Νέες λυκοφιλίες στα ΜΜΕ

Ίσως βλέπουμε τους κραδασμούς ενός συστήματος που φτιάχτηκε το 1989 με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης και πλέον σήμερα, 16 χρόνια αργότερα, έφτασε στα όριά του. Ώρα λοιπόν για νέες λυκοφιλίες, υπό τον μανδύα των συμφερόντων του πολίτη.

Οι αλλαγές που κυοφορούνται στην κορυφή των ΜΜΕ έχουν να κάνουν και με τους νέους «παίκτες» που εμφανίστηκαν και οι οποίοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση με στόχο να καταλάβουν την πρώτη θέση.

Αποφασιστικός όμως παράγων είναι η κυβέρνηση που έχει τον τρόπο να κόψει τη… βουλιμία των καναλαρχών, είτε με τον περιορισμό στο ελάχιστο των κρατικών διαφημίσεων, που λειτουργούν ως… επιδότηση κι έτσι και σταματήσει η κρατική διαφήμιση είναι ζήτημα αν θα αντέξουν 1-2 από τα λεγόμενα κανάλια, είτε με μέτρα για την άμεση είσπραξη ΦΠΑ, αγγελιόσημου και ειδικού φόρου, καθώς και ελέγχους…

Η πλευρά του Σ. Φυντανίδη εξακολουθεί να μην έχει δώσει μια ολοκληρωμένη πειστική απάντηση στο ηθικό ζήτημα για το οποίο τον εγκαλεί η ηγετική ομάδα του «Θέματος». Το ποινικό σκέλος, που αρχικώς προέβαλε το Θέμα και ο Alpha, στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» έχει απέναντί του ένα αναγνωστικό κοινό που τον διαβάζει και σκέφτεται και ίσως προβληματίζεται από τις εκφράσεις της εφημερίδας, ενώ σίγουρα οι δημιουργοί της «Σαλώμης» είναι λίγο δύσκολο πια να διαμαρτύρονται επειδή θίγονται από τις αναφορές. Είναι όμως σίγουρα ενθουσιασμένοι, διότι οι συντάκτες της «Ελευθεροτυπίας» έχασαν την ψυχραιμία τους, οδηγώντας τους στην απρέπεια με τη φωτογραφία του νεκρού, πλέον, παπαγάλου του Μάκη, με το σχόλιο «καλά, εσύ έφυγες νωρίς».

Τη Δευτέρα η «Ελευθεροτυπία» έκανε πρωτοσέλιδη επίθεση σε Μπόμπολα – Τριανταφυλλόπουλο, μιλώντας για τη «συμμαχία των κ. Μ.», ενώ άφησε εκτός τους Λαμπράκη και Ψυχάρη που έστειλαν τα βέλη τους στον Σ. Φυντανίδη την περασμένη βδομάδα. Ο Θ. Τεγόπουλος μίλησε για «βλακώδη σύμπλευση» και εκτός από τους νομικούς όρους της διαπλοκής έκανε, ως εκδότης, έναν διαχωρισμό της εφημερίδας από τον διευθυντή της, στηρίζοντάς τον παράλληλα.

«ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΘΗΚΕ το τίποτα. Καμία διασύνδεση κεφαλαίων ή διοίκησης μεταξύ της ολλανδικής εταιρείας De Boer και της εκδότριας επιχείρησης της ʽʽΕλευθεροτυπίαςʼʼ. Ότι η εταιρεία αντιπροσωπεύτηκε στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και από την επιχειρηματία, σύζυγο του διευθυντή της ʽʽΕʼʼ δεν αποτελεί διαπλοκή με καμία έννοια. Ούτε συνταγματική ούτε νομοθετική. Δεν είναι τίποτε. Δεν υπάρχει ουσία», έγραφε ο Θ. Τεγόπουλος και συμπλήρωνε ειρωνικά: «ΘΕΑΜΑ ηθικής τάξης. Κατηγορούμενε, Σεραφείμ Φυντανίδη, εγέρθητι. Δώσε απάντηση επί της ουσίας. Επί της κατασκευασμένης, της σκηνοθετημένης, της ανύπαρκτης ουσίας. Ομολόγησε, εξηγήσου. Αποδέξου τη δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα των τηλεδικείων. Η ιερά τηλεξέταση. Οι ηθικοί κήνσορες. Καταγγέλλουν την υποκρισία, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, οι υποκριτές. Οι καταπίνοντες την κάμηλον και διυλίζοντες τον κώνωπα».

