«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Στην κρίσιμη (λόγω προσλήψεων) Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού επικεφαλής θα τεθεί ο Κ. Σταματόπουλος, ενώ στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Γ. Ζωγράφος.

Και οι δύο θεωρούνται πιστοί «γαλάζιοι», με ισχυρές προσβάσεις στον άνθρωπο που «λύνει και δένει» στη Βουλή, δηλαδή τον γενικό γραμματέα Ι. Καραμπατζό, που προεδρεύει στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Για να προληφθούν, μάλιστα, τυχόν εκπλήξεις, στην κενωθείσα θέση του Υπηρεσιακού, νέο μέλος τοποθετήθηκε η νέα γενική διευθύντρια Ελένη Χλίμιντζα, που είναι περισσότερο ελεγχόμενη από την ομόλογό της Ειρήνη Ηλιοπούλου, που αν και έχει πολύ μεγαλύτερη προϋπηρεσία τοποθετήθηκε αναπληρώτρια, επειδή δεν θεωρείται απολύτως πιστή στο νέο «καταγάλαζο» σκηνικό που στήνεται στη Βουλή.

Όπως φαίνεται, όμως, στη Βουλή κανείς δεν πάει χαμένος. Η προσφάτως παραιτηθείσα γενική διευθύντρια Αμαλία Ρούπα, παρά την παχυλότατη σύνταξη με την οποία αποχώρησε, τοποθετήθηκε στο Ίδρυμα της Βουλής, αντικαθιστώντας τον επί προεδρίας Απ. Κακλαμάνη ειδικό γραμματέα Ανδρέα Γιαννόπουλο, που κι αυτός βέβαια δεν θα χαθεί, αφού είναι πλέον υπάλληλος του Κοινοβουλίου.


Ούτε… μισό τοις εκατό δεν δίνει ο Ρουσόπουλος στις εκλογές

«Η πιθανότητα να γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δεν είναι ούτε μισό τοις εκατό». Αυτήν την εκτίμηση έκανε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τις προηγούμενες ημέρες.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, τις διαβεβαιώσεις του Γ. Αλογοσκούφη ότι η οικονομία θα πάει καλά τον επόμενο χρόνο και έτσι, είπε, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει ως το τέλος της τετραετίας τις προεκλογικές της υποσχέσεις σε κοινωνικά αδύναμους, όπως το ΕΚΑΣ και οι αγροτικές συντάξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη την άποψη ότι το κλίμα για το κυβερνών κόμμα θα είχε βελτιωθεί σημαντικά «αν δεν είχε «σκάσει» η υπόθεση Παλαιοκρασσά», η οποία, κατά την άποψή του, χάλασε τον «σχεδιασμό» που είχε γίνει με την ψήφιση, την ερχόμενη εβδομάδα, του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και αμέσως μετά του προϋπολογισμού και θα έδιναν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στο μεταρρυθμιστικό της έργο.

—————*—————
Η κόντρα με τον Κακλαμάνη και η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ

Στο εύλογο ερώτημα αν θα αποκάλυπτε ο υπουργός Επικρατείας ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προέβλεπε και εκλογές, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική.
Πολύ περισσότερο που από τη συνομιλία αυτή προέκυψε και κάτι άλλο ενδιαφέρον: ότι ο υπουργός Επικρατείας συμφώνησε με έναν τουλάχιστον από τους συνομιλητές του που είχε την άποψη ότι «οι πρόωρες εκλογές θα διευκόλυναν και τον Γιώργο Παπανδρέου να φτιάξει το κόμμα που ο ίδιος θέλει».
Τυχαίο ή όχι λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε «καρφώσει» στην Επιτροπή που συζητούσε την επικύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον «βασικό μέτοχο» τον Απ. Κακλαμάνη, που τον αποκάλεσε «νεοαφιχθέντα στην πολιτική», λέγοντάς του: «Επηρεάστηκα από τον πρόεδρό σας που θέλει να δώσει τόπο στα νιάτα και να διώξει όλους εσάς τους παλαιούς»…
Κάνοντας ίσως και την επιθυμία του πραγματικότητα, ο Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι ο Γιώργος έχει περιθώριο να χάσει τις επόμενες εκλογές, χωρίς να αμφισβητηθεί, όπως και ο Κώστας Καραμανλής που έχασε τις εκλογές του 2000».

Με «καπέλα» εισηγητών επιβάλλεται η ανανέωση

«Συμμετοχική δημοκρατία» τέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η ανανέωση προέχει και οι παλαιοί βουλευτές γίνεται προσπάθεια να μπουν σιγά σιγά στο κοινοβουλευτικό περιθώριο.
Έτσι, μπορεί να συνεδριάζουν οι ΚΤΕ πριν από κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται, αλλά η «γραμμή» είναι σαφής: εισηγητές θα ορίζονται μόνο νέοι βουλευτές.
Η αρχή έγινε με τον προϋπολογισμό, ο οποίος, παρά την προσπάθεια που έκανε ο Δ. Γεωργακόπουλος για να οριστεί εκείνος γενικός εισηγητής, αντ’ αυτού επελέγη ο Α. Μακρυπίδης. Αλλά και στα τρία νομοσχέδια που συζητήθηκαν αυτές τις ημέρες στις Επιτροπές και οι τρεις εισηγητές είναι νεοεκλεγέντες.
Με «ντιρεκτίβα» του γραμματέα της ΚΟ Δ. Ρέππα το πιο σημαντικό νομοσχέδιο των ημερών, αυτό για τις ΔΕΚΟ, δόθηκε στον «άνθρωπο του προέδρου» Βαγγέλη Παπαχρήστο. Επίσης στις αμυντικές προμήθειες εισηγητής ο Μάρκος Μπόλαρης και στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ο Θάνος Μωραΐτης.
Επίσης στη συζήτηση που θα γίνει αύριο για τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2005 εισηγήτρια ορίστηκε η Τόνια Αντωνίου (της ανανέωσης κι αυτή…), με κοινοβουλευτική εκπρόσωπο την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

