Καρφώνει ο ένας τον άλλον…

Το φαινόμενο απαντάται κυρίως σε περιπτώσεις κυβερνήσεων που επί πολλά χρόνια βρίσκονται στην εξουσία, ποτέ όμως τέτοιο φαινόμενο δεν είχε σημειωθεί σε μια νέα κυβέρνηση, οι υπουργοί της οποίας δεν έχουν προλάβει να διαμορφώσουν ούτε καπετανάτα ούτε παραμάγαζα, αλλά και ούτε -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- αρχηγικές βλέψεις και φιλοδοξίες.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο κ. Καραμανλής, που πάντοτε απεχθανόταν «όσο τίποτε άλλο στον κόσμο» τα χτυπήματα κάτω από τη μέση μεταξύ των στελεχών και αντιμετώπιζε με κάθε αξιοπρέπεια και σεβασμό τους κατά καιρούς πολιτικούς του αντιπάλους, έγινε έξαλλος καθώς δύο και τρεις φορές την ημέρα τον τελευταίο καιρό γινόταν δέκτης παραπόνων για ανάρμοστη συμπεριφορά, αντιδεοντολογική, με βάση τους πολιτικούς κανόνες βουλευτών, προς βουλευτές και υπουργούς, προς συναδέλφους τους υπουργούς.

Δυόμισι μήνες για να δει βουλευτή!

Γεγονότα, όπως η ιδιαίτερη… αναισθησία, η οποία χαρακτήρισε υπουργό της κυβέρνησης, όταν βουλευτής του ζήτησε επιμόνως να τον δει, για να του εκθέσει τα τεράστια προβλήματα που τα αντιμετώπιζε στην εκλογική του περιφέρεια (εξαιτίας μιας αποφάσεώς του). Ο υπουργός έκανε… δυόμισι μήνες να τον δει και όταν τον είδε… αυτό που επιχειρούσε να αποφύγει ο βουλευτής είχε… ήδη γίνει. Ή η στάση που τηρεί υπουργός ο οποίος ανήκει στην τάξη των «μονάχους μονάχους», καθώς ακολουθεί ιδιαίτερα μοναχική πορεία, ο οποίος στέλνει τον υφυπουργό του να… συνεννοηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με άλλους υπουργούς. Ή τέλος τα πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση υπουργών εναντίον συναδέλφων τους. Το μήνυμα Καραμανλή σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ανέλαβαν πολύ δικοί του άνθρωποι να το μεταφέρουν και δεν ήταν άλλο από την τελευταία προειδοποίηση: «Δουλέψτε ως ομάδα. Η στάση σας απέναντι στους συναδέλφους σας θα καθορίσει και έως έναν μεγάλο βαθμό το δικό σας μέλλον».