Ο Σ. Φυντανίδης από την πλευρά του έγραψε πως θα μιλήσει «δημόσια για τα ψεύδη, τις μεθοδεύσεις και τους πραγματικούς τους στόχους (βλ. ʽʽΕλευθεροτυπίαʼʼ), όταν έρθει η ώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα σκέφτηκε και άλλα ενδεχόμενα ώστε να σταματήσει να πλήττεται, αλλά συνάντησε την αντίδραση όλων των ανθρώπων της εφημερίδας. Παράλληλα, στο παιχνίδι μπήκε και ο «Ιός», συγκεντρώνοντας παλιές υποθέσεις του Μ. Τριανταφυλλόπουλου.

Το «Έθνος» την Τρίτη απάντησε επίσης με πρωτοσέλιδο σημειώνοντας πως ήρθε «η ώρα της κρίσης για τους (υπο)κριτές». Η εφημερίδα υποστήριξε πως «έχει αποδείξει μέσα στην 25ετή πορεία» της «ότι δεν συναλλάσσεται ούτε ασφαλώς χειραγωγείται από την εξουσία, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει αυτή». «Η σπασμωδικότητα, η επιθετικότητα, αλλά και το θράσος το οποίο η “Ελευθεροτυπία” μετέρχεται στην υπεράσπισή της είναι απολύτως ενδεικτικά της δεινής θέσης που έχει περιέλθει». Ταυτόχρονα, αναδημοσιεύει τις αναφορές του «Βήματος», όπως το ίδιο έπραττε και η εφημερίδα του ΔΟΛ, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι μαζί σε αυτήν την επίθεση.

Πάντως, αν ο στόχος ήταν να πληγεί η «Ελευθεροτυπία», τότε η προσπάθεια την πρώτη βδομάδα της αντιπαράθεσης με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο δεν έφερε αποτέλεσμα (πίνακας 1). Το αντίθετο μάλλον συνέβη. Η «Ελευθεροτυπία» έχασε ελάχιστα φύλλα (930) σε όλη την Ελλάδα τη Δευτέρα, ενώ την Πέμπτη 17/11, που κυκλοφόρησε εκτός από το ένθετο «Ιστορικά» με τη λευκή σελίδα, κέρδισε 7.740 σε σχέση με την περασμένη βδομάδα.

«Ριζοσπάστης»: Δεν μιλήσατε για την επίθεση Τριανταφυλλόπουλου στον Κοσιώνη

Τη δική του θέση, επικριτική για την επί χρόνια αδράνεια της «Ελευθεροτυπίας» σε αντίστοιχες περιπτώσεις, κατέγραψε την περασμένη Τρίτη ο «Ριζοσπάστης». Σε παραπολιτικό του, αφού αναφερόταν στην αντιπαράθεση, κάνοντας αρνητική μνεία στον Γ. Βότση εστίασε στην περίπτωση του Π. Κοσιώνη: «Σε όλα αυτά μετεξελίχτηκε τώρα; Όταν ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος έπιανε στο στόμα του τον Π. Κοσιώνη, ότι δήθεν εγκατέλειψε θύμα τροχαίου, κάνατε τα ίδια απαξιωτικά σχόλια; Ή είναι επιλεκτικές η μνήμη και η ευαισθησία σας; Και ακόμα, πώς δεχτήκατε να είστε σύντροφος με έναν τέτοιο παλιοχαρακτήρα, επισήμως από το 1999;». Θυμίζει δε πως τη διακύρυξη της Ριζοσπαστικής Αντιαπαγορευτικής Κίνησης (ΡΑΚ) για την αποποινικοποίηση του χασίς και των άλλων ψυχοτρόπων ουσιών στην Ελλάδα συνυπέγραφαν -μεταξύ άλλων- και οι Βότσης και Τριανταφυλλόπουλος. «Τώρα, καθένας έχει τη δική του γραμμή κι άλλον καθοδηγητή…», κατέληγε το σχόλιο του «Ριζοσπάστη».

