ο Δαίμονας των δημαρχείων

Μαθαίνω ότι το πρόγραμμα με τους σχολικούς τροχονόμους πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. Ήταν μια προσπάθεια που είχε βάλει μια τάξη ασφάλειας έξω από τα σχολεία, τουλάχιστον ως προς την οδική συμπεριφορά των οδηγών. Ήδη αρκετοί δήμοι το έχουν σταματήσει αφού δεν υπάρχουν λεφτά για τους τροχονόμους-δημότες και προσπαθούν να το εφαρμόσουν με εθελοντές γονείς. Όχι ότι έπαιρναν ως αμοιβή καμιά τεράστια περιουσία, αλλά ήταν κι αυτό ένα βοήθημα. Τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσει και το πρόγραμμα με τους σχολικούς φύλακες.

Κρίμα που δεν ήμουν εκεί να το χαρώ! Το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας γνώρισε ίσως τη χειρότερή του μέρα. Οι Ιωσηφίδης, Ρασσιάς και Δούσης έσπασαν με τις γροθιές τους το τραπέζι συνεδριάσεων! Αιτία ήταν η συζήτηση για το σφράγισμα του λούνα παρκ «Αηδονάκια» που λειτουργεί στην περιοχή. Από το 2002 η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια. Αναβολή στην αναβολή, επιτέλους το θέμα τέθηκε προς συζήτηση. Ο Ιωσηφίδης ήταν υπέρμαχος να μην κλείσει. Ούτε δικό του να ήταν. Ο δημοτικός σύμβουλος Δούσης, που είναι και πρόεδρος της επιτροπής για την αδειοδότηση των καταστημάτων, επέμενε για τη σφράγιση. Η κουβέντα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μπήκε στη μέση και ο Ρασσιάς υπερασπιζόμενος τη θέση του Δούση και έγινε της… Αναστάσεως! Ακούστηκαν πολλά για συμφέροντα και συμφωνίες… κάτω από το τραπέζι. Τι αληθεύει και τι όχι, ο Θεός και η ψυχή τους. Τελικά, μετά από τρεις ώρες… μπουνοβρισοκαβγά, το συμβούλιο ψήφισε τη σφράγιση του λούνα παρκ. Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!

Μου έστειλαν τα συντρόφια από το νησί της Ζακύνθου ένα πασαπόρτο που είναι σκέτη «φωτιά» για τον φίλτατο δήμαρχο του νησιού Άκη Τσαγκαρόπουλο. Μου λένε, λοιπόν, ότι ο δήμος προσπάθησε να πάρει δάνειο 700.000 ευρώ… εν κρυπτώ από το δημοτικό συμβούλιο. Τα συντρόφια της αντιπολίτευσης το πήραν χαμπάρι την τελευταία στιγμή. Το θέμα μπήκε έκτακτο σε ένα δημοτικό συμβούλιο κατά τις δύο τα ξημερώματα και ενώ είχε αποχωρήσει η μειοψηφία. Τελικά το όλο ζήτημα έχει σταματήσει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ύστερα από προσφυγή που έκαναν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. Εξαιτίας αυτής της πληροφορίας ρώτησα κάτι παραπάνω και, δυστυχώς, έμαθα δυσάρεστα πράγματα για το νησί του εθνικού μας ποιητή. Εδώ και μήνες έχει ανάψει κόκκινο λαμπάκι. Το δώρο των Χριστουγέννων ζήτημα είναι εάν το πληρώσει στους εργαζόμενους. Χρωστάει χρήματα σε όλους τους προμηθευτές του νησιού. Κανένας πλέον δεν δέχεται να χορηγήσει υλικά ή υπηρεσίες στον δήμο. Περιμένω να δω όλα αυτά πώς θα «μεταφραστούν» στις επικείμενες εκλογές.