Με βάση τα παράπονα των βουλευτών που κατά καιρούς γίνονται, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, σχηματοποιείται ένα «παζλ» των χαρακτήρων των αρεστών ή των μη αρεστών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι συγκρούσεις έχουμε και μεταξύ στελεχών… Έτσι:
• Ο Γ. Αλογοσκούφης το τελευταίο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε απρόσιτος, προφανώς γιατί όλοι του ζητούσαν να εγγράφει στον κωδικό τους μεγαλύτερο ποσό μέσω του προϋπολογισμού. Τελικώς όμως ο νέος «τσάρος», που απολαμβάνει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι έχει περισσότερες συμπάθειες απ’ αυτές που… προβλέπει η θέση του κι αυτό γιατί δέχεται αιτήματα και τα οφθαλμοφανώς δίκαια δεν αποτελεί πρόκριμα η λιτότητα για να μην τα ικανοποιήσει.
• Ο Γ. Σουφλιάς αποφασίζει, συσκέπτεται και προχωρεί… μόνος. Δεν φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ούτε των κομματικών στελεχών ούτε των συναδέλφων του, οι οποίοι σκέπτονται με δέος τις περιπτώσεις όπου θα πρέπει να συνεργασθούν μαζί του. Ούτε την εμπιστοσύνη των βουλευτών έχει, και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να έχει τέτοια αποδοχή από τον κόσμο όπως σημειώνουν οι δημοσκοπήσεις…
• Ο Προκόπης Παυλόπουλος χάνεται στον κυκεώνα των αιτημάτων. Πιθανότατα να βλέπει περισσότερο… κόσμο απ’ όλους τους υπουργούς. Ικανοποιεί ορισμένους και αφήνει ανικανοποίητους άλλους. Τους βουλευτές τους βλέπει -άσχετα αν δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους- τους δημάρχους τους βλέπει, τους υπουργούς τους βλέπει, αλλά πάντως το μετερίζι του Δημοσίου είναι πολύ μεγάλο για να ικανοποιήσει την πλειονότητα.
• Ο Δημήτρης Σιούφας. Μαζεύονται στο γραφείο του και… εκτός αρμοδιοτήτων του στελέχη. Του λένε τα παράπονα και δείχνει να τον πιάνει άγχος, που δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Αργεί, αλλά όταν το θέλει είναι αποτελεσματικός. Δεν έχουν πολλά παράπονα οι βουλευτές.
• Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δεν φαίνεται να βλέπει πολλούς βουλευτές εκτός από έναν μικρό δικό του κύκλο. Παράπονα υπάρχουν και φυσικά έχουν σχέση με τα ρουσφέτια των βουλευτών όσον αφορά τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις στρατιωτών κ.λπ., που όμως δεν χαλάει το χατίρι τους.
• Η Μαριέττα Γιαννάκου έχει ευαισθησίες και τις δείχνει. Συζητεί με μικρό αριθμό βουλευτών, αλλά και υπουργών. Δεν διστάζει να δυσαρεστήσει και έχει δώσει την εικόνα της αυστηρής σε πολλά στελέχη και υπουργούς. Με τα πρώτα -τα κομματικά στελέχη- δεν τα πάει και τόσο καλά.
• Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τηρεί δύο… ταχύτητες όπως συμφωνούν και οι βουλευτές.
Για μια μικρή περίοδο ξενίζει η ευγένεια και η καταδεκτικότητά του και όσον αφορά τη συζήτηση και τα αιτήματα για μια μεγάλη περίοδο τον χάνεις. Μάλλον περισσότερα τα παράπονα. Το έχει και το πόστο…
• Ο Ευάγγελος Μπασιάκος κοιτάει να εξυπηρετήσει βουλευτές, αλλά δεν τα καταφέρνει και τόσο, καθώς τα κονδύλια μειώνονται, και οι βουλευτές που έχουν σχέση με τους αγρότες, δεν μπορούν να καθησυχάσουν τους τελευταίους που περιμένουν ματαίως τα υπεσχημένα. Πολλά παράπονα.
• Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι «πάντα βιαστικός» λένε οι συνάδελφοί του και κυρίως οι βουλευτές, που δεν τον βλέπουν και όποτε το θελήσουν!
• Ο Αναστάσης Παπαληγούρας δεν έχει να πει και πολλά λένε οι άσπονδοι συνάδελφοί του. Συνήθως ακούει και μιλάει λίγο. Δεν φαίνεται όμως να ικανοποιούν τους βουλευτές αυτά… που ακούνε…
• Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά βλέπει πολλούς βουλευτές και φαίνεται ότι ικανοποιεί τα αιτήματα αρκετών.
• Ο Μιχάλης Λιάπης έγινε στόχος για ορισμένους κομματικούς, αλλά δεν φαίνεται όμως να έχουν την ίδια γνώμη οι δικοί του. Με τους περισσότερους υπουργούς δεν τα πάει άσχημα παρά τις περί του αντιθέτου φήμες.
• Ο Γιώργος Βουλγαράκης δεν… λέει εύκολα όχι. Είτε διότι… έχει φιλοδοξίες είτε διότι έτσι είναι ο χαρακτήρας του μιλάει με πολλούς και συζητεί με άλλους… τόσους. Καλή στάση, μικρή όμως αποτελεσματικότητα.
• Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει έναν μικρό, δικό του κόσμο να εξυπηρετήσει. Με τους βουλευτές και τους υπουργούς τα πάει περίφημα. Με τον κομματικό μηχανισμό όμως χειρότερα, γιατί το… λιμάνι είναι δύσκολο πράγμα…
• Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαίρει υψηλής δημοφιλίας μεταξύ των υπουργών. Και στα τηλέφωνα βγαίνει στους βουλευτές και δεν σημειώνονται μεγάλα παράπονα. Γενικώς θεωρείται από τους προσηνείς και ευγενικούς. Ό,τι μπορεί κάνει.
• Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος «δεν βρίσκεται και εύκολα». Προφανώς, αφού εκείνοι δεν τον έβρισκαν, είπε να τους βρει αυτός και έτσι συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο των επαφών του με βουλευτές των οποίων τα παράπονα ακούει. Από τους ανθρώπους με κατανόηση ο Ρουσόπουλος κοιτά να ικανοποιήσει τα λογικά και κυρίως τα ανθρώπινα αιτήματα.

Υπάρχουν όμως και δύσκολοι διοικητές οργανισμών. Ο κ. Τάκης Αράπογλου στην Εθνική -πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσον όπως λένε οι βουλευτές για να τον δουν- ενώ ο επικεφαλής του ΟΤΕ, ο κ. Βουρλούμης, σε πολλές περιπτώσεις ξεχνά να απαντήσει ακόμη και σε… υπουργούς της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, όλο το διευθυντικό επιτελείο του ΟΠΑΠ είναι είκοσι τέσσερις ώρες όλο αφτιά και κατανόηση και το ίδιο συμβαίνει και με την πλειονότητα των οργανισμών. Με τους επικεφαλής των περισσότερων οργανισμών πάντως οι βουλευτές έχουν παράπονα, γιατί τους λένε όχι στα αιτήματα των προσλήψεων…


Σχολιάστε εδώ