Π. Γιαννακόπουλος: Είμαι εδώ…

Ασχέτως αν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, που ανέλαβε να σηκώσει το ιδιαίτερο βάρος της οικογενειακής επιχείρησης που λέγεται Παναθηναϊκός, προσπάθησε να διατηρήσει και να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς με ψυχραιμία αρχικά και με αποστολή τελεσίγραφου στους αντιρρησίες «γενίτσαρους» μέχρι και αλλόθρησκους «Παναθηναϊκούς» στη συνέχεια, το χάσμα στους κόλπους οπαδών και ιδιοκτησίας στον Παναθηναϊκό είναι πολύχρονο, βαθύ και αγεφύρωτο. Απέναντι στη δυσφορία για την ιδιοκτησία Βαρδινογιάννη, που την εισπράττει ο «Τζίγγερ» τώρα, η επιλογή, η λύση, η λύτρωση, το αντίπαλο δέος είναι ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Πριν από χρόνια ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε δηλώσε: «πώς να αγοράσω κάτι αν δεν πωλείται;». Παρ’ όλα αυτά είχε γίνει κρούση και η απαίτηση, η κοστολόγηση, άγγιξε τα 60 δισ. σε δραχμούλες τότε. Ποσό που είχε θεωρηθεί υπερβολικό.

Στο διά ταύτα ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ως γνήσιος Παναθηναϊκός, άνθρωπος χαμηλών τόνων όπως και ο Θανάσης, οι οποίοι δεν τρέφονται με την ένταση και τα προβλήματα ούτε τρίβουν τα χέρια τους, λειτουργεί ως πυροσβέστης και προσπαθεί έστω και διά της σιωπής να συμβάλλει στην εκτόνωση του τεταμένου μέχρι ανεξέλεγκτης κατάστασης κλίματος.
Στα μέσα της εβδομάδας σε φιλικό του περιβάλλον πάντως, όταν τέθηκε το θέμα της αγοράς του Παναθηναϊκού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος είπε: «Είμαι εδώ, έτοιμος. Θα πάρω την ΠΑΕ μόνο αν αποχωρήσει ο Βαρδινογιάννης». Αυτό σημαίνει ότι ο Γιαννακόπουλος δείχνει να είναι πιο αποφασισμένος να δοθεί τέλος στην πολύχρονη βεντέτα οπαδών – ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, χωρίς να θέτει οποιαδήποτε επιφύλαξη περί του οικονομικού, σεβόμενος πάντα και αφήνοντας την πρωτοβουλία της κίνησης στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πρωτοβουλία που μπορεί να προκύψει, μπορεί και όχι, γιατί σε αυτά τα επίπεδα για τόσο σοβαρές αποφάσεις προσμετρώνται και υπολογίζονται πολλά πράγματα μαζί, ενώ είναι ιδιαίτερα λεπτές οι απαιτούμενες ισορροπίες.


Στεγανά

Μελέτησα προσεκτικά την έκθεση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή για τη διαφάνεια στον αθλητισμό. Έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στις διαπιστώσεις και στους ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς και τη θλιβερή περιγραφή από τους κοινοβουλευτικούς άντρες της κατάστασης στον αθλητισμό. Δεν έχει νόημα ούτε για εμάς που κάναμε και κάνουμε τις κρίσεις ούτε για τον απλό έλληνα πολίτη ούτε ακόμη και για τους ίδιους τους κοινοβουλευτικούς τι έχει γίνει, τι γινόταν και πώς έγινε. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει με μεγαλοπρεπή τρόπο από την επί της ουσίας συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στον αθλητισμό. Για να γίνω πιο σαφής. Ο επαναπροσδιορισμός του αθλητικού χάρτη της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα; Στη μεταολυμπιακή Ελλάδα ποια είναι εκείνα τα στεγανά και ποιες οι σκοπιμότητες που εμποδίζουν τον αντικειμενικό ή αν θέλετε τον αναγκαίο σχεδιασμό του πλαισίου στον αθλητισμό;

