ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο… Μόνιμο πρωτοσέλιδο σε μερικές εφημερίδες. Προσλήψεις λοιπόν και στο υπουργείο Εξωτερικών… Εάν όμως καθίσεις και προσθέσεις όλες αυτές τις υπό πλήρωση κενές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καταλήγεις στη θλιβερή διαπίστωση ότι θα πρέπει να κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά και όχι μόνον…

Διαγωνισμούς για δεκαπέντε θέσεις νέων διπλωματικών (ακολούθων πρεσβείας) προκηρύσσει το υπουργείο Εξωτερικών την 1η Δεκεμβρίου και για είκοσι θέσεις τεχνικών επικοινωνιών στις 20 Δεκεμβρίου. Στην Ιαπωνία μαθαίνω ότι εισάγονται ετησίως 20 νέοι διπλωματικοί και στον σχετικό διαγωνισμό συμμετέχουν 800 υποψήφιοι. Στις δικές μας εξετάσεις διπλωματικών συμμετέχουν περίπου 100 φιλόδοξοι νέοι για να επιτύχουν οι 15… Βεβαίως η «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» έχει και περισσότερες πρεσβείες και από απόψεως πληθυσμού και οικονομικής ισχύος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα… Ερώτημα για τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη: Μήπως έχουμε ήδη υπεράριθμους διπλωμάτες; Και μετά φιλοδοξούν και «σφάζονται» να γίνουν όλοι πρέσβεις, από τους οποίους μάλιστα οι μισοί… υποαπασχολούνται; Μήπως μερικές πρεσβείες μας και προξενικές αρχές είναι σχετικά περιττές σε σχέση με άλλες που έχουν πραγματικό φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού; Ανάγκες βεβαίως σε προσωπικό πάντα θα υπάρχουν, δεν έχω ακούσει για καμιά δημόσια υπηρεσία που να ζήτησε πρωτοβούλως μείωση του προσωπικού της… Μήπως κρατάμε ανοιχτές μερικές πρεσβείες για να καλοπερνούν ορισμένοι, αλλά και να βολεύονται πολλοί περισσότεροι; Πώς διατηρεί η Ελλάδα πρεσβείες σε ορισμένες μικρές χώρες, στις οποίες όμως τα μισά τουλάχιστον κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν μόνιμη εκπροσώπηση και ας είναι σε οικονομικό επίπεδο πολύ πιο εύρωστα από τη χώρα μας; Μη ορθολογική κατανομή προσωπικού υπάρχει και σε αρκετά προξενεία μας, γι’ αυτό και ευημερεί το… γρηγορόσημο στις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζα), αλλά και για την έκδοση άλλων προξενικών πιστοποιητικών…

Δημοσιοποιήθηκε η κατάσταση με τις προγραμματισμένες μεταθέσεις και τις υπάρχουσες κενές θέσεις σε πρεσβείες και προξενεία για διπλωματικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς επικοινωνιών, για το έτος 2006. Θα πρέπει να δηλώσουν στη Διεύθυνση Προσωπικού την προτίμησή τους μέχρι την 15η Ιανουαρίου. Έχουν λοιπόν καιρό, χρονιάρες μέρες, να σκεφτούν και να ονειρευτούν χριστουγεννιάτικα, βάζοντας το ονοματάκι τους στην πόλη και στη χώρα που επιθυμούν να υπηρετήσουν… Πού τελικά θα καταλήξουν εξαρτάται από τα ακόλουθα, κατά προτεραιότητα, «αξιολογικά» κριτήρια: Πρώτον, τι «μέσον» διαθέτουν σε υπηρεσιακό επίπεδο, σε βουλευτικό, σε υπουργικό, ακόμα και σε… υπουργικό συμβούλιο, δευτερευόντως, όλα τα υπόλοιπα υπηρεσιακά προσόντα βρίσκονται ή εφευρίσκονται στην πορεία. Μην αρχίζουμε να λέμε ονόματα, γνωστά ήδη στους διαδρόμους του υπουργείου. Όσον αφορά ειδικότερα τη γυναικεία παρουσία, μαθαίνω ότι ορισμένοι πρέσβεις ζητούν και επιμένουν «στο μιλητό», πέρα από τα υπηρεσιακά προσόντα, να είναι και καλλίπυγος η ύπαρξη που θα στελεχώσει την πρεσβεία τους…

Τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη μπήκε στο υπουργείο Εξωτερικών… Όχι ακόμη στη θέση και με την ιδιότητα που μαντεύουν μερικοί, αλλά ως δήμαρχος Αθηναίων, από την οδό Ακαδημίας, κατέβηκε στο υπόγειο, στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» για να συμμετάσχει ως ομιλήτρια στην εκδήλωση με θέμα «Διακυβέρνηση, διαφάνεια και ανάπτυξη». Ως ανίχνευση του περιβάλλοντος χώρου ερμήνευσαν την παρουσία της μερικοί διπλωμάτες… Στα υπόγεια αυτού του νεοκλασικού κρύβονται πολλά όνειρα, ελπίδες, αλλά και απογοητεύσεις… Υπομονή.

