Ναι στις αλλαγές, κατόπιν συμφωνίας
Η κεντρική πολιτική θέση του κ. Παπανδρέου προκάλεσε την αντίδραση των «αντιπολιτευόμενων» συνδικαλιστών Αλ. Καλύβη, Κώστα Πουπάκη, Ηλ. Βρεττάκου και του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ ότι η αντίθεση με τη ΝΔ κυρίως στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αφορά όχι το πολιτικό περιεχόμενο αλλά τη διαδικασία που τηρήθηκε στην κατάρτισή του προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή. Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τη συνδικαλιστική ηγεσία του τόπου και στη διάρκειά της, όπως εξελίχθηκε η συζήτηση, προέκυψαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία:
1) Στον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων και αξίωσης των συνδικαλιστών να διευκρινιστούν με σαφήνεια οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής, οι απαντήσεις έρχονταν από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και ακολουθούσε μια σύντομη και γενική απάντηση του Γ. Παπανδρέου.
2) Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Χρ. Πολυζωγόπουλος και Σπ. Παπασπύρος αντιστοίχως, αφού ανέλυσαν τα προβλήματα και τις λύσεις που υπάρχουν σύμφωνα με τις θέσεις των συνδικάτων, στις επίσημες δηλώσεις τους διαφοροποιήθηκαν όταν ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις απαντήσεις, ενώ ο κ. Παπασπύρος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει με κινηματική λογική, τονίζοντας πως απαιτείται ριζοσπαστισμός και επαναδιατύπωση θέσεων.
3) Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις η υψηλότατου επιπέδου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ φάνηκε διά στόματος Βενιζέλου να «αποκηρύσσει» πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:
– Η περιβόητη θέση για «απασχολησιμότητα», που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προσπεράστηκε με την απάντηση «το ‘πε ο Σημίτης…» που έλαβε ο ερωτών γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης.
– Για την τετραετή ανασφάλιστη εργασία των νέων, που επίσης εξαγγέλθηκε ως πρωτοποριακή επιλογή, το σχόλιο που υπήρξε ήταν πως «παρανοήθηκε η σημασία της πολιτικής αυτής, και ότι οι εισφορές θα κατετίθεντο στα ταμεία από τον προϋπολογισμό.
Αναπάντητο παρέμεινε το κέρδος της εργοδοσίας από τη ρύθμιση αυτή.
– Ως προς την επισήμανση των συνδικαλιστών Πουπάκη, Καλύβη, Βρεττάκου πως στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ το επίμαχο άρθρο 14, που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, είναι «αντιγραφή» του άρθρου 10 του ν. 2414/96, ο κ. Βενιζέλος χαριτολόγησε, λέγοντας πως η πρόβλεψη για κατάργηση των συμβάσεων ήταν «άπαξ» και προκλήθηκε θυμός και θυμηδία, όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Καλύβης απάντησε ότι, είτε στιγμιαίο είτε διαρκείας, το έγκλημα είναι έγκλημα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου επιχειρούσε «με πραγματική αγωνία» να πείσει ότι υπάρχουν ριζικές πολιτικές διαφωνίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όμως φαίνεται ότι η συνδικαλιστική πλευρά παραμένει επιφυλακτική ως προς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις ΔΕΚΟ, για τις δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., ενώ επεσήμανε και το γεγονός πως αναπάντητο έμεινε το αίτημα για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.
Όπως προαναφέραμε, ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που απαντούσε σε όλες τις τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συνδικαλιστών, ενώ ο κ. Παπανδρέου στο τέλος συνόψισε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει στο σύνολο και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Για άλλη μια φορά διαφώνησε με την απογραφή που έκανε η ΝΔ, κατήγγειλε προσλήψεις «από το ασανσέρ», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες και υποστήριξε ότι πρέπει να ακολουθηθεί εισοδηματική πολιτική που να ενισχύει τους οικονομικά ασθενέστερους. Μετά τη δίωρη συνάντηση ακολούθησαν οι γνωστές δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και των προέδρων κ. Πολυζωγόπουλου και Παπασπύρου.
Στο πλευρό του κ. Παπανδρέου η γραμματέας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η αρμόδια Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου και ο Β. Παπαχρήστος, ενώ ο κ. Βενιζέλος αποχώρησε πριν αρχίσουν οι σχετικές δηλώσεις.