Συγχώνευση

Να γίνω συγκεκριμένος. Πενήντα και πλέον αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Μου θυμίζει αυτό με τις δέκα αθλητικές εφημερίδες. Παγκόσμιο ρεκόρ για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, 11 εκατομμυρίων μαζί με τους μετανάστες και τους λαθραίους.
Η Ελλάδα πλήρωσε, επένδυσε πολλά χρήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από εκεί και πέρα γιατί οι Έλληνες να πληρώνουν πενήντα και πλέον αθλητικές ομοσπονδίες και δεν λαμβάνεται η πολιτική απόφαση καλλιέργειας τριάντα, τριάντα πέντε αθλημάτων; Γιατί δεν το ζητάει ο Ορφανός αυτό από τον Καραμανλή; Γιατί υπάρχουν οικογενειακά… αθλήματα ή αν θέλετε αθλήματα παρέας. Γιατί δεν γίνεται συγχώνευση εκεί όπου είναι εφικτό;

Εξοργιστικό

Γιατί αν η άποψη αυτή δημιουργήσει αντιδράσεις σχετικά με τους εργαζόμενους που στην πλειονότητα είναι πολιτικές εξυπηρετήσεις, υπάρχει απάντηση. Οι μετατάξεις σε φορείς και υπηρεσίες που υπολειτουργούν και υπάρχουν ανάγκες. Είναι κοινωνικά εξοργιστικό, αν δεχτούμε ότι συντηρείται η υφιστάμενη κατάσταση γιατί δεν θα πρέπει να διαφοροποιηθούν οι κομματικές ή πολιτικού περιεχομένου ισορροπίες και σκοπιμότητες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κηφισίας 7, στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Διαθέτει 750 υπαλλήλους όταν θα μπορούσε να λειτουργήσει με τους μισούς και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από φορείς, στάδια και εποπτευόμενους οργανισμούς που υπολειτουργούν. Είναι λαϊκισμός αν όλα αυτά τα πάμε σε συγκριτική, αυτονόητη και επιβαλλόμενη λογική με όσους δεν φρόντισαν ή δεν στάθηκαν τυχεροί να αγκιστρωθούν σε κομματικούς μηχανισμούς και συμβιώνουν με την ανεργία, την ανέχεια, το άγχος και το αδιέξοδο;

Σταγονίδια

Όλα αυτά μέσα από μια διαπίστωση, ένα δεδομένο. Με αρχή επί υπουργίας Παλαιοκρασσά, ο Φλωρίδης ολοκλήρωσε τη «ληστεία» των χρημάτων που συσσωρεύονται από τον αθλητισμό ή για τον αθλητισμό ή στο όνομα του αθλητισμού, μέσω της ΟΠΑΠ ΑΕ πλέον, με τη μεταφορά των ποσοστών σε δισ. στο υπουργείο Οικονομικών, στο ΥΠΠΟ, αφήνοντας σταγονίδια αναλογικά για τον αθλητισμό και τη συντήρησή του. Βεβαίως σε ένα μοντέλο που εύκολα μπορεί να γίνει συγκεκριμένο, αντικειμενικό, με ασφαλιστικές, δικλίδες ουσιαστικές και όχι τύποις ελεγκτικό σύστημα το οποίο είναι ανύπαρκτο. Επιπλέον με ιεράρχηση, προτεραιότητα και προσδιορισμό της σκοπιμότητας, που ναι μεν είναι αναπόφευκτο να καθοδηγείται, να μεθοδεύεται και να υλοποιείται με κυρίως πολιτικά κριτήρια, αλλά είναι κοινωνικά ζητούμενο πλέον να γίνει συγκεκριμένο, ξεκάθαρο, διαφανές και ευδιάκριτα αποτελεσματικό. Γιατί περνούν διακυβερνήσεις, αλλάζουν υπουργοί, γραμματείς και… φαρισαίοι και υπάρχουν όχι σωματεία αλλά περιοχές όπου εκεί δεν κατοικούν Έλληνες, τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και δικαιώματα.

