Αναθεώρηση Συντάγματος στο πακέτο Καραμανλή

Αυτό που χρωμάτισε τις άτυπες μεν, αλλά σοβαρές αυτές συσκέψεις, ήταν η «πίεση» στον Κ. Καραμανλή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες εξόδου απ’ την κρίση που ταλανίζει την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Σημειώνουμε δε χαρακτηριστικά πως μεταξύ αυτών που «πίεσαν» περιλαμβάνεται και ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης. Επισημάνθηκε δηλαδή στον πρωθυπουργό ότι περνά αρνητικά στην κοινή γνώμη η εικόνα απραξίας ή ακόμα και απουσίας του απ’ τις εξελίξεις που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή κρίση αξιοπιστίας την κυβέρνηση με παρενέργειες και στο δικό του προφίλ. Περισσότερο δε έχουν κοστίσει οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα, επειδή υπάρχει κίνδυνος να ακυρώσουν μια απ’ τις σημαντικότερες πολιτικές του κόμματος, ίσως τη σημαντικότερη, δηλαδή τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, σημαία της ΝΔ και του Καραμανλή για χρόνια.

• Πρόεδρε, παραμένεις το ισχυρό και σοβαρό χαρτί της κυβέρνησης και της παράταξης. Πρέπει λοιπόν να «πάρεις το παιχνίδι πάνω σου, να μην περνά η αίσθηση ότι απουσιάζεις τούτη την κρίσιμη περίοδο» τονίστηκε στον πρωθυπουργό.
Επισημάνθηκε επίσης ότι ακόμα και σε μια πολύ κακή για την κυβέρνηση συγκυρία ο Καραμανλής παραμένει με μεγάλη διαφορά μπροστά σε αξιοπιστία και στα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Ακριβώς όμως και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες. Διαφορετικά η εικόνα απραξίας και απουσίας θα επηρεάσει αρνητικά και τη δική του εικόνα. Και κάποια πρώτα τέτοια σημάδια πράγματι εμφανίστηκαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, χαρακτηριστική της έντασης με την οποία εθίγησαν ορισμένα ζητήματα σε αυτές τις συσκέψεις ήταν και μια τοποθέτηση πολύ στενού συνεργάτη του Καραμανλή:

• Πρόεδρε, τα μηνύματα απ’ το λαό και απ’ τις έρευνες καταλήγουν στη συνισταμένη «ως εδώ και μη παρέκει»!
Ο πρωθυπουργός κατά τις πληροφορίες μας άκουσε με προσοχή τις απόψεις που κατατέθηκαν ακόμα και με έντονο τρόπο. Συμφώνησε με τις εκτιμήσεις που έγιναν απ’ το στενό του επιτελείο. Συνέστησε μεν ψυχραιμία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση θα ξεπεραστεί παρ’ όλα αυτά, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις εισηγήσεις για ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών και μάλιστα απ’ τον ίδιο. Κυρίως δε υπογράμμισε, ότι θεωρεί τη μάχη κατά της διαπλοκής διαχρονική πολιτική επιλογή χωρίς την παραμικρή έκπτωση ή ανοχή.
Σύμφωνα εξάλλου με αποκλειστικές μας πληροφορίες μετά τις συσκέψεις αυτές ο Κ. Καραμανλής εξειδίκευσε τα συμπεράσματά τους σε συναντήσεις που είχε με ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του στο σπίτι του στη Ραφήνα…

