ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Νέες προαγωγές στον πρεσβευτικό βαθμό… Το ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών προήγαγε, κατ’ απόλυτο εκλογή, έναν… λόχο εννέα ανώτερων διπλωματικών στον βαθμό του πρέσβη (πληρεξούσιο υπουργό Β΄ τάξεως) και ας περισσεύουν ήδη αρκετοί εν ενεργεία πρέσβεις στη κεντρική υπηρεσία…

Προήχθησαν, κατά σειρά, οι Κάρ. Γάδης, Ε. Ζορμπαλάς, Α. Πρώιος, Δ. Άννινος, Γ. Χατζημιχελάκης, Παν. Καλογερόπουλος, Βασ. Κωστής, Γ. Πουκαμισάς και Κων. Μπίτσιος.

Αντικειμενικές και αρκούντως αξιοκρατικές θεωρούνται από τους περισσότερους «κριτές», εντός του νεοκλασικού της Λεωφ. Βασ. Σοφίας, οι τελευταίες πρεσβευτικές προαγωγές. Αποφεύχθηκε, αυτή το φορά τουλάχιστον, το μέγα μπάχαλο που προκάλεσαν, προ μηνών, οι άκρως ευνοιοκρατικές και παρεΐστικες προαγωγές στον ανώτατο βαθμό του πρέσβη (ambassador). Τότε, αποδεδειγμένως κυριάρχησαν άλλα κριτήρια διαπροσωπικών σχέσεων με «άρωμα διαπλοκής»… Πολλοί πιστεύουν ότι η αλλαγή στην κορυφή της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου συνέβαλε σημαντικά στη μεταβολή του όλου κλίματος στο εσωτερικό του υπουργείου και απέτρεψε τον περαιτέρω εξευτελισμό της όλης διαδικασίας προαγωγών με δήθεν «αξιοκρατικά» κριτήρια…

Δεν έλειψε όμως και σε αυτές τις πρεσβευτικές προαγωγές το σκοτεινό παρασκήνιο… Κατεβλήθησαν προσπάθειες, «στο μιλητό» βεβαίως, αλλά σε κυβερνητικό επίπεδο, να προαχθούν σε πρέσβεις νεότεροι και ιδιαίτερα βιαστικοί και φιλόδοξοι διπλωμάτες… Ρόλο άτυπου επόπτη έπαιξε ο νέος γεν. γραμματέας, πρέσβης Χαρ. Ροκανάς, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και πώς, μέχρι σήμερα, μεθοδεύονται οι «αξιοκρατικές» προαγωγές… Αυτή τη φορά λοιπόν επεκράτησε κάποια ισορροπία και αποφεύχθηκαν ακρότητες…

Να «φαγωθεί» εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου, στις τελευταίες πρεσβευτικές προαγωγές, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς… Αποδείχθηκε ότι διέθετε «τσαγανό», αντάξιο ισχυρού φύλου… Κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες, σημειολογικού χαρακτήρα, για αυτές τις προαγωγές θα πληροφορηθείτε από σχετικό σχόλιό μας, προσεχώς.

Στους νεοπροαχθέντες πρέσβεις, έστω και πλασαρισμένος τελευταίος, ο Κων. Μπίτσος, υιος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημ. Μπίτσιου, στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, του αποκαλούμενου και εθνάρχη από τους «γαλάζιους». Και ο νεότερος Μπίτσιος υπηρετεί στο διπλωματικό γραφείο του νυν πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή… Άντε μετά να πείσεις τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς διπλωματικούς ότι δεν υπάρχουν πολιτικά και διπλωματικά «τζάκια»… Μου θυμίζουν, ως επιβεβαιώνουν, ότι ο νεότερος Μπίτσιος έχει υπηρετήσει, μέχρι σήμερα, μόνο εντός… Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λονδίνο, Βρυξέλλες). Με τόση λοιπόν εμπειρία και μετά την πρόσφατη πρεσβευτοποίηση, θα μπορούσε και αυτός να υπηρετήσει σε Αφρική, Ασία και Καύκασο… για να μην αισθάνονται, οι ομοιόβαθμοι συνάδελφοί του, ότι είναι θεωρητικά όλοι ίσοι, αλλά μερικοί μονίμως υπηρετούν σε καλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κληρονομικώ δικαιώματι…