Δεκτή

Θα μπορούσα να γίνω πιο αναλυτικός και με σωρεία συγκεκριμένων και αδιάψευστων παραδειγμάτων. Όπως επίσης θα μπορούσα να προβώ σε προεκτεινόμενες αναλύσεις συνδέοντας μηχανισμούς και συγκοινωνούντα… δοχεία που εν ονόματι του αθλητισμού για το καλό της ελληνικής κοινωνίας λειτουργούσαν, λειτουργούν, έχουν προτεραιότητα, απαιτήσεις, διεκδικήσεις, προνομιούχες αντιμετωπίσεις μέχρι προκλητικότατου βαθμού. Περιπτώσεις που με έκαναν προ ημερών δέκτη απειλών για την προσωπική και οικογενειακή μου ασφάλεια και τη σωματική μου ακεραιότητα. Ναι, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κάνει αυστηρή και συγκρίσιμη κριτική για ορισμένους που κατέχουν θεσμικές θέσεις στον αθλητισμό και κρίνονται με βάση τις πράξεις και τη λειτουργία τους.
Για την τελευταία παρατήρηση και για όλα τα προηγούμενα υπάρχει κάποιος κοινοβουλευτικός που έχει αντίθετη άποψη, διατηρεί επιφυλάξεις ή δεν γνωρίζει; Η στήλη, όσο θα γράφεται από τον υπογράφοντα, είναι ανοιχτή όχι μόνο στον διάλογο αλλά και σε πρωτοβουλίες άμεσες και ουσιαστικές για να μη μείνουν απλώς διαπιστώσεις και επισημάνσεις για τις εντυπώσεις.
Χαίρετε, κύριοι και κυρίες…


Φαύλος κύκλος

Το 84,6% των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής παραχωρήθηκε στον Γιώργο Σπανουδάκη μέσω του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Γωγάκου και με εντολή του προέδρου του Ερασιτέχνη Νίκου Παναγόπουλου. Ο Ηρακλής ταλανίζεται από τα διοικητικά και τα χρέη του τα τελευταία χρόνια. Έφυγε ο Μυτιληναίος, πήρε τις μετοχές με 1 ευρώ ο φίλος του ο Σπανουδάκης ο οποίος καταχρέωσε τον Ηρακλή. Έφυγε ο Σπανουδάκης, πήρε το μάνατζμεντ ο Χούλης, έβαλε 1,8 εκατ. ευρώ, πλήρωσε χρέη και υποχρεώσεις, δεν πήρε τις μετοχές, του κλείσανε όλες οι πόρτες και έρχεται τώρα πάλι ο Σπανουδάκης. Φαύλος κύκλος για την ιστορική ομάδα του Ηρακλή. Ο Χούλης δήλωσε πως θα καταθέσει μηνύσεις και αγωγές για απάτη.
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναγόπουλος κρατάει επιφυλάξεις για την επάνοδο του Σπανουδάκη στα διοικητικά του Ηρακλή για να έχει και την πλάτη του καλυμμένη. Και είπε ο Παναγόπουλος την ατάκα: «Δεν υπάρχουν πλέον ούτε υβριστές ούτε απειλές». Επανήλθε η νομιμότητα και η χρηστή διοίκηση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που σαφώς έχει πολιτικούς λόγους ενδιαφέροντος και εμπλοκής, είχε μιλήσει για υγιή διοίκηση. Τι εγγυάται πως η νέα διοίκηση του Ηρακλή θα είναι υγιής; Γιατί θα ανοίξουν τώρα οι κρουνοί για χορηγίες, εμπορική εκμετάλλευση του Καυταντζόγλειου από την ΠΑΕ; Ασχέτως από την πολιτική στάση του Ορφανού για τον Ηρακλή, η επάνοδος του Σπανουδάκη στα διοικητικά του «Γηραιού» ανοίγει έναν νέο κύκλο περιπέτειας για την ιστορική ομάδα. Και βεβαίως άξιον απορίας είναι γιατί αγνοούνται η δυσφορία και η άρνηση αποδοχής των οπαδών του Ηρακλή στο πρόσωπο του Σπανουδάκη. Όποιες και αν είναι οι σκοπιμότητες, ακόμη και αν υπάρχει άνωθεν εντολή, γιατί αν δεν υπάρχει ακόμη χειρότερα, δεν δικαιολογείται αυτή η μεροληπτική αντιμετώπιση και ταυτόχρονα το σπρώξιμο -όχι η στήριξη απλώς – του Σπανουδάκη από τον Ορφανό.

