ο Δαίμονας των δημαρχείων


Πρόσφερε πολιτισμό και υψηλό επίπεδο η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου την Τετάρτη το βράδυ στην Αγία Παρασκευή.
Το σημαντικό μουσικό γεγονός έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου της Αγίας Παρασκευής Αντώνη Σιδέρη. Εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν οι ενορχηστρώσεις και η εκρηκτική διεύθυνση της ορχήστρας από τον συνθέτη.
Επίσης ξεχώρισαν οι ερμηνείες του Μανώλη Μητσιά, της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή.
Σημειώνεται ότι και τα δύο μέρη περιελάμβαναν τα νέα τραγούδια (πρώτη εκτέλεση) του Μίκη Θεοδωράκη.

Στον ίδιο χώρο είχαν εκτεθεί και μερικά από τα κοστούμια που χρησιμοποίησε ο μεγάλος ηθοποιός. Μαθαίνω ότι ο δήμος έχει υπ’ όψιν του να τιμήσει κι άλλους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Μεγάλες προσωπικότητες, που η κοινωνία μας τους χρωστάει πολλά. Δυστυχώς, λίγοι τοπάρχες έχουν αντιληφθεί ότι η ζωή δεν είναι μόνο κόμματα και πολιτική.

Ξεκίνησε και επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας, φίλτατος Ζησιμάτος. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε την πρώτη του πολιτική συγκέντρωση σ’ έναν κατάμεστο χώρο, όπου ανακοίνωσε ότι θα είναι στην «πρώτη γραμμή» της μάχης με τα προβλήματα της πόλης. Εκεί ήταν και πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όσοι δεν πήγαν είχαν στείλει τον χαιρετισμό τους. Η μεγάλη έκπληξη, όμως, που σηματοδοτεί και τις πολύ σοβαρές ελπίδες για νικηφόρο αποτέλεσμα στην εκλογική του προσπάθεια, ήταν ότι εκεί ήταν παρών και ο γνωστός πολιτευτής Χάρης Τομπούλογλου που, ως γνωστόν, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στους δήμους Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας. Ο Χάρης, όπως φάνηκε, όχι μόνο θα στηρίξει τον Ζησιμάτο, αλλά θα γίνει και εμπόδιο στα σχέδια κάποιων ανεγκέφαλων «γαλάζιων» υπαλλήλων του ΟΤΕ που, επειδή δεν πήραν κάποια υψηλή θέση στην ιεραρχία του οργανισμού, έχουν αρχίσει να υποσκάπτουν την υποψηφιότητα του Ζησιμάτου. Ένα πουλάκι μού είπε ότι η Ρηγίλλης είναι απόλυτα ενημερωμένη γι’ αυτές τις κακόβουλες ενέργειες και λίαν συντόμως θα… πάρει τον λόγο.

Μου είπαν ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Νέου Ηρακλείου Σταύρος Γεωργόπουλος τοποθετήθηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα. Αν δεν κάνω λάθος είναι και σε ένα ΔΣ θυγατρικής εταιρείας της Ολυμπιακής. Σταύρο μου, δεν μας λες πού αλλού είσαι «βολεμένος» για να ξέρουμε κι εμείς εάν η εφαρμογή του ρητού «σεμνά και ταπεινά» πέρασε από τις γραμμές του τρένου στην όμορφη πόλη του Ν. Ηρακλείου;

Παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος στον δήμο Χαϊδαρίου ο Άρης Πανόπουλος. Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος με μια αιχμηρότατη επιστολή κατά του δημάρχου Ντηνιακού εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος από όλους τους συνδυασμούς. Αυτό του είχε δώσει φτερά στις φιλοδοξίες του, που βλέπει ωστόσο ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αφού ο τοπάρχης Ντηνιακός δεν εγκαταλείπει τον δημαρχιακό θώκο. Εδώ και αρκετό καιρό ήταν σε καθημερινή κόντρα με τον δήμαρχο με αποτέλεσμα την προαναφερθείσα ανακοίνωση. Μου λένε ότι τώρα συναντάει φίλους και γνωστούς για να ζυγίσει εάν θα κάνει το βήμα για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου απέναντι στον πολιτικό του μέντορα.