Είχα γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για τη δράση του παρακράτους στην Καλλιθέα, όπου κάποιοι φρόντισαν να εκθέσουν τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Βασίλη Ηλιάκη, δημοσιεύοντας την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού! Έβγαλαν φωτοτυπίες την καρτέλα και τη μοίραζαν στο δημοτικό συμβούλιο. Επειδή πράγματι το ποσό στον λογαριασμό είναι… αρκετά υψηλό, άφηναν και υπονοούμενα για το πόθεν. Είχα γράψει τότε, το λέω ξανά, επειδή τον γνωρίζω τον Βασίλειο, πρόκειται για έντιμο άνθρωπο. Ένας δημόσιος υπάλληλος που αγωνίζεται για το μεροκάματο. Μιλώντας με ανθρώπους του οικογενειακού του περιβάλλοντος, μου λένε ότι τα χρήματα που φαίνονται στον λογαριασμό είναι από δύο καταναλωτικά δάνεια που πήρε ο ίδιος και από ένα δάνειο που του έκανε η σύντροφός του προκειμένου όλα τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για αγορά οικοπέδου. Ήδη, όπως μαθαίνω, τις επόμενες ημέρες ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ηλιάκης καταθέτει αγωγή και μήνυση κατά του υποκαταστήματος που είναι υπεύθυνο για τη διαρροή των τραπεζικών του λογαριασμών.

Άλλο πάλι και αυτό. Ποιος είναι ο κύριος Αργύρης; Τι άλλο μας περιμένει να μάθουμε για τον πολύπαθο δήμο της Αγίας Βαρβάρας; Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ο κώδικας λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας, που ανανεώθηκε και πρόσφατα, προβλέπει ότι πρέπει να τοποθετηθεί ένας προϊστάμενος ως επικεφαλής. Αυτός θα είναι ή εκ των δημοτικών αστυνομικών ή κάποιος από τη διοίκηση του δήμου. Εδώ, όμως, συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο. Ένας ιδιώτης, που παρουσιάζεται ως μετακλητός συνεργάτης του αγαπημένου και φίλτατου δημάρχου Μίχου, έχει στρογγυλοκαθίσει σε ένα γραφείο εκεί όπου στεγάζεται η Δημοτική Αστυνομία και κάνει κουμάντο επί παντός επιστητού. Βάζει υπογραφές, ακυρώνει κλήσεις, δίνει εντολές και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι φαίνονται, αφού ο εν λόγω, συμπαθής κατά τ’ άλλα, πρώην αστυνομικός κύριος Αργύρης διαβάζει έγγραφα που σε καμία περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να κάνει. Κάθε διευκρίνιση ή άλλη άποψη, δεκτή.

Χωρίς ρεύμα είναι η δημοτική επιχείρηση Αμαλιάδας στην όμορφη Ηλεία. Η ΔΕΗ, λόγω οφειλών της εταιρείας, έκοψε το ρεύμα της περιοχής και απ’ ό,τι φαίνεται, εάν δεν καταβληθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις, δεν βλέπω… φως.

Ανάθεμα την ώρα που ξεκίνησα να πάω να παρακολουθήσω μια συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μενιδίου. Χωράφια, άσφαλτος και πεζοδρόμια ήταν το ίδιο πράγμα. Να φανταστείτε ότι είχε βρέξει πριν από δύο ημέρες. Βουλωμένα τα πάντα. Αναρωτιόμουν εάν το αμάξι πηγαίνει στον δρόμο ή έχει μπει σε κανένα χωράφι και όπου να ‘ναι θα συναντήσω τους… καλικάντζαρους στον άλλο κόσμο. Τοπάρχα μου, άνθρωποι ζουν στην πόλη. Δεν ζουν γοργόνες.

Τέτοια οργάνωση σε εκδήλωση δημοτικής παράταξης δεν έχω ξαναδεί. Στη Γλυφάδα έχει δημιουργηθεί εδώ και έναν χρόνο η δημοτική παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που με επικεφαλής την Αθηνά Λυγνού πρόκειται να πάρει μέρος στις εκλογές τον επόμενο Οκτώβριο. Έκανε, λοιπόν, το πρώτο συνέδριό της για να αποφασιστούν οι βασικές αρχές του καταστατικού της.
Η πιο πρωτοποριακή ιδέα ήταν ότι η ανακήρυξη των υποψηφίων συμβούλων θα είναι αποτέλεσμα ψηφοφορίας των μελών του συνεδρίου, τουλάχιστον κατά το 50% του ψηφοδελτίου, όπως επίσης και η ανάδειξη του εκάστοτε υποψηφίου δημάρχου. Καλή επιτυχία, λοιπόν, συντρόφια!

