Ευρωπαϊκό φόρουμ κατά του τζόγου οργανώνει η ΕΟΚ

Σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, όπου υπάρχει Στοίχημα, έχει μπει ο Εισαγγελέας. Στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τσεχία για υποθέσεις στημένων παιχνιδιών.

Στην Ελλάδα η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Διαφημίσεις εταιρειών στοιχηματισμού στα γήπεδα και χορηγοί σε εταιρείες-ομάδες του μπάσκετ! Καζίνο χορηγοί σε ΠΑΕ και ΚΑΕ μετατρέπουν σε κυρίαρχο τον τζόγο στον αθλητισμό. Αλλοιώνεται πλήρως η φυσιογνωμία του. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη αυτή η κατάσταση, ο τζόγος θα διοικήσει τον αθλητισμό. Τον εξαγοράζει. Εξαγοράζει όλο το σύστημα, το μετατρέπει σε όργανό του. Θα το οδηγήσει σε απόλυτη ανυποληψία, όπως έχει οδηγηθεί ο ιππόδρομος. Μου έκανε εντύπωση η επισήμανση του Μητσοτάκη, που δεν έχει σχέση ο άνθρωπος με τον αθλητισμό, αλλά υπογράμμισε πρόσφατα τον κίνδυνο.

Αυτό που γίνεται είναι η εκπόρνευση του αθλητισμού. Η πολιτεία δεν μπορεί να μείνει απαθής με ημίμετρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη θύελλα. Ο ελληνικός αθλητισμός είναι στην υπηρεσία του τζόγου.

Και την κυβέρνηση όπως πάει θα την ορίζει ο τζόγος. Αυτό που απαιτείται από την κοινωνία είναι η ποσοστιαία εκπροσώπηση του αθλητισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες πλήρους διαφάνειας, έλεγχο ουσιαστικό σκοπιμότητας και απόλυτη θωράκιση της αθλητικής παραγωγής. Ο κόσμος δεν θέλει παραγωγή υποπολιτικής ούτε πελατειακές σχέσεις. Θα συγκαλέσω ευρωπαϊκό φόρουμ στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο την κατοχύρωση του αθλητισμού. Το ντόπινγκ και ο τζόγος πρέπει να σταματήσουν. Αν στην Ελλάδα σκοντάψει η κατοχύρωση, θα κινηθούμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επιβάλουμε την αναγκαία θωράκιση. Είναι κοινωνική ανάγκη πλέον».


Παραμύθι

Και ενώ όλοι… τρέχουν για το καλό του ελληνικού αθλητισμού χρόνια τώρα και ενώ γίνεται λόγος, γίνονται διαπιστώσεις για σπατάλες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, παρανομίες, μαύρες τρύπες, δαπάνες χωρίς κανέναν ανταποδοτικό χαρακτήρα, πελατειακές και ψηφοθηρικές σχέσεις. Και ενώ μέσα στο κρατικό μαγαζί του αθλητισμού αντί να ασχοληθούν πώς θα διεκπεραιωθούν προβλήματα και εκκρεμότητες, το κυρίαρχο μέλημα είναι σε πόσες επιτροπές θα μπουν και γιατί ο ένας είναι σε περισσότερες από τον άλλον. Και ποιος θα έχει την εύνοια του Ορφανού, ποιος της κ. Μερώπης και ποιος του Λυκόπουλου. Απροσδιόριστος για τους πολλούς και διαχρονικό ερωτηματικό ο… προσδιορισμός της σκοπιμότητας των αποφάσεων. Και κατά δήλωσή του ο δήμαρχος του Αιγάλεω περιμένει οκτώ μήνες τον Ραμποτά να δει τους χώρους του για τον μαζικό αθλητισμό που ακόμη είναι στον αέρα για φέτος. Και είναι νεοδημοκράτης δήμαρχος ο Καλογερόπουλος. Το… παραμύθι τελειώνει οσονούπω και αγριεύουν τα πράγματα και θα οδηγηθούν στα άκρα. Με δύο εκατομμύρια ευρώ λόγους και αιτίες. Για να μη δουλευόμαστε…

