Δυσκολίες για τον… αυτοκράτορα φέρνει ο Καρατζαφέρης
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθήμενος αναπαυτικά στον «θρόνο» του, σχολίαζε με χαμόγελα ειρωνείας και ικανοποίησης τη δυστοκία της αντιπολίτευσης να επιλέξει αντίπαλο που να μπορεί να τον δυσκολέψει.
Τα γκάλοπ τον εμφάνιζαν ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί και η θέσπιση του 42% τού έδινε την απόλυτη σιγουριά της νίκης από την πρώτη Κυριακή. Ιδιαίτερα απέναντι στους «εύκολους αντιπάλους» -που ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι- τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη.
Θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απειλής του από τα δεξιά, ο Παπαγεωργόπουλος συγκέντρωσε τα «πυρά» του στο ΠΑΣΟΚ. Επέλεξε να παρουσιαστεί με «ξεκάθαρο κομματικό μανδύα» στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου πολιτεύτηκε ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και όχι ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παρέλειπε να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως «η εποχή της κοροϊδίας τελείωσε» και πως «η νέα κυβέρνηση προχώρησε τα μεγάλα έργα για τη Θεσσαλονίκη που οι προηγούμενοι τα είχαν παραπέμψει στις καλένδες». Τον ίδιο κομματικό μανδύα επεδείκνυε και στους «δικούς του», όταν του ζητούσαν να κάνει κάτι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.
Εκεί, λοιπόν, που ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος απολάμβανε την «παντοκρατορία» του, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η πληροφορία πως στη συγκέντρωση για το Μακεδονικό που οργάνωναν μόνες τους (την προηγούμενη Παρασκευή) οι παμμακεδονικές οργανώσεις και ο μητροπολίτης Άνθιμος, μετά την άρνηση του ιδίου να αναλάβει ο δήμος την πρωτοβουλία, θα εμφανιζόταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο πανικός ήταν απόλυτος:
· Συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την παραμονή της συγκέντρωσης των παμμακεδονικών οργανώσεων, όπου ο δήμαρχος εισηγήθηκε στους έκπληκτους συμβούλους την υιοθέτηση ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση η άσκηση βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία του κράτους των Σκοπίων, εφόσον δεν υπάρξει λύση αποδεκτή από τη χώρα μας στο όνομα. Επιπλέον, προτείνεται η διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου ο λαός και όχι η πολιτική ηγεσία να εγκρίνει το όνομα της γειτονικής χώρας.
· «Άναψαν» τα τηλέφωνα για να ειδοποιηθούν οι Νεοδημοκράτες -κυρίως οι αξιωματούχοι- πως η συγκέντρωση στο Βελλίδειο δεν είναι δική τους και κατά συνέπεια να μην παρευρεθούν. Ιδιαίτερη συνεννόηση έγινε με τον… «πηγαίνω παντού» Παναγιώτη Ψωμιάδη για να μην παραστεί ούτε αυτός, ώστε να μη φανεί πως η παράταξη δεν είναι ενωμένη.
· Υπήρξε παρέμβαση στα κανάλια (ιδίως στην ΕΤ3 και την TV 100) να «κατεβάσουν» το θέμα και να μην υπάρξει καμιά αναφορά αν πήγαν και ποιοι.
Την Παρασκευή το βράδυ στο Βελλίδειο ήταν πολλοί, αλλά απουσίαζαν οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος.
Οι Παπαγεωργόπουλος και Ψωμιάδης χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία πως βρίσκονταν στον γάμο του παλαίμαχου κορυφαίου μπασκετμπολίστα Νίκου Γκάλη, ενώ οι βουλευτές της πλειοψηφίας επικαλέστηκαν τους δικούς τους λόγους για να δικαιολογήσουν την απουσία τους. Εξαίρεση ο Στέλιος Παπαθεμελής που, συνεπής στη διαδρομή και στις απόψεις που διατυπώνει, βρισκόταν εκεί.
Παρών φυσικά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης που έκανε αρχηγική εμφάνιση καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους.
Πανέξυπνος και διπλωματικότατος ο Άνθιμος, απέφυγε να καταλογίσει το παραμικρό στους απόντες.
Το ίδιο πανέξυπνος ο Καρατζαφέρης, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έριξε το «καρφί» του. «Κάποιοι έκαναν 30.000 χιλιόμετρα για να είναι σήμερα μαζί μας, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν πεντακόσια μέτρα», είπε.
Σε ό,τι αφορά το δημαρχιακό αξίωμα ο Καρατζαφέρης δεν είπε το παραμικρό στη διάρκεια της παραμονής του στο Βελλίδειο, μη θέλοντας να δείξει πως χρησιμοποιεί μια «εθνική συγκέντρωση» για να προωθήσει τους προσωπικούς κομματικούς του σχεδιασμούς.
Αργότερα, ωστόσο, στο λόμπι του «Μακεδονία Παλλάς» δεν άφησε καμιά αμφιβολία στους συνομιλητές του. «Κατεβαίνω για δήμαρχος Θεσσαλονίκης», είπε. «Οι πολιτικοί, κλεισμένοι στα πολυτελή γραφεία τους στην Αθήνα, δεν μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό των Μακεδόνων και των Θεσσαλονικέων» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως «οι Θεσσαλονικείς δεν ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια με τα οποία διαμορφώνουν οι Αθηναίοι τις επιλογές τους».
Ο Καρατζαφέρης ανέπτυξε στους συνομιλητές του -τοπικά στελέχη του κόμματός του και πολιτικούς του φίλους- τη στρατηγική του ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτήν:
1. Σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας θα προταθούν υποψήφιοι νομάρχες από το ΛΑΟΣ, ώστε να υπάρξει δυνατότητα και ευκαιρία για πολιτική καταγραφή της δυναμικής και της επιρροής του κόμματος.
2. Στους περισσότερους δήμους ο ΛΑΟΣ δεν θα υποδείξει δικούς του υποψήφιους, αλλά θα δώσει την υποστήριξή του στους υποψήφιους που θα αξιολογήσει ως τους πλέον ενδεδειγμένους. Θα συνεργαστούμε, είπε χαρακτηριστικά, «με προσωπικότητες οι οποίες χαίρουν της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης». Ως παράδειγμα ανέφερε τη Βέροια και τη Νάουσα, όπου το κόμμα του θα υποστηρίξει τον νεοδημοκράτη και τον ΠΑΣΟΚο υποψήφιο αντίστοιχα, οι οποίοι αξιολογούνται ως επιτυχημένοι…