XΡΗΜΑτιστήριο

O FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε κατά 0,27%, ο FTSE/ASE Mid 40 έκλεισε αμετάβλητος και ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,53%. Την επομένη επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές εν μέσω αρνητικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,12% στις 3.496,87 μονάδες. Χαμηλότερα έκλεισαν οι Alpha Bank (-1,17%), Eurobank (-1%) και ΟΤΕ (-0,45%), ενώ, στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Intralot (+2,80%). Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.441,64 μειούμενος κατά 1,58%. Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους με αποτέλεσμα, από το σύνολο των μετοχών, 85 να ενισχυθούν, 174 να υποχωρήσουν και 138 να παραμείνουν αμετάβλητες. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 3.480,87 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,14%. Οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2006 θα υποχωρήσει στο 3,2% του ΑΕΠ! Καλά, αυτό δεν είναι πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας;

Τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη μεταβολή των τελευταίων πέντε ετών, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%, σε 2,25%, και οδηγώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις!

Μπράβο στον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, o οποίος μετά κόπων και βασάνων κατάφερε να περάσει έστω και λίγες από τις πολλές δίκαιες θέσεις των μελών του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν και καθυστερημένα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του Τ+3 στο σύστημα πιστώσεων. Καλή συνέχεια, γιατί εκκρεμούν πολλές ακόμα διευθετήσεις!

Πού είναι τώρα όλα αυτά τα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης; Τι έχουν να πουν για την εντυπωσιακή αύξηση των κερδών του ομίλου της Αγροτικής κατά 150%; Και όλα αυτά παρά τις διαγραφές των πανωτοκίων!

Γιατί η Κλωνατέξ δεν συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lannet με μετρητά; Σαν πολύ περίεργη δεν είναι η πρακτική της κεφαλαιοποίησης χρεών;

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εισηγμένων, σε επίπεδο ενοποιημένης κερδοφορίας οι εταιρείες του FTSE 20 ενίσχυσαν τα κέρδη τους κατά 3%, οι εισηγμένες στον Mid 40 κατά 31%, ενώ πτώση 4% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του Small Cap 80!

Ποιος ευθύνεται για τις υπέρογκες ζημιές, ύψους 541 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ; Ποιος ήταν αυτός που πρότεινε την εθελουσία έξοδο στον οργανισμό; Ποιος θα αποζημιώσει τώρα τους μετόχους;

Τι είπε πάλι ο «ποιητής», πρόεδρος του ΧΑ; «…Ορισμένοι παρασύρθηκαν θεωρώντας το χρηματιστήριο σαν ένα είδος τζόγου… Τα μεγέθη της χώρας δεν είναι τέτοια ώστε να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργοί επενδυτές… Να είναι ευσυνείδητοι…»! Κύριε Καπράλο, πρώτον, οι επενδυτές δεν παρασύρθηκαν, αλλά εξαπατήθηκαν. Δεύτερον, η αγορά δεν αντέχει ούτε τις εισαγωγές εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά επιμένετε. Τρίτον, χωρίς πληθώρα μικροεπενδυτών δεν θα επιβιώσουν οι μικρές ΑΧΕΠΕΥ, εκτός και αν αυτό είναι το ζητούμενο. Τέταρτον, δεν υπάρχουν ασυνείδητοι επενδυτές, αλλά ανίκανες εποπτικές αρχές και ελεγχόμενα θεσμοθετημένα όργανα!!!

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 150 εκατ. ευρώ ωφελείται η Εμπορική Τράπεζα από την αναγκαστική παρέμβαση του υπουργού στη συμφωνία με την Credit Agricole. Καλά, ο κ. Προβόπουλος πού ήταν τόσο καιρό; Δεν γνώριζε τίποτε για το θέμα;

Είναι γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία 25/11, βάσει της οποίας έγιναν οι εξαιρέσεις από το νέο καθεστώς ΦΠΑ, μπορεί και να αποτέλεσε προνομιακή πληροφόρηση για κάποιους. Τώρα τα περί εξυγίανσης της αγοράς ακινήτων μέσω εισπρακτικών μέτρων δεν πείθουν, ενώ οι 81 προσθήκες και διορθώσεις των διατάξεων προβληματίζουν.

Από πού προέρχονται τα υπερκέρδη των πιστωτικών μας ιδρυμάτων; Κυρίως από τα φορολογικά κίνητρα, εξαγορών και συγχωνεύσεων, μεταξύ των εταιρειών του ίδιου ομίλου! Ποιοι συμμετείχαν σε αυτές τις απαράδεκτες διευκολύνσεις; Το υπουργείο Οικονομίας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Ποιος γράφει γι’ αυτά; Καμία διαπλεκόμενη φυλλάδα!

Δεν ευθύνεται κανένας, είτε λέγεται επιχειρηματίας είτε πιστωτής είτε αρμόδια αρχή, για την κατάντια τής υπό αναστολή εταιρείας Stabilton;

Άλλο να διεκδικείς αυτά που σου οφείλουν και άλλο να εκβιάζεις με τοκογλυφικά πρόστιμα και υπέρμετρες προσαυξήσεις! Ο λόγος για το ελληνικό Δημόσιο που για την είσπραξη οφειλών έχει βάλει στο… στόχαστρο κάθε θεωρητικά συνυπόχρεο.

Πληροφορούμαστε ότι μία από τις διαπλεκόμενες ιδιωτικές τράπεζες, αφού έλαβε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις σχετικά με το νέο καθεστώς κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων, άπλωσε με αθέμιτες πρακτικές τα δίχτυα της σε έναν χώρο που ανήκε παραδοσιακά στην Αγροτική. Το θέμα είναι ποιοι κυβερνητικοί συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και αν οι αγρότες παραπλανούνται με απώτερο σκοπό την τιτλοποίηση των επιδοτήσεών τους. Τώρα η απαίτηση των αγροτών της Θεσσαλονίκης για άρση της αναγκαστικής εκκαθάρισης, που επιβλήθηκε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ίσως και να είναι καθοδηγούμενη από την εν λόγω ιδιωτική τράπεζα!

Ένα καλό και ένα κακό νέο! Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον μήνα Σεπτέμβριο αυξήθηκε ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, αγγίζοντας σε στεγαστικά και καταναλωτικά τα 63 δισ. ευρώ, ενώ μειώθηκε ο αντίστοιχος προς τις επιχειρήσεις.


Σχολιάστε εδώ