Πυροδοτεί κινητοποιήσεις ο προϋπολογισμός για το 2006

Στον δημόσιο τομέα, ακόμη και αν οι αυξήσεις είναι αντίστοιχες με την αύξηση του πληθωρισμού, οι απώλειες θα είναι της τάξεως του 2,5% έως 3%, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα, με την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, που ήδη διαμηνύουν ότι πρόκειται να ακολουθήσουν την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική, εκτιμάται ότι είναι έως και ακατόρθωτη η συμφωνία για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Έτσι, πυρετός διαβουλεύσεων και ζυμώσεων επικρατεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να ανατραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και για άλλη μια χρονιά το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων «εφάπτονται» ως προς την καταγγελία της μονόπλευρης λιτότητας, αλλά και στην ανάγκη κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.

Τα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, όλου του πολιτικού φάσματος, ήδη με σκληρές δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν, απορρίπτοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα καλούν όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και την εργαζόμενη νεολαία να συμμετάσχουν στη γενική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου και ενώ θα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου επανέρχεται με δριμύτητα στις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος, τη στιγμή μάλιστα που η εργατική πλευρά πιέζει με όλους τους τρόπους τους εργοδότες να καθορισθεί η πρώτη συνάντηση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πριν από την εκδήλωση της γενικής απεργίας στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοσία προβάλλει εμπόδια για τη συνάντηση αυτή, εκφράζοντας «ενόχληση», γιατί ήδη εξαγγέλθηκε απεργία με διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη για χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων (υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ καθόρισε το ποσοστό αύξησης που διεκδικεί για το 2006 στο 9%).

Πάντως, συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι, παρά τις αντιδράσεις της εργοδοσίας, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείουν να οριστεί και νωρίτερα.

Η ΓΣΕΕ όπως και η ΑΔΕΔΥ πέραν των οικονομικών διεκδικήσεων ζητούν και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση. Στο διεκδικητικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η ΓΣΕΕ εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση απαιτεί συγκεκριμένα και τα ακόλουθα:

• Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ (από 11.000 που ισχύει σήμερα). Τιμαριθμοποίηση και αναδιάταξη της φορολογικής κλίμακας και των κλιμακίων. Κατάργηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, μεγαλύτερη φορολογία στις επιχειρήσεις. Αντιστροφή έμμεσων – άμεσων φόρων.
• Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, ανεργία και ποιότητα ζωής.
• Απόρριψη των ευρωπαϊκών πολιτικών που αποδιοργανώνουν την εργασία και το κοινωνικό κράτος.


Σχολιάστε εδώ