«Χοντραίνει» το παιχνίδι της προεκλογικής κόντρας ο υποψήφιος δήμαρχος Βούλας Γεράσιμος Αποστολάτος. Με μια ανακοίνωση, που έχει σαφέστατα υπονοούμενα για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, κάλεσε τον νυν τοπάρχη Γιώργο Μάντεση σε δημόσιο διάλογο στην πλατεία της πόλης. Κάτι σαν μονομαχία δηλαδή, κάτω από το μεγάλο δέντρο, που έκαναν ο καλός και ο κακός στα γουέστερν! Πέρα από το αστείο, το σοβαρό είναι ότι ο Αποστολάτος είναι ο πνευματικός και πολιτικός μέντορας του Μάντεση. Η αγωνία μας κορυφώνεται για να μάθουμε εάν ο μαθητής έγινε καλύτερος από τον δάσκαλο.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση ακόμα για τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια που φαίνεται, με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ, να έχει πληρώσει η δημοτική επιχείρηση του δήμου Κρωπίας, όπως επίσης και η ΤΕΔΚΝΑ. Για ανύπαρκτες εργασίες, λέει το ΣΔΟΕ, πληρώθηκαν από τον δήμο Κρωπίας είκοσι πέντε εκατομμύρια. Αγαπημένε τοπάρχη Αθανασόπουλε, ποιος εισέπραξε τα λεφτά; Ποιος τα έδωσε; Η σιωπή δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Εδώ μιλάμε για «πακετάκια» που… έκαναν φτερά. Έτσι λέει το ΣΔΟΕ. Εσύ δεν ξέρω τι λες.

Αυτή, μάλιστα, είναι μάντρα, να τη βλέπεις να τη χαίρεσαι. Αφού το ξενοδοχείο «Καστέλλο» στη Βουλιαγμένη διαπίστωσε ότι η διοίκηση του δήμου είναι πολύ ανεκτική, αποφάσισε να περιφράξει την παραλία με μάντρα. Δεν κοροϊδεύω καθόλου. Περβάζια, σίδερα, μπετόν και τα λοιπά. Μια μάντρα περίπου χίλια μέτρα, έχει κλείσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αμμουδιάς. Το θέμα πήγε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά είναι περιττό να σας πω τι έγινε. Ο δημαρχάρας ή «αυτοκράτορας» της πόλης, Γρηγόρης Κασιδόκωστας, απάντησε με το γνωστό ύφος του: «Σημειώνω τις παρατηρήσεις σας, κύριοι συνάδελφοι, και θα τις ελέγξω». Καταλάβατε, δηλαδή, τι θα γίνει. Όσο έλεγξε και τις καντίνες στο Καβούρι που έχουν μετατραπεί σε νυχτερινά κέντρα… χωρίς τουαλέτες. Γεια σου, Γρηγόριε! Αφού μπορείς και τους καταφέρνεις όλους, εγώ μαζί σου είμαι. Προχώρα και γκρέμισέ τα όλα! Σιγά τώρα μην αφήσουμε παραλία να κάνει και ο… λαουτζίκος μπάνια. Να πάει στην μπανιέρα του. Άκου εκεί.
Τις ημέρες που μας πέρασαν έγιναν σε όλους τους δήμους αυξήσεις δημοτικών τελών. Ρωτήστε πόσο έγινε στην πόλη σας. Με τους λογαριασμούς δεν θα βγάλετε άκρη.

Δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση γύρω από το νεκροταφείο Περιστερίου είναι επιεικώς απαράδεκτη. Οι πρόχειρες κατασκευές που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συνάφεια με τον… εξαποδώ (μαρμαράδικα, ανθοπωλεία κ.λπ.) δίνουν την εικόνα τριτοκοσμικής επαρχιακής πόλης της Νοτίου Αφρικής. Μάλλον κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Θέλετε ονόματα; Δυστυχώς, η ίδια κατάσταση επικρατεί και εντός του κοιμητηρίου. Ο χώρος όπου πλένονται τα καντήλια και οι οστεοθήκες είναι απλησίαστες από ανθρώπινο ον. Κι όμως εκεί εργάζονται άνθρωποι που μετά πάνε στο σπίτι τους, κουβαλώντας εκατομμύρια μικρόβια μαζί τους. Ποιος φταίει, ρε παιδιά;