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης είναι πως απουσιάζουν οι αναφορές για τον συνεκδότη του «Θέματος», αλλά και του σωκρατικού «Πρωταθλητή», παλιού διευθυντή της «Καθημερινής» και παλαιού συντάκτη της «Ελευθεροτυπίας». «Ο Αναστασιάδης είναι ο παστουρμάς της ʽʽΕλευθεροτυπίαςʼʼ, ήταν ο τίτλος της συνέντευξης του Σ. Φυντανίδη στο «0-1» (Ιούνιος ʼ95). Εκεί ο διευθυντής της εφημερίδας έλεγε πως «ο Αναστασιάδης αυτά που γράφει δεν θα τον άφηναν να τα γράψει ποτέ σε άλλη εφημερίδα», συμπληρώνοντας πως «ο Τεγόπουλος αγαπάει πολύ τον Θέμο». «Δεν θα κάτσω τώρα να τσακωθώ με τον Τεγόπουλο για τον Θέμο!», κατέληγε η συνέντευξη.

Πώς θα αντιδράσει η πλευρά Τριανταφυλλόπουλου και λοιπών δυνάμεων

«Ξέρεις γιατί έρχονται σε μένα οι άνθρωποι; Γιατί ξέρουν ότι ενδιαφέρομαι πραγματικά και δεν θα τους πουλήσω». Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στο «Down Town» δίνει μια ερμηνεία για τη λαϊκή απήχησή του, ενώ είναι σίγουρο πως απολαμβάνει την υπερπροβολή παρά την αδυναμία του να φέρει ηχηρά ονόματα στο πάνελ της εκπομπής. Λέγεται πως θα αναφερθεί σε μια φημολογούμενη πρωτοβουλία της Mediatel, να συστήσει εταιρεία με τον Β. Χρηστίδη για θεατρικές παραγωγές, με γνωστή πρωταγωνίστρια στο επίκεντρο, πλην όμως αυτή η εταιρεία δεν πήρε ποτέ ΑΦΜ.

Παλιές ιστορίες

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η «Ελευθεροτυπία» έχει εμπλακεί, μέσω τρίτων προσώπων, σε ιστορίες διαπλοκής. Το 1997 ξεσπάει η κόντρα για την ανάπτυξη δικτύου 500 βιβλιοθηκών, έργο ύψους 21 δισ. δρχ. «Ιδού πώς ʽʽστήνονταιʼʼ οι διαγωνισμοί», έγραφε η «Ελευθεροτυπία» στις 16/7/1997 για «μια απίστευτη ιστορία που αποκαλύπτει το παρασκήνιο των μεγάλων έργων». Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις κοινοπραξίες οι Λ.Κ.Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΕ-EXPERT CONSULTING ΕΠΕ, η SYNERGON AE-ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΟΞΙΑΔΗ ΑΕ και η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ -ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Στην τρίτη κοινοπραξία συμμετείχε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Εθνική μελετητική Συμβουλευτική ΑΕ, η εταιρεία δηλαδή που με απευθείας ανάθεση εκπόνησε την προμελέτη. Το έργο κατακυρώνεται στην κοινοπραξία Εθνικής και συγκροτήματος Λαμπράκη και η «Ελευθεροτυπία» κάνει σφοδρή επίθεση, αν και στη Synergon συμμετείχε ο ανιψιός του Κ. Τεγόπουλου. «Η μαύρη προπαγάνδα επιστρατεύεται τις τελευταίες ημέρες με σκοπό, υποτίθεται, να θιγεί το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, αλλά πραγματικό στόχο να αναλάβουν ένα έργο που δημιουργούν τον θόρυβο -χωρίς να δηλώνουν δημοσίως το κεκρυμμένο επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον», έγραφαν τα «Νέα» την επόμενη ημέρα. Αν από την άλλη πλευρά θυμηθούμε τις παλιές υποθέσεις ΔΟΛ – Δημοσίου και την εμπλοκή των επιτιθέμενων δημοσιογράφων σε άλλες ιστορίες, δεν θα μας φτάσουν οι σελίδες όλης της εφημερίδας.


Σχολιάστε εδώ