Δημοσιογραφία και διαπλοκή

Όμως, δυστυχώς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ένα τμήμα του δημοσιογραφικού κόσμου εντάχθηκε είτε άμεσα είτε έμμεσα στο αόρατο, αλλά πανίσχυρο, δίκτυο της διαπλοκής.

Τα φαινόμενα δημοσιογράφων που εκτελούσαν και εκτελούν «διατεταγμένη υπηρεσία», μεταβιβάζοντας και «ντύνοντας» με πολιτικά επιχειρήματα τις επιλογές είτε των φορέων της διαπλοκής είτε των κυβερνητικών εντολέων, αποτελούν φαινόμενα απαξιωτικά για το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Ταυτόχρονα η πολυθεσία, η ανάμειξη δημοσιογράφων σε εταιρείες που διαφημίζουν δημόσιες-κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και η οργανική σχέση πολιτικών – δημοσιογράφων – οικονομικών παραγόντων έχουν οδηγήσει ένα τμήμα του δημοσιογραφικού κόσμου στην άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική άσκηση πολιτικής εξουσίας, στην ευθεία διαπραγμάτευση με φορείς και πρόσωπα του πολιτικού συστήματος. Η πρακτική που καθιερώθηκε με τις λεγόμενες «τηλεδίκες» αποκαλύπτει την έκταση που έχει προσλάβει αυτό το φαινόμενο.

Καθήκον, λοιπόν, της μεγάλης μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου, που επιθυμεί να ασκήσει με εντιμότητα και διαφάνεια το επάγγελμά του, αλλά και της ίδιας της ΕΣΗΕΑ είναι η απομόνωση και αποκάλυψη των φαινομένων αυτών που δεν πλήττουν μόνο τον χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά βάλλουν ευθέως κατά των δημοκρατικών θεσμών.

Γιατί τελικά η σιωπή και η ανοχή απέναντι σ’ αυτές τις πρακτικές οδηγεί στη συνενοχή.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