Ματιά

Δηλαδή ο Παπαλάκης έκανε το καθήκον του τώρα που δημοσιοποίησε 250 τόσα ονόματα παραγόντων του ποδοσφαίρου που τον αγνόησαν και δεν κατέθεσαν «πόθεν έσχες», γράφοντας τον νόμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Γιατί η παραπομπή στον αθλητικό δικαστή μέχρι τώρα καταλήγει είτε σε αθώωση είτε σε αναβολή και οι παράγοντες συνεχίζουν να είναι αφεντικά βεβαίως χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Που σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου είναι για τα μάτια του κόσμου και δημιουργία εντυπώσεων. Γιατί και πέρυσι τα ίδια είχαμε, τα ίδια γράφαμε…

Διακριτές διαφορές

Αντίο με αξιοπρέπεια είπε ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας τα… δεύτερα σχεδόν της Ρεάλ. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν προπονητής του Αιολικού Μυτιλήνης (Γ’ Εθνική) Πέτρος Μίχος σχολιάζει και σκιαγραφεί τον αγώνα του γηπέδου Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός «στο πρώτο ημίχρονο είχε το ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο όπως αυτό που παρουσιάζει στην Ελλάδα. Αργός στην ανάπτυξη, με κακές επιστροφές, έλλειψη σκέψης και ταχύτητας στο παιχνίδι του. Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε πιο γρήγορος, πιο αποφασιστικός, ανέβηκε η απόδοση του Τουρέ, η είσοδος του Οκκά δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα της Ρεάλ και ο Μπαμπαγκίντα έδωσε περισσότερη ταχύτητα στον Ολυμπιακό. Έπαιξε ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας και το γρήγορο γκολ του Μπουλούτ που ισοφάρισε. Καθώς και το πείσμα του Ριβάλντο συνέβαλε στην αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας του Ολυμπιακού. Η νίκη και εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν σημαίνει ότι έγινε κανένα… θαύμα. Είναι διακριτές οι διαφορές με τις ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι πολύ πίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλει πολλή δουλειά. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έστειλε μήνυμα με τη στάση του. Απαιτεί κάτι καλύτερο του χρόνου. Η Ρεάλ των πιτσιρικάδων είχε πειθαρχία, ταχύτητα και πολύ καλή ατομική τεχνική. Είχε αξιοπρόσεκτο σύνολο και σοβαρή αγωνιστική παρουσία με 20χρονα παιδιά. Ρομπίνιο, Μπαλμπόα, Άντριαν Μαρτίν, Γκράβεσεν, Ντιόγκο είναι παίκτες που βαδίζουν για τη βασική ενδεκάδα της Ρεάλ. Έχει βάθος η Ρεάλ, υποδομές. Ο Ολυμπιακός πέραν των Καστίγιο και Ντακόλ, που δεν παίζουν κιόλας, τι έχει;».

Νοοτροπία

Έκανε αίσθηση η απλότητα του προέδρου της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ και του θρυλικού «γύπα» των ισπανικών και ευρωπαϊκών γηπέδων Εμίλιο Μπουντραγκένιο που είναι ο αντιπρόεδρος της «βασίλισσας». Ούτε φουσκωτούς είχαν οι άνθρωποι για συνοδεία ούτε απλησίαστοι ήταν ούτε βεντέτες το έπαιζαν. Και γιατί να το κάνουν. Τι λόγο είχαν να συμπεριφερθούν έτσι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν άλλη φιλοσοφία, και σαφώς διαφορετική νοοτροπία για το ποδόσφαιρο. Σέβονται και τη δουλειά του δημοσιογράφου στο ακέραιο, σέβονται και την επιθυμία του φιλάθλου. Ακριβώς γιατί σκέφτονται έτσι έχουν καταφέρει να είναι στην κορυφή. Να έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις που τους επιφέρουν και κέρδη και αίγλη. Είναι λογικό να κάνει αίσθηση στην τριτοκοσμική Ελλάδα ποδοσφαιρικά η συμπεριφορά τους. Γιατί εδώ σου κάνουν χάρη αν θα σου μιλήσουν. Γιατί εδώ χρειάζεσαι άδεια για να μιλήσεις για ποδόσφαιρο και δεν είσαι αρεστός αν η κριτική σου δεν είναι αποδεκτή και ξεφεύγει από τη… λογική που επικρατεί. Γιʼ αυτό είμαστε και εκεί που είμαστε…

