«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Πόλεμο ανάμεσα στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη «άναψε» το αίτημα για την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου που κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είπε «ναι» στο αίτημα της ειδικού εφέτη ανακριτή Ι. Σίδερη και το ίδιο αναμένεται να γίνει και από την Ολομέλεια, αλλά η «κόντρα» που άνοιξε για το κατά πόσο ο Άρειος Πάγος μπορούσε να ανοίξει τους λογαριασμούς του βουλευτή πριν να αρθεί η ασυλία του από το Κοινοβούλιο θα έχει συνέχεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι από πλευράς Βουλής στην «κόντρα» πρωταγωνιστούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι κυβερνητικοί αν και διστάζουν να βγουν ανοικτά για να μην κατηγορηθούν ότι είναι αλληλέγγυοι με έναν δικό τους -έστω και πρώην- άνθρωπο, έχουν τις ίδιες ακριβώς απόψεις. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σκυλλάκος του ΚΚΕ στράφηκαν ανοικτά κατά των εισαγγελικών αρχών, ενώ πιο συγκρατημένος αλλά σαφής ήταν και ο Φώτης Κουβέλης από τον Συνασπισμό. Όλοι τους υποστήριξαν ότι το άνοιγμα των λογαριασμών έγινε κατά παράβαση του άρθρου 62 του Συντάγματος που αναφέρεται στη βουλευτική ασυλία, αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο ότι κατηγορούν τους δικαστικούς ότι με την παράκαμψη της Βουλής αντί να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης συνέβαλαν στην παραγραφή των αδικημάτων.

Λένε, δηλαδή, ότι αν από τον Ιούλιο που άνοιξαν οι λογαριασμοί του Μαντούβαλου, οι εισαγγελείς είχαν με βάση τις ενδείξεις που διέθεταν απευθυνθεί στη Βουλή, θα είχε ανασταλεί η παραγραφή της δωροδοκίας δικαστή και θα μπορούσαν εν συνεχεία να προχωρήσουν στο άνοιγμα και να έχουν μπροστά τους τον χρόνο για να κάνουν όλες τις άλλες ανακριτικές ενέργειες που απαιτούνται για να φθάσει η υπόθεση στο δικαστήριο.

Ολοταχώς για παραγραφή όλα τα αδικήματα

Η δικογραφία για τον ανεξάρτητο βουλευτή έφθασε στη Βουλή στις 15 Νοεμβρίου και ο ίδιος ο εφέτης κ. Σίδερης ανέφερε στο διαβιβαστικό έγγραφο ότι το αδίκημα της δωροδοκίας του παραγράφεται στις 27 Νοεμβρίου.

Βέβαια με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ανεστάλη η παραγραφή, αλλά αυτή η αναστολή είναι μόλις 12 ημερών και ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει και πάλι από τη στιγμή που αρθεί η ασυλία του κ. Μαντούβαλου.

Το γεγονός αυτό έκαμε έξαλλους πολλούς βουλευτές, οι οποίοι αναρωτιούνται για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από όλα αυτά. Πολύ περισσότερο που αρκετοί συμμερίζονται την άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου ότι το δεύτερο αδίκημα για τη «νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, δηλαδή) το οποίο προστέθηκε, «δεν στοιχειοθετείται» και «κοτσαρίστηκε», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησαν ορισμένοι, για να δικαιολογηθούν οι καθυστερήσεις και να καλυφθούν τα λάθη που έκαναν οι ανακριτές του Αρείου Πάγου με το πρωθύστερο άνοιγμα των λογαριασμών.

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή (ήδη έχουν γίνει δεκτά όλα τα άρθρα του και απομένει η ψήφισή του στο σύνολο), το υπουργείο Δικαιοσύνης περιέλαβε διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν το κύριο αδίκημα που βαρύνει έναν κατηγορούμενο είναι πλημμέλημα, η δωροδοκία στην προκειμένη περίπτωση, τότε και η κατηγορία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (το «ξέπλυμα») δεν μπορεί να τιμωρείται βαρύτερα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εφόσον δεν τιμωρηθεί η δωροδοκία, αφού το αδίκημα θα παραγραφεί, τότε το ίδιο θα συμβεί και με τη δεύτερη κατηγορία του κ. Μαντούβαλου, ο οποίος, αν κρίνουμε από όσα λέει, θίγεται από κάτι τέτοιο, καθώς δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει την αθωότητά του, στην οποία επιμένει με πάθος.