Τα κατάφερε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών, και με τον νέο προϋπολογισμό για το έτος 2006 πήρε αυξημένο κονδύλι δαπανών 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με την εκκρεμότητα, μόνιμη πλέον εδώ και 10ετίες, των εθνικών μας θεμάτων όλο και… τσιμπολογούν σημαντικά ποσά οι διπλωμάτες για ποικιλώνυμες διπλωματικές δράσεις και, βεβαίως, για… δεξιώσεις και πολιτιστικές φιέστες. Μερικές, δε, από τις αποκαλούμενες, συνθηματικά, «απόρρητες δαπάνες», ξοδεύονται ανεξέλεγκτα και λογαριασμός, βεβαίως, δεν δίνεται… Κάποιες σκέψεις να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός από… μηδενική βάση και να επανεξεταστούν όλες οι δαπάνες, εάν είναι «απαραίτητες», παρέμειναν τελικά απλές σκέψεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα… Έτσι, έπαψαν διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες και λοιποί «ενδιαφερόμενοι» να βλέπουν εφιάλτες…

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των διπλωματικών (πρέσβεων) έως το 65ο έτος κατέθεσε, ως τροπολογία, στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οργανικού νόμου του υπουργείου Εξωτερικών… Ορθή η ρύθμιση και από καιρού αναμενόμενη… Βέβαιο είναι ότι η καινοτομία αυτή θα προκαλέσει αντιδράσεις, ενδοσυντεχνιακές, κυρίως από τη νεότερη γενιά των διπλωματικών… Μια ζωή αδημονούν, αγχώνονται και αγωνίζονται να προαχθούν στον πρεσβευτικό βαθμό, και τώρα τους διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν μεν και αυτοί πρέσβεις, αλλά λιγουλάκι αργότερα… Οφέλη, βεβαίως, πολλά θα έχουν και οι νεότεροι διπλωματικοί από την παράταση του χρόνου παραμονής τους στην ενεργό υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση τουλάχιστον του 65ου έτους της ηλικίας. Άμεση όμως προτεραιότητά τους, όπως ακούγεται στους διαδρόμους του υπουργείου, είναι να αποκτήσουν, το συντομότερο δυνατόν, τον επίζηλο τίτλο του πρέσβη… Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν «λεπτομέρειες»…

Βεβαίως, την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης την επέβαλαν τα… αυξανόμενα ελλείμματα στους ασφαλιστικούς φορείς που καλύπτουν και τους διπλωματικούς. Με τη σημερινή τάση… μακροημέρευσης των απόμαχων πρέσβεων, υπάρχει το ενδεχόμενο οι μελλοντικές συντάξεις υψηλόβαθμων διπλωματικών και είναι μικρότερες από τις αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου ακόλουθου πρεσβείας… Πριν πεινάσουν, λοιπόν, τρέχουν για να προλάβουν… Μου θυμίζουν ότι και ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, ανήκει μεν στην κατηγορία των απόμαχων διπλωματικών, αλλά σε πλήρη ενέργεια, και γνωρίζει κάθε μήνα πώς… τετραγωνίζουν τον κύκλο, μισθολογικά, οι πρώην συνάδελφοί του…

Όπως έφυγε… επέστρεψε, από Πρίστινα και Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Δεδομένες και γνωστές οι θέσεις των συνομιλητών του για το πώς βλέπουν, ή μάλλον πώς… οραματίζονται, ιδίως οι αλβανοί κοσοβάροι, το τελικό καθεστώς του Κοσόβου… Πάντως, η «αποστολή εξετελέσθη», κάναμε πάλι το καθήκον μας απέναντι την υπερατλαντική μας φίλη και «στρατηγικό εταίρο», είπαμε ό,τι μας είπαν να πούμε… Και ας μην ταυτίζονται με τις πάγιες θέσεις και «αρχές» μας… Τελευταίως είναι πολύ της μόδας να είσαι «ρεαλιστής»… Τον Έλληνα υπουργό συνόδευαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Ρουμανίας, τιμητικά, ως διακοσμητικές «γλάστρες» (οι ίδιοι μπορεί να μην το αντιλήφθηκαν…) και το γεγονός αυτό μας έκανε «εθνικά υπερήφανους» και μας έδωσε μάλιστα… πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, όπως το ερμήνευσαν τα κατευθυνόμενα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια»… Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών δεν συμμετείχε στην αποστολή, είχε πολύ σημαντικότερο θέμα να αντιμετωπίσει, όχι βεβαίως πώς να ενταχθεί, το συντομότερο, η Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, αλλά πώς να γίνει… πλήρως υποτελής η χώρα του στις ΗΠΑ… Έμεινε λοιπόν στο Βουκουρέστι να υπογράψει συμφωνία εγκαθίδρυσης… τεσσάρων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Ρουμανία (μία βάση φαίνεται δεν θα ήταν αρκετή να προσγειώνονται τα αεροσκάφη της CIA με ύποπτους «τρομοκράτες»…). «Ιστορική», χαρακτήρισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τη συμφωνία για τις βάσεις, επιπλέον έπεισε την «ανεξάρτητη» ρουμανική κυβέρνηση να στείλει και άλλους «εθελοντές» στρατιώτες στο… Αφγανιστάν και στο Ιράκ για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών… Τέτοια βλέπουν μερικοί ρουμάνοι διπλωμάτες «παλιάς σχολής» και θυμούνται με νοσταλγία τον… Τσαουσέσκου, ο οποίος, παρά τα μύρια αμαρτήματά του, τους έδινε την ψευδαίσθηση ότι η χώρα τους είναι ανεξάρτητη…