Βρέθηκα πριν από λίγες μέρες στην Αγία Βαρβάρα. Είχα την εντύπωση ότι το Χαλάνδρι διεκδικούσε την πρωτιά σχετικά με την ακαταλληλότητα των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων. Λοιπόν, έκανα λάθος και πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον φίλο μου Ζαφειρόπουλο. Τα πρωτεία τού τα πήρε ο φίλτατος τοπάρχης Μίχος. Ξεκίνησα από την οδό Χανίων, Ελευθερίας, Θησέως και μέχρι να φτάσω στην Κολοκυθά είχα τηλεφωνήσει στο συνεργείο για να… παραγγείλω αναρτήσεις! Δημαρχάρα μου, καλές είναι οι εκδηλώσεις με τα κλαρίνα στο Πολιτιστικό Κέντρο και η φωνή της δημοτικής αοιδού, αλλά και λίγη ασφαλτούλα στους δρόμους θα ήταν πιο καλή.

Αρχίζει σιγά σιγά να οργανώνει τις υπηρεσίες της κοινότητάς του στη Μαγούλα ο Θεόφιλος Ρόκας. Δημιούργησε ένα γραφείο Τύπου, κάτι που ποτέ δεν υπήρχε. Ψάχναμε να βρούμε άνθρωπο και όλο πέφταμε πάνω στην κυρά Αμαλία που φτιάχνει καφέδες. Υπεύθυνος ανέλαβε ο Σωτήρης Κόκκας. Σωτήριε, καλορίζικος! Να θυμάσαι ότι εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι.

Επιτέλους θα ξεκινήσει αυτό το περιβόητο κολυμβητήριο στον δήμο Μάνδρας. Μου είπαν ότι τα χρήματα εξασφαλίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σε λίγο καιρό θ’ αρχίσει η δημοπράτηση του έργου. Δύο εκατομμυριάκια ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει ο τοπάρχης Λιούλης. Επειδή, βέβαια, όλα μαθαίνονται, να σας πω ότι καταλυτικό ρόλο στην εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου έπαιξε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Και φίλος με τον δήμαρχο είναι και ο λόγος του περνάει και ψήφους παίρνει από την περιοχή.

Μπορεί ο Νικήτας Καμαρινόπουλος να έγινε δήμαρχος λόγω της παραίτησης του εκλεγμένου τοπάρχη, αλλά οι γκρίνιες έχουν από τώρα αρχίσει για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός των «πράσινων» τοπικών οργανώσεων. Η επιλογή του για τη θέση του δημάρχου, όπως μου λένε δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην πλειοψηφία του δήμου, έχει απογοητεύσει αρκετούς, αφού δεν έχει καταφέρει να επιλύσει κανένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων ήταν απλήρωτοι επί έξι μήνες. Μόλις προχθές κατάφεραν να πάρουν έναντι. Όλοι μιλούν για ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο που χρειάζεται για να μπορέσει να δώσει πνοή στην πόλη. Για να δούμε.

Εγκαινίασε το εκλογικό του κέντρο ο Στέλιος Λογοθέτης την περασμένη Δευτέρα στη Νίκαια. Μετά τον Πειραιά, τώρα θέλει να «ξανασώσει» και τον γειτονικό δήμο. Τα δικαστήρια που αφορούν την «έντιμη» και «αξιοπρεπή» διαχείριση των χρημάτων που έκανε ο Πειραιοτοπάρχης «τρέχουν» το ένα μετά το άλλο και αυτός κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Πάντως, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών είναι συνάρτηση του κόσμου που ήταν στα εγκαίνια, τότε είναι από τώρα γνωστό. Αναγράφεται σε όλα τα πακέτα τσιγάρων…

Άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεοπτική εκπομπή «Αποκαλύψεις» στο EXTRA μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ του δημοσιογράφου Άρη Σπίνου και ενός δημάρχου, όπου ο δύστυχος τοπάρχης έλεγε ότι τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι εκβιάζουν επιχειρηματίες της περιοχής προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της άδειας των καταστημάτων! Δυστυχώς, ο καλός συνάδελφος δεν μας είπε με ποιον δήμαρχο συνομιλούσε. Στα ονόματα που ακούγονταν στην κασέτα είχε βάλει «μπιπ». Ονόματα θέλουμε, κύριε συνάδελφε, για να δούμε εάν είναι αυτοί που ξέρουμε κι εμείς.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο Μοσχάτο μάθαμε ότι ο γιος του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Τραυλού εργαζόταν ως νοσηλευτής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ο πατέρας του νοσηλευτή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον δήμαρχο, γιατί διεκόπη ξαφνικά η σύμβαση του γιου του. Τι λες, βρε παλικάρι μου; Δεν φτάνει που διόρισες τον γιο σου στον δήμο όπου είσαι σύμβουλος, κάνεις και παράπονα ότι διεκόπη η σύμβασή του, προκειμένου να πάει και κανένα άλλο παλικάρι να πάρει κανένα μεροκάματο. Συνέλθετε, συντρόφια. Θα σας πάρουν με τις πέτρες οι συμπολίτες σας.

Αποφάσισε να αναλάβει χρέη αρχιτοπάρχη ο δήμαρχος Λυκόβρυσης, Δημήτρης Φωκιανός. Μάζεψε όλους τους συναδέλφους του από τους όμορους δήμους και τους τραπέζωσε σε εστιατόριο της περιοχής του. Γέμισε το τραπέζι εδέσματα. Τα έβλεπα από το απέναντι τραπέζι και ζήτησα από τον σερβιτόρο να δοκιμάσω αυτό που έμοιαζε σαν κοτόπουλο, αλλά δεν ήταν κοτόπουλο. Μας είπε ο σερβιτόρος, λοιπόν, ότι όλα τα φαγητά ήταν ειδική παραγγελία του δημάρχου και δεν περιλαμβάνονται στο μενού του μαγαζιού. Πάντως, όπως μου είπαν την επόμενη μέρα, οι καλεσμένοι του Δημήτριου ακόμη δεν κατάλαβαν γιατί τους κάλεσε. Τουλάχιστον έφαγαν καλά.

Όσο μικρότερος είναι ο δήμος τόσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για τη θέση του δημάρχου. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στον δήμο Πεύκης. Βέβαια, θα μου πείτε ότι εδώ μιλάμε για δήμο «φιλέτο». Κάθε τετραγωνικό μέτρο και εκατομμύριο ευρώ. Εκτός, λοιπόν, από τον σημερινό δήμαρχο Παύλο Καμάρα, πέντε έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα για τη διεκδίκηση της ίδιας καρέκλας: Μονεμβασιώτης, Χατζηλιάδης, Βογιατζάκης, Μπόλλας και Τζούλης. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους που βέβαια λίγο-πολύ αντιλαμβανόμαστε. Τον λόγο θα έχει το κόμμα.

Ειλικρινά τέτοια δικαστική απόφαση δεν είχα ξανακούσει. Στο Π. Φάληρο, ως γνωστόν, οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν μηνύσει τους άλλους μισούς. Σε μια τέτοια δικαστική αντιπαράθεση, λοιπόν, ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Τρύφων Μπουγάς, που πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη, με έναν δημότη ονόματι Νίκο Χαλαμανδάρη. Ο εν λόγω δημότης, λοιπόν, είχε μηνύσει τον Μπουγά, γιατί, όπως ισχυρίζεται, τον είχε συκοφαντήσει. Πρόσφατα, λοιπόν, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 6247/2005 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δέσμευσε την περιουσία του Τρύφωνα μέχρι το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ (!), έως ότου εκδικαστεί η αγωγή που εκκρεμεί εις βάρος του από τον αντίδικό του. Φυσικά η ζημιά που παθαίνει ο δημοτικός σύμβουλος είναι τεράστια, αφού λόγω του επαγγέλματός του -είναι επιχειρηματίας- δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε ένα τιμολόγιο. Κρίμα, ρε παλικάρια. Άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η οικονομική καταστροφή ενός ανθρώπου.

