Τι κρύβει το «πήδημα του ποντικιού» στο Δρομοκαΐτειο
Μέσα στην εικοσαετία αυτή δημιουργήθηκαν μηχανισμοί νομής της εξουσίας και μια ιδιόμορφη σχέση μεταξύ συνδικαλιστών, διοίκησης, διοικητικού μηχανισμού καθώς και παραγόντων της κοινωνίας της Χίου από όπου έλκουν και την καταγωγή πολλοί από τους πρωταγωνιστές της κρίσης που ξέσπασε σήμερα.
Αφορμή ήταν η νομοθετική ρύθμιση που προώθησε ο νέος διοικητής του νοσοκομείου, Ορέστης Σχοινάς, και σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου επανήλθε -μετά την ψήφισή της από την Βουλή- στην πολιτεία, με δεδομένο μάλιστα ότι έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΥ από το 1984, ενώ πριν από μερικά χρόνια (1999) η πολιτεία ανέλαβε τη μισθοδοσία των 550 εργαζομένων, επιτρέποντας έτσι στο Ίδρυμα να συγκεντρώσει σημαντικά κονδύλια για να μπορέσει σήμερα να βελτιώσει την κατάσταση των κτιρίων, μετά από μία απίστευτη ακινησία και παραλυσία. Η σημαντική διαφορά στον τρόπο άσκησης της εξουσίας ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι του κληροδοτήματος έχασαν την πλειοψηφία του ΔΣ, που τους επέτρεπε να αυθαιρετούν με τη βοήθεια συνδικαλιστών και διοικητικών στελεχών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων τα οποία «δεν μπορούσαν να πιάσουν τόπο» και να βελτιώσουν την διαβίωση των ασθενών αλλά και των εργαζομένων.
΄Ήταν γνωστή, άλλωστε, και η αυθαίρετη συμπεριφορά τους απέναντι στον εκπρόσωπο της πολιτείας (τον πρώην ΠΕΣΥάρχη), του οποίου έφθασαν στο σημείο να ζητάνε, με ασφαλιστικά μέτρα, την απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος(!) ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμη και την ακύρωση ως μη νόμιμου του διορισμού του σημερινού διοικητή.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι αυτή η διοίκηση η προερχόμενη από το κληροδότημα, τα μέλη της οποίας ήταν και ισόβια, από το 1984 -παρά το γεγονός ότι ήταν μειοψηφία- κατόρθωνε να επιβιώνει και ουσιαστικά μέσα από διοικητικούς μηχανισμούς να ασκεί την εξουσία.
Μάλιστα, με μεθοδεύσεις η τότε μειοψηφία κατάφερε να γίνει πλειοψηφία όταν έγινε αποδεκτή η προσφυγή των «ισοβίων» στο ΣτΕ, την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν μάλιστα μεθοδεύτηκε και η απουσία της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας στην εκδίκαση αυτής της προσφυγής.
Έτσι πέρασε και πάλι η πλειοψηφία στα χέρια των ισοβίων. Ασκούσαν διοίκηση σε συνεργασία με Χιώτες παράγοντες οι οποίοι μάλιστα κάποια στιγμή, και μετά ιδιαίτερα, στην τελευταία περίοδο Σημίτη, απέκτησαν και ισχυρά κυβερνητικά στηρίγματα, ειδικά από την τότε υφυπουργό υγείας κυρία Τσουρή, η οποία τους στήριζε με κάθε τρόπο και, σύμφωνα με πληροφορίες, κινεί και τα νήματα και για τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ κατά της σημερινής διοίκησης.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι παρά το γεγονός πως το κληροδότημα Δρομοκαΐτη δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, και παρά το ότι περίπου από το 1950 το Ίδρυμα άρχισε να επιχορηγείται, δεν κατάφεραν να ορθοποδήσει και η κατάσταση συνεχώς στα κτίρια (που είναι κτισμένα στους χώρους του Δημοσίου) πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ενώ η ποιότητα ζωής των ασθενών κάθε χρόνο γινόταν όλο και περισσότερο απαράδεκτη…
Ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί για έρευνα η υπόθεση αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος, καθώς και η αγορά πολυκατοικιών(!) μέσα στην Αθήνα, προκειμένου ασθενείς από το Ίδρυμα να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Οι προσλήψεις μέχρι και την εφαρμογή του ΑΣΕΠ ήταν «ο συγγενής του συγγενή», δεύτερης και τρίτης γενιάς, και ειδικά για τους εκ Χίου προερχόμενους πολιτευτές το Δρομοκαΐτειο γινόταν ένας καλός μηχανισμός για ψηφοθηρία.
Η οικογενειοκρατία και η ευνοιοκρατία φαίνεται ότι κυριαρχούσαν και πιθανόν να ήταν και αποτέλεσμα ενός κλειστού από την κοινωνία μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι το ψηφοδέλτιο στις εκλογές του συλλόγου περιελάμβανε περίπου 200 άτομα από τα 500 που υπηρετούν στο Ίδρυμα, πάντοτε οι ισορροπίες διετηρούντο με διακομματικό χαρακτήρα, ενώ ένα ακόμη θέμα που προσφέρεται για δημοσιογραφική έρευνα είναι η λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν μέσα στο Ίδρυμα και θεωρούνται συνεργατικά.
Πάντως, η νέα διοίκηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, ανεξάρτητα με το πολιτικό κόστος, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ήδη -ανεξάρτητα από το «πήδημα του ποντικιού»- υπάρχει αυτοψία του ΕΦΕΤ για τα ζητήματα ποιότητας των τροφίμων και συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας για τα γενικότερα ζητήματα υγείας, ενώ ήδη έχει γίνει έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Υγείας, από το οποίο αναμένεται εντός των ημερών η έκθεσή του.
Πάντως, η σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται να έχει πολύ παρασκήνιο, και είναι πολύ χαρακτηριστική για τη νομή της εξουσίας… Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι γίνει τελικά, όπως και πόσα ακόμη επεισόδια θα γίνουν προκειμένου να κερδίσουν κάποιοι την κοινή γνώμη και φυσικά ποιες αποκαλύψεις θα πρέπει να περιμένουμε σε σχέση με τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες των ισόβιων μελών του ΔΣ και τις σχέσεις με μηχανισμούς κυβερνητικής εξουσίας ή πολιτικών παραγόντων…