«Ξυπόλητοι στα αγκάθια» νιώθουν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Απογοητευμένοι δηλώνουν πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές από την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα τους. Και η απογοήτευση αυτή δεν διακατέχει μόνο εκείνους που μόνο ενδιαφέρον έχουν το πως θα πάρουν κάποια θεσούλα υφυπουργού, αλλά ακόμη και όσους θέλουν ειλικρινά να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, αλλά κάθε φορά που πάμε να το κάνουμε, είτε μέσα στη Βουλή είτε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, νιώθουμε σαν να περπατάμε ξυπόλυτοι στα αγκάθια», έλεγε το παράπονό του νέος βουλευτής τις προηγούμενες ημέρες σε συζήτηση που είχε στο εντευκτήριο της Βουλής με συναδέλφους του.

Ο ίδιος εξηγούσε ότι τη Δευτέρα που κατατέθηκε ο προϋπολογισμός οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν πήραν ούτε από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά ούτε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή τη Ρηγίλλης, ούτε μια σελίδα με τα βασικά μεγέθη και τα επιχειρήματα που έπρεπε να αναπτύξει στις συνεντεύξεις που του ζητούσαν για το θέμα.

«Ήταν αδύνατο να προλάβω να διαβάσω όλους αυτούς τους τόμους που κατέθεσε ο Αλογοσκούφης και για να μπορώ κα πω κάτι αξιοπρεπές κατέφυγα σε φίλους μου δημοσιογράφους για να πουν τι είπε στη συνέντευξή του ο υπουργός για να έχω κάποιο επιχείρημα», έλεγε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και από τη στάση πολλών υπουργών, οι οποίοι δεν βγήκαν δημοσίως να στηρίξουν τον προϋπολογισμό. «Ο Αλογοσκούφης έδειχνε να είναι ο μόνος που τον υπερασπίζεται», έλεγαν.

—————*—————

Οι «ελεύθεροι σκοπευτές» που κοιτούν μόνον την πάρτη τους

Τους βουλευτές της ΝΔ προβληματίζει επίσης έντονα και το φαινόμενο συναδέλφων τους, οι οποίοι προς άγραν ψήφων και σε μια προσπάθεια να διασωθούν προσωπικά λειτουργούν με τη λογική του «ελεύθερου σκοπευτή».

«Άμα αρχίσουμε όλοι να καταθέτουμε τέτοιες ερωτήσεις για κάθε προϊόν που βγάζει η στενή μας εκλογική περιφέρεια, η κυβέρνηση θα τρέχει και δεν θα φθάνει, αφού ο κόσμος θα πιστέψει ότι μπορεί να δώσει εισοδηματικές ενισχύσεις και δεν το κάνει», σημείωναν.

—————*—————

Ακόμη και ο Μολυβιάτης ανησυχεί για τον ανασχηματισμό

Μέρες που είναι τo δικό του «παρών» θέλησε να δώσει στη Βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος ζήτησε να ενημερώσει την Τετάρτη την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για «τα τρέχοντα» της εξωτερικής πολιτικής.

Από το περιεχόμενο της ενημέρωσης κανείς βουλευτής δεν βγήκε σοφότερος και έτσι πολλοί αναρωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας του κ. Μολυβιάτη. Η εξήγηση, ωστόσο, που δινόταν ήταν ότι εν όψει ανασχηματισμού και των συνεχιζόμενων δημοσιευμάτων που θέλουν την Ντόρα Μπακογιάννη να μετακομίζει στο νεοκλασικό της οδού Βασιλίσσης Σοφίας ο «άνθρωπος των Καραμανλήδων» ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι «υπάρχει υπουργός Εξωτερικών».

«Άμα ανησυχεί κι ο Πέτρος, φανταστείτε τι γίνεται στα άλλα υπουργεία», ήταν το σχόλιο που έκανε κυβερνητικός βουλευτής.

—————*—————

Η ανασφάλεια των «πράσινων» και πώς θα την ξεπεράσουν

Να καταλαγιάζει κάπως δείχνει ο σάλος που ξεσηκώθηκε στο ΠΑΣΟΚ για τα όσα είπε προ ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου περί ανανέωσης. Η ανασφάλεια, ωστόσο, των παλαιοτέρων βουλευτών, αλλά και η ανησυχία τους για το «πού το πάει ο πρόεδρος» παραμένουν.

