Με «φωτογραφίες» νόμου ικανοποιούνται στελέχη της ΕΡΤ και της γεν. γραμματείας

Το δεύτερο κεφάλαιο του νόμου κλείνει εκκρεμότητες αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας, αλλά οι «φωτογραφικές διατάξεις» σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ για την ΕΡΤ ή το επίδομα υπαλλήλων της γενικής γραμματείας, «βγάζουν μάτι» και είναι προκλητικές. Για την ΕΡΤ αλλάζουν οι διατάξεις του νόμου 1730 για τους γενικούς διευθυντές, τους οποίους πλέον δεν μπορεί να αλλάξει το ΔΣ της εταιρείας «ελεύθερα», καθώς θα υπογράφουν δίχρονες συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει απόφαση καθαίρεσής τους, θα πρέπει να λάβουν υψηλές αποζημιώσεις. Η εν λόγω διάταξη αφορά συγκεκριμένα τους Γιάννη Παπουτσάνη, Κώστα Σπυρόπουλο, Γιώργο Υφαντή, Μιχάλη Πορτοκάλη. Η ίδια ρύθμιση γίνεται για τους δύο εντεταλμένους συμβούλους, οι οποίοι πλέον θα διορίζονται με απόφαση μόνο του προέδρου της ΕΡΤ και όχι του ΔΣ της εταιρείας, θα έχουν διετή επίσης σύμβαση και θα μπορούν να αναλαμβάνουν θέση διευθύνοντος συμβούλου σε θυγατρικές της ΕΡΤ. Η διάταξη αφορά τους Γ. Χουλιάρα και Κ. Κέκκη. Δημιουργείται επίσης θέση διευθύνοντος συμβούλου στη νέα εταιρεία της ΕΡΤ για την ψηφιακή τηλεόραση. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ρυθμίσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Γ. Χουλιάρας θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

«Φωτογραφικές» είναι και οι διατάξεις για τους υπαλλήλους της γενικής γραμματείας, για τους οποίους προβλέπεται επίδομα, ενώ κόβεται το ανάλογο επίδομα από τους υπαλλήλους του ΕΣΡ και του ΙΟΜ. Σύμφωνα με τις αλλαγές, δημιουργείται ειδικός λογαριασμός στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, στον οποίο περιέρχεται το 25% των εσόδων από παράβολα τηλεοπτικών-ραδιοφωνικών σταθμών, από τα πρόστιμα του ΕΣΡ και από το ενοίκιο που λαμβάνει η ΕΡΤ από ενοικίαση των τηλεοπτικών της συχνοτήτων. Το ποσό είναι τεράστιο και, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, πηγαίνει αποκλειστικά στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του υπουργείου

Επικρατείας, αποκλείοντας τους εργαζόμενους του ΕΣΡ (υπαλλήλους και επιστημονικό προσωπικό) και αυτούς του ΙΟΜ. Οι προηγούμενοι αναφέρονταν στην παλιά διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό που πήγαινε στον ειδικό λογαριασμό ήταν μόλις 8%! Η εν λόγω ρύθμιση έχει προκαλέσει σάλο και ήδη οι εργαζόμενοι του ΕΣΡ διαμαρτυρήθηκαν έντονα με επιστολή τους στη Βουλή, τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη στη Βουλή και ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, ο οποίος επίσης εκφράζει την απορία του για την κατάργηση του επιδόματος στους υπαλλήλους της ανεξάρτητης αρχής.


Σχολιάστε εδώ