Συναντήθηκαν προ ημερών στην Αθήνα, σαν «παλιόφιλοι», να τα πουν, να «διαπραγματευθούν» και να παζαρέψουν κάτι «πολύτιμο» για… 32η φορά, οι αθεόφοβοι… Όπως πάντα, διαπίστωσαν, σχεδόν αμέσως, ότι δεν επήλθε καμία αλλαγή στις αρχικές τους θέσεις και προθέσεις… οπότε άρχισαν τα ανέκδοτα και τα «οικογενειακά τους»… Πώς περνάς στο Λονδίνο, εσύ πώς περνάς στην Άγκυρα, σου λείπει καθόλου η Αθήνα, ο φίλος σου ο Κων. Μητσοτάκης; Αλληενημερώθηκαν και για το ποιος πρέσβης πήγε σε ποια πρεσβεία και ποιον είχε «μέσο» για να την καπαρώσει, είπαν και άλλα ενδοδιπλωματικά που θα τα μάθουμε στα απομνημονεύματά τους…. Πρόκειται για τις διαβόητες ελληνοτουρκικές «διερευνητικές συνομιλίες», εμπιστευτικής φύσεως, που συνεχίζονται εδώ και επτά χρόνια, από το 1999. Πρωταγωνιστούν, τα τελευταία χρόνια, ο έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Αν. Σκοπελίτης και ο τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Αλί Τουιγκάν. Σε αυτές τις διερευνητικές συνομιλίες, φαεινή ιδέα του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιωργάκη Παπανδρέου, η τουρκική πλευρά έβαλε αμέσως πάνω στο τραπέζι όλα τα χαρτιά της με τα επιμέρους «θέματα» και «γκρίζες ζώνες». Εμείς κρατήσαμε μόνο ένα χαρτάκι που έγραφε «υφαλοκρηπίδα», και από τότε ο ιδιότυπος αυτός διάλογος κωφών συνεχίζεται, με πρόγευμα εργασίας, για να συνεχίζουν τα ανέκδοτα σε στύλ… ποιανού είναι, βρε γυναίκα, το… Αιγαίο… Το γιατί, βεβαίως, χαρακτηρίστηκε ο ελληνοτουρκικός αυτός διάλογος «άκρως εμπιστευτικός», είναι να μη μάθουμε, οι περισσότεροι Έλληνες, τι μας ζητούν οι γείτονες και «κουμπάροι» (σε… βραχονησίδες, νησάκια και ναυτικά μίλια) στο Αιγαίο και πάθουμε καμιά συγκοπή…

Κανείς δεν τον ρώτησε, μέχρι σήμερα, πώς μπορούν να αναβαθμιστούν οι σχέσεις μας με αυτήν την τεράστια χώρα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας… Τώρα αιφνιδίως τον θυμήθηκαν και το μόνο που τον ρωτούν πώς ήταν… ο γάμος της Αθηνάς Ωνάση με τον βραζιλιάνο δεινότατο αναβάτη… Σε πολύ κλειστό κύκλο ο γάμος στο Σάο Πάολο, από τους ελάχιστους Έλληνες καλεσμένους ο πρέσβης μας στη Βραζιλία, Αντ. Νικολαΐδης. Βέβαιο είναι ότι εάν γράψει, εμπιστευτικά, για τη γαμήλια δεξίωση και το νυφικό, θα το διαβάσουν με ενδιαφέρον και φθόνο οι περισσότεροι συνάδελφοί του στο υπουργείο… Για τα άλλα, όμως, σοβαρά θέματα που τους γράφει, πάνε κατευθείαν αρχείο… Πάνω από 10ετία έχει να πατήσει ελληνική υψηλόβαθμη αποστολή σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, σε διμερή επίσημη επίσκεψη… Οι Τούρκοι, όμως, αλωνίζουν…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