Φιλοσοφημένες θέσεις

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κωστίκος «πήρε ανάποδες» με μάνατζερ που έχουν πλευρίσει με υποσχέσεις για συμβόλαια στο εξωτερικό τους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες. Ο Κωστίκος είναι περίπτωση που θεωρώ περισσότερο προνομιούχο τον ΠΑΟΚ που τον έχει παρά τον προπονητή που δίνει αγώνα σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο, με χιλιάδες προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Ο Κωστίκος είναι περίπτωση προπονητή που την ψάχνει πολύ. Έχει φιλοσοφημένες θέσεις για το ποδόσφαιρο, είναι ενήμερος και κυρίως έχει αυτό που λέμε μάτι για να διαλέξει. Εξάλλου, δική του δουλειά είναι τα ταλέντα του ΠΑΟΚ. Δεν αντιδρά ο Κωστίκος μόνο ως προπονητής του ΠΑΟΚ γιατί θα φύγει αν δοθεί ευκαιρία ή αν οι καταστάσεις το επιβάλλουν ένας ταλαντούχος ή δύο ποδοσφαιριστές. Τον κατερινιώτη τεχνικό τον ενοχλεί διπλά και τριπλά το «γαϊτανάκι» των μάνατζερ. Γιατί είναι ποδοσφαιρικά παιδιά του τα οποία επέλεξε για να χτίσει τον νέο ΠΑΟΚ. Και βεβαίως γιατί τέτοιες καταστάσεις τού κάνουν ζημιά και στην προσπάθεια που κάνει να διατηρήσει προσγειωμένους τους νεαρούς ώστε να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα. Και η επιρροή του κλίματος που προσπαθεί να διατηρήσει ο Κωστίκος στον ΠΑΟΚ από τους μάνατζερ είναι ζημιά. Του «τορπιλίζουν» το όνειρο. Γιατί μέσα του ο Κωστίκος παλεύει με τη δύσκολη πραγματικότητα του ΠΑΟΚ, την οποία γνωρίζει απόλυτα και ξέρει πόσο επικίνδυνη είναι για το όραμά του.

Πόρισμα

Η πραγματική κατάσταση στον ΠΑΟΚ είναι από δύσκολη έως τραγική. Ο Γούμενος, παρά τις όποιες επικοινωνιακές και μη προσπάθειες έκανε για να συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ κοντά στην ομάδα, δεν τα κατάφερε. Απογοήτευση στα διαρκείας, το ίδιο και η προσέλευση του κόσμου και με τη Ρεν, μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ στο Βουκουρέστι από τη Ραπίντ.
Η υπέρβαση που σχεδίασε, προπαγάνδισε και οραματιζόταν ο Γούμενος για να μπορέσει να κάνει πράξη το δικό του όραμα μετατράπηκε σε άνθρακες. Αν βγει το πόρισμα του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) και δεν βάλει πλάτη ο Ορφανός, όπως έκανε στο παρελθόν ο Βενιζέλος, τότε ο ΠΑΟΚ δεν γλιτώνει τον υποβιβασμό μόνο από τα χρέη στο Δημόσιο. Γιατί οι υποχρεώσεις και τα χρέη προς τους ποδοσφαιριστές είναι ξεχωριστό κεφάλαιο. Μετά τη φυγή του Ακιέλ, στην ίδια κατάσταση είναι άλλοι τρεις τουλάχιστον παίκτες του ΠΑΟΚ. Οριακά παλεύει ο Γούμενος να καλύπτει τους μισθούς.