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί το Θέατρο Γραμμών στην Παλιά Κοκκινιά. Απίστευτη κατάσταση. Σκουριασμένα καθίσματα και γκρεμισμένα αποδυτήρια είναι αυτό που αντικρίζει ο καθένας μόλις πάει εκεί. Περιττό να σας πω ότι το βράδυ δεν τολμά άνθρωπος να περάσει από εκεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Η πρόεδρος του Δ΄ Διαμερίσματος, Αγγελική Γρεβενίτου, μου λένε ότι κάνει φιλότιμη προσπάθεια να εξασφαλίσει χρήματα από τον δήμο για την ανακατασκευή του, αλλά βρίσκει παντού πόρτες κλειστές. Σπάστε τες, κυρία Αγγελική μου. Μόνο έτσι γίνεται δουλειά.

Με γκρίνιες και διαφωνίες, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2006 στον δήμο Κορυδαλλού. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Χρυσάγης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εικονική πραγματικότητα». Εδώ που τα λέμε, δεν έχει άδικο. Αυτό συμβαίνει με όλους τους προϋπολογισμούς, σε όλους τους δήμους. Τουλάχιστον, όμως, στον Κορυδαλλό κάτι έχει γίνει. Υπάρχει έργο. Το παραμύθι με την απομάκρυνση των φυλακών αν σταματούσε, όλα θα ήταν καλύτερα.

Αποτελεί είδηση, γι’ αυτό πρέπει να το μάθετε. Ούτε μία δραχμή ή μάλλον ένα ευρώ δεν έχει πάρει δάνειο ο δήμος Δραπετσώνας τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δήμαρχος Γιώργος Αραβιάδης, νεοεκλεγείς τοπάρχης, έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Πώς μπόρεσε μόνο αυτός ξέρει.

Έχασε τη μάχη με τον θάνατο ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Χαλάνδρι Γρηγόρης Γυφτόπουλος. Ο φίλος Γρηγόρης ήταν ένας αξιοπρεπής και έντιμος πολίτης που αγωνιούσε για μια καλύτερη μέρα στην πόλη όπου μεγάλωσε και έκανε την οικογένειά του. Επί χρόνια διεκδικούσε τον δημαρχιακό θώκο, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Καλό ταξίδι, φίλε μου… Θα μου λείψει η παρέα σου…

Αν αληθεύουν αυτά που ακούγονται για την «πολιτική συμφωνία» που έχει κάνει ο Χρήστος Παππούς ως υποψήφιος δήμαρχος στα Άνω Λιόσια με τη σημερινή διοίκηση του δήμου, είναι βέβαιο ότι έβαλε μόνιμα τη σφραγίδα του στη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ποια είναι η συμφωνία; Άμα βγει, όλα κουκούλωμα! Χρήστο, είναι αλήθεια;

Ο χρόνος πέρασε και ο προϋπολογισμός του δήμου Αχαρνών για το 2006 δεν έχει καταρτισθεί ακόμη. Η αδυναμία αυτή είναι προφανώς δείγμα του οικονομικού αδιεξόδου του δήμου εξαιτίας του υπερδανεισμού και της αφύσικης διόγκωσης των δαπανών προσωπικού. Τυπικά βρισκόμαστε μπροστά σε παράβαση καθήκοντος κάποιων υπευθύνων, αφού σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα ο προϋπολογισμός θα έπρεπε ήδη να έχει ψηφισθεί, τον Νοέμβριο. Όμως αυτή η αμέλεια και η απόκλιση από τη νομιμότητα έχει επιπτώσεις αρνητικές στην πόλη και την ποιότητα ζωής των δημοτών για το επόμενο έτος. Το θέμα είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό, όπως τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία ΑΧΑΡΝΕΣ 2002», Τάκης Παπανίκας.

Επιμένει ο Βασίλης Τράπαλης. Επικεφαλής του Συνδυασμού «Νίκαια, ανθρώπινη πόλη», θα διεκδικήσει την επιστροφή του στο δημαρχείο, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Και φυσικά στο κουίζ του περασμένου φύλλου μας δεν εννοούσαμε τον φίλο δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκη. Μακάρι να είχε βίλα, γιατί κάποια Σαββατοκύριακα θα με φιλοξενούσε και μένα…

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Κάθε Κυριακή μάς επιβραβεύετε και πιο πολύ. Σας ευχαριστώ.


Σχολιάστε εδώ