ψιθυριστά…
Ένα – ένα είναι το αποτέλεσμα της εισόδου της Ντόρας στην κυβέρνηση, μας έλεγε άσπονδος φίλος της, και εξηγούσε: «Ο μεν Νικήτας Κακλαμάνης τη θέλει στην κυβέρνηση για να πάει δήμαρχος, ο δε Βουλγαράκης δεν τη θέλει, γιατί έχει φιλοδοξίες». Και ο τρίτος στην παρέα συμπλήρωσε, με νόημα, προφανώς για να μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Μήπως, ρε παιδιά, μείνουν… όλοι εκτός κυβέρνησης;
Είναι δυνατόν να μην τα έχουν βάλει με τον Αλογοσκούφη οι υπουργοί; Σε ποια κυβέρνηση οι υπουργοί δεν τα έβαλαν με τον υπουργό Οικονομικών, πριν από τον προϋπολογισμό; Σε καμία. Άρα, γιατί αυτός ο κλαυθμός και ο οδυρμός και η δημιουργία εντυπώσεων; Έτσι για την ιστορία, πάντως, σας πληροφορούμε ότι ο Αλογοσκούφης είχε… μη ανακοινώσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου και διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, προφανώς με τις παρατηρήσεις του Κ. Καραμανλή. Για την ιστορία πάντως: ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε ό,τι μπορούσε, και του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη…
Συζητήσεις πολλές έχει προκαλέσει ο ανασχηματισμός που ουδέποτε όμως ήταν… επικείμενος. Γιατί, απλούστατα, ο Καραμανλής ποτέ δεν τον είχε αποφασίσει. Καλά πληροφορημένη πηγή μάλιστα τόνιζε, γελώντας, πως «ο Καραμανλής θα αιφνιδιάσει τους πάντες… και δεν θα κάνει ανασχηματισμό τότε που τον περιμένουν όλοι». Εάν σκεφτούμε ότι όλοι αναμένουν τον ανασχηματισμό την προσεχή άνοιξη, τότε μας τρελαίνει η σκέψη ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να τον αναβάλει για άλλη μια φορά. Έτσι, για να πείσει το πανελλήνιο ότι θα πρέπει άλλη φορά να προσέχουν εκείνοι που είναι… πεπεισμένοι για τις αποφάσεις του.
Έχουν αρχίσει και… σπάνε λίγο οι υπουργοί, όσον αφορά το ωράριό τους, μας είπε αξιόπιστη πηγή, και αυτό μάλιστα όχι εν όψει γιορτών, αλλά γενικώς… Ενώ λοιπόν οι υφυπουργοί, σύμφωνα με τον… γνώστη της κατάστασης, προσέρχονται στα γραφεία τους πρωί πρωί, τελικώς φεύγουν νωρίτερα από τους… υπουργούς, οι οποίοι αργούν επ’ ολίγον -γύρω στις 9 φτάνουν στα γραφεία τους- αλλά μένουν πολλές φορές έως τα μεσάνυχτα. Έχουν μεγαλώσει λοιπόν τη νύχτα και έχουν… μειώσει την ημέρα. Όσο για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, και γι’ αυτούς είχε συγκεντρώσει στοιχεία ο φίλος μας, και τα στοιχεία είναι πολύ θετικά: Οι πλέον εργατικοί είναι οι γραμματείς που σχεδόν ξημεροβραδιάζονται στα υπουργεία τους και όχι μόνο γιατί είναι εκείνοι που στέλνονται από υπουργείο σε οργανισμό και από υπουργείο σε υπουργείο. Τα «τρεχαντήρια» της κυβέρνησης. Αλήθεια, ποιος γνωρίζει τους γενικούς γραμματείς;
Έ κλεισε και το θέμα του συντονιστή στη Νέα Δημοκρατία. Συντονιστής λοιπόν… γιοκ. Δεν πρόκειται να υπάρξει συντονιστής και ούτε πρόκειται να επιτρέψει άλλη φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός συζήτηση για το όλο θέμα. Είναι όντως απορίας άξιο, πόσο ανενημέρωτοι είναι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης για ορισμένα θέματα, όπως το θέμα του ανασχηματισμού, του συντονιστή κ.λπ. Ό,τι έρχεται στο κεφάλι τους λένε και υποστηρίζουν, μακριά από κάθε ίχνος αλήθειας και πραγματικότητας… Μήπως τελικά απαιτείται ένας συντονιστής;
Αντιθέτως, φαίνεται ότι το σκέπτεται πολύ ο Καραμανλής τη σύσκεψη με τους παλαιούς συνδαιτυμόνες του… πρωινού καφέ. Έλα όμως που στους Ρουσόπουλο, Αλογοσκούφη, Σιούφα, Σουφλιά, Μεϊμαράκη και Παυλόπουλο θα θέλουν πλέον και άλλοι… φιλόδοξοι να λαμβάνουν μέρος. Πιθανότατα να μην έχουν άδικο, αλλά εάν… ξεχειλώσει η σύσκεψη, τότε θα ήταν καλύτερα να καλεί κάθε τρεις και λίγο ο πρωθυπουργός… υπουργικό συμβούλιο, ή κυβερνητική επιτροπή. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί -του ποια πρόσωπα θα προσκαλέσει- που δεν αφήνουν τον Κ. Καραμανλή να αποφασίσει τη λειτουργία του καφέ…