Διεύρυνση πολιτικής

Την αύξηση κατά δέκα ομάδες αποφάσισε χθες το ΔΣ της ΕΠΟ στη Βʼ΄ και Γʼ΄ Εθνική κατηγορία. Αναδιάρθρωση στη Βʼ΄ και Γʼ΄ Εθνική έκανε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Έκανε 18 από 16 τις ομάδες της Β΄ Εθνικής και αντιστοίχως 18 τις ομάδες της Γ΄ Εθνικής ανά όμιλο. Και για να μην υπάρχει σύγχυση, δεν απαιτείται ουδεμία νομοθετική ρύθμιση από τον Ορφανό για την απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ. Δηλαδή καμία αλλαγή του νόμου.
Έτσι η ΕΠΟ επικύρωσε την απόφαση της γ.σ. της ΕΠΑΕ κατά το 1/3, μόνο δηλαδή σε ό,τι αφορά τη Βʼ΄ Εθνική. Οι ομάδες της Αʼ΄ Εθνικής μένουν 16, ως έχουν, μπροστά στο όραμα της Σούπερ Λίγκας και η Γʼ΄ Εθνική βεβαίως δεν γίνεται ένας όμιλος των 20 ομάδων, όπως είχε αποφασίσει η
ΕΠΑΕ. Ο Γκαγκάτσης, ως αρχηγόπουλο του ποδοσφαίρου με τους φανατικούς «μουτζαχεντίν» του, αποφάσισε τη διεύρυνση της πολιτικής του. Διεύρυνε την ευκαιρία της περιφέρειας κατά δέκα ομάδες. Κυβερνητική ρότα ακολούθησε ο Γκαγκάτσης. Πάτησε πάνω στο άρθρο 127β παρ. 5 του Ν. 2725/99 που λέει ότι οι αποφάσεις της ΕΠΟ δεν προσβάλλονται και δεν ελέγχονται. Πανελλαδική ομπρέλα είναι για τον Γκαγκάτση η αναδιάρθρωση. Έτσι πέφτουν 3 ομάδες από την Αʼ΄ Εθνική, ανεβαίνουν 3 ομάδες από τη Βʼ΄ Εθνική από την οποία θα πέφτουν επίσης 3 ομάδες στη Γʼ΄ Εθνική. Από τη Γʼ΄ Εθνική θα ανεβαίνουν στη Β΄ Εθνική 5 ομάδες, ενώ από τη Δʼ΄ στη Γʼ΄ Εθνική θα ανεβαίνουν 10 ομάδες. Ενίσχυσε τα νώτα του με μια κίνηση ο Γκαγκάτσης.

Λιμάνι

Έκπτωτος ο Κούγιας από πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννενα. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ως μη γενόμενη είναι αυτή η ποινή. Γιατί ο Κούγιας ούτε μέρα δεν θα πάψει να κάνει κουμάντο στον ΠΑΣ Γιάννενα.
Είναι πλήρης ως ομάδα ο ΠΑΣ και όχι μόνο δεν κάνει μετεγγραφές αλλά διαπραγματεύεται να δώσει και παίκτες από τον πάγκο του (Βιλανάκης, Αντωνίου, Προβίδας, Άγγος). Δύο ταλέντα κυνηγάει ο Κούγιας της Εθνικής Νέων για να συμπληρώσει μια ενδεκάδα παικτών κάτω των 21 χρόνων. Επένδυση για το μέλλον κάνει ο Κούγιας και μεθοδικά δουλεύει να γίνει παραγοντίστικο λιμάνι του ο ΠΑΣ Γιάννενα. Τον πέτυχα στα Χανιά, είχε δικαστήριο και γευμάτιζε με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του «Αθήνα 2004» Γιάννη Σπανουδάκη. Είναι αισιόδοξος ότι θα ανέβει στη Βʼ Εθνική΄ ο ΠΑΣ Γιάννενα, ενώ δεν βλέπει να γίνεται Σούπερ Λίγκα αν δεν «δημιουργηθεί πλαφόν οικονομικού πακέτου για τη Βʼ΄ Εθνική. Αν κάτι τέτοιο γίνει, μόνο τότε θα προχωρήσει η υπόθεση της Σούπερ Λίγκας».