Χαώδης κατάσταση

Η ομοσπονδία πάλης στο απόλυτο χάος. Το άθλημα με τις βαθιές ελληνικές ρίζες, που έχει αναδείξει πολύ μεγάλους αθλητές όπως ο Γαλακτόπουλος, ο Χολίδης, ο Μυγιάκης, και έχει προσφέρει πολλά μετάλλια και διακρίσεις στη χώρα, βρίσκεται σε τέλμα. Προ μηνών Ολυμπιονίκες και αθλητές είχαν κάνει κατάληψη στην ομοσπονδία και παράσταση στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Ο έλεγχος που συνεχίζει να γίνεται από τη ΓΓΑ στην ομοσπονδία της πάλης για τη διοικητική θητεία Λοζίδη – Συνοδινού ανακαλύπτει χαώδη κατάσταση και πολλές παρανομίες. Ανυπόγραφα πρακτικά, άνοιγμα 700.000 ευρώ επί αποδόσει διεξαγωγής αγώνων χωρίς φύλλα αγώνων και δελτία, περίεργους υπολογισμούς και σειρά άλλων διαπιστώσεων που συνθέτουν την τραγική εικόνα στην οποία έχει περιέλθει η ομοσπονδία της πάλης. Το πόρισμα από τον έλεγχο θα κατατεθεί σύμφωνα με τον νόμο στα χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού. Και σύμφωνα επίσης με τον νόμο οφείλει να το στείλει την επόμενη ημέρα στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Γιατί το άνοιγμα των 2,8 εκατ. ευρώ σαφώς δεν έγινε από μόνο του. Και πέραν όλων αυτών, που βεβαίως σημαίνουν και αλλαγή διοίκησης, το συντομότερο δυνατόν είναι υποχρέωση να καθαρίσει το τοπίο στην πάλη για να γυρίσει σελίδα το άθλημα. Οποιαδήποτε ολιγωρία ή άλλης κατεύθυνσης επιλογή θα εκθέσει τον Ορφανό και τους «θρύλους» της πάλης που γνωρίζουν και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες αντίδρασης.

Δικαιοσύνη

Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές της ιππασίας ο πρώην πρόεδρός της Γιώργος Λένος βγήκε και έβαλε στο στόχαστρο τον νυν πρόεδρο Ισίδωρο Κούβελο. Τον κατηγόρησε για… αλλοίωση της βούλησης των σωματείων. Ότι έγιναν μυστικά δείπνα στη Βαρυμπόμπη και στα γραφεία του Alpha, με εκπροσώπους σωματείων. Τίποτε καινούργιο δεν μας είπε ο κ. Λένος. Και πώς αλλοιώθηκε η βούληση των σωματείων. Τι ήταν, μικρά παιδιά που τα πήρε από το χεράκι ο Ισίδωρος και τους υπέδειξε τον δρόμο; Ο αποδέκτης-στόχος νυν πρόεδρος Ισίδωρος Κούβελος περιορίστηκε να δηλώσει για τις κατηγορίες του κ. Λένου: «Γιατί δεν κατέφυγε στη Δικαιοσύνη ο κύριος Λένος να αποδείξει ότι όσα ισχυρίζεται είναι αληθή;».
Για να ακολουθήσει και ανακοίνωση από την ομοσπονδία ιππασίας που λέει ότι ο κ. Λένος βγάζει την πίκρα του, η μιζέρια των προσωπικών αντιπαραθέσεων δεν βοηθάει αλλά εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς (το καρφί) και τελειώνει με προσκλητήριο στον κ. Λένο να γίνει στρατιώτης στο όραμα του Ισίδωρου.

