Δεν κάνω τζόγο με πρόωρες εκλογές!

Τη σκυτάλη της σχετικής σεναριολογίας πήραν πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ, κυρίως φίλα προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ και -βασικά- ανήκοντα σε διαπλεκόμενους «βαρόνους».

Για τους καλά γνωρίζοντες τα παιχνίδια παρασκηνίου και εξουσίας κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η στιγμή που επελέγη για να «ριχτεί στην πιάτσα» και να παίξει τούτη την περίοδο αυτό το σενάριο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε πρόθεση του Κ. Καραμανλή.

Στην πραγματικότητα και ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει καλά πως αν γίνουν εκλογές μέσα στο 2006 οι πιθανότητες να τις κερδίσει είναι από μηδαμινές έως ελάχιστες. Ξέρει πολύ καλά την πραγματικότητα, από δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του και αναλύσεις ειδικών «εκλογολόγων». Και αυτό άσχετα απ’ τα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ δημοσιογράφων-γιουσουφακίων εκτελούντων διατεταγμένη υπηρεσία (μπας και τσιμπήσουν και καμιά… υποψηφιότητα!), που πασχίζουν να μας πείσουν ότι περίπου το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει μπροστά.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα ηττηθεί με μικρότερη διαφορά απ’ αυτήν του Μάρτη του 2004, αλλά πάντως το να κερδίσει εκλογές μέσα στο 2006 ανήκει μάλλον στη σφαίρα του ανέφικτου.

Πόσο μικρότερη μπορεί να είναι η διαφορά; Ούτε αυτό μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Και θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ωστόσο το στενό επιτελείο του Γιώργου σε συσκέψεις που έχουν γίνει στο Καστρί, έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι:

• Αν αυτή η διαφορά είναι μικρότερη των 2 μονάδων, τότε η ηγεσία του Γιώργου δεν θα αμφισβητηθεί. Σε διαφορετική όμως περίπτωση θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα αμφισβήτησης, που δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι την ανατροπή του.

Επαναλαμβάνουμε, αυτή είναι η εκτίμηση του επιτελείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με κάποιο θεσμοθετημένο κομματικό όργανο.

Και αυτό είναι και το μεγάλο άγχος του Γιώργου, ο οποίος αναζητά να αγοράσει πολιτικό χρόνο και για ένα επιπλέον λόγο:

• Θέλει ως τις επόμενες εκλογές να έχει πλήρως σταθεροποιηθεί στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να προλάβει να φτιάξει το «δικό του» κόμμα και να ολοκληρώσει την επιχείρηση της «ανανέωσης», για την οποία υπογραμμίζει αυτό που έγραψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή: «Δεν με νοιάζει πότε θα κυβερνήσω, αλλά το κόμμα θα το καθαρίσω»!

Το μήνυμα και το… παιχνίδι

Γνωρίζουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν προτίθεται να πάει σε πρόωρες εκλογές το 2006, μέσω προσώπου το οποίο συζητά και με τους δύο και το οποίο κατ’ εντολήν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βολιδοσκόπησε σχετικά τον πρωθυπουργό.

Αλλά ο Γιώργος θέλει να το σιγουρέψει, να το «δέσει». Και οι διαρροές, τα σενάρια και τα επίμονα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών αυτόν τον στόχο έχουν:

•·Δημόσια δέσμευση περί αυτού του Καραμανλή.

Έχει επομένως και αυτόν τον στόχο το περίεργο (;) επικοινωνιακό παιχνίδι περί πρόωρων εκλογών. Βεβαίως αβαντάρεται και προωθείται και αυτόνομα, από κύκλους «νταβατζήδων», οι οποίοι επιθυμούν να σπρώξουν τις εξελίξεις σε πρόωρες εκλογές. Πιστεύουν -και όχι άδικα- ότι θα πετύχουν έτσι διπλό στόχο:

• Αφενός θα αιχμαλωτίσουν πλήρως τον Γιώργο και θα τον καταστήσουν έρμαιο των ορέξεών τους και αφετέρου θα αποδυναμώσουν πλήρως τον Καραμανλή και θα τον βάλουν εκόντα-άκοντα στο παιχνίδι τους, θα τον ελέγξουν ολοκληρωτικά.

Ο έλεγχος του Καραμανλή δεν θα γίνει μόνο επειδή στον βαθμό που -το πιθανότερο- θα κερδίσει τις (πρόωρες) εκλογές με μικρότερη διαφορά απ’ αυτήν του 2004 θα είναι αποδυναμωμένος. Υπάρχει και κάτι άλλο, εξαιρετικά σημαντικό, που δεν έχει έως σήμερα επισημανθεί:

• Θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε να περάσει η αίσθηση, πως αφού ο Καραμανλής κέρδισε το «2+4» ξεκινά γι’ αυτόν η αντίστροφη μέτρηση. Θα είναι έτσι ο υπό… απόλυση πρωθυπουργός. Πολύ περισσότερο που, αν πάει σε πρόωρες εκλογές, θα είναι σαν να ομολογεί ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το κάνει, έχοντας ομολογήσει και την αποτυχία των δύο πρώτων χρόνων της πρωθυπουργίας του.

Χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, που βρίσκεται κοντά στον Καραμανλή, μας τόνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση, ο Καραμανλής θα μοιάζει με τον Σημίτη της επομένης των εκλογών του 2000, τότε που ήταν εμφανέστατο ότι είχε ξεκινήσει γι’ αυτόν η δίχως επιστροφή πορεία προς το τέλος…

Θα είναι, μας υπογράμμισε, «έρμαιο των “νταβατζήδων”΄και δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει, θα συμβεί δηλαδή το αντίθετο απ’ αυτό που υποτίθεται θα ήθελε να πετύχει μέσω των πρόωρων εκλογών».

Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς εκτιμήσεις πολιτικές. Είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, και αντικείμενο σχετικών συζητήσεων που έχουν γίνει στο Μαξίμου. Και αποτελούν και θέσεις του Καραμανλή.

Και αντίθετες εισηγήσεις…

Πρόωρες εκλογές λοιπόν το 2006 αποκλείονται. Και όχι επειδή ο Καραμανλής θέλει να… διευκολύνει τον Γιώργο. Πιθανότατα να συμβαίνει και αυτό! Αλλά επειδή ο πρωθυπουργός, όπως προαναφέραμε, εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγηθούμε σε κλίμα σαν αυτό που περιγράψαμε παραπάνω.

Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για εκλογικό αιφνιδιασμό τον επόμενο χρόνο έχουν γίνει. Και μάλιστα από στελέχη με τα οποία έχει καλή σχέση και άριστη, σχεδόν καθημερινή, συνεργασία, όπως ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος. Ειδικότερα ο Β. Μεϊμαράκης εκτιμά πως αν βρεθεί η κατάλληλη αφορμή για εκλογές μέσα στο 2006, ο Καραμανλής θα πρέπει να την αξιοποιήσει, ώστε να πάει στο «2+4».

Είναι γνωστό επίσης πως δε λείπουν και οι εισηγήσεις για «διπλές εκλογές» τον Οχτώβρη του 2006, δηλαδή παράλληλα εθνικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές.

Όπως γνωρίζουμε, ο Καραμανλής έχει ακούσει, ακόμα και συζητήσει, τις παραπάνω εισηγήσεις. Αλλά σταθερά απαντά ότι:

• Δεν μπαίνω σε τέτοιο πολιτικό τζόγο…

Εκτός, λέμε, αν δημιουργηθούν όροι αποσταθεροποίησης και σοβαρότατης πολιτικής κρίσης, οπότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που προγραμματίζεται!


Σχολιάστε εδώ