Διεύρυνση πολιτικής

Κατάληψη έκαναν τα ΑΜΕΑ στην Κηφισίας 7 για οικονομικά αιτήματα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ΑΜΕΑ Κυριάκος Γριβέας βγαίνει έξαλλος από το γραφείο του Ορφανού διαφωνώντας σε έντονο ύφος μαζί του. Ήταν ανένδοτος να δώσει χρήματα. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις, ακούστηκαν πολλά και όλα έδειχναν ότι ο δρόμος των ΑΜΕΑ οδηγούσε σε πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά πρυτάνευσε η… λογική ή αυτό που λέει ο λαός «ο φόβος φυλάει τα έρημα…». Τα ΑΜΕΑ θα πάρουν 100.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ μέσα στον Ιανουάριο και άλλα 100 χιλιάρικα έναντι του προϋπολογισμού του 2006, ενώ τα σωματεία θα πληρωθούν οφειλές του 2001 και του 2003. Η εξόφληση θα γίνει μέχρι το 2007. Έτσι εκτονώθηκε η ένταση και έκλεισε το θέμα. Μέχρι την επόμενη που θα συσσωρευθούν εκ νέου εκκρεμότητες. Γιατί όσο δεν γίνεται επαναπροσδιορισμός του αθλητικού πλαισίου και σε αυτόν τον χώρο, το ίδιο βιολί θα συνεχίζεται…

Ιταλική σημειολογία

«Στερεότυπες εκφράσεις και… κενές νοήματος που δεν έχουν σχέση με ύβρη. Εκφράσεις που δεν είναι κόσμιες αλλά χρησιμοποιούνται στην Ιταλία δημοσίως από πολιτικούς, ηθοποιούς και παρουσιαστές…». Τάδε έφη Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, στον αθλητικό δικαστή. Και τον ρωτάει ο δικαστής το… «κάτσο» πώς μεταφράζεται, όχι στο λεξικό αλλά στο… πεζοδρόμιο. Εκφράζει διαμαρτυρία που δεν προσωποποιείται. Κάτι σαν αυτό που λέμε «να πάρει ο διάβολος».
Η λέξη «ινταρκάπο» σημαίνει θυμωμένος. Από τον θυμό του ο Μαλεζάνι χτύπησε το τραπέζι στη συνέντευξη Τύπου και τον πονάει ακόμη. Είπε ότι δέχτηκε ειρωνική ερώτηση ή ήταν κανονική η ερώτηση αλλά κάποιοι γελούσαν ειρωνικά. Τι από τα δύο συνέβη ή μήπως και τα δύο;
Τον ρωτά ο δικαστής για το άλλο, ότι υπάρχει πάντα ένας μαλάκας που παίρνει το βάρος της ευθύνης. Όχι, μαλάκας δεν είπα. Και το «κάποιος» το πήραν οι δημοσιογράφοι και το μετάφρασαν «μαλάκας»; επιμένει ο δικαστής. Το «κάτσο» ήταν έκφραση δικής του δυσαρέσκειας. Η ιταλική σημειολογία των λέξεων ενισχύθηκε με την παροχή από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός στους δικαστές δύο εκ των εγκυρότερων ιταλοελληνικών λεξικών. Η υπεράσπιση του Αλμπέρτο σημείωσε πώς σπάνια συνέντευξη Τύπου επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε ένα έκτακτο προπονητοδικείο. Και το… κερασάκι ήταν στο τέλος: «Η όψη μιας οδυνηρής υπανάπτυξης που παρουσιάζει συχνά το ποδόσφαιρό μας έχει ανάγκη από τέτοιες εκρήξεις γενναιότητας, ακόμη και αν κινούνται στα όρια της γραμματικής υπερβολής».


Παρελθόν

Ο Βραζιλιάνος Λίμα Άντερσον επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο μέσος του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα δεν είχε την ευκαιρία να δικαιολογήσει ούτε τον θόρυβο ούτε το κόστος της μετεγγραφής του στους «πράσινους».
Σοβαρός τραυματισμός τον έβαλε στην άκρη μαζί με ένα μεγάλο ερωτηματικό. Προ καιρού νέος θόρυβος με τον φυσικοθεραπευτή συμπατριώτη του που άφηνε αιχμές για τον γιατρό και πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αργύρη Μήτσου. Ο Άντερσον δεν θα παίξει μπάλα στον Παναθηναϊκό και αν αυτό γίνει θα συμβεί για λίγο χρονικό διάστημα. Στην πρώτη ζήτηση, στην πρώτη ευκαιρία ο Βραζιλιάνος θα αλλάξει φανέλα, θα γίνει παρελθόν, αν δεν είναι ήδη. Αγωνιστικά αλλά και γενικότερα. Ο νοών νοείτω…