Υποψήφιος πρόεδρος

Ανδρώθηκε στην κυριολεξία μέσα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης ο αμυντικός της Ανόρθωσης Κύπρου Γιώργος Ξενίδης. Πέρασε 9 χρόνια μέχρι τα εφηβικά και 11 χρόνια ως επαγγελματίας, για να παίξει 1 χρόνο στην ΑΕΚ και να μετακομίσει στην Κύπρο. Χθες η τελευταία επιταγή-οφειλή προς τον Ξενίδη της ΠΑΕ Ηρακλής 25.000 ευρώ σφραγίστηκε από τον δικηγόρο του Γιώργο Ζελελίδη, αδελφό του βετεράνου ποδοσφαιριστή. Ο Ξενίδης έχει ανοιχτή γραμμή με τη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή: «Στα δέκα τηλέφωνά μου την ημέρα τα επτά είναι για να μάθω τι γίνεται στον Ηρακλή. Είπαν στον δικηγόρο μου να σφραγίσει την επιταγή. Χρέος από την εποχή Σπανουδάκη, που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Είχα κάνει κίνηση να αναλάβω τις τύχες του Ηρακλή, αλλά όταν άρχισαν να βγαίνουν τα χρέη έκανα πίσω. Είναι στόχος μου να ασχοληθώ ως παράγων του ποδοσφαίρου. Είμαι υποψήφιος πρόεδρος και σκέφτομαι να πάρω ομάδα και να ασχοληθώ σοβαρά. Είναι η καλύτερη επένδυση, έτσι όπως έχει η κατάσταση στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο αν είσαι σοβαρός και νοικοκύρης. Όποτε ανεβαίνω στην Αθήνα βλέπω την ΑΕΚ, έχω φίλους, μιλάω με τον Ίλια Ίβιτς, μου αρέσει πώς λειτουργεί διοικητικά και οργανωτικά η ομάδα και προετοιμάζομαι. Δεν πάει άλλο στην Ελλάδα αυτή η κατάσταση, πρέπει να αλλάξει. Η Κύπρος είναι η πιο πρόσφατη επιλογή ελλήνων παικτών που δεν αντέχουν όσα γίνονται στην Ελλάδα. Εδώ τουλάχιστον ξέρεις ότι θα πάρεις τα λεφτά σου στην ώρα που συμφώνησες».

Καταστροφή

Ο Γιώργος Ξενίδης έζησε όλες τις καταστάσεις στον Ηρακλή και θυμάται πώς ξεκίνησε ο κατήφορος του «Γηραιού»: «Τα χρέη άρχισαν να διογκώνονται μετά από λίγο διάστημα που πήρε την ομάδα ο Μυτιληναίος και χάθηκε ο έλεγχος της κατάστασης όταν πέρασε στον Σπανουδάκη. Από το 2000 και μετά η υπόθεση βγήκε εκτός ελέγχου. Η κατάσταση είναι χαώδης στον Ηρακλή. Απορώ ακόμη πώς ο Χούλης ανέλαβε την ομάδα χωρίς να ξέρει τα χρέη και με τις μετοχές σε άλλα χέρια». Τι θα σημάνει επάνοδος Σπανουδάκη στη διοίκηση του Ηρακλή; «Θα είναι η καταστροφή του, που μπορεί να επιφέρει τη διάλυση. Είναι κίνηση εντυπωσιασμού νομίζω και όχι ουσίας. Μόνο ένας τρελός θα έπαιρνε τον Ηρακλή στην κατάσταση που τον έχουν φτάσει. Με πάνω από 8 εκατ. ευρώ χρέη και αν είναι μόνο αυτά. Ο Ηρακλής ήταν σοβαρό και νοικοκυρεμένο σωματείο, με τεράστια ιστορία, δεν του άξιζε τέτοιος κατήφορος. Στην Ελλάδα μόνο κυριαρχεί η ατιμωρησία όσων δημιούργησαν αυτά τα χρέη. Είναι να τρελαίνεσαι…».

