Τον έκαψαν τα πετρέλαια!

Η υπόθεση Χρηστίδη ήταν το άλλοθι που έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού σε όλους αυτούς, οι οποίοι από το διαπλεκόμενο παρασκήνιο μεθόδευαν την αποπομπή Ρεγκούζα, γιατί… είναι πολλά τα λεφτά. Μιλάμε για δισεκατομμύρια!
Έτσι η παρουσία -απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση- του υφυπουργού στην εκδήλωση του ιδιοκτήτη των τσοντοκάναλων αξιοποιήθηκε για την «τελική λύση» με την κατάλληλη προβολή, την ίδια ώρα μάλιστα που άλλοι πολιτικοί (βουλευτές του ΠΑΣΟΚ), δήμαρχοι και γενικώς δημόσια πρόσωπα, που επίσης παρήλασαν από τις εκδηλώσεις Χρηστίδη, είτε… βγήκαν από την εικόνα είτε «αθωώθηκαν» είτε καλύφθηκαν…
Και με την αποπομπή Ρεγκούζα είν’ αλήθεια πως πολλοί βολεύτηκαν. Και πρώτα πρώτα οι λαθρέμποροι πετρελαίου! Μιλάμε δηλαδή για ολόκληρη μαφία που διακινεί παράνομα καύσιμα αξίας πάρα πολλών δισεκατομμυρίων.

Τι είχε προηγηθεί; Ο Αδάμ Ρεγκούζας ετοίμαζε μεθοδικά μηχανισμό ελέγχου της διακίνησης πετρελαίου με στόχο να χτυπηθεί η τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή στη διακίνηση πετρελαιοειδών, όχι μόνο θέρμανσης αλλά και ναυτιλιακού.
Είχε μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, καταλήξει σε ένα σύστημα πρωτοποριακό, ασφαλές και άρα επικίνδυνο για τους λαθρέμπορους. Συγκεκριμένα, σε ένα δορυφορικό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο μπορεί να εντοπίσει τα πάντα που σχετίζονται με τη διακίνηση πετρελαιοειδών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σύστημα θα κόστιζε γύρω στα 130 εκατομμύρια ευρώ, η μελέτη και η εγκατάσταση συνολικά.
Και εδώ ερχόμαστε στα… κρίσιμα και ευαίσθητα. Ορισμένοι «ενδιαφερόμενοι» (εφοπλιστές κυρίως) που είχαν ενημερωθεί για όσα ετοίμαζε το υπουργείο Οικονομίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου είχαν κατ’ αρχάς συμφωνήσει. Αλλά υπήρχαν σοβαρές και μεγάλες αντιδράσεις από άλλους επίσης «ενδιαφερόμενους», εμπλεκόμενους μάλιστα και με τα ΜΜΕ…

Επειδή λοιπόν είχαν επιταχυνθεί και οι διαδικασίες μελέτης και εγκατάστασης του συστήματος, μπήκαν μπροστά τα μεγάλα μέσα… Υπονόμευση του αρμόδιου υφυπουργού μέχρι την εκπαραθύρωσή του.
Έτσι κάποιοι θυμήθηκαν τι είχε πει πριν από… τέσσερις μήνες ο Ρεγκούζας στο συνέδριο των τελωνειακών, αν και το γνώριζαν από τότε που το είπε και τότε ουδόλως ευαισθητοποιήθηκαν.

Δημιουργήθηκε, λοιπόν, το κατάλληλο αρνητικό κλίμα για τον υφυπουργό. Αλλά ο Καραμανλής δεν τον απομάκρυνε παρά το μπαράζ ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων από διαπλεκόμενα ΜΜΕ.΅Ώσπου ήρθε η… μαγική εικόνα του Ρεγκούζα να χαριεντίζεται με τον «άρχοντα των ορέων» και της τσόντας Χρηστίδη. Πλασαρίστηκε με τυμπανοκρουσίες και προβλήθηκε θριαμβικά. Και με το κλίμα που είχε ήδη δημιουργηθεί, ο Ρεγκούζας δεν μπορούσε με τίποτα να σωθεί…
Σημειώνεται πως και στην κυβέρνηση δεν υπήρχε ενιαία άποψη για το προτεινόμενο από τον (τότε) υφυπουργό σχέδιο καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη συμφωνούσαν. Κάποια άλλα, όμως, είχαν ενστάσεις. Και μεταξύ των ενστάσεων ήταν και το πώς και πού θα διοχετεύονταν τα 130 εκατομμύρια ευρώ…
Είχε συζητηθεί επίσης και η εναλλακτική λύση της υποχρεωτικής εγκατάστασης ταμειακής μηχανής στα βενζινάδικα και στους άλλους χώρους διακίνησης πετρελαιοειδών, που θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει τη λαθρεμπορία. Θα ήταν μια λύση. Αλλά προσέκρουσε στην οξύτατη αντίδραση των βενζινοπωλών που το θεώρησαν «casus belli»!

Έτσι κάνανε και σε αυτό πίσω…


Σχολιάστε εδώ