τυποΘεσσαλονίκη


~Συνταξιούχος δημοσιογράφος, πρώην επικεφαλής ανταποκριτικού γραφείου αθηναϊκής εφημερίδας και πρώην σχολιαστής ενημερωτικού ραδιοφώνου, ανέλαβε ανώνυμος διευθυντής στον «Τύπο της Θεσσαλονίκης». Υποσχέθηκε στον εκδότη πως το φύλλο θα… πετάξει. Καλή επιτυχία και προσοχή στους αέρηδες…

~Τη μια εμφανίζεται με μεγάλα όνειρα και υψηλές φιλοδοξίες, ενώ την άλλη σε κάθε αίτημα που της υποβάλλεται απαντά με το στερεότυπο «να συνεννοηθώ με τον πρόεδρο». Ο λόγος για τη νέα γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3, Θάλεια Ιωαννίδου, που, αν και την επέλεξε ο Ρουσόπουλος χωρίς να το ζητήσει ο Τσάμης, αποφεύγει να απογαλακτιστεί από τον πρόεδρο και τον συμβουλεύεται σε κάθε της βήμα.

~ Αυτοί, ωστόσο, που την ξέρουν λένε πως η Θάλεια φυσικά ενδιαφέρεται να αφήσει το στίγμα της στο μαγαζί και να κριθεί από τις δικές της επιλογές, πράγμα που προϋποθέτει πως θα τις κάνει. Μέχρι τότε θα συνεχίσει, όποτε τη ρωτούν, να απαντά με κοινοτοπίες του τύπου: «Θα αλλάξω ό,τι χρειαστεί».

~Την εμπιστοσύνη του στο «ασθενές φύλο» φανερώνει ο Ρουσόπουλος, εμπιστευόμενος στη Θάλεια Ιωαννίδου τη γενική διεύθυνση της ΕΡΤ3 και -οσονούπω από ό,τι πληροφορούμαι- στη Μένη Λυσαρίδου τη διοίκηση του Μακεδονικού Πρακτορείου. Οφείλω να του το αναγνωρίσω, με την πεποίθηση πως θα δικαιωθεί.

~Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συνάντηση του ιδιοκτήτη της «Μακεδονίας» με την ΕΣΗΕΜ-Θ, στην οποία αναμέναμε το τέλος εποχής του Αντωνόπουλου και την ανακοίνωση της νέας διοίκησης (ενός άλλου «εκδότη» και νέου διευθυντικού σχήματος) της εφημερίδας. Αυτά τα «πιάσαμε». Εκείνο που δεν προβλέψαμε ήταν το όνομα του νέου εκδότη που πλέον φιγουράρει πρώτο στους τίτλους των εφημερίδων του ιστορικού συγκροτήματος της πόλης. «Εκδότης θα είναι ο Κώστας Ζουράρις», είπε ο Γιάννης Ρήγας, αφήνοντας άναυδους τους συνομιλητές του της ΕΣΗΕΜ-Θ.

~Όπως ανακοίνωσε ο Ρήγας, ο γνωστός εκκεντρικός πνευματάνθρωπος, αφού ενημερωθεί, θα αποφασίσει αν θα αλλάξει το διευθυντικό σχήμα ή θα διατηρήσει τους «πρόθυμους». Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης ενημέρωσε την ΕΣΗΕΜ-Θ πως η εφημερίδα δεν πρόκειται να κλείσει και πως δρομολόγησε ήδη την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και τη σύναψη δανείου 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταρτιστεί με τη συμμετοχή του Κώστα Ζουράρι.

~Όσο για την τύχη τού μέχρι τώρα εκπροσώπου της ιδιοκτησίας Παναγιώτη Αντωνόπουλου, αυτός επιστρέφει σε αυτό που ξέρει καλά να κάνει: την αναζήτηση εσόδων από τη διαφήμιση.

~Εννοείται πως ο «Αντωνό», πλάσαρε στην πιάτσα την πληροφορία πως αυτός επέλεξε τον Ζουράρι. Είναι αυτό που λέμε πως εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία.

~Ο κρητικής καταγωγής Θεσσαλονικιός και φανατικός ΠΑΟΚτζής παρουσιάστηκε σε συγκέντρωση του προσωπικού, απλός, φιλικός και προσηνής με τους δημοσιογράφους. Βέβαια, δεν απέφυγε τον πειρασμό να τους κάνει και ένα μάθημα ελληνικών (παρεμπιπτόντως τους εξήγησε και πώς άδεται ορθά ο εθνικός ύμνος, σε τέμπο Απόστολου Καλδάρα, όπως είπε). Παραδέχθηκε πως δεν ξέρει πολλά από εφημερίδα, αλλά θα δουλέψει μαζί τους και θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να γίνει η εφημερίδα μαχητική, αποκαλυπτική και αδέσμευτη από κυκλώματα και εξουσίες. Καλή έμπνευση…

~Και φυσικά το δίκτυο Cosmopolis δεν ανήκει στον Κοντομηνά. Γι’ αυτό άλλωστε και το Cosmos της Θεσσαλονίκης μετακομίζει από τον χώρο όπου λειτουργούσε επί Τσοτσορού, στο κτίριο της πλατείας Αντιγονιδών, όπου εδρεύει το ανταποκριτικό του Alpha.