Απ’ όλα τα αξιώματα παραιτήθηκε η αντιδήμαρχος Παπάγου Σοφία Χρήστου, με επιστολή της που κοινοποιήθηκε και στον δήμαρχο. Από την ανάγνωση της επιστολής είναι σαφέστατο ότι η αγαπητή μου Σοφία θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές. Αυτό, πάντως, που ξέρω είναι ότι η Χρήστου έχει σοβαρότατες προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό με σοβαρότατες γνωριμίες. Από την άλλη μεριά ο σημερινός δήμαρχος δηλώνει παντού ότι θα είναι πάλι υποψήφιος ό,τι και να γίνει. Η διάσπαση πλέον θεωρείται αναπόφευκτη. Ο θόρυβος από τη σύγκρουση θ’ ακουστεί μέχρι τη Ρηγίλλης.

Τα μαζεύει ο Μανώλης Παπαδακάκης σχετικά με τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος «αντάρτης» στον Άγιο Δημήτριο. Φίλοι του μου λένε ότι τα «μηνύματα» που πήραν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν επιρροή στους ψηφοφόρους του Αγίου Δημητρίου δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο Παντελής Ειρηνάκης έχει γερές βάσεις στον κομματικό μηχανισμό και τα δώδεκα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας, αρκετά πετυχημένης, έχουν δημιουργήσει σοβαρή πολιτική προίκα. Όσον αφορά τα «γαλάζια» συντρόφια, εκεί τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Ο επιχειρηματίας Βασίλης Γιαννακόπουλος θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο γιατρός Λαζαρόπουλος είναι δεδομένο πλέον ότι θα διασπάσει τους «γαλάζιους» ψήφους για μια ακόμη φορά.

Ξεσηκώθηκαν οι έμποροι στον Ασπρόπυργο, εξαιτίας του παζαριού που ξεκίνησε στην περιοχή. Γλιτώσαμε από το Καματερό και τον Ταύρο και τώρα το… τσαντίρ μαχαλά μετακόμισε στην ήδη υποβαθμισμένη αισθητικά πόλη του Ασπρόπυργου. Φυσικά είναι περιττό να πω ότι το εν λόγω παζάρι είναι παράνομο, αφού με τροποποίηση του σχετικού νόμου, που έγινε πρόσφατα, απαγορεύθηκε κάθε παρόμοια λειτουργία. Ήδη έχουν αρχίσει να οργιάζουν οι φήμες για «περίεργες» συμφωνίες με ανθρώπους που συνέβαλαν στην παραχώρηση του σχετικού χώρου. Επειδή είμαι σίγουρος ότι ο φίλτατος Λιάκος, ως τοπάρχης, είναι εκτός «περίεργων συμφωνιών», μήπως θα πρέπει να δει τι συμβαίνει;

Η δικηγόρος Ευγενία Μωραΐτη φαίνεται να είναι η επόμενη υποψήφια δήμαρχος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αγία Βαρβάρα. Η όμορφη Τζένη -αυτό είναι το χαϊδευτικό της- είναι νύφη του Σάκη Παπανδρέου, που είναι σήμερα επικεφαλής του ψηφοδέλτιου της Νέας Δημοκρατίας. Μη βιαστείτε να πείτε για οικογενειοκρατία, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει. Η Ευγενία είναι ήδη δημοτική σύμβουλος και ιδιαίτερα ικανή και δραστήρια για τον ρόλο που ετοιμάζεται να αναλάβει.

Τη δεύτερη κρίσιμη για τις δημοτικές εκλογές συνέλευσή της πραγματοποιεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Αγίων Αναργύρων αύριο, όπου και θα παρουσιαστούν οι υποψηφιότητες αυτών που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το χρίσμα για να διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα. Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι: Νίκος Σαράντης (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου 1991-2000), ο οποίος τυγχάνει αποδοχής από την ευρύτερη τοπική κοινωνία, Σταύρος Νικητόπουλος, νυν δημοτικός σύμβουλος, Αρετή Τσίρμπα και Κίμων Πρεδάρης. Σημειώνουμε ότι μέχρι την Πέμπτη δεν είχαν κατατεθεί άλλες υποψηφιότητες.