—————*—————

Τζόγος με Παλαιοκρασσά και Ζορμπά από το ΠΑΣΟΚ

Πριν από έναν χρόνο ήταν «συνωμότης πλαστογράφος που έστελνε επιστολές στον… εαυτό του για να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ». Τώρα έγινε κάτι μεταξύ «αρχάγγελου της κάθαρσης» και «αδιαμφισβήτητου εμπειρογνώμονα» περί τα εξοπλιστικά. Μιλάμε για τον τέως Εισαγγελέα Γιώργο Ζορμπά και την υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ανήγαγε σε κορυφαίο ζήτημα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αμυντικές προμήθειες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την προσέλευση στη Βουλή του τέως γενικού γραμματέα Εξοπλισμών. Ξεχνώντας όσα του έσουρναν πέρυσι τέτοιες ημέρες και, κυρίως, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το αίτημά τους ήταν θεσμικά ανεπίτρεπτο -αφού όταν είναι παρών ο υπουργός, τι λόγος υπάρχει για να κληθεί ο υφιστάμενος του- οι «πράσινοι» επέμεναν επί δύο συνεχείς συνεδριάσεις στο αίτημά τους, καταδεικνύοντας έτσι μάλλον την ένδεια πειστικών επιχειρημάτων για να διατυπώσουν έναν σοβαρό αντίλογο.
Εκτός, όμως, από τον κ. Ζορμπά και εκεί όπου τον πάει τώρα η κυβέρνηση, δηλαδή στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, να είναι σίγουρη ότι δεν θα περάσει καλά…- το ΠΑΣΟΚ θέλησε να «ηρωοποιήσει» και τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, τον οποίο μέχρι πρότινος στελέχη του αποκαλούσαν από το βήμα της Βουλής «πολιτικό απατεώνα» και «δικομανή».
Ε, λοιπόν γι’ αυτόν τον, κατά το ΠΑΣΟΚ, «πολιτικό απατεώνα» και «δικομανή», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέβαλε έγγραφο αίτημα για να κληθεί στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ και να πει την άποψή του για το νομοσχέδιο περί των ΔΕΚΟ!
Τζόγος να γίνεται, δηλαδή…

—————*—————

Στο… φουλ οι Επιτροπέςγια τον χριστουγεννιάτικο μποναμά

Ρεκόρ χωρίς προηγούμενο πρέπει να αποτελεί ο αριθμός των συνεδριάσεων που έγιναν αυτήν την εβδομάδα στις Επιτροπές της Βουλής. Ο προγραμματισμός ήταν τόσο σφιχτός που αν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες θα γίνονταν ακόμη περισσότερες συνεδριάσεις, παρʼ όλο που οι υπάλληλοι της Βουλής που δουλεύουν στις Επιτροπές είχαν σηκώσει ψηλά τα χέρια. Όλα αυτά, μάλιστα, έγιναν ενώ τα περισσότερα νομοσχέδια που πέρασαν από τις Επιτροπές αυτές τις ημέρες θα εισαχθούν στην Ολομέλεια μετά τις γιορτές, αφού η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι τη βδομάδα που αρχίζει αύριο και είναι η τελευταία πριν από τον προϋπολογισμό θα ψηφιστούν μόνον αυτά για τις ΔΕΚΟ και το φυσικό αέριο.
Κι αν αναρωτιέστε προς τι αυτή η σπουδή, η απάντηση είναι απλή: Οι συνεδριάσεις είναι αμειβόμενες και οι βουλευτές που συμμετείχαν εξασφάλισαν μια διόλου ευκαταφρόνητη επιπλέον αμοιβή, κάτι σαν χριστουγεννιάτικο μποναμά.

—————*—————

Με την επιταγή του ΔΟΛ κυκλοφορεί ο Μανώλης

Έχουμε ξαναγράψει για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, που όπου βρεθεί και όπου σταθεί διηγείται με καμάρι πώς απέσπασε από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση για δημοσιεύματα εις βάρος του, στα οποία «απάντησε» με αγωγή. Ότι θα κυκλοφορούσε, όμως, έχοντας στην τσέπη του αντίγραφο της επιταγής που εισέπραξε, ειλικρινά δεν τον περιμέναμε. Όπως δεν το περίμεναν και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες, τους οποίους τραπέζωσε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός και στη διάρκεια του φαγητού όλος περηφάνια τούς την έδειχνε.
Η μόνη λογική εξήγηση από όσους είδαν τη φωτοτυπία ήταν ότι ήθελε να δείξει ότι πήρε τα χρήματα από τον ΔΟΛ, παρά τη συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο «Βήμα».


Σχολιάστε εδώ