Οι εξαγγελίες και οι αλλαγές

Μετά τις παραπάνω συσκέψεις και συναντήσεις αποφασίστηκε να «ξεδιπλωθούν» σε τρία επίπεδα οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις έως την ψήφιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι η επιλογή είναι να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Άλλωστε, φαίνεται ότι έχουν οι άπαντες αντιληφθεί πως πλέον ο χρόνος τρέχει πιεστικά έως και «εκβιαστικά» και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Τα μηνύματα του λαού επ’ αυτού είναι σαφή και δεν επιδέχονται παρερμηνείες…
Το περιεχόμενο του «πακέτου Καραμανλή» θα περιλαμβάνει:
• Τον ανασχηματισμό και τις άλλες αλλαγές τις ΔΕΚΟ, τους οργανισμούς, τους γενικούς γραμματείς κ.λπ.
• Εξαγγελίες θεσμικών μέτρων για τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαπλοκής, του μαύρου χρήματος, της διαφθοράς.
• Εξαγγελία έναρξης διαδικασίας για νέα Συνταγματική αναθεώρηση.
Θα δείξει δηλαδή, μέσω των πρωτοβουλιών του, ο Καραμανλής πως έχει αντιληφθεί τα προβλήματα και τα αίτια της οξύτατης κρίσης που ταλανίζει την κυβέρνησή του και επιχειρεί τη θεραπεία και την υπέρβασή τους.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες συγκλίνουν στην πραγματοποίησή του στις αρχές του 2006 χωρίς πάντως να αποκλείεται και η έκπληξη του αιφνιδιασμού…
Δεν θα είναι σαρωτικός ανασχηματισμός. Λίγοι υπουργοί θα αντικατασταθούν ή θα μετακινηθούν. Περισσότερες αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών.
Εκ των πραγμάτων τα ονόματα που θα «χρωματίσουν» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αλλαγές στην κυβέρνηση θα είναι αυτά της Ντόρας Μπακογιάννη, του Β. Μεϊμαράκη, του Αντ. Σαμαρά, του Βύρωνα Πολύδωρα, του Σ. Τσιτουρίδη καθώς και κάποιων νέων βουλευτών που θα μπουν σε θέσεις υφυπουργών. Πάντως ένα βασικό στοιχείο των κυβερνητικών αλλαγών θα είναι ο τερματισμός των αντιπαραθέσεων μεταξύ υπουργών, όπου έχουν διαπιστωθεί (και έχουν διαπιστωθεί ουκ ολίγες…).
Όπως έχουμε γράψει ένας απ’ τους προβληματισμούς του Κ. Καραμανλή αφορά το αν θα μπει στην κυβέρνηση ο γραμματέας της ΚΕ, ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος. Και ο προβληματισμός έγκειται στο αν το κόμμα θα πάει στις -κρίσιμες- δημοτικές εκλογές με άλλο γραμματέα. Αν πάντως ο νυν γραμματέας μπει στην κυβέρνηση, τότε ως πιθανότερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο βουλευτής και πρώην γραμματέας Οργανωτικού, ο Λ. Ζαγορίτης.

Τέρμα στο ασυμβίβαστο των βουλευτών

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες Καραμανλή, που θα στοχεύουν στο να ξανάρθει στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της διαφάνειας, της μάχης κατά της διαπλοκής και του μη συμβιβασμού σε ζητήματα διαφθοράς, θα είναι τόσο άμεσου ενδιαφέροντος όσο και συνδεόμενες με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στο χώρο των ΜΜΕ, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του απ’ τον Θ. Ρουσόπουλο. Θα ακολουθήσει η αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ένα θέμα επίσης σημαντικότατο, που χρονίζει πολύ, αφού ουσιαστικά καμιά κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει τολμήσει να το αντιμετωπίσει στα σοβαρά, για ευνόητους λόγους.

Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει επίσης την έναρξη της διαδικασίας νέας συνταγματικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις μεταξύ των αλλαγών που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση είναι και η κατάργηση του ασυμβίβαστου των βουλευτών, μια ατυχέστατη «έμπνευση» Βενιζέλου – Βαρβιτσιώτη, που έχει προκαλέσει στην πράξη πάμπολλα προβλήματα, έχει επικριθεί σφοδρότατα για τη σκοπιμότητά της και γενικά θεωρείται ένα κοινοβουλευτικό -και όχι μόνο- εξάμβλωμα.
Επίσης θα προταθεί διάταξη που θα ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.
Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει μεν συζητηθεί, αλλά δεν υπάρχει επ’ αυτού ως τώρα κατάληξη, είναι η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή ελάχιστου όριου «αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Η κυβέρνηση εκτιμά πως επί των θεμάτων αυτών μπορεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.
Και συνολικά ευελπιστεί πως με αυτές τις πρωτοβουλίες θα επανέλθει η επικαιρότητα σε πολιτικά ζητήματα όπως και ότι θα αντιστραφεί η εικόνα της τελευταίας περιόδου, που δείχνει πρωθυπουργό και κυβέρνηση να έχουν συμβιβαστεί με τη διαπλοκή με αποτέλεσμα τα εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων. Πιστεύουν δε, ότι υπάρχει ακόμα -ελάχιστος…- χρόνος για να το πετύχουν…


Σχολιάστε εδώ