Στον… αέρα το φθηνό Ίντερνετ

Παρά το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελείται στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, η χώρα παρακολουθεί από απόσταση την ανάπτυξη του κυβερνοχώρου που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά (υπηρεσιών, αγαθών, ιδεών) που στήθηκε ποτέ. Σήμερα η Ελλάδα ως χώρα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις προσβασιμότητας, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, διότι ακόμα δεν έχει διαμορφώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση αυτού του κλάδου της οικονομίας.

Ταυτόχρονα πολλοί καταρτισμένοι νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, απασχολούνται σε εργασίες, όπου αξιοποιούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων που απέκτησαν στα πανεπιστήμια και ως εκ τούτου είναι και υποαμειβόμενοι. Αυτό έχει ως συνέπεια να αφήνει, αλυσιδωτά, άνεργους τους απόφοιτους ΤΕΙ και κολεγίων που όμως σε άλλες χώρες, όπου η ανάπτυξη συντρέχει των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων, θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε θέσεις ανάλογες και των δικών τους ειδικοτήτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανεργία στους πάσης φύσεως τεχνολογικούς κλάδους δεν οφείλεται στην ανεπάρκεια της ανώτερης και ανώτατης παιδείας αλλά στην αδυναμία ανάπτυξης της σχετικής σε κάθε κλάδο αγοράς. Το Ίντερνετ ασφαλώς δεν είναι ολόκληρη η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς Ίντερνετ θα χρειαστεί χρόνο. Ωστόσο, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, σε έναν χώρο που οι νέοι έχουν δείξει να συμπαθούν και να γνωρίζουν.

Πέτρος Σιέγκας
Φοιτητής ΕΜΠ


Σχολιάστε εδώ