Το θέμα του ανασχηματισμού αναμασούν και προβάλλουν ως «έγκυρη ειδησεογραφία», όταν δεν σκέφτονται τίποτε καλύτερο, οι πολιτικοί σχολιαστές και σε καθημερινή βάση. Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών, έτσι και περάσουν ακόμη μερικές εβδομάδες, ίσως και ένας-δυο μήνες, ουδείς από τα μόνιμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και των… κλητήρων, θα ενδιαφέρεται ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας. Απλούστατα διότι όλες οι μεταθέσεις και προαγωγές για το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και μέχρι τις… επόμενες εκλογές, θα έχουν αποφασιστεί από τον πάντα προσωρινό και πάντα μόνιμο υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη. Καλά τα εθνικά μας θέματα και η αγωνία πώς να τα προωθήσουμε, αλλά μόνιμη προτεραιότητα στο μυαλό των περισσότερων είναι πώς να… αρπάξουμε καμιά καλή πρεσβεία, όπως ας πούμε η Μαδρίτη ή το Τόκιο, με τον μεγαλύτερο μισθό, και τα υπόλοιπα θα τα επιλύσουν οι επόμενοι… Έχει ημερομηνία λήξης, λοιπόν, το ενδιαφέρον των μεγαλοδιπλωματών μας και των λοιπών πληβείων για το ποια ή ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του νεοκλασικού της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας…

Περιοδεία ανιχνευτική και δύσκολη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στις 6 και 7 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης σε Πρίστινα και Βελιγράδι, στη βαλκανική γειτονιά μας, για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. Διερεύνηση διαθέσεων, γνωστές όμως οι προθέσεις όλων των εμπλεκομένων… Και βγαίνουν τα γνωστά «παπαγαλάκια» (ας είναι καλά τα απόρρητα κονδύλια) και εκθειάζουν προκαταβολικά τον πρωταγωνιστικό και μεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας… Γεγονός είναι, και λυπηρό για μας, ότι τα πράγματα είναι ήδη… τετελεσμένα ή σχεδόν τετελεσμένα, όπως ακριβώς τα θέλουν οι ΗΠΑ, όπως τα επιθυμεί η Ουάσινγκτον που δημιούργησε τις συνθήκες και διαμόρφωσε το κλίμα μεταξύ των αλβανών κοσοβάρων που να προδιαγράφουν προθέσεις και να δρομολογούν τελικούς στόχους… Και η κατάσταση που διαμορφώνεται και παγιώνεται επί του εδάφους είναι τελείως αντίθετη από τα ζωτικά ελληνικά συμφέροντα (υπερισχύουν βεβαίως τα αμερικανικά ζωτικά συμφέροντα…). Έτσι, πάμε για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, εξέλιξη στην οποία η Ελλάδα διαφωνούσε ριζικώς, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα… Πάμε για ρυθμίσεις που μπορεί να σηματοδοτήσουν εξελίξεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες θα μας δημιουργήσουν «μόνιμους πονοκεφάλους» σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων μας…

Και η δυναμική ελληνική διπλωματία, εποχής Κ. Καραμανλή, διά χειρός Π. Μολυβιάτη, αυτό που τελικά επιδιώκει είναι να… ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές προθέσεις για να μην αποκαλυφθεί πόσο βαθιά «μας γράφουν» και προχωρούν ακάθεκτοι στους σχεδιασμούς τους. Ο ρόλος μιας χρήσεως που μας έχει ανατεθεί είναι να «πείσουμε» και να «πιέσουμε» τους Σέρβους να αποδεχθούν ρυθμίσεις σύμφωνα με τα αμερικανικά «desiderata»… Να μεταπείσουμε τους Αμερικανούς ούτε το φανταστήκαμε, ούτε το αποτολμήσαμε, ούτε βεβαίως κινηθήκαμε εγκαίρως, αλλά για το τελευταίο βαριές ευθύνες έχει η προηγούμενη κυβέρνηση με υπουργό Εξωτερικών τον Γιωργάκη Παπανδρέου που μιλάει και άπταιστα τα αμερικανικά…

Χαμός και νέα εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, προέδρου της Συμμετοχικής Δημοκρατίας των… ανανεωτικών… Εξωτερίκευσε, σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι», την επιθυμία του για βαθιά ανανέωση προσώπων (πλην βεβαίως του ιδίου) σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας… Τον κηπουρό του βασιλιά θυμήθηκε όμως ο συνταγματολόγος, πρώην υπουργός και εσωκομματικό αντίπαλο δέος Ευ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας εύστοχα ότι δεν μπορεί ο κάθε… πορφυρογέννητος άναξ (ορολογία Κ. Σκανδαλίδη) να διορίζει τον κηπουρό του πρωθυπουργό ούτε ο τελευταίος να διορίζει τον κάθε κηπουρό υπουργό… Μα, καλά, στο υπουργείο Εξωτερικών, που έχει και αυτό κάποιο… κηπάριο στην κεντρική είσοδο, δεν έβλεπαν τα παλαιά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τι γινόταν εκεί μέσα επί Γιωργάκη Παπανδρέου; Όχι μόνο έβαλε κηπουρούς, αλλά όλους τους στενούς συνεργάτες, συμβούλους και λοιπούς παρατρεχάμενους τους προώθησε σε θέσεις πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών… Κυριότερο προσόν όλων αυτών για να ενταχθούν στον κήπο Παπανδρέου, η απόλυτη αφοσίωση στον αρχηγό… Ό,τι λοιπόν γινόταν στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας μεταφέρεται σταδιακά ως ανανεωτικό πνεύμα στο νέο ΠΑΣΟΚ, κοπής και γραφής Γ. Παπανδρέου, και όποιος αντέξει…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