Επίγεια ψηφιακά πηγαινέλα
Στην πρώτη ιστορία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ ο διαγωνισμός των 800.000 ευρώ είχε κατοχυρωθεί σε μια ιταλική εταιρεία, ξαφνικά γίνεται αλλαγή πλεύσης και το έργο λέγεται πως θα καταλήξει σε άλλη εταιρεία! Ως αιτία προβάλλεται ότι έγιναν δεκτές οι ενστάσεις των «κομμένων» εταιρειών. Στα παρασκήνια, όμως, βοά ο κόσμος για τις διαδικασίες που ακολούθησαν, ενώ ανακύπτει πληθώρα ερωτημάτων που και το «Π» είχε αναφέρει.
Σύμφωνα με όσα λέγονται, οι εταιρείες, μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, απείλησαν πως θα φθάσουν στα άκρα με κάθε νόμιμο μέσο μετά την επιλογή της μιας εταιρείας. Οι ενστάσεις ήταν το πρώτο βήμα αντίδρασης. Η αλλαγή πλεύσης δεν σταματά όμως τις αντιδράσεις, καθώς πολλοί πλέον ανοιχτά αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε να προμηθευτεί η ΕΡΤ νέους ψηφιακούς πομπούς δίνοντας 800 χιλιάδες ευρώ, όταν επί προεδρίας Άγγελου Στάγκου είχε προμηθευτεί τρεις νέους πομπούς με δυνατότητα μετατροπής τους σε φουλ ντίτζιταλ, ακριβώς για την ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Ο τότε γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών μάλιστα είχε και εγγράφως υποστηρίξει πως με μια απλή μετατροπή των πομπών η ΕΡΤ μπορεί να προχωρήσει στην εκπομπή ψηφιακού σήματος. Το κόστος γι’ αυτό ακούγεται πως είναι 40.000 ευρώ.
Αντ’ αυτού η ΕΡΤ επέλεξε να αγοράσει οκτώ νέους πομπούς -κάποιοι λένε ότι ακόμη και έτσι τρεις πομποί είναι υπεραρκετοί για το πιλοτικό ψηφιακό πρόγραμμα- και να δαπανήσει 800 χιλιάδες ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο Alpha έκανε δοκιμαστική εκπομπή ψηφιακού σήματος χωρίς να έχει νέους ψηφιακούς πομπούς και με μηδενικό κόστος.
Η δεύτερη ιστορία είναι για τον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά του σήματος της ΕΡΤ στην αμερικανική ήπειρο, στην Ωκεανία (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), στην ασιατική ήπειρο και στην Αφρική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, στο άρθρο 5.12 δίνονται 8 μόρια σε εκείνον που εκμεταλλεύεται ήδη το πρόγραμμα, με το πρόσχημα ότι το μεταφέρει στις τέσσερις ηπείρους: «Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε ενδεχόμενη προγενέστερη συνεργασία του προμηθευτή με την ΕΡΤ και στη συνέπεια τήρησης των συμβατικών του υποχρεώσεων»! Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τη βαθμολογία εξίσου σοβαροί οίκοι.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός δεν αναφέρεται σε απόλυτα ποσά, αλλά σε ποσοστά, πράγμα το οποίο καθιστά το κριτήριο πλειοδοσίας αόριστο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 του διαγωνισμού αναφέρεται πως «η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ορίζεται σε 1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ετησίως. Επιπλέον, θα καταβάλλεται ποσό ίσο με 20% των εισπράξεων του προμηθευτή από συνδρομές».
Δηλαδή ο προμηθευτής θα εισπράττει έναντι συνδρομών από τον πάροχο και ο πάροχος από τον συνδρομητή. Αυτό σημαίνει ότι ο προμηθευτής δυνητικά θα μπορεί να υποτιμολογήσει τον πάροχο, οπότε η ΕΡΤ θα λάβει υποτιμολογημένο ποσοστό. Παράλληλα δε, είναι αδύνατος ο συνυπολογισμός στην πλειοδοσία του αόριστου αυτού μεγέθους, αφού δεν συνδέεται άμεσα με τη συνδρομή.