Αδιαφορία ή κάτι άλλο συμβαίνει με τη διοίκηση Τρίγκα στους Αγίους Αναργύρους; Ενώ έχει ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή δημοτική αρχή, για δέσμευση οικοπέδων για χρήση πρασίνου, κάτοικοι μας καταγγέλλουν ότι πολυκατοικίες «φυτρώνουν» στους επίμαχους χώρους. Φαίνεται πως η ανικανότητα του κ. Τρίγκα «βολεύει» κάποιους από την παράταξη του κ. Ταμπακίδη για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά «περίεργη» είναι και η σιωπή εκείνων των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι αρέσκονται να το παίζουν αντάρτες από τις παρατάξεις τους σε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα.

Τελικά η κίνηση Κασιμάτη στον Κορυδαλλό είναι σίγουρο ότι έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πόλη. Λειτουργούν ήδη τα γραφεία, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι εξαιρετικής αισθητικής, η δε ποιότητα και το πλήθος των στελεχών, πέρα από τους τρεις εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους που προσχώρησαν στην κίνηση, προοιωνίζονται σκληρή μάχη στις εκλογές του Οκτώβρη 2006.

Με σύνθημα «Πρώτα ο πολίτης» η Κατερίνα Δημητρίου θα είναι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές υποψήφια δήμαρχος στο Καματερό. Σε διακήρυξή της η κυρία Δημητρίου υπόσχεται τα εξής: «Κύρια επιδίωξή μου, εμένα και των συνεργατών μου, είναι η υλοποίηση ενός οκταετούς προγράμματος και δέσμης μέτρων που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός Καματερού που τόσα χρόνια ονειρευόμαστε. Για εμάς η επόμενη μέρα είναι σήμερα! Η περιοχή και οι δημότες του Καματερού αξίζουν πολλά περισσότερα. Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την προσπάθειά μου -όλα σημαντικά στον χώρο τους- επιλέχθηκαν προσεκτικά και με γνώμονα το τι μπορούν να προσφέρουν στο Καματερό». Καλή επιτυχία.

Στενοχώρησα τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρο Μίχο, και μου έστειλε μια οργισμένη επιστολή. Τον δικαιολογώ. Εγώ κρατώ την ουσία της απάντησης. Γράφει λοιπόν ο δήμαρχος ότι: «…Όταν εμείς πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της Αποστολικής Διακονίας και αντιδράσαμε, οι εκ των υστέρων ανησυχούντες κοιμόντουσαν με τα τσαρούχια. Η αντίδρασή μας οδήγησε την Αποστολική Διακονία και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο να ανακαλέσουν εγγράφως την απόφασή τους για ανέγερση πολυκατοικίας για τώρα και για το μέλλον, προκειμένου να μείνει ο χώρος ελεύθερος για την αναψυχή του λαού της πόλης μας. Πρέπει επίσης να μάθεις ότι η παράταξη του κ. Καλούμενου, στον οποίο αναφέρεσαι, που διοίκησε την πόλη προ εικοσαετίας, ενέκρινε την ανοικοδόμηση τμήματος του χώρου που κατέληξε σε εμπορική εκμετάλλευση, κάτι που εμείς δεν θα το επιτρέπαμε ούτε θα το επιτρέψουμε ποτέ να γίνει. Κι έχουμε αποδείξει πολλαπλώς το ενδιαφέρον μας για τους ελεύθερους χώρους που τους έχουμε εξασφαλίσει ΟΛΟΥΣ».

Απέπεμψε από τη δημοτική του ομάδα ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, μία δημοτική του σύμβουλο, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και επειδή ο δήμαρχος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, πόσο μάλλον συμπεριφορές που δεν συνάδουν με ήθος και ευπρέπεια, πήρε την απόφαση που ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε, τα «πάθη της Πάρνηθας» εδώ και καιρό δεν κρατιόντουσαν με τίποτα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σήμερα, όπως διαπιστώσατε, δεν είχαμε κουίζ. Όλα με ονόματα και συγκεκριμένα στοιχεία. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα κουίζ θα γίνονται όλο και λιγότερα.


Σχολιάστε εδώ