~Εκεί εδρεύει και ο ραδιοφωνικός σταθμός Palmos 96,5 που και αυτός εννοείται πως δεν ανήκει στον Κοντομηνά. Το εν λόγω ραδιόφωνο-μουσικός σταθμός, που εξειδικεύεται στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, ετοιμάζει πριβέ πάρτι για τους ακροατές του στις 14 Δεκεμβρίου, όπου θα εμφανιστούν λάιβ ο Ζακ Στεφάνου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η μεγάλη Δήμητρα Γαλάνη. Μάλιστα η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη συχνότητα του ραδιοφώνου.

~«Αντί να κάνετε κουτσομπολιά και πλακίτσες μεταξύ σας, δεν κάνετε και λίγη δημοσιογραφία;», συνέστησε στους παραγωγούς του 102 της κρατικής ΕΡΤ3 ακροατής που πήρε να αναφερθεί στο πρόβλημα των νηπιαγωγείων της Θεσσαλονίκης που δεν είχαν θέρμανση, καθώς η εταιρεία αερίου δεν είχε κάνει τις συνδέσεις. Με το που είπε ο άνθρωπος πως η ευθύνη ανήκει στον δήμο, άρχισαν τα «να το δούμε», «δεν νομίζω να είναι έτσι» και άλλα παρόμοια. Αξιοπρέπεια, ρεεε!..

~Γέμισε από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία το φουαγιέ του «Μακεδονία Παλλάς» για να καλύψουν τη σύσκεψη του τοπικού ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές. Ήταν όλοι εκεί, εκτός από την ΕΤ3 και την TV 100. Αυτοί προφανώς θα είχαν να καλύψουν κανένα κήρυγμα παπά ή καμιά συνέλευση παλιών καταδρομέων. Έτσι, όταν έσκασε το θέμα και άρχισε να το ζητά η ΝΕΤ, τρέχανε οι του Κοντογουλίδη, παρακαλώντας τους ανταγωνιστές τους να τους δώσουν εικόνα.

~Το να θεωρείς πως δικαιούσαι να βρίσκεσαι πάντα στην κορυφή, ενώ η ρόδα γυρίζει, δεν είναι μαγκιά. Αλλιώς λέγεται. Όσο για το πώς λέγεται κάποιος που όσο ήταν στα πάνω του… έσκιζε κόσμο και τώρα ζητά να… σεβαστούν το ψωμί του και να μην τον επικρίνουν, λέγεται «τζαμπατζής». Οι υπόλοιποι πληρώνουν με χαρά τα χρέη τους…

~Πάλι στα δικαστήρια ο Τζίμης. Θα τον εξοντώσει τον κουτό καμεραμανατζή. Ας πρόσεχε, θα μου πείτε, να μην μπερδευόταν με τα βουβάλια, όντας βατραχάκι.

~Εξαιρετική πράγματι η δουλειά των παιδιών της «Παράλλαξης» που από εβδομαδιαία έκδοση για τους σινεφίλ μετεξελίχθηκε σε περιοδικό πόλης. Αξίζει να το αναζητήσετε. Κυκλοφορεί σε πολλά στέκια και διανέμεται δωρεάν. Τις ευχές μας και τα συγχαρητήρια της στήλης στον Γιώργο Τούλα για το εμπνευσμένο editorial.

~Να που ανοίξαμε βεντέτα και με τον Γιάννη Κεσόπουλο, ο οποίος ενοχλήθηκε από τα δημοσιεύματά μας για το διευθυντήριο των εμπίστων του Αντωνόπουλου στη «Μακεδονία» και την επωνυμία «οι πρόθυμοι» που τους προσάψαμε. Θεωρεί, επίσης, «κακόβουλο και ψευδές» το αποκαλυπτικό μας σχόλιο πως οι «πρόθυμοι» είπαν στους εκπροσώπους των συντακτών πως ελέγχονται τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους και έτσι ξέρουν από πού διοχετεύονται πληροφορίες στη στήλη (και αλλού). Επίσης, δηλώνει πως ουδέποτε εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στην ΕΣΗΕΜ-Θ, όπως γράψαμε.

~Δημοσιεύω τις αιτιάσεις του, καίτοι τις θεωρώ τελείως αδικαιολόγητες. Διευκρινίζω λοιπόν: Πρώτον, όταν μετέχεις σε συλλογική διεύθυνση, σημαίνει πως υπάρχει συνευθύνη. Κατά συνέπεια, υπάρχει συνευθύνη, όταν στη συνάντηση του διευθυντηρίου με τους εργασιακούς εκπροσώπους ειπώθηκε (από άλλον πράγματι) πως κάλεσαν ειδικούς τεχνικούς και έλεγξαν τα e-mail των συντακτών για να βρουν ποιος στέλνει στο «ΠΑΡΟΝ». Δεύτερον, το ότι δεν εκλήθη ο ίδιος στην ΕΣΗΕΜ-Θ για εξηγήσεις είναι πράγματι αληθές. Απλά η πρόσκληση μόνο των άλλων τεσσάρων του διευθυντηρίου οφείλεται στο ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος της Ένωσης, μιας και τυγχάνει δικηγόρος. Τρίτον, η όλη κριτική της στήλης στα τεκταινόμενα στο ιστορικό συγκρότημα δεν σχετίζεται φυσικά με κριτήρια προσωπικής συμπάθειας ή αντιπάθειας, αλλά αφορά την εκτίμηση πως η διοίκηση στραβά αρμενίζει. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα αφενός από την αδυναμία του μαγαζιού να ορθοποδήσει και αφετέρου από τις νέες αλλαγές στο «τιμόνι» του συγκροτήματος που αποφάσισε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης


Σχολιάστε εδώ