Και παραμένουν όχι τόσο γιατί θεωρούν κακό να γίνεται λόγος περί ανανέωσης, αλλά γιατί πιστεύουν ότι τους κάνει μεγάλη προσωπική ζημιά αυτό που είπε, ότι «θα αντλήσει» στελέχη για την κυβέρνησή του από τη νέα γενιά των πολιτικών.

«Αν είσαι ήδη 10 ή 15 χρόνια βουλευτής και ο ψηφοφόρος ακούει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνεις υπουργός, γιατί να σε ξαναψηφίσει;», είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς.

Η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, στο οποίο, όπως διαφαίνεται, θα επανέρχεται ολοένα και συχνότερα, σε συνδυασμό με το ότι οι αντιδράσεις των «κορυφαίων» του Πολιτικού Συμβουλίου δεν ήταν στο επίπεδο που θα ήθελαν οι θιγόμενοι, έπεισε αρκετούς ότι ο μόνος τρόπος για να διασωθούν από το «σάρωμα» που τους ετοιμάζει η ηγεσία τους είναι να δώσουν μόνοι τους τον αγώνα για την προσωπική τους διάσωση.

Όταν η στήλη ρώτησε σχετικά παλαιό βουλευτή που έχει μπει σε αυτό το «τριπάκι», η απάντησή του ήταν αφοπλιστικά απλή: «Εν όψει των εκλογών, δεν πρόκειται να καθήσω εγώ να αναλώνομαι στο πώς θα πείσω αναποφάσιστους για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Θα ρίξω όλες μου τις δυνάμεις στο να κερδίσω τον σταυρό από τους δικούς μας. Θα τρώω, δηλαδή από τα έτοιμα. Κι ας πάνε οι καινούργιοι να μαζέψουν ψήφους για το κόμμα»!

—————*—————

Ο Κακλαμάνης, οι τροπολογίες και το… ολίγον έγκυος

Όσο δίκιο κι αν έχει ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης να διαμαρτύρεται για τη σωρεία των άσχετων τροπολογιών που προστίθενται στα νομοσχέδια που ψηφίζει η σημερινή κυβέρνηση, το χάνει με τον τρόπο που εκφράζει τη διαμαρτυρία του.

Και μαζί με το δίκιο που έχει όταν λέει ότι επί των ημερών του είχαν μειωθεί δραστικά οι άσχετες τροπολογίες έπειτα από σκληρό αγώνα που έδινε με τους υπουργούς των κυβερνήσεων Σημίτη, χάνει το όποιο κύρος απέκτησε μεταξύ των βουλευτών την περίοδο της προεδρίας του.

Γιατί όταν ο κ. Κακλαμάνης εγκαλεί το προεδρείο της Βουλής και την κυβέρνηση για καταστρατήγηση του Κανονισμού, οφείλει να έχει κατά νου δύο πράγματα:

  • Πρώτον, ότι οι διαμαρτυρίες του θα πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό των διατάξεων του Κανονισμού, κυρίως ως προς τους χρόνους, στους οποίους ο ίδιος όταν προήδρευε ήταν άτεγκτος
  • Δεύτερον, ότι ο ίδιος και το κόμμα του ως πλειοψηφία είχαν όλη την ευχέρεια να αλλάξουν τον Κανονισμό και να απαλλάξουν διά μιας τη Βουλή από το φαινόμενο των ασχέτων τροπολογιών.

Ο ισχυρισμός ότι στο παρελθόν γινόταν χρήση και τώρα γίνεται κατάχρηση, θυμίζει το… ολίγον έγκυος. Ή επιτρέπεται λοιπόν να περνούν τροπολογίες ή δεν επιτρέπεται.

Και στο τέλος τέλος, αφού, όπως φάνηκε, ο ίδιος είχε πρόταση, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία για την Ολυμπιακή -για την οποία έγινε μεγάλη φασαρία στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης- θα μπορούσε να ψηφιστεί στους ίδιους χρόνους, χωρίς να μπει στο άσχετο νομοσχέδιο (για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»!), δεν έχει παρά, ως ισόβιο μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων που φρόντισε να είναι, να πάρει πρωτοβουλία για να σταματήσει, έστω τώρα, το φαινόμενο με τις άσχετες τροπολογίες.

Όλα τα άλλα και κυρίως η αποχώρηση από την αίθουσα, η επιστροφή στη συνέχεια και η νέα αποχώρηση, δεν είναι τίποτε περισσότερο από αντιπολιτευτικοί τακτικισμοί…


Σχολιάστε εδώ