Πανστρατιά αντιντόπινγκ

«Καταπέλτης» είναι η έκθεση συμπερασμάτων του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Αναστάσιου Σπηλιόπουλου σχετικά με τη διαφάνεια και το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Ο κ. Σπηλιόπουλος γράφει στην έκθεσή του ότι το ντόπινγκ βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του και η Ελλάδα θεωρείται από τα μεγαλύτερα κέντρα παγκοσμίως διακίνησης και εμπορίας! Ο ετήσιος τζίρος της φαρμακοδιέγερσης είναι μεγαλύτερος εκείνου των… ναρκωτικών! Θησαυρίζουν κυκλώματα στην Ελλάδα. Έχει ευθύνες η πολιτεία. Όλοι ήθελαν διακρίσεις έναντι παντός τμήματος για να εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα και έβαλαν τους αθλητές στον λαβύρινθο του ντόπινγκ με υπόσχεση επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι προτάσεις της επιτροπής που καταγράφει στην έκθεσή του ο κ. Σπηλιόπουλος είναι η κήρυξη πανστρατιάς αντιντόπινγκ. Να ανεξαρτητοποιηθεί το ΕΣΚΑΝ και να συνεργαστεί με το κέντρο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Να δοθεί έμφαση στον μαζικό, ερασιτεχνικό και σχολικό αθλητισμό. Να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση και στην πρόληψη. Να αυξηθεί ο εκτός αγώνων αριθμός αιφνίδιων ελέγχων. Να αφαιρεθούν από τις ομοσπονδίες τα μέχρι τώρα δικαιώματα να δίνουν εντολές για ελέγχους ντόπινγκ. Δεν είναι δυνατόν να είναι ελέγχουσες και ελεγχόμενες. Να γίνουν αυστηρότερες οι ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις ντόπινγκ. Χορηγούνται ανεξέλεγκτα ουσίες απαγορευμένες κατά 25% τουλάχιστον σε γυμναστήρια και φαρμακεία. Απαιτείται δημιουργία συστήματος ολοκληρωμένης υγειονομικής προστασίας όλων των αθλητών με ευθύνη των ομοσπονδιών. Εκλογικεύονται τα προνόμια σε διακεκριμένους αθλητές. Προτείνεται αναθεώρηση του καθεστώτος ένταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις και απορρόφησή τους σε υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν για την προαγωγή του ελληνικού αθλητισμού.

Διάταξη

Η πλειονότητα των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών είναι υπερχρεωμένες. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί σε ελάχιστους και η ενίσχυση ανταποδοτικού χαρακτήρα από την ΟΠΑΠ Α.Ε. συντηρούν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χάρη στις ισχύουσες διατάξεις αποτίμησης ξεπερνούν το υπαρξιακό τους πρόβλημα βασιζόμενες στο γεγονός του υπολογισμού ως πάγιου περιουσιακού στοιχείου της αξίας κάθε ποδοσφαιριστή. Από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν θα πάψει να ισχύει η ενεργητική αυτή διάταξη, σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο ισχύων νόμος του Ορφανού σχετικά με την αποτίμηση των παικτών που θα υπολογίζεται στο 50% της αξίας τους. Από τη μεθεπόμενη δε χρονιά το ποσοστό αυτό θα κατέβει στο 20%. Αυτό σημαίνει πως οι ΠΑΕ θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου για να καλύψουν τις ζημιές. Αυτές στις οποίες δεν θα γίνει κάτι τέτοιο θα οδηγηθούν σε διάλυση από το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με το άρθρο 48 του ν. 2190 περί ανωνύμων εταιρειών.


Σχολιάστε εδώ