότι ΑΥΤΗ ακριβώς είναι και η ΕΠΙΤΟΜΗ μιας χρηματιστηριακής αγοράς: ΟΤΑΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΠΟΥΛΑΜΕ!!!

Και τρίτον, για να ακούμε και τους καθ’ ύλιν αρμόδιους αναλυτές, «το διεθνές κλίμα, οι κινήσεις των ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων και οι διαθέσεις των πωλητών είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες». Οι ίδιοι εκτιμούν πως είναι ενδεχόμενη μια διατήρηση του επιλεκτικού ενδιαφέροντος για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για όλους τους μικροεπενδυτές.

ΥΓ.: Μια είδηση της τελευταίας στιγμής: οι διαχειριστές πολλών ξένων οίκων εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των χρηματαγορών το νέο έτος. ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ της διατήρησης των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα χαμηλότερα των 70 δολαρίων το βαρέλι. Οπότε;

ΥΓ.1: Μπορεί να μην το έχετε καταλάβει, αλλά ακόμα και σήμερα να τέλειωνε το τρέχον οικονομικό έτος θα είχαμε σημειώσει ένα ρεκόρ. Ποιο; Ε, λοιπόν κύριοι, το 2005 είναι οριστικά και αμετάκλητα το τρίτο συνεχόμενο θετικό έτος για τη Σοφοκλέους. Μέχρι στιγμής ο γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο 27% περίπου από την αρχή του έτους. Η πραγματικά ενδιαφέρουσα είδηση όμως είναι άλλη: φέτος για πρώτη φορά από το 2002 η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημειώνει κέρδη!


Σχολιάστε εδώ