Ο Μυτιληναίος στη θέση της ΔΕΗ!

Ήταν οι μέχρι και υβριστικές προσωπικές αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πρώην συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εναντίον του Παλαιοκρασσά. Και το ερώτημα που ζητάει μια λογική απάντηση είναι πώς ήταν δυνατόν οι δύο αντίπαλοι να συμφωνούν όταν σε άλλα θέματα σφάζονται;…

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η αντιπαράθεση είχε ως αιτία την εξυπηρέτηση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που έχουν δουλειές με τη ΔΕΗ. Αυτό όμως κάνει πιο μυστήριο την εξήγηση της κόντρας.

Κάποιοι λένε, καλά, τι έπαθε ο Παλαιοκρασσάς, τρελάθηκε; Ξέρουμε ότι είναι ιδιόρρυθμος και ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αλλά πού το πάει η κυβέρνησή του θα πληρώσει το κόστος της σύγκρουσης, εμφανιζόμενη ότι σπαράσσεται εσωτερικά…

Μια εξήγηση, που ίσως αποδίδει και την πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή ως προς εκείνα που κατήγγελλε ως αντιπολίτευση και έχει εγκαταλείψει τις παραπομπές των σκανδάλων στη Δικαιοσύνη. Ο Παλαιοκρασσάς όμως αρνείται να αλλάξει γραμμή και επιμένει στην εκκαθάριση του χθες, στην εξυγίανση και στο χτύπημα της διαπλοκής, που κακά τα ψέματα είχε δίκιο ο μέχρι την Πέμπτη πρόεδρος της ΔΕΗ όταν έλεγε ότι η διαπλοκή στη ΔΕΗ είναι υπερκομματική, εξ ου και η σύμπλευση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ στην επίθεση εναντίον του.

Κι αυτή η διαφορά πάνω σε μια κυρίαρχη στρατηγική φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν ο κ. Παλαιοκρασσάς πήρε στην τσάντα του δέκα φακέλους σκανδάλων και τους πήγε στον Εισαγγελέα, χωρίς να έχει ενημερώσει τον προϊστάμενό του υπουργό, τον Δημήτρη Σιούφα.

Την ίδια βάση είχε και η διαφωνία του με την επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του, ατόμων για θέσεις γενικών διευθυντών σε βάρος των οποίων εκκρεμούν βαρύτατες κατηγορίες για ατασθαλίες και ασχολείται μ’ αυτές η Δικαιοσύνη.

Αλλά και η μη υποστήριξη από την κυβέρνηση της πρόσφατης εκδίκασης της μήνυσης για το σκάνδαλο της Μονάδας του Λαυρίου, όπου την υπερτιμολόγηση όπως η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει, ανερχόταν σε 60 δισ. δρχ. (!), επιβεβαιώνει την αλλαγή πολιτικής, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε περιπέτειες! Μόνο που αυτή η επιλογή σημαίνει επιβράβευση της συναλλαγής…

Βέβαια υπάρχουν και άλλα δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα, που όμως αποκαλύπτουν το χάσμα που υπάρχει. Συγκεκριμένα ο κ. Παλαιοκρασσάς ζήτησε να βάλει δύο συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν του το επέτρεψαν. Τη γραμματέα του Νέζη ένα μήνα δεν μπορούσε να τη βγάλει, ενώ το κύκλωμα Νέζη εξακολουθεί να είναι παρόν παντού…

Στην απάντηση του υπουργού Δημ. Σιούφα να καταθέσει κρούσματα διαπλοκής που έχουν γίνει επί κυβέρνησης Καραμανλή, ο Παλαιοκρασσάς απαντάει, αναφέροντας την πιο… χοντρή περίπτωση, του γενικού διευθυντή κ. Μιζάν, που είναι κατηγορούμενος για τους ταινιοδρόμους Μεγαλόπολης!

Μιλάει ο κ. Παλαιοκρασσάς ακόμα για πιέσεις που δεχόταν για να διασωθεί το κύκλωμα Νέζη.

Ποιος εξαφάνισε την προσφορά

Ακόμη ο τέως πλέον πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρεται, επειδή το… ξεχνάει η κυβέρνηση, στην υπόθεση-σκάνδαλο της συντήρησης της Μονάδας του Λαυρίου. Η προσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας, της αμερικανικής Τζένεραλ Ελέκτρικ, έχει εξαφανισθεί από τον φάκελο, κάποιο χέρι εσκεμμένα την αφαίρεσε… Όχι χωρίς λόγο βέβαια… Η μακροχρόνια σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος), ως αντιπρόσωπο της Τζένεραλ, για τη συντήρηση της Μονάδας του Λαυρίου, έγινε υποτίθεται με βάση την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας, και υπολογίζεται ότι η τιμή είναι με καπέλο, κατά 30% πάνω από την προσφορά της Τζένεραλ.

Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο, που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει τον φάκελο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Μ’ αυτή και μόνο την ιστορία η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την ανήξερη ή τον Πόντιο Πιλάτο και να ισχυρίζεται ότι δεν ενημερώθηκε από τον Παλαιοκρασσά. Κανονικά θα έπρεπε ο Καραμανλής με… ντουντούκες να δημοσιοποιήσει την εξαφάνιση κρίσιμων εγγράφων από τον φάκελο! Αλλά, είπαμε, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν θέλουν αντιπαράθεση με τους χθεσινούς. Για να μην έχουν αύριο μπλεξίματα με αυτούς που θα τους διαδεχθούν…

Η ΔΜΚΘ το κέντρο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, κέντρο της διαπλοκής απoτελεί η ΔΜΚΘ, η Διεύθυνση Μεγάλων Θερμικών Κατασκευών, όπου γενικός διευθυντής είναι ο γνώριμός μας κ. Μιζάν (!), που λέγεται ότι πάει να βάλει στη θέση του τον Γεωργούλη! Εκεί είναι όλα τα έργα… Και γίνεται χαμός. Η διαπλοκή δεν κρύβεται. Όπως είναι γνωστό ο Μυτιληναίος φαίνεται να είναι το… αφεντικό με την κατασκευαστική εταιρεία του, τη ΜΕΤΚΑ!

Οι κουμπάροι

Παιδιά υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ εργάζονται στη ΜΕΤΚΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ κ. Πάλλας έχει βαφτίσει το παιδί του Λαμπρόπουλου, που είναι στη ΔΜΘΚ. Η κόρη του Γεωργούλη, Λώρα, είναι υπάλληλος της ΜΕΤΚΑ! Είχαν ως σύμβουλο για τα έργα του Προγράμματος Ανάπτυξης τον κ. Κακαρά, καθηγητή Πολυτεχνείου που ήταν ταυτόχρονα και μέλος του ΔΣ της ΜΕΤΚΑ. Ο Μαυρογόνατος έχει μια κόρη που δουλεύει στη ΜΕΤΚΑ.

Το μεγάλο κόλπο

Όμως το μεγάλο κόλπο, που σχεδιάζει ο Μυτιληναίος είναι να βάλει στο χέρι τη ΔΕΗ! Να την υποκαταστήσει η δική του εταιρεία, η ΜΕΤΚΑ! Πότε; Όταν κάποια στιγμή, με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς, η ΔΕΗ διαλυθεί! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το διοχετεύει ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος με τους σχεδιασμούς των επόμενων κινήσεων των εταιρειών του. Η εμπιστευτική έκθεση έρευνα που έκανε ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS, με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2005, δηλαδή πριν από έναν μήνα ακριβώς, αναφερόταν σε 19 εταιρείες χαρτοφυλακίου από την Ιταλία, την Ιβηρική χερσόνησο, την περιοχή της Σκανδιναβίας, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές είναι στην Ιβηρική χερσόνησο (Alba, Altri, Semapa), δύο στη Σκανδιναβία (Industrinarden, Kinnevik), δύο στην Ιταλία (Cofide, Cremina) και μία στην Ελλάδα (Mytilineos).

Στη σελίδα 147, στην τέταρτη παράγραφο, φωτοτυπία της οποίας δημοσιεύουμε, διαβάζουμε:

«Έκθεση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς μπορεί να οδηγήσει τον Μυτιληναίο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγκαταστάσεων που αναπτύσσει τώρα για την εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η διάλυση της ΔΕΗ θα έκανε τη ΜΕΤΚΑ, θυγατρική της Μυτιληναίος, ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς είναι μοναδική σε θέση να διαχειριστεί αυτές τις εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες δημιουργήθηκαν από την ίδια».

Και στην επόμενη παράγραφο σημειώνονται τα εξής:

«Ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΜΕΤΚΑ: Καθώς η αγορά σταδιακά ανοίγει, η Μυτιληναίος μπορεί να γίνει παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μέσω ανάπτυξης είτε μέσω αγορών (σενάριο διάλυσης της ΔΕΗ)».

Η κυβέρνηση τι ξέρει περί διάλυσης;

Μετά τα παραπάνω, εύλογο το ερώτημα προς την κυβέρνηση: Δεν μπορεί ο Μυτιληναίος να μιλάει τυχαία για… διάλυση της ΔΕΗ. Κάτι θα ξέρει, κάτι θα έχει ακούσει. Το θέμα είναι τι γνωρίζει η κυβέρνηση ή τι σχεδιάζει; Πράγματι η ΔΕΗ μπορεί να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της διάλυσης; Και έχει τέτοια υποδομή ο Μυτιληναίος ώστε να μπορεί να υποκαταστήσει στην παραγωγή ρεύματος τη ΔΕΗ;

Να περιμένουμε απάντηση; Είτε, πάντως, η κυβέρνηση δώσει εξήγηση ή όχι, θα πλανιέται η αίσθηση ότι κάτι μαγειρεύεται στη ΔΕΗ, για να ευεργετηθούν οι επιχειρηματίες. Ίσως και το ξεπούλημα!

Θα τα πει έξω από τα δόντια

Όπως φαίνεται ο κ. Παλαιοκρασσάς έχει πολλά στοιχεία στη φαρέτρα του. Και το κυριότερο, δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει… Γι’ αυτό και είναι αποφασισμένος αύριο το μεσημέρι, στη συνέντευξη που ανακοίνωσε ότι θα δώσει, να πει πάρα πολλά. Και να αποκαλύψει περισσότερα.

Δικαιολογημένα η κυβέρνηση ανησυχεί, ότι θα μπει σε νέο κύκλο εσωτερικής κρίσης.


Σχολιάστε εδώ