ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
• Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gutenberg, με ανέκδοτα κείμενα του πρώην υπουργού
• Στα περιεχόμενα του βιβλίου οι δύο παραιτήσεις του Αντώνη Τρίτση από το υπουργείο Παιδείας, επιστολές προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα της Παιδείας…
…”θορυβώδες” αρχειακό υλικό, που σηματοδοτεί την έντονη και αποφασιστικής σημασίας παρουσία του Αντώνη Τρίτση…
«Ήταν ο ασυμβίβαστος αγωνιστής, ήταν ό,τι ακριβώς το προσωπικό του αρχείο παρουσιάζει», σημειώνει ο Γ.Ν. Μοσχόπουλος για τον Αντώνη Τρίτση στον πρόλογο του βιβλίου «ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg και περιέχει μια σειρά εγγράφων («Κειμένων για την Παιδεία»), από τα οποία αναδεικνύεται η γόνιμη δράση του Τρίτση σ’ αυτόν τον χώρο, οι αγωνιώδεις προσπάθειές του, οι παγίδες του πολιτικού κατεστημένου και το όραμά του για ποιοτική παιδεία.
Όπως είναι γνωστό, ο Αντώνης Τρίτσης, φεύγοντας ξαφνικά (και πρόωρα) στις 7 Απριλίου του 1992 από τη ζωή, άφησε στο ίδρυμά του, το «Ίδρυμα Αντώνη Σ. Ν. Τρίτση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών», έναν θησαυρό τεκμηρίων (ομιλίες, προγράμματα, ημερολογιακές σημειώσεις, αλληλογραφία με τον Ανδρέα Παπανδρέου και όχι μόνο…), τα οποία διατηρήθηκαν με τη φροντίδα του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος και με την ευθύνη του καθηγητή Γιώργου Ν. Μοσχόπουλου και συγκρότησαν ένα πολύτιμο αρχείο.
Από τα τεκμήρια αυτά (που φτάνουν τα 118.000 έγγραφα) και από το ειδικό τμήμα Παιδείας οι καθηγητές Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος και Σήφης Μπουζάκης εξέδωσαν το βιβλίο αυτό στις εκδόσεις Gutenberg σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αντώνη Τρίτση.
Για το υλικό αυτό περί Παιδείας ο Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος στην εισαγωγή του βιβλίου (όπου περιγράφει το αρχείο του Αντώνη Τρίτση) σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το αρχειακό υλικό αυτής της περιόδου, ένα “θορυβώδες” αρχειακό υλικό, που σηματοδοτεί την έντονη και αποφασιστικής σημασίας παρουσία του Αντώνη Τρίτση για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη γοητεία, έλκουσα τον ειδικό ερευνητή που επιθυμεί να προσδώσει στα αποτελέσματα της έρευνάς του γόνιμο χαρακτήρα, όσον αφορά ρηξικέλευθες αλλαγές στον χώρο της παιδείας και στη διαμόρφωση της μελλοντικής ιστορίας της εκπαίδευσης».
Συνεχίζοντας, ο Γ. Ν. Μοσχόπουλος συμπληρώνει: «Στις θεματικές του υλικού τα κυρίαρχα στοιχεία παρέχουν το στίγμα του στόχου και του μηχανισμού προς αυτόν: Ελληνισμός, Γλώσσα, Ορθοδοξία, το τρίδυμο που συνιστά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης -ομιλίες, εισηγήσεις, πρακτικά συνεδριάσεων, υπουργικές αποφάσεις- που συχνά προσέκρουε στους ογκόλιθους του κατεστημένου, προδίδουν την επίμονη πάλη του Τρίτση για την επίτευξη του στόχου».
Αλλά από τα συγκινητικότερα κείμενα που εκδίδονται στο εν λόγω βιβλίο είναι οι παραιτήσεις του Αντώνη Τρίτση από το υπουργείο Παιδείας. Στη δεύτερη (οριστική) παραίτησή του προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, αγανακτισμένος πια, αναφέρεται σε «θιγόμενα συμφέροντα», «κατεστημένα», «αθέμιτες καταστάσεις», καταλήγοντας: «Δεν έχει νόημα πλέον να διεξάγω έναν μοναχικό αγώνα με λίγους συνεργάτες από τη θέση του υπουργού Παιδείας, ενάντια στη ροή των πραγμάτων που ολόκληρο το υπόλοιπο σύστημά μας φαίνεται να συντηρεί».
Ο Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος πάλι στην περιγραφή του υλικού, στην εισαγωγή του, καταλήγει: «Γιατί τα scripta manent και συνιστούν ένα μεγάλο πλήθος μαρτυριών και “κραυγών” που a priori παραπέμπουν στη διαπίστωση ότι ο Τρίτσης δεν ήταν ο υπουργός των σαλονιών, των διαπλοκών ή των συμβιβασμών και των υποχωρήσεων. Ήταν ο ασυμβίβαστος αγωνιστής, ήταν ό,τι ακριβώς το προσωπικό του αρχείο παρουσιάζει».
Το βιβλίο διατίθεται κεντρικά από τις Εκδόσεις Gutenberg (Διδότου 37, τηλέφωνο 210 3642003 και 210 32641996). Το βιβλίο αποτελείται από 509 σελίδες και η λιανική του τιμή είναι 32 ευρώ.