Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Παράπονα υπήρχαν. Και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Ενδεικτικό του όλου κλίματος που επικράτησε ήταν και το γεγονός πως η διοίκηση του χρηματιστηρίου αναγκάστηκε μεσοβδόμαδα, την Πέμπτη, να στείλει στοιχεία αρκετών συναλλαγών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου η τελευταία να εξετάσει κατά πόσον υπήρξε χειραγώγηση κάποιων μετοχών μέσω της διαδικασίας των δημοπρασιών. Αν θέλετε ακόμη ένα παράδειγμα, την Τετάρτη, στη λήξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας και μετά τη δημοπρασία «έκλεισε» στο -1,58%!!! Επ’ αυτού υπάρχουν τώρα δύο απόψεις: η… θετική, που κάνει λόγο απλώς για ανάγκη προσαρμογής των συναλλασσομένων στα νέα δεδομένα, και εκείνη που λέει πως με το νέο σύστημα ευνοούνται όσοι θέλουν να χειραγωγήσουν την αγορά. Διαλέγετε και παίρνετε…
Κατά τα λοιπά και σε μια «περίεργη» εκ των πραγμάτων εβδομάδα, εκείνο που και πάλι κατέστη σαφές είναι ότι τις προσεχείς ημέρες τον όποιο τόνο στα δρώμενα θα δώσει η ανάλυση των αποτελεσμάτων 9μήνου που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ρευστοποιήσεων ή και την πλήρη ευθυγράμμιση της Σοφοκλέους με τις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές, που βρίσκονται μεν σε υψηλά τετραετίας, αλλά εσχάτως δεν διάγουν δα και τις καλύτερες των ημερών τους. Άνοδο βλέπουν μόνο υπό την προϋπόθεση της σημαντικής αύξησης του συναλλακτικού όγκου. Στις επιμέρους κατηγοριοποιήσεις της αγοράς είναι εμφανές πως αρκετές μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης που είχαν τελικά κάτι να μας πουν, μέσω των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν άμεσα, ενώ στις μετοχές του… παλαιού τώρα πια 20άρη δείκτη μάλλον έχουν υπεραποδώσει σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες των επενδυτών τους. Τουτέστιν, αν από κάπου περιμένουμε εκπλήξεις, αυτές θα είναι οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και το απέδειξαν και με τη γλώσσα των αριθμών.

Πάντως, για να κλείσουμε και αυτό το σχόλιο με κάτι θετικό, πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και τώρα παραμένει εκτός αγοράς σημαντικότατη ρευστότητα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται σοβαροί παράγοντες της επιχειρηματικής μας ζωής. Πράγμα που σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες και εκεί που περιμένει κανείς το πρώτο γύρισμα για να μπει σε ένα χαρτί, να τρέχει ξοπίσω του ή για την ακρίβεια να μην προλάβει το επόμενο ανοδικό κύμα. Αντίδοτο σε κάτι τέτοιο; Δεν θα σας πω πράγματα που δεν τα ξέρετε. Όποιος έχει ρευστότητα και υπομονή «ψωνίζει» χαρτιά με καλά θεμελιώδη και αξιόπιστη μερισματική πολιτική. Και μετά κάααθεται!

ΥΓ.1: «Είκοσι δύο εταιρείες που έχουν αιτηθεί την εισαγωγή τους στο ΧΑ προσκόμισαν ως όφειλαν, μέχρι και τις 31/10/05, τα φύλλα φορολογικού ελέγχου χρήσης 2004 (επικαιροποίηση φακέλου)». Όπως καταλάβατε, αυτή ήταν ανακοίνωση του ΧΑ και φαντάζει μάλλον θετική ως είδηση. Έλα, όμως, που στην… ουρά για να μπουν στο χρηματιστήριο ήταν μέχρι πρότινος περίπου 80 εταιρείες! Οι υπόλοιπες 60, λοιπόν, τι έκαναν; Και κυρίως γιατί δεν έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν;

ΥΓ.2: Μεταβολές στον τρόπο παροχής πίστωσης για την αγορά μετοχών ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τις αρχές του 2006. Εγώ, πάντως, από τις νέες αλλαγές επιλέγω να σταθώ σε μία, ήτοι σε αυτήν που λέει πως: «Όσον αφορά τη διακίνηση χαρτοφυλακίου, κάθε χρηματιστηριακή εταιρεία θα πρέπει να συμφωνεί με τον πελάτη της για έναν δείκτη αναφοράς, δηλαδή θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη ένας συγκεκριμένος στόχος απόδοσης. Ε, ρε, γλέντια που θα κάνουν μερικοί μερικοί!

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