Απαραίτητη η κρυφή κάμερα, με σοβαρές προϋποθέσεις

Καθένας παίρνει μια κρυφή κάμερα και αρχίζει και τραβάει υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στην ελευθερία, αλλά και άλλοι θεωρούν εξαρχής τη χρήση τους ποινικά κολάσιμη πράξη. Στην προ ημερών εκπομπή του Α. Παπαχελά περί της κρυφής κάμερας, ένας από τους διάσημους δημοσιογράφους -χρήστης της κρυφής κάμερας- έθεσε τους τρεις όρους, όπως περιγράφονται στον κώδικα του BBC:

1. Εξετάζεται αν το δημόσιο συμφέρον στην υπόθεση δικαιολογεί την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων που γίνεται με τη χρήση αθέμιτων μέσων.
2. Εξετάζεται αν η παρανομία παραβιάζει σε τέτοιο βαθμό το δημόσιο συμφέρον, ώστε να αιτιολογείται η προβολή του παραχθέντος υλικού.
3. Εξετάζεται αν απαιτείται η κάλυψη με τεχνητά μέσα των προσώπων της παράνομης πράξης που μαγνητοσκοπούνται ή ηχογραφούνται.

Παράλληλα, ο Alpha στην υπόθεση Βαξεβάνη, ο οποίος τιμωρήθηκε αδίκως, κατέθεσε εννέα περιπτώσεις που η χρήση της κρυφής κάμερας ή αθέμιτων μέσων προσέφερε στην κοινωνία:
1. Περίπτωση «φωτομοντέλου» στην Αγγλία: Τον Νοέμβριο του 1999, βρετανός δημοσιογράφος του BBC εμφανίζεται ως φωτομοντέλο σε γραφείο μόντελινγκ. Καταφέρνει να μπει στον χώρο αυτόν και να καταγράψει με την κάμερά του τη διακίνηση της κοκαΐνης στον κόσμο του μόντελινγκ.
2. Ο «αθάνατος»: Το BBC καταγράφει με κρυφή κάμερα τον χρηματισμό μέλους της ΔΟΕ. Το ρεπορτάζ οδηγεί σε αποπομπή του «αθανάτου» από τη ΔΟΕ.
3. Η χολέρα στην Αλβανία: Το 1995, ο Κώστας Βαξεβάνης, με τους Γιατρούς του Κόσμου ως «κάλυψη», μπαίνει κρυφά στην Αλβανία, παριστάνοντας τον γιατρό. Καταγράφει μέσα σε δύσκολες συνθήκες την έκταση της χολέρας. Μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ η αλβανική κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχθεί τι πράγματι συμβαίνει και να ανακοινώσει μέτρα.
4. Ο «μπάτλερ»: Πριν από την επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου Τ. Μπους στη Μ. Βρετανία, βρετανός δημοσιογράφος υποδυόμενος τον μπάτλερ μπαίνει στα ανάκτορα και αποδεικνύει πως τα μέτρα ασφαλείας είναι προβληματικά. Θα μπορούσα, δηλώνει, να είχα σκοτώσει τον Πρόεδρο Μπους και τη βασίλισσα.
5. Περίπτωση Μαρκ Ντιτρού: Το 1996, βέλγος δημοσιογράφος του δικτύου VTM εμφανίζεται ως παιδεραστής σε κάποια παιδάκια. «Ψωνίζει» μπροστά στην κάμερα, συνομιλεί με το παιδάκι και αποκαλύπτει το μεγαλύτερο κύκλωμα παιδεραστίας του Βελγίου, μέλη του οποίου αποδεικνύονται δικηγόροι, πολιτικοί και υπουργοί.
6. Ο «βομβιστής»: Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 Γιώργος Αμυράς, το 1997, μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι επισφαλές, επισκέπτεται ξένα αεροδρόμια και ως «βομβιστής» αφήνει εκτεθειμένες τσάντες για να δοκιμάσει το σύστημα ασφαλείας τους. Το ρεπορτάζ του παίρνει το πρώτο βραβείο στα τηλεοπτικά Βραβεία του Έθνους.
7. Η εκτέλεση Αφγανής: Δημοσιογράφος, μέλος της οργάνωσης RAWA, ντυμένη ως Αφγανή, καταγράφει στο στάδιο της Καμπούλ την εκτέλεση μιας γυναίκας, επειδή απάτησε τον άντρα της. Οι φριχτές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο οποίος έτσι ανακαλύπτει τους Ταλιμπάν και τα εγκλήματά τους.
8. Η Λέρος: Στη δεκαετία του ’70, δημοσιογράφος του BBC μαζί με έλληνα συνάδελφό του, παριστάνοντας τους γιατρούς, μπαίνουν στο «κολαστήριο» της Λέρου και οι εικόνες τους συγκλονίζουν την υφήλιο. Μετά την προβολή του ρεπορτάζ το «ελληνικό Νταχάου» κλείνει.
9. Υπόθεση Λαμπράκη (Βούλτεψης – Ρωμαίος): Μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, δύο «ιστορικοί» δημοσιογράφοι, ο Γιάννης Βούλτεψης και ο Γιώργος Ρωμαίος, φθάνουν στη Θεσσαλονίκη και, παριστάνοντας άλλοτε τους ντετέκτιβ και άλλοτε τους παρακρατικούς, αποκαλύπτουν τους αυτουργούς της δολοφονίας Λαμπράκη.


Σχολιάστε εδώ