Παρέμβαση Μπότου

μάνατζερ του Κονέ, του Αλωνεύτή, του Οκκά, ο ιντερνάσιοναλ μάνατζερ πλέον Κώστας Μπότος. Ποτέ μου δεν είχα παρτίδες με μάνατζερ. Ο Μπότος όμως είναι μορφή τεραστίων διαστάσεων. Βγαίνει σήμερα η απόφαση για τον Κονέ, που είναι ΑΕΚτζής, στην ΑΕΚ θέλει να παίξει μπάλα
δεν θέλει να παίξει στον Ολυμπιακό, όπως λέει ο ζεν πρεμιέ Μπότος. Και τι θα γίνει αν δικαιωθεί ο Ολυμπιακός; Θα φύγει για ομάδα στο εξωτερικό ο Κονέ, λέει ο Μπότος. Και γιατί δεν έπαιξε στη Λανς; Γιατί ήθελε την ΑΕΚ, λέει ο Μπότος. Και τι θα γίνει τώρα; Όποια και αν είναι η απόφαση, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι με παρέμβαση Μπότου.
Οκκάς: Απάντηση του Κύπριου στους αμφισβητίες του η δαιμονιώδης φόρμα του; Ο Μπότος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκπαιδευμένος λακωνικά, απαντά: «Δεν έχει να απαντήσει σε κανέναν ο Οκκάς. Διανύει αγωνιστική, οικογενειακή και οικονομική ισορροπία και ηρεμία. Απολαμβάνει την ωριμότητά του. Έχει 5-6 χρόνια ακόμη σπουδαίας μπάλας μπροστά του. Ο κόσμος πέρυσι το κατέκρινε και τώρα τον αποθεώνει». Ο Σόλιντ; «Κάνει τη δουλειά του και εμείς τη δική μας. Αν πάρει ο Ολυμπιακός φέτος το πρωτάθλημα, θα χρωστάει πολλά στον Γιάννη». Ήταν περίοδος… εξετάσεων η περσινή; «Και ο Ροναλντίνιο να έρθει στον Ολυμπιακό, θα δώσει… εξετάσεις, ο Οκκάς δεν θα δώσει;». Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Μπότος για την πορεία του Αλωνεύτη στη Λάρισα προαναγγέλλει: «Η Αμερική την επόμενη δεκαετία θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με παίκτες».


«Λαβράκια»

Δεν πήγε ο Κώστας Μπότος στο Περού, στο παγκόσμιο τουρνουά της FIFA για νέους ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών, για τουρισμό. Ούτε πήγε στην Κίνα εν συνέχεια για να διαπιστώσει την πρόοδο της προετοιμασίας των Κινέζων για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο το 2008. «Λαβράκια» ανακάλυπτε και έκλεινε συμφωνίες. Ετοιμάζει βαλίτσες για το Σαν Φρανσίσκο για να συναντήσει τους γιους του βετεράνου διεθνούς Νιγηριανού Τόμι Ίγκουε, ο οποίος είχε παίξει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Ο ένας, στα 17 του, αριστερό μπακ, ο καλύτερος στο τουρνουά του Περού και ο άλλος 19 χρονών, επιθετικός. Αμερικανάκια και οι δύο. Στη Σάντα Κλάρα στο εκεί πανεπιστήμιο λειτουργεί το καλύτερο κέντρο αποκατάστασης τραυματισμών, ενώ έχει δημιουργηθεί και μονάδα μετρήσεων των δυνατοτήτων που μπορεί να έχει ένας έφηβος σχετικά με τον αθλητισμό. Και αν νομίζεται ότι τα «λαβράκια» του Μπότου είναι για την ελληνική αγορά, πλανάσθε. Με ευρωπαϊκές ομάδες κάνει παζάρια ο μάνατζερ.


Σχολιάστε εδώ