Θα συνεχιστούν τα ταξίδια του Καραμανλή σε όλη την Ελλάδα. Τα μηνύματα που πήρε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ήπειρο ήταν θετικότατα, και φαίνεται ότι αυτή η επαφή με τον λαό έχει την έννοια τού ότι δεν ξεχνά τα προβλήματά τους. Την ικανότητα αυτή της επικοινωνίας του Καραμανλή, που φαίνεται ότι τελευταία ο πρωθυπουργός έτεινε με τον φόρτο των εργασιών που έχει να χάσει, επιθυμεί το επικοινωνιακό επιτελείο να εκμεταλλευθεί, γι’ αυτό και ήδη σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα επαφών με την ελληνική περιφέρεια, που θα συνεχισθεί έως και την άνοιξη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα προτείνεται στον κ. Καραμανλή «να κατέβει στο πεζοδρόμιο» στα αστικά κέντρα. Περπατώντας μάλιστα, για να μιλήσει και να επισκεφτεί πολύκοσμα κέντρα, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στους μεγάλους δήμους όλης της χώρας. Φαίνεται ότι και αυτή την πρόταση θα την κάνει αποδεκτή ο Καραμανλής…
Δύο τάσεις έχουν διαμορφωθεί στον κυβερνητικό χώρο όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στον χώρο του Τύπου, με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ εκδοτικών συγκροτημάτων και δημοσιογράφων. Η μία τάση τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει διακριτικά να παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να εμπλακεί, καθώς η οποιαδήποτε εμπλοκή της θα της κοστίσει, και η δεύτερη τάση αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση… δεν εμπλέκεται στην όλη υπόθεση. Μάλιστα, οι υποστηρικτές της δεύτερης τάσης, τονίζουν πως θα ήταν καλό να εμπλακεί η κυβέρνηση και να επιδιώξει να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη. Οι της δεύτερης τάσης μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι της πρώτης επιλέγουν τη μη σύγκρουση και εμπλοκή, όχι ως μια κίνηση ουσιαστική, αλλά διότι… δεν έχουν τα μέσα και τη δύναμη να ακολουθήσουν τη δεύτερη τάση, αυτή της εμπλοκής. Μήπως έχουν δίκιο;
Τελικά, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές προτάσεις για τις ανακοινώσεις που μπορεί να γίνουν μέσα στους προσεχείς μήνες για να ανακουφίσουν τους μισθοσυντήρητους και μικρομεσαίους, από τον Κ. Καραμανλή. Είναι απίθανο το πώς λειτουργεί το σύστημα σχετικά με τον προϋπολογισμό. Από τη μια πλευρά ξεσηκώνεται ο κόσμος για τις περικοπές και από την άλλη γίνεται ένας χαμός, για να εξευρεθεί λύση ώστε η κυβέρνηση να… μαζέψει λίγο τις εντυπώσεις μέσα στους προσεχείς μήνες. Έτσι, την άνοιξη, σας το επιβεβαιώνουμε και εμείς, θα ανακοινωθούν τα πρώτα θετικά μέτρα της κυβέρνησης. Με ποια ευκαιρία; Φαίνεται ότι την… αναζητούν…
Το πήραν απόφαση τα δικά τους παιδιά -τα έρμα- και στράφηκαν προς άλλη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν τα κομματικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, το κύμα των ενδιαφερομένων που επιθυμούσε μια θέση στο Δημόσιο και χτυπούσε τις πόρτες των υπουργείων κατευθύνεται τώρα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου γίνεται κοινώς της μουρλής. Τώρα, το εάν οι δήμοι έχουν δυνατότητα προσλήψεων, αυτό θα φανεί από τη… στρατηγική που θα αναπτύξει η κυβέρνηση στον χώρο της αυτοδιοίκησης… εν όψει εκλογών. Ευτυχώς, δηλαδή, που υπάρχουν και οι δήμαρχοι.
Αναγνώριση του ήθους και της εργατικότητάς του είναι για τον καθηγητή Ευθύμιο Δρόσο η ανάληψη της προεδρίας της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», που ιδρύθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αιτωλοακαρνανία και γι’ αυτό μάλιστα πήγαν στο Αγρίνιο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ευρωβουλευτής Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Κων. Αρβανιτόπουλος. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Δρόσος είναι γενικός διευθυντής του ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) όπου γίνεται παρά πολύ καλή δουλειά. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ο κ. Δρόσος θα μπορούσε, αν δεχόταν να είναι υποψήφιος, να κερδίσει τον δήμο Ναυπάκτου, αλλά έχει επιλέξει την ολοκλήρωση του έργου του στο υπουργείο Παιδείας. Και